בית פתוח: הצצה לבית המואר בשכונת קמבריאן בסן חוזה

מיקום: שכונת קמבריאן בסן חוזה

גודל הבית: 2160sf

גודל המגרש: 8800sf

תקציב השיפוץ: 650,000$

הדיירים: זוג צעיר מטקסס עם שני ילדים קטנים.

תיכנון: ANAV Design

צילום: בועז מאירי

 

כשהחל התכנון לשיפוץ הבית, היה ברור שכל חלוקת החללים בבית הולכת להשתנות. במקור, היה הבית שבשכונת קמבריאן בעל 3 חדרי שינה, מחולק להרבה חללים סגורים וחשוכים, עם עיצוב מסורתי וחסר אופי. כשהחלה האדריכלית ענת שמריהו לעבוד על תכנון הבית עם הדיירים, זוג צעיר עם שני ילדים קטנים, הדרישות העיקריות שלהם היו להוסיף חדר שינה נוסף ושירותים, להוסיף אור לבית וליצור מבנה פתוח וקשר עם החצר האחורית בכל האיזור הציבורי של הבית.

המבנה הקדמי הקרוב לרחוב שבו חדרי השינה והגראז' נשאר ושינינו בו קירות פנימיים, פתחים וחומרי גמר בלבד. לעומת זאת, את החלל המשותף הרסנו ובנינו מחדש. החלל המשותף שכולל מטבח, פינת אוכל, סלון וחדר משפחה בנוי כולו לאורך החצר האחורית. יצרנו מרחב פתוח, תיקרות גבוהות עם סקיילייטים ופתחים גדולים.

ישנה חשיבות עצומה מבחינתי לאור טבעי, גם בבית הזה וגם בכל בית שאני מתכננת. אור שמגיע מפתחים גדולים בקירות ובתיקרה לא רק שמביא לחיסכון באנרגיה, אלא גם קשור קשר ישיר למצב הרוח. תאורה נכונה משפרת את איכות החיים שלנו. לתאורת חשמל יש תפקיד חשוב לא פחות ולכן אני מנסה להתאים את התאורה לחלל. מטבח למשל צריך תאורה ממוקדת וקרה ולעומת זאת סלון מצריך תאורה נעימה חמה ומזמינה.

חלל הכניסה

מימין: הכניסה לפני השיפוץ והכניסה אחרי השיפוץ

כדי להקטין את עלויות שיפוץ הבית, החלטנו להשאיר את שני חלקים בבית הצמודים לרחוב, הגראז' וחדר ההורים, כמו שהם ולא להזיז אותם. הבעיה היתה ששני החלקים היו קרובים אחד לשני ויצרו מעבר צר וארוך לעבר הכניסה. כפתרון, העברנו את הכניסה לבית קרוב יותר לרחוב, הוספנו דלת כחולה וגבוהה ופרגולת עץ מעל, רצועת צמחיה שמלווה את הדרך וחיפוי עץ סידר (Cedar Wood) שמלווה את הכניסה לבית מהחוץ לפנים ובין השאר מסתיר מאחוריו ארון מעילים גדול.

מבואת הכניסה בתוך הבית עצמו  היתה ארוכה, ניסתרת , חשוכה ולא מוגדרת כאזור כניסה- זו בעצם היתה כניסה לפרוזדור צמוד למטבח.

המטבח

לפני השיפוץ, המטבח היה ממוקם בכניסה לבית ומאחר שרצינו את הקשר לחוץ, העברנו אותו בצמוד לאיזור של החצר האחורית. את הקשר לחוץ יצרנו גם על ידי יצירת חלון במטבח שמתקפל ומשטח העבודה שנמשך בגובה זהה אל מחוץ לבית ויוצר ישיבת בר חיצונית צמודה למטבח. הוספנו סקיילייטים רבים לאורך החלל המשותף כדי להכניס אור לעומק הבית. לסקיי לייט יש וילון פנימי עם שליטה אלקטרונית שיכול להיסגר בשעות של שמש ישירה.

המטבח לפני השיפוץ

אחד הדברים שהיה חשוב לדיירים זה שהמטבח יהיה אזור נעים לישיבה למשפחה הגרעינית, אך באותה עת נעים גם לארוח של מספר משפחות עם ילדים.

