Tea Time
אחרי מים, תה הוא המשקה הנפוץ ביותר בעולם בצריכתו. בעולם ידועים מעל אלפיים [2000] סוגי צמחי תה, המסווגים לארבע קבוצות עיקריות, שבכולן העלים עוברים תהליך עיבוד-ברמה מסויימת למוצר: קיימים היום בעולם סוגי משקה רבים הידועים כתה. חלקם מקורם בצמח התה (Camellia Sinensis) וחלקם אינם תה כלל, אלא חליטות צמחים שונים אחרים. גם מהמשקאות בקרב החמים המיוצרים מצמח התה יישנם סוגים שונים הנבדלים זה מזה באופן העיבוד של הצמח. תה לבן – תה העשוי מחליטת ניצנים שעדיין לא נפתחו. איסוף הניצנים נעשה תחת תנאים קפדניים ובאופן ידני. מדובר בתה אצילי ויוקרתי, אשר כמעט לא עבר עיבוד . תה ירוק – תה…
אחרי מים, תה הוא המשקה הנפוץ ביותר בעולם בצריכתו. בעולם ידועים מעל אלפיים [2000] סוגי צמחי תה, המסווגים לארבע קבוצות עיקריות, שבכולן העלים עוברים תהליך עיבוד-ברמה מסויימת למוצר:
קיימים היום בעולם סוגי משקה רבים הידועים כתה. חלקם מקורם בצמח התה (Camellia Sinensis) וחלקם אינם תה כלל, אלא חליטות צמחים שונים אחרים. גם מהמשקאות בקרב החמים המיוצרים מצמח התה יישנם סוגים שונים הנבדלים זה מזה באופן העיבוד של הצמח.
תה לבן – תה העשוי מחליטת ניצנים שעדיין לא נפתחו. איסוף הניצנים נעשה תחת תנאים קפדניים ובאופן ידני. מדובר בתה אצילי ויוקרתי, אשר כמעט לא עבר עיבוד .
תה ירוק – תה ירוק הוא התה הנפוץ ביפן וסין. העיבוד נעשה על ידי ייבוש וגלגול העלים הצעירים מבלי שעברו תהליך הנקרא תסיסה. סוג זה של תה עשיר במיוחד באנטי אוקסידאנטים וחומרים אנטי דלקתיים ועוזר במניעת סרטן ובשריפת שומנים.
תה צהוב – חליטת עלי תה מהשיחים המשובחים ביותר שעברו תהליך תסיסה קצר משל תה אולונג. נחשב לתה יוקרתי ונדיר ובמשך זמן רב היה נחלתם של הקיסר והאצולה בלבד.
אולונג– עלי תה שעברו תהליך תסיסה מקוצר. נחשב לתה אירוח בסין. תהליך התסיסה מעלה את ריכוזיות ועומק טעם התה, אך פוגע ביעילות החומרים הפעילים שבו.
תה שחור – התה השחור, הרגיל, מקובל לשימוש במערב. טעמו הוא העז ביותר מבין סוגי חליטות התה השונות לאחר שעבר תהליך של תסיסה מלאה. גם חליטה זו עשירה בטנין ויעילה לטיפול כנגד שלשולים.
תה פואר – תה שעבר תהליך תסיסה ממושך וכפול, בעל ניחוח עז ומשובח ובעל השפעה על תהליך ההרזיה.
