יום השואה והגבורה: על פרויקט ההנצחה של תלמידי התיכון וניצולי השואה ב"בית עם"

שישה תלמידי תיכון השתתפו לאחרונה בפרוייקט הנצחה שבו ראיינו ניצולי שואה המתגוררים בעמק ותיעדו את סיפור חייהם לפני, במהלך ואחרי המלחמה. בטקס יום הזכרון שיערך ביום רביעי ב"בית עם" בלוס אלטוס ייפגשו שוב אותם נערים וניצולים ויציגו את הסיפורים האישיים לצד קטעי קריאה, שירים ונאומים. טל זיברשטייין פז, ממארגנות האירוע, מספרת על האירוע המרגש ומביאה את דבריו של התיכוניסט רון ברזילי שלקח חלק בפרוייקט

מאת: טל זילברשטיין-פז

התקופה שבין פסח, חג החירות, לבין ימי הזיכרון והעצמאות היא תקופה מיוחדת בלוח השנה היהודי-ישראלי. הימים קשורים זה בזה ויחד כורכים את סיפורו של העם היהודי מיציאת מצרים ועד ימינו. הציווי "והגדת לבנך ביום ההוא" מהדהד אל מעבר לסדר ולהגדה, ומביא אותנו לפתחו של יום הזיכרון לשואה ולגבורה.

כמדי שנה, וככל שהשנים חולפות ומספר ניצולי השואה החיים בינינו הולך ומתמעט, עולות השאלות כיצד לזכור ולהנציח וכיצד להעביר זאת לדור הבא.

זאק רודין ואנני רובין

בטקס הזיכרון הקהילתי לשואה ולגבורה המתקיים בבית הכנסת "בית עם" בלוס אלטוס מפגישים ניצולי שואה ותלמידי תיכון, ויחד הם מביאים בפני הקהילה פסיפס של חוויות אישיות המרכיבות את הסיפור הרחב של הקהילות היהודיות במלחמת העולם השנייה.

הנושא שנבחר לטקס השנה הינו חסידי אומות עולם, ולצד קטעי קריאה, שירה ונאומים החלק המרכזי בו הוא הצגתם של שישה סיפורים אישיים.

שישה תלמידי תיכון מקומיים נבחרו להשתתף בפרויקט, במהלכו כל אחד ואחת מהם הוצמדו לניצול או ניצולת שואה המתגוררים בעמק. התלמידים ראיינו את הניצולים ותיעדו את סיפור חייהם לפני, במהלך ואחרי המלחמה.

כל ניצול פתח בפני הנערים צוהר לקהילה אחרת שהתקיימה באירופה של לפני המלחמה, לסיפור בריחה והינצלות כנגד כל הסיכויים ובעיקר למסר בלתי מתפשר של תקווה.

רון ברזילי

רון ברזילי, בן 17 מסאניוויל, תלמיד כיתה י"א בתיכון הומסטד, הוא אחד התלמידים שהשתתפו בפרויקט. "שמעתי על הפרויקט מחברים שהשתתפו בו בעבר וזו נראתה לי כמו חוויה עוצמתית והזדמנות נדירה", מספר רון, "אני יודע שאין לנו עוד הרבה שנים עם ניצולי שואה, שמספרם הולך וקטן משנה לשנה. פגשתי ניצולים בעבר, אך מלבד סבא וסבתא שלי, לא יצא לי לשוחח עם ניצולים ולשמוע את הסיפור שלהם מקרוב. הנושא מעניין אותי וקרוב לליבי ורציתי לפגוש ולתעד סיפור של ניצול שואה".

רון ראיין את מארי דונר תושבת סאניוויל, שנולדה ב- 1930 בעיר לינץ שבאוסטריה. מארי חוותה על בשרה את ליל הבדולח וגילויי אנטישמיות רבים, ונשלחה במסגרת הקינדרטרנספורט ללונדון. רון מספר שהמסר שהוא לוקח איתו מהמפגש עם מארי הוא האומץ לומר את האמת ולהפגין נגד חוסר צודק. התכונה הזו של מארי שזורה בסיפורה, והיא אומרת שלו הייתה צעירה יותר הייתה מצטרפת למחאות המתקיימות כיום למען חברה טובה יותר. "הדברים של מארי שכנעו אותי להצטרף בעצמי להפגנה שהתקיימה לאחרונה בבית הספר, בעד פיקוח על נשק. השיחה איתה היוותה השראה גדולה עבורי להתבטא ולהיאבק עבור מה שנכון".

רון אומר שבעיניו דווקא היום, כאשר אנו שומעים על מקרים של הכחשת שואה וגילויי אנטישמיות ברחבי ארצות הברית, חשוב להגיע לאירועים כמו טקס יום השואה ולשמוע את העדויות של הניצולים, כדי שנבין, נלמד ונדאג שזה לעולם לא יקרה שוב.

בטקס עצמו ישתתפו הניצולים, אשר יקשיבו לתלמידים שיציגו את סיפורם ויחד הם ידליקו נר.

החיבור הבין דורי בין הניצולים לתלמידים יוצר קהילה שמכבדת, זוכרת ונושאת הלאה את הלפיד. הניצולים מתרגשים שסיפורם לא רק שאינו נשכח, אלא מעורר את סקרנותם של צעירים ומוקרא בפני אולם מלא מפה לפה של חברי הקהילה. התלמידים מצידם, מכירים בזכות שנפלה בחלקם לשבת פנים אל פנים ולשמוע ממקור ראשון את סיפור הישרדותם של גיבורים אמיתיים.

הטקס פתוח לציבור, והקהילה כולה מוזמנת להשתתף באירוע מרגש זה, ביום רביעי ה-11 לאפריל בשעה 7 בערב בבית כנסת "בית עם". לפרטים נוספים לחצו כאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button