בכל איזור המטבח, פינת האוכל והסלון ישנה יציאה לדק עץ ענק דרך פתחי דלתות גדולים וחלונות מתקפלים מה שמאפשר נגישות נוחה ותחושה של זרימה בין האזורים. המשפחה נהנית מן החיבור לחצר, מהעובדה שמכל חלל ניתן לפקח על ביטחונם של הילדים ולאפשר להם עצמאות בבית. למזלה של המשפחה, הם גם התברכו בשכנים נהדרים ולכן יצרנו שערים בגדרות כדי שהילדים יוכלו לטייל בין החצרות האחוריות.

הסלון וחדר המשפחה

חדר המשפחה מופרד מהסלון והמטבח באמצעות קיר עם דלתות ענק מה שמאפשר לילדים חלל משחק משותף עצמאי בעוד המבוגרים מבלים יחד ללא הפרעה תוך השגחה.

הסלון לפני השיפוץ

רצינו שתהיה הפרדה בין הסלון לחדר המשפחה ולכן הוספנו קיר עם דלתות הזזה שנבלעות בתוכו (pocket door). בחדר המשפחה הוספנו אח כדי לתת חמימות לחלל, ואת כל הקיר שמסביבו חיפינו באריחים שחורים מקרמיקה. משני צידי האח הוספנו ספסל בנוי מעץ שמשמש לאחסון פתוח.

כל החלונות והדלתות החיצוניות בבית הם עם פרופילים שחורים שמדגישים את הפתחים בתוך הבית ומשתלבים בצבע השחור של הזכוכית מבחוץ (זכוכית מבחוץ נראית שחורה ביום ומבפנים שקופה). גם הקיר השחור בחדר המשפחה נועד למעשה ליצור קונטרסט מול הקירות הלבנים, הוא מדגיש את הלובן ויוצר נקודת התיחסות ברורה (Focal Point).

יחידת ההורים

חדר השינה לפני השיפוץ היה חשוך, עם שטיחים מקיר לקיר ומבנה לא פונקציונלי. עשינו שינויים בחלל במסגרת הקירות של הבית ואת הגג של חדר שינה גם השארנו כמו שהוא. הוספנו חדר ארונות, שינינו את המיקום של חדר הרחצה וכן הוספנו חלון הבנוי כמעין ספסל (Bay Window) שאפשר לשבת עליו ולקרוא ספר. את השטיחים הסרנו  ובמקומם התקנו רצפת עץ אלון עם יחידות ברוחב של 7 אינץ שגם נותנות תחושה של מרחב. את הרצפה הזאת למעשה התקנו בכל רחבי הבית, פרט לחדרי האמבטיות. החלון מצופה עץ סידר בו השתמשנו באיזורים שונים בבית. הקרמיקה בחללים הרטובים הם מעבודת יד של חברת Fire Clay והגוונים שהשתמשנו בהם נעים בין לבן לשחור.

חדר האורחים

חדר זה משמש למשפחה שבאה מטקסס לביקור, הוא מנותק משאר חדרי המשפחה, צמוד אליו חדר רחצה מה שמאפשר פרטיות. בימים שאין מבקרים משמש החדר כמשרד. אני מאוד אוהבת שלחללים בבית יש שימוש לאורך היום ולאורך השנה. חללים נטושים נוטים לתת הרגשת ניכור ואם לחדר מיותר יש גם דלת  רוב הסיכויים שהוא יהפוך לחדר מיחזור קרטונים של אמזון.

ספרי קצת על הנסיון המקצועי שלך

למדתי אדריכלות בטכניון ובבצלאל והשלמתי ידע מקומי ב-West Gate College. ארכיטקטורה עבורי היא תיכנון מרחב לפעילות אנושית. נקודת המוצא שלי היא תמיד האדם ולא הצורה, המרחב ולא הסיגנון. כשאני לומדת את האדם שעבורו אני מתכננת את הבית, אני יוצרת לו סביבה שמתאימה בדיוק לו לפעילות הפיזית והתרבותית שלו.

אני לא מגדירה את סיגנון התיכנון שלי בשם אלא יצירת מרחב בעל אופי שיוצר לאדם סביבה נעימה, מפרה, מוארת, מאווררת למיגון רב של פעילויות שבסופו של דבר יוצרת לו תחושת בית. מכיוון שבנשמתי אני ישראלית אני מאמינה שהישראליות שלי ניכנסת לכל עבודה שלי, אם זה בפתיחות, בחום או במשפחתיות.

 

*מדור העיצוב של אתר בעניינים נועד לתת במה למעצבים ואדריכלים מן הקהילה ואינו משמש כהמלצה על מעצב זה או אחר. אם אתם מעצבים או אדריכלים הפועלים כאן באיזור ורוצים להשתתף במדור, כתבו לנו- sackerman@paloaltojcc.org