כל סוג של תה, המופק מעץ התה, מכיל קפאין. התה הירוק אמנם מכיל פחות קפאין מתה שחור, אך עדיין יש בו קפאין בדרגות שונות. תה נטול קפאין, הינו תה שחור רגיל אשר הקפאין ניטל ממנו אחרי העישון. נטילת הקפאין מהתה הופכת את העלים לחסרי טעם. לרוב, תה נטול קפאין יימכר בשילוב עם טעמים שיתנו לו ארומה ואופי אחר. דבר מדאיג, מעבר לאיבוד הטעם, הוא נוכחותם של שיירים כימיים כתוצאה מתהליך נטילת
הקפאין. ישנו מחקר המראה כי בתה 'נטול' קפאין, יש פי ארבע שאריות של מתיל כלוריד (מסרטן ידוע) מאשר בקפה נטול קפאין. מלבד עלי תה ניתן לחלוט גם צמחי מרפא נוספים אחרים, בנפרד או כתוספת
לעלי התה. מקובל להפריד בין שתי שיטות שונות: חליטה והרתחה. בחליטה שופכים מים חמים על עלי הצמחים השוהים במים מספר דקות. ברתיחה, מרתיחים ענפים ושורשים יחד עם המים למשך מספר דקות למיצוי חזק יותר. השימוש בצמחי מרפא כחליטות רצוי לאחר התייעצות עם מומחה בוגר לימודי רפואה סינית אשר מבין את השלכות השימוש בחליטות אלו ומכיר את המצבים בהם כדאי להמנע משימוש בחליטות מסוימות.
תה צמחים [אֶרבָּל] הוא תה שאינו מיוצר מצמח התה בכלל! בדרך כלל הביטוי מתייחס לחליטות של פירות או עשבי תיבול שנעשוללא צמח התה, כמו קמומיל או עלי ורדים. חליטה הינה משקה הנוצר על ידי השרייה של חלקי צמח שונים במים רותחים. לחליטות הצמחים השפעות מיטיבות רבות על בריאות הגוף והנפש כאחד.
חליטות מקובלות:
רוֹיבּוּס –נקרא גם תה אדום למרות שמדובר בחליטה של צמח שונה – צמח מרפא אפריקאי העשיר בנוגדי חמצון, ברזל, סידן ומינרלים נוספים, בינם פלואוריד המסייע לשמירה על השיניים.
לוּאיזָה לימוֹנית – מצוינת להרגעה, הורדת חום ולבעיות עיכול. תה עשוי מלואיזה נחשב לאנטספטי ומשתן. התה מכיל נוגדי חמצון ויש המאמינים שהוא עוזר נגד דיכאון ועייפות.(LemonVerbena)
נַענע– טוב לטיפול בנפיחות וגזים, בעיות בעיכול, כאבי בטן, בחילות והקאות וכן לשיעול חורף.
שיבא– טוב לטיפול בכבדות שלאחר האוכל, תולעי מעיים ועצירות.
קמוֹמיל –מצוין כחליטה מרגיעה ולבעיות בעיכול. עוזרת גם בשימוש חיצוני כקומפרסים לגירויים בעור ודלקות עיניים.
מרוָוה – מאזנת את המערכת ההורמונלית, מחזקת את הגוף ועוזרת למערכת הנשימה בעת מחלה. המרווה נחשבת לצמח מרפא מופלא כבר אלפי שנה– גם האינדיאנים והאירופיים הקדומים השתמשו בה לא רק לריפוי אלא גם לטהר את הבית לאחר מחלה ונגד עין הרע. למרווה כמות עשירה של נוגדי חמצון, קוטלי בקטריות ופיטוכימיקלים שפועלים כנוגדי סרטן. אסור לנשים מניקות לשתות תה מרווה מאחר שהוא מייבש את החלב. (Sage)
מֶליסָה – אנטי סרטנית ומפיגה מתחים וחרדות. עוזרת בהורדת לחץ הדם ומאיטה את פעילותה של בלוטת התריס. המליסה עשירה בנוגדי חמצון ונחשבת ליעילה להרגעה כללית. מדענים באיגוד הפסיכולוגיה הבריטי דיווחו, כי מנות גדולות של מליסה עוזרות לשפר את היכולת הקוגניטיבית ומגביר את הפעילות של אצטילכולין (חומר כימי), החסר אצל חולי אלצהיימר. Lemon Balm או Melissa
רוֹזמָרין – טובה ללחץ דם נמוך, תשישות, מיגרנה, בעיות זכרון, נשירת שיער, דליות ברגליים וטחורים. טובה גם לשימוש חיצוני כשטיפה לשיער, ולילדים-מונעת כינים. רוזמרין הוא אחד הצמחים הכי עמידים לגינה. הוא לא מצריך השקייה מרובה ועמיד נגד מחלות ומזיקים. הרוזמרין עשיר בעשרות נוגדי חמצון התורמים למניעת מחלות ולהאטת תהליכי הזדקנות. הרוזמרין גם נחשב לטוב כאבי ראש, מחזק הקיבה, הכבד והלבלב, נגד אבנים בכליות .B וטימין A ומאוד עשיר בוויטמינים, סידן ומינרלים נוספים.
