השמנת יתר אצל ילדים: 10 טיפים לשליטה בכמויות האוכל

באמריקה הכל בגדול! מספיק סיור בסופר, ביקור במסעדה או בבית הקולנוע כדי להבין שכל מה שמוגש לנו הוא בכמות עצומה (וזאת עוד מבלי שהזכרנו את קוסקו). עובדה זו יוצרת הרגלי אכילה לא נכונים וקושי לשלוט בכמויות שאוכלים כבר מגיל צעיר. כדי לנסות להתמודד עם הבעיה אשר יוצרת השמנת יתר אצל ילדים מגישה לכם התזונאית יעל דרור 10 טיפים שמאוד כדאי לכם לאמץ 

מאת: יעל דרור

אחת הבעיות העיקריות שמובילה להשמנת ילדים היא אכילה של כמות מזון גדולה מידי, מעבר לדרישות גוף הילד. יש שיקראו לזה "Portion Control" וזו אכן אחת מהתופעות הבעייתית של התזונה בעולם המערבי. כפי שכולם כבר יודעים, בארה"ב (ואפילו בסיליקון וואלי) המנות גדולות מאד! לפעמים גם אני לא הייתי מצליחה לסיים ארוחת ילדים המוגשת במסעדה (לא שאני בכלל מנסה), שלא לדבר על גודל אריזות החטיפים, דליי הפופקורן הנמכרים בבתי הקולנוע עם אפשרות למילוי חוזר בלתי מוגבל, כוסות השתיה הענקיות וכמויות הרטבים והפיתויים שמקיפים את הילדים.

iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

הבעיה של אכילת כמויות גדולות מידי היא לא רק בעיה אצל ילדים, אבל כילד אתה מושפע מאד מהכמות המוגשת לך ולא תמיד מסוגל לעשות את ההבחנה בין הכמות שאתה אמור לאוכל לבין נפח המארז של המזון. בואו נודה באמת, גם רבים מהמבוגרים עם עודף משקל, סובלים מאותה בעיה. לכן הקניית הרגלי אכילה נכונה ושליטה בכמויות מגיל צעיר, הם כלי חשוב מאד כדי למנוע השמנה בילדות ו/או בעתיד.

בעיית גודל הצלחת
מחקרים מראים שילדים בגיל בית הספר היסודי עדין אינם מסוגלים לקחת מזון מהכלי המרכזי בארוחה, בכמות המתאימה להם. הם מושפעים מגודל הצלחת ולא מכמה שהם אמורים לאכול. אכילה מצלחת גדולה, שלא מתאימה לגודלם, כמו צלחת של מבוגרים, עלולה לגרום להם לקחת יותר מידי אוכל, לאכול יותר מידי או/ו לזרוק אוכל. כדי להתמודד עם בעיה זו, חשוב מאד לתכנן נכון את הארוחה, את כלי ההגשה וכמובן את הכללים בבית לגבי לקיחה של תוספת שניה.

כאשר באים ללמד ילד לאכול בכמות נכונה עבורו, חשוב לזכור שכולנו "אוכלים עם העיניים". לכן לא לקל להפסיק לאכול כאשר אוכל מונח מולנו. היכולת לשלוט בכמות שאנו אוכלים במצבים אלו שואפת לאפס, אולם עם כמה טיפים אפשר ללמד את הילד לשלוט טוב יותר בכמויות הטובות עבורו לאורך זמן.

10 טיפים בעזרתם תלמדו את הילד לאכול בכמות המתאימה לו

צלחת קטנה

חשוב להתאים את גודל הצלחת לילד. לא נכון שילדים יאכלו בצלחות גדולות של מבוגרים. בארוחה משפחתית או בכל מצב בו יושבים לאכול, כל אחד אוכל בצלחת המתאימה לגודלו! גם אם זה לא מאותו הסט… (אני בטוחה שהאורחים יסלחו לכם על הגיוון בצבעים/גדלים של הצלחות).

דגני בוקר

דגני הבוקר כאן מגיעים לפעמים ב"אריזות ענק". במיוחד אחרי הביקור האחרון בקוסטקו. אם הילד שלכם אוכל דגני בוקר, למדו אותו להשתמש בכוס מדידה ולא לשפוך את דגני הבוקר ישירות לקערה בלי שליטה. הגדירו לו מראש מה הכמות הנכונה שמתאימה עבורו בעזרת "כוס המדידה" ולמדו אותו להיות עצמאי ולקחת את הכמות לבד (כמובן בהתאם לגילו).

iStock.com/iStock_Oles

חטיפים

עולם החטיפים כאן מגוון מאד בטעמים ואף בגודל האריזות. מה שבארץ מוגדר כ"אריזה משפחתית", כאן נחשב לגודל נורמטיבי לאדם בודד… למדו את הילד להעביר את החטיף לקערה קטנה המתאימה לגודלו ולא לאכול ישירות מהשקית שעשויה להיות גדולה מידי. עבור ילדים צעירים, הקפידו מראש לשים להם את הכמות הנכונה בעקרה ואל תאפשרו לאכול ישירות מהשקית.

