חינוך

בחירת מסגרת החינוך לילדינו מהווה שיקול מרכזי בבחירת מקום המגורים ומשפיעה באופן ישיר על מרכיבים חשובים נוספים בהתאקלמות ובאורח החיים באזור. 
באופן יחסי רמת החינוך באזור גבוהה, הסטנדרטים בשלושת המחוזות המוניציפאליים המכסים את אזור העמק ומפרץ סן פרנסיסקו גבוהים, בודאי מכל מה שהכרנו בישראל (תקציב פר תלמיד, יחס מספרי מורה – תלמיד, העשרה, סיוע ליווי ויעוץ ועוד). אך עדיין קיימת שונות הנובעת מהמאפיינים הדמוגראפיים של הישוב, מהבדלים בין שכונות בתוך אותו ישוב, מסדרי עדיפות ומדיניות שונה של המינהל המוניציפאלי בכל ישוב ועוד. למנהלים תפקיד מכריע באווירה ובמדיניות הבית ספרית ולמי הוא המורה יש בסופו של דבר את ההשפעה הגדולה ביותר על החוויה החינוכית, החברתית והלימודית של ילדכם.
אז מהו "בית ספר טוב"? האם "הטוב האקדמי" הוא בהכרח ה"טוב" שאנו כהורים ישראלים מחפשים כמסגרת המתאימה ביותר לילדינו? כמובן שכל משפחה בוחרת את תמהיל השיקולים המתאים לה ולתפישתה, ולעזרתכם להלן רשימה של שיקולים שניתן לקחת בחשבון ומקורות מידע מסייעים לקבלת החלטה:

השיקולים בבחירת בית ספר ומקורות המידע לקבלת החלטה מושכלת

  1. שיקולים אקדמיים: רבים מתייחסים לדרוג האקדמי של בית הספר, כפרמטר מרכזי בבחירה. הדירוג נקבע ע"י מערך מבחנים המתקיימים פעם בשנה לכלל התלמידים החל מכתה ג'. הציון המשוקלל של בית ספר הוא הבסיס למערך סטטיסטיקות וניתוחים השוואתיים המעניקים תמונה (חלקית בלבד ויש אומרים בעייתית) לגבי מקומו של בית הספר ביחס לבתי ספר אחרים.
    שיקול אקדמי נוסף מלבד דרוג אקדמי – ישנם בתי ספר נושאיים, בהם מושם דגש אקדמי מיוחד על מיומנות או מומחיות מסוימת.
  1. שיקולים קהילתיים: פרופיל אוכלוסיית התלמידים בכל ספר,הוא בדרך כלל תמונת ראי של מאפייני הקהילה באזור. למאפייני האוכלוסייה השונים ישנה השפעה ישירה על מדיניות וסדרי עדיפות בית הספר (כפי שניתן לראות בפרקים הדנים במידע על מחוזות החינוך באזור). היבט נוסף לשיקול קהילתי הוא העובדה כי ישנם בתי ספר אשר מדיניותם היא לעודד מעורבות קהילתית של בית הספר. בבתי ספר כאלה, מעורבות ההורים גדולה וישנן פעילויות בדגש חיבור למשפחה ולקהילה במהלך השנה.
  1. שיקולים הקשורים בניהול בית הספר: תפישת ה"ניהול העצמי" של בתי הספר, מאפשרת לכל מוסד חינוכי לנהל מערך שלם של נושאים באופן עצמאי (ומכאן השונות הגדולה בית בתי הספר). החל מתכנון תקציבי, גיוס תרומות, הקצאת משאבים, וכלה בנושאים מנהלתיים, אקדמיים וחינוכיים. במסגרת כזו, למנהל תפקיד מכריע בעיצוב האווירה בבית הספר, ברמת מוטיבציה של המורים, בעידוד חדשנות ויצירתיות, ובגיבוש תפישות חינוכיות ודגשים אקדמיים. נסו לקבל מידע מהורים לילדים בבית הספר לגבי מערך הניהול, מעורבות ההורים האווירה וכו'.
  1. גודל בית הספר: לא ברור באיזה מידה משפיע גודל בית הספר על פרמטרים שונים בהתנהלותו. אם יש לכם עמדה והעדפה בעניין, תמצאו כי ישנם בתי ספר בהם ישנה כתה בכל מחזור גיל ועד בתי ספר עם מספר רב של כיתות מקבילות. ההבדלים בולטים במיוחד בחטיבות הביניים ובתיכונים.
  1. מחוברות לקהילה ישראלית/יהודית: בררו עם עצמכם באיזה מידה אתם רוצים לשמור על חיבור משמעותי לקהילה ישראלית או יהודית. אם הדבר חשוב בעינכם, קל לאתר בתי ספר בהם ישנם ריכוזים של ישראלים. יחד עם זאת, מדובר במספר ישראלים בבית ספר, והדבר אינו מבטיח כי בכתה עם ילדכם ילמדו ישראלים. לגבי הקהילה היהודית – למי שמעוניין שילדיו יהיו חלק ממסגרת המעניקה גם הרבה בתחומי היהדות וישראל, ולמי שפחות חשובה לו המחוברות לקהילה המקומית על כל מאפייניה המגוונים – האפשרות ללמוד בבתי הספר של הקהילה היהודית, היא אפשרות בה בוחרים לא מעט מהישראלים באזור. נגזר מכך כי גם מספר הישראלים במסגרות אלה אינו מבוטל, והילדים לומדים/ מדברים גם עברית בבית הספר. בתי הספר היהודיים הם בתי ספר פרטיים.
  1. ELD : התוכנית לסיוע בשפה האנגלית למי שזו אינה שפתו הראשונה, הינה חלק ממדיניות המחוזות באזור המאופיין במהגרים כה רבים ומוקצים לכך משאבים יחודיים פר תלמיד. אם ילדכם נבחן וזכאי להשתתף בתוכנית, תינתן לו תמיכה מסוגים שונים במהלך שנת הלימודים. התוכניות לסיוע באנגלית מאד מושפעות באיכותם ובאינטנסיביות שלהן ממרכז התחום בבית הספר (המורה). אם עניין השפה משמעותי מבחינתכם, נסו לקבל מידע מהורים בעלי ניסיון בבית הספר לגבי טיבה של התוכנית והיקפה ואף להיפגש עם המורה או המנחה של התוכנית.
  1. After school Care : עם סיום יום הלימודים (בדרך כלל לקראת השעה 3, פעם בשבוע בשעה 1:30, ואם זו השנה הראשונה של ילדכם בבית ספר, אז עוד לפי השעה 12 בצהריים), עומדת בפניכם האפשרות, למה שמכונה בישראל "צהרון", ובפועל זו מסגרת לילדים לשעות שלאחר סיום בית הספר. המסגרות השונות מופעלות על ידי גורמים פרטיים וניתן למצוא הבדלים "הצהרתיים" בין מסגרת למסגרת. באופן כללי הילדים משחקים, עושים שעורי בית, מופעלים קלות ולרב נהנים. נסו לברר ולבקר במסגרת הקיימת בבתי הספר אותם אתם שוקלים בכדי לקבל תמונה שלמה של כל מרכיבי היום בבית הספר שתבחרו.

מקורות המידע העומדים לרשותכם:

  • אתרי בתי הספר השונים
  • אתר המחוז (district )
  • www.greatschools.net – באתר נתונים, סקירות, סטטיסטיקות, ופידבק של הורים, על כלל בתי הספר בארה"ב
  • שיטת "מפה לאוזן" והמלצות מכרים
  • ביקורים בבתי הספר – מאד מקובל, ניתן להיכנס לכיתות ולהיפגש עם המנהל.
  • http://data1.cde.ca.gov/dataquest  – מידע ממשלתי על בתי הספר של קליפורניה

 

מידע לצורך רישום

מסמכים ומידע דרוש לצורך רישום ילדים למערכת החינוך:

יש להכין מראש את המסמכים הבאים:

  1. תעודת לידה של כל אחד מהילדים.
  2. דרכון בתוקף עם ויזה עדכנית לכל ילד ולהורים.
  3. הוכחה על מקום המגורים (חוזה שכירות, הסכם רכישה).
  4. פנקס/רישום חיסונים מאז הלידה.

בתי ספר תיכון – כללי

  1. גם המעבר מחטיבת ביניים לתיכון, כמו מיסודי לחטיבה, כרוך בהסתגלות למסגרת חינוכית גדולה בהרבה. התיכונים בדרך כלל נותנים מענה למספר ערים בעמק או קולטים תלמידים מכמה חטיבות. התוצאה היא קמפוסים גדולים, מלאי פעילות ותנועת תלמידים במעברים בין כיתות...Read More »

2 Comments

  1. פינגבאק: cheap Madden 18 Coins

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button