לֶמוֹן גרַאס– במזרח הרחוק משתמשים בפקעת של הלמון גראס באוכל וניתן בקלות להשיג פקעות עם העלים פה. אפשר גם לגדל למון גראס בעציץ. הוא עשיר מאוד בנוגדי חמצון וחומרים אנטי-סרטניים. במחקר שערכו ד"ר נתיב דודאי וד"ר רבקה אופיר, מאוניברסיטת בן גוריון, נמצא שלשמן האתרי של עשב הלימון יש השפעה אנטי-סרטנית נגד סוגי סרטן, אפילו בכמות המצויה בכוס תה אחת. (Lemon grass)
חליטות בעלות השפעה מרגיעה – קמומיל, לבנדר וַלריאַן, הן חליטות בעלות השפעה מרגיעה על מערכות הגוף ומומלצות לאחר יום עבודה עמוס בלחץ ובקפאין.
חליטות להקלה במצבים של נדודי שינה – חליטת פַּסיפלוֹרה מומלצת במצבים של קושי בהירדמות ועוזרת להפגת לחצים.
חליטת פירות – מורכבות מפרחי היביסקוס, קליפות תפוז, פקעות ורדים ולימונית, אשר בשל טעמן החמצמץ, הן מרעננות ומרוות ויכולות להוות מקור לויטמין C.
צמחי התה גדלים במזרח ודרום אסיה. את התה התחילו ליבא לאירופה במאה ה-16, כאשר הפורטוגזים החלו להתפשט לאזורים שונים. בבריטניה, בה שתיית תה הוא נוהג ידוע ומושרש בתרבות, לא שתו תה עד תחילת המאה ה-19! באירלנד, נחשבה במשך זמן- רב למדינה בה נצרך תה בכמות הרבה ביותר לאדם: בממוצע ארבע כוסות תה ביום לאדם וברוב המקרים שש או יותר כוסות לאדם! בתרבות הערבית, תה הוא המשקה המועדף ומוקד בהתכנסויות חברתיות. הודו היא האומה הגדולה ביותר בעולם בה שותים תה. ב-1907, סוחר אמריקאי בשם תוֹמַאס סַאלִיבָן החל להפיץ את התה בשקיות משי קטנות. בזמן מלחמת העולם השנייה, תה ניתן בהקצבה בבריטניה, ומיד עם סוף תקופת ההקצבה [1953], חברת טֶטלִי החלה במבצע שיווק תה בשקיות למכירה, מבצע שהיה להצלחה מיידית.
קיימות שלוש שיטות בסיסיות להכנת תה:
השיטה הראשונה, המקבילה לשיטת הבוץ, בה חליטת התה מונחת בתוך כלי השתיה עצמו והמים החמים נמזגים מעליו.
השיטה השניה היא הכנת חליטת תה דרך מסננת קבועה ממתכת או באמצעות מסננת חד פעמים שבאה בצורת נייר מקופל או רשת לסינון וכדומה.
השיטה השלישית, האצילית והמקובלת ביותר בענף, היא הכנת החליטה בקנקנן הכנה אשר בתוכו מסתתרת מסננת קבועה שהתה עצמו מוטבל בתוך המים החמים.
