ניתוק תושבות: טופס חדש לרשות המיסים שמקל על התהליך
כצעד נוסף בהסדרת אופן הפעולה והטיפול בכל נושא ניתוק התושבות, פרסמה רשות המיסים טופס חדש שקובע מסלול ברור לביצוע ניתוק התושבות במס הכנסה בשנת העזיבה את ישראל ובשנת החזרה לישראל. עו"ד אדי רשקובן עם כל פרטים על טופס 1301
מאת: עו"ד אדי רשקובן
רשות המיסים לוקחת צעד נוסף קדימה בכל נושא המיסוי ברילוקיישן וניתוק התושבות לצורכי מס הכנסה.
כצעד נוסף בהסדרת אופן הפעולה והטיפול בכל נושא ניתוק התושבות, פרסמה רשות המיסים טופס חדש שהינו טופס נספח לדוח השנתי ליחיד (טופס 1301) שכותרתו "הצהרת תושבות לשנת המס_____" (להלן: "הטופס החדש").

טופס זה אמור להסיר את אי הוודאות סביב השאלה מהו הדו"ח הנדרש להיות מוגש לרשות המיסים בעקבות סעיף 131(א)(5ה) לפקודת מס הכנסה. סעיף זה מחייב יחיד, אשר נחשב על פי מבחן הימים כתושב ישראל ורוצה לטעון שניתק את התושבות הישראלית משום שהעביר את מרכז חייו מישראל, להגיש דוח המפרט את העובדות שעליהן מבוססת טענתו כי איננו תושב ישראל (להלן: "הדו"ח"), אליו יצרף את המסמכים התומכים בטענתו, אם ישנם כאלה. תחולת החוק הינה לגבי דוחות שיש להגיש לשנת 2016 ואילך.
עד כה לא היה קיים טופס כאמור, ובהתאם מבחינה פרקטית היו קיימות כמה גישות לגבי מילוי דרישת החוק להגשת הדו"ח. כעת בעקבות פרסום רשות המיסים, הטופס החדש מחליף את כל סוגי הדוחות שהוגשו וקובע מסלול ברור לביצוע ניתוק התושבות במס הכנסה בשנת העזיבה את ישראל ובשנת החזרה לישראל.
בכדי להבין האם נכנסים בתחולת החוק וחובת הדיווח על גבי הטופס החדש, תחילה על יחיד לבדוק האם הוא נחשב תושב ישראל ע"פ אחד משני מבחני הימים, וזאת בשנת המעבר מישראל או המעבר לישראל.
ניתוק תושבות
המבחנים:
- שהייה מעל 183 יום בישראל בשנת המס. או;
- מקרה בו שהה היחיד פחות מ 183 יום בישראל אבל יותר מ 30 יום בשנת המס, ייחשב היחיד תושב ישראל על פי המבחן באם שהה סך של 425 ימים בישראל לאורך שלוש שנות המס האחרונות (כלומר בשנה הנוכחית פלוס השנתיים הקודמות(.
מכיוון שברוב הכמעט מוחלט של המעברים בחו"ל, היחידים שעוזבים את ישראל "נופלים" לפחות באחד מהמבחנים לעיל כתושבי ישראל, חלה עליהם החובה להגיש דו"ח בישראל ע"פ סעיף 131(א)(5ה) לפקודת מס הכנסה. בהתאם יהיה עליהם להגיש דו"ח מס שהינו טופס 1301 שכותרתו "דין וחשבון על ההכנסות בארץ ובחו"ל בשנת המס 2017". במידה ויהיו מעוניינים לטעון כי ניתקו תושבות בשנת המס יהיה עליהם לסמן את הצהרה בטופס 1301 הרשומה כדלקמן: "אינני תושב ישראל אך מתקיימת לגבי ״חזקת ימי שהייה בישראל״ הנסתרת על-ידי ואני חייב בהגשת דוח לפי סעיף 131(א)(5ה) לפקודה. מצ״ב טופס 1348."
לאחר סימון הצהרה זו יהיה עליהם לצרף את הטופס החדש וגם אותו למלא בכדי לתמוך בעמדת ניתוק התושבות בה הם נוקטים.
הטופס החדש בנוי כשאלון אמריקאי עם רשימה סגורה של שאלות. כל שאלה מנסה לבדוק האם זיקה ספציפית נשארה או הועתקה מישראל. נראה כי הטופס מנסה לבחון היכן מצויות רוב הזיקות של היחיד וזאת, ע"פ פסיקת בתי המשפט, בכדי לקבוע האם מרכז חייו של היחיד מצוי בישראל או מחוצה לה. כאן המקום לציין כי הגדרת תושב ישראל ע"פ פקודת מס הכנסה הינה שתושב ישראל הינו מי שמרכז חייו נמצא בישראל. הפקודה מאפשרת לסתור את הקביעה כי יחיד הוא תושב ישראל למרות תחולת מבחני הימים, וזאת בטענה כי למרות תחולת המבחנים מרכז החיים עבר מישראל.
בהתאם לאמור לעיל, מומלץ כי יחידים המבצעים מעבר מישראל או מעבר לישראל יסתייעו בייעוץ מתאים בכדי להבין מה נדרש מהם מבחינה חוקית בעת ביצוע המעבר.
לעיונכם להלן הקישורית לטופס החדש (טופס 1348):
https://taxes.gov.il/taxesformslist/itc1348_%E2%80%AC2017.pdf
אדי רשקובן, עו"ד (כלכלן)
מיסוי בינלאומי ורילוקיישן.
eddie@relotaxes.com