חטיפים במסיבה

למדו מראש את הילד לקחת את החטיפים בכוס חד פעמית (8oz) ולהחליט שזו הכמות הנכונה בלי תוספות. זה לא קל, אבל תמיד הרי יש עוד כיבודים במסיבה (פיצה, עוגת יומולדת, קאפקייס ועוד), אז לפחות שאת כמות החטיפים יגביל לכוס אחת. הרי אותם אפשר לנשנש בלי הגבלה מבלי להרגיש תחושת שובע.

האם לאפשר תוספת בארוחה ומאיזה סוג מזון?

אם הילד שלכם סובל מעודף משקל ויש לו חיבה חזקה לפחמימות, יכול להיות שאתם מרגישים שהכמות יוצאת לפעמים משליטה. במצבים האלו, הכלל החשוב הוא ללמד את הילד לקחת את כל מה שרוצה לאכול על הצלחת פעם אחת. עבור ילדים צעירים הההורים מגישים לילד את הכמות המתאימה לו לצלחת. מחליטים מראש ממה אפשר לקחת תוספת וממה לא. למשל, סלט, ירק מבושל, מרק ואפילו מנת בשר/דג אפשר לתת תוספת אם הילד מבקש. אך מהתוספות הפחממתיות כמו אורז, פסטה, תפו"א, פירה, קוסקוס ועוד להגדיר מראש שאין תוספת. זה לא קל כי הפחמימות פותחות את התאבון, אבל חשוב ללמד את הילד לאכול בכמות הנכונה עבור גופו.

גודל המנה הבשרית

למדו את הילד שהכמות המומלצת עבורו היא כגודל כף ידו. זה יעזור לו להבין בפשטות גדולה יותר מה הכמות הנכונה עבורו לארוחה, וללמוד אותו לשלוט בכמות גם כאשר אין מבוגר לידו.

במסעדה

המנות במסעדות גדולות מאוד. כאשר בחונים את "מנות הילדים", הן לא תמיד הבחירה הכי בריאה עבור הילד. גם גודל מנות הילדים לפעמים מתאים למבוגר+. אפשר ללמד את הילד להזמין מנה שהוא אוהב דווקא מתפריט המבוגרים כדי לאפשר מבחר בריא יותר, אך להגדיר מראש כמה אוכלים. לדוגמה, תמיד לבקש שיביאו לכם צלחת קטנה בנוסף למנה העיקרית, ולהעביר את המנה שהילד הזמין לצלחת המתאימה, במידה והמנה שמגיעה גדולה מידי עבור הילד. תמיד אפשר לבקש את מה שנשאר לארוז TO-GO. בחלק גדול מהמסעדות יש אפשרות להזמין "חצי מנה". זה יכול מאד לעזור למי שמתקשה לעצור, ומרגיש מחוייב לסיים הכל מהצלחת.

רוטב לסלט

הסלטים כאן מגיעים "מוצפים" ברוטב. בשלב ראשון ניתן לבקש שיביאו את הרוטב בצד ולא מעורבב כבר בתוך המנה/סלט ואז, למדוד כף אחת! תמיד רצוי להזמין רוטב לייט אם ניתן ולנסות להתרחק מרטבים המבוססים על מיונז (סלט קיסר שמאד מאד נפוץ פה). הזהרו גם מרוטב הראנצ' המאד פופולרי כאן, המכיל כ-30% שומן.

קטשופ

כן, הוא נמצא בכל מקום! זה לא אומר שאפשר לאכול ללא הגבלה. הגדירו כמות ברורה: כף אחת בארוחה. לא יותר מ-2 כפות ביום.

פופקורן בקולנוע

דליי הענק של הפופקורן הנמכרים בבתי הקולנוע הם דוגמה נהדרת לחוסר הפרופורציה בין הכמות שנכון לאכול, לבין הכמות שמנסים לדחוף לנו. מארז גדול של פופקורן המקנה זכות למילוי חוזר חינם, מכיל כ-950 קלוריות!!! החלטתם כמובן לנצל את המילוי בחינם, וזכיתם ל"נשנוש" של כמעט 2000 קלוריות! וזה כמובן לא במקום ארוחה…מה עושים? הביאו איתכם מראש שקיות נייר המתאימות לפופקורן וחלקו את המיכל הענק שקונים בין כל הילדים. כל ילד יקבל את המנה המתאימה לגודלו וכך גם לא תהיה התנפלות של כולם על הכלי המרכזי. ישנם מארזים המיודעים לזה בדיוק בחנויות ה-Dollar tree, safeway ועוד.

לעוד טיפים והמלצות בתזונה ילדים + מתכונים לכל המשפחה, כנסו לקישור והורידו בחינם את הספר החדש של יעל דרור Rasing Healthy Eaters
www.yaeldror.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button