מה שחשוב להזכיר לכולנו הוא, שמַמש כמו קפה, גם חליטת התה, אסור שתהיה במים רותחים, אלא במים שהטמפרטורה שלהם אינה עולה על 95 מעלות. נוסיף על כך ונאמר, שתה ירוק לעולם לא יחלט בטמפרטורה מעל 80 – 85 מעלות. הסיבה לכך היא שבמקרה של תה ירוק, טמפרטורה גבוהה מדי מעוותת את הטעם. הדבר נכון גם לגבי שקיות מוכנות, שלעיתים יבואו עם התניה דומה לנושא.
גם בחליטות הטבעיות שאפשר לקנות וגם בחליטות שמכינים בבית, שם המשחק הוא זמן. ככל שמשרים את הצמחים במים לאורך זמן, כך הם סופגים את האיכויות של הצמחים, ומתקבלת חליטה בריכוז גבוה יותר. בחליטות כאלה אין שום סיכון, להיפך. יש להן סגולות רפואיות רבות. נענע, לואיזה וגרניום מרגיעים, יסמין וג'ינג'ר מקלים על צרידות ושיעול. קיימים צמחים רבים שניתן לחלוט אותם. היתרון בחליטות הטבעיות המוכנות, הוא שלא צריך לסנן אותן מהעלים. אפשר ישר לשתות. וכמובן שחליטות טבעיות, קנויות או ביתיות, מכילות פלבנואידים.
ועוד תוספת קטנה להמתקה:
הסטיביה הוא צמח עם עלים מתוקים. עלי הסטיביה מיובשים מתוקים פי 45 יותר מסוכר, ומכילים (Stevia) מרכיבים מתוקים פי 300 מסוכר. ההבדל הוא שהם לא משפיעים כלל על רמת הסוכר בדם, מסייעים לדכא את החיידקים בפה וגם מכילים חלבון, סידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן, מנגן והמון ויטמין איי. הסטיביה נמכר כתמצית או כאבקה בכל סופרמרקט.
סן פרנסיקו היא מקום לבתי-תה רבים, שיש בהם אווירה מיוחדת. המקום הכי אהוב עלי נמצא על רחוב צ'רץ' [בפינת קליפֶּר] באיזור נוֹאִי ווָאלִי. [בכלל איזור שנעים לבלות בו יום!] המקום נקרא לַאבג'וֹאי. אוסף קומקומי התה וערבוביית ספלי התה הם חגיגה לעין. סוגי התה משובחים ואפשר לקנות קופסאות תה שנהניתם ממנו הביתה. הישיבה היא כמו בבית תה אנגלי וגם הכריכים הקטנים מעולים! אם הגעתם ואין מקום, שאלו אם יש מקום בשולחן הקהילתי [פּאבּליק סיטינג] Lovejoy’s TeaRoom,1351 Church Street (at Clipper),San Francisco, 94114 (415) 648-5895
מקום יפיפה להנות ממגוָן סוגי תה הוא הסַאמוֹבָר, שממוקם בחלקו העליון של ריבוע היֶרבָּה בּוֶאנָה, בין מישֶן והַאוורד [בין השדרה השלישית לרביעית] בימים עם שמש שווה לשוות בחוץ למרות שהישיבה בפנים, עם הכריות הרכות על הספסלים, נותנת הרגשה של מחוזות רחוקים, אקזוטיים. לסַאמוֹבָר מקום נוסף במרכז העיר שבני הצעיר ממליץ עליו [לא ביקרתי שם]
Samovar Tea Lounge, South of Market: Yerba Buena Gardens – Upper Terrace -(415) 227-9400
Castro/Mission:498 Sanchez Street (at 18th) – (415) 626-4700
גם ממש בלב המרכז הכי תיירותי של סן-פרנסיסקו תמצאו בית תה אנגלי מקסים. במרכז ג'ירארדלי תמצאו את סלון התה בסגנון במאד אנגלי:
Crown and Crumpet Tea Salon, 900 North Point Street (at Beach & Larkin), SF
מקום מפתיע הוא המקום הבא, שלא בלבד שאפשר להנות מתה וכריכים אנגליים, אבל אפשר גם לערוך קניות לרכיבה על סוסים [או להעמיד פנים שאתם מהאריסטוקרטיה הזו]
Tal-Y-Tara Tea & Polo Shoppe 6439California St. (at 27th Avenue), SF 94121
מקום אחר שמומלץ בחום בגלל המיקום המדהים הוא הרוטאנדה של נימן מרקוס! כיפת הזכוכית המדהימה היא זכר לימים אחרים, ימים בהם מבחר האופנה והאמנות הובא לסן-פרנסיסקו מאירופה, לחברת מסחר גדולה ששכנה בבניין שנקרא סיטי אוֹף פֶּריז. הבניין נהרס על-מנת לבנות את בית המסחר של נימן מרקוס, אך הם התחייבו כשקנו אותו, לשמר את כיפת הזכוכית המיוחדת במינה.
Rotunda at Neiman Marcus – Level Four, 150 Stockton Street, SF 94108
ועוד מספר מקומות מומלצים לתה:
בקרבת הגנים הבוטאניים של הגולדן גייט פארק תמצאו את בית התה של הגן הסודי:Secret Garden Tea House, 721 Lincoln Way (between 8th & 9th) SF 94122
באזור של נוב היל תמצאו את חנות התה של לילנד, מקום נעים לשבת ולהרגע! Leland Tea Company, 1416 Bush Street (at Polk) SF 94109
מקום מקסים תמצאו גם באוקלנד. המקום מעוצב מודרני מאד "הִיפּ", והתה שלהם מומלץ! L'Amyx Tea Bar, Piedmont: 4179 Piedmont Avenue – (510) 594- 8322
Lakeshore: 3437 Lakeshore Avenue – (510) 835-8322
ובפנינסולה:
מקום נחמד לתה בסגנון אנגלי ניתן למצוא בשני המקומות של ליסה, בסן-חוזה ובקמבל:
Lisa’s Tea Treasures, 1875 S. Bascom Avenue #165, Campbell, 95008
Olsen Avenue, San Jose, 95128 Phone
בפאלו אלטו, על ראמונה וצמוד לבית הקפה [שהומלץ בעבר] קופה, תמצאו את טי-טיים:
Tea Time, 542 Ramona Street. Palo Alto 94301, (650) 328-2877
עוד מקומות שאולי כדאי לבדוק ולהמליץ!:
http://sf.cityvoter.com/best/tea-house/food/the-bay-area
מי מכם שאוהב חליטות תה לשתייה באופן קבוע, ולא רק כחוויה [בסגנון אנגלי או סיני], מומלץ לקרוא את ההסברים באתר הבא [בעברית] ולבוא מוכנים לקנייה בחנויות המוזכרות בהמשך:
http://www.time4tea.co.il/חליטות-תה
לקנות תה בתפזורת:
Mountain View Tea Village, 275 Castro Street MountainView, CA 94041
Teavana: Hillsdale Mall, Oakridge Shopping Mall, Stanford Shopping Center, Santa Rosa Plaza, Stonestown Galleria Mall, Westfield Valley Fair
Imperial Tea Court Co: Ferry Building Marketplace, SF 94111 (415) 983-8030
תה קר לבנדר ונענע. אפשר לאכול פרחי ועלי לבנדר והם גם טעימים ומרעננים מאד בתה:
כף וחצי עלי לבנדר קצוצים (או 2-3 גבעולים עם עלים או 4 כפיות פרחים מיובשים),
¾ כוס נענע טרייה
8 כוסות מים, דבש או ממתיק לפי הטעם.
מרתיחים מים ויוצקים מעל הלבנדר והנענע. מניחים בצד 5 דקות ואז ממתיקים, מסננים ומקררים. אפשר להגיש עם עוד עלי נענע או לבנדר לקישוט.
תהנו!
סיגל