סיור קצת אחר בצ’ינה טאון

בודאי כבר הסתובבתם (עם אורחים או בלעדיהם) בצ'יינה טאון, ברח' Grant, כחלק מהסיור הקבוע באטרקציות המרכזיות של סן פרנסיסקו. אין צורך לתאר את החוויה הצבעונית והמיוחדת בהסתובבות ברחובות השכונה. בהמלצה המובאת לפניכם, מוארות כמה פינות פחות מוכרות, המזמנות הנאה מהמפגש התרבותי בשכונה המפורסמת ומחוויה "רב חושית"- הריחות, הטעמים, הצבעים והצלילים. אז ראשית, כמה עובדות: בסן פרנסיסקו מתגוררת אחת מהאוכלוסיות הסיניות הגדולות ביותר מחוץ לאסיה. הסינים הגיעו לאזור לראשונה בתקופת הבהלה לזהב, בשנת 1848 והתיישבו באזור צ'יינה טאון של היום. מביקור כללי בשכונה קשה להעריך ולהבין עד כמה משמעותית צ'ינה טאון בהתפתחותה של סן פרנסיסקו כפי שהיא מוכרת היום. הנמל באמצע…

chinatowngirl.jpg

בודאי כבר הסתובבתם (עם אורחים או בלעדיהם) בצ'יינה טאון, ברח' Grant, כחלק מהסיור הקבוע באטרקציות המרכזיות של סן פרנסיסקו. אין צורך לתאר את החוויה הצבעונית והמיוחדת בהסתובבות ברחובות השכונה. בהמלצה המובאת לפניכם, מוארות כמה פינות פחות מוכרות, המזמנות הנאה מהמפגש התרבותי בשכונה המפורסמת ומחוויה "רב חושית"- הריחות, הטעמים, הצבעים והצלילים.

אז ראשית, כמה עובדות: בסן פרנסיסקו מתגוררת אחת מהאוכלוסיות הסיניות הגדולות ביותר מחוץ לאסיה. הסינים הגיעו לאזור לראשונה בתקופת הבהלה לזהב, בשנת 1848 והתיישבו באזור צ'יינה טאון של היום. מביקור כללי בשכונה קשה להעריך ולהבין עד כמה משמעותית צ'ינה טאון בהתפתחותה של סן פרנסיסקו כפי שהיא מוכרת היום. הנמל באמצע המאה ה – 19, התפרש לאורך מה שמוכר כרחוב Montgameryשל היום (לפני מילוי הקרקע והתרחקות קו המים לקו המים הנוכחי). מאות האוניות מרחבי העולם ובהם אלפי "מחפשי זהב" נלהבים עגנו בנמל, ולשם גם הגיעו המהגרים הראשונים מסין. עד 1850 מנתה קהילת הסינים באזור למעלה מ – 4000 איש. ככל שמרבצי הזהב הפכו פחות נגישים, נתפשו המהגרים הסינים כפוטנציאל תחרות לא רצוי למשאב המבוקש. במשך שני העשורים הבאים, סבלה הקהילה הסינית מאפליה קשה ומהתנכלויות. המצב החמיר במהלך העשורים הבאים עד לכדי חקיקת חוק הרחקה ומניעת הגירה לקהילה הסינית בשנת 1882. משמעות החוק היתה הפסקת ההגירה של הקהילה שמנתה אז למעלה מ – 50,000 תושבים. התחברות סין וארה"ב במלחמת העולם השנייה אפשרה שחרור המגבלות על הסינים והמשך ההגירה לארה"ב. בכל אותו הזמן, ולמרות המצוקות הקשות, לא עזבה הקהילה הסינית את אזור צ'יינה טאון והצליחה ליצור מסגרת חיים תרבותית מסורתית במרכז עיר מודרנית ומתפתחת במהירות. כיום זהו המרכז הקהילתי-אתני המשמעותי ביותר בסן פרנסיסקו. אמנם, היום אחד מכל חמישה תושבים בסן פרנסיסקו הוא ממוצא סיני ומרביתם אינם חיים בצ'יינה טאון, אך השכונה משמשת מרכז שואב לקהילה והוכחה יומית לכך ניתן לראות בתנועה של המוני תושבי העיר ממוצא סיני המשתמשים בשירותים הייחודיים המרוכזים בשכונה.

המסלול המוצע, אינו סובל מיתר עליות ומורדות, הוא נמשך כשעה וחצי בנינוחות ומומלץ לסייר בו בשעות הפעילות של היום (כולל סופי שבוע).

פירוט המסלול

נקודת התחלה – Portsmouth Square.

כיכר זו זכתה בכינוי "ליבה של סן פרנסיסקו". כאן התחילה התפתחות העיר והשכונה. התכונה סביב מסבירה את הכינוי "הסלון" של צ'ינה טאון. כיכר רוחשת חיים (בעיקר ילדים וקשישים), מאד אוטנטית, מרכז לחיי חברה, פעילות ילדים, ובילוי שעות פנאי. הכיכר נקראת על שם אניית הצי האמריקאי משנת 1846, ופסל הברונזה במרכז הכיכר מציין את הנקודה בה הונף הדגל האמריקאי. לאחר שתשבעו מאוירת הכיכר הסואנת, צאו מהכיכר דרך חלקה הדרומי לרחוב Clay St., חצו את רחוב Grant, ופנו ימינה בסימטת Waverly Pl..

Waverly Place (Alley)

אחת מעשרות הסמטאות של השכונה, אשר משמשות את התושבים כמעקפים לרחובות הראשיים העמוסים. הסמטאות בדרך כלל מאד צרות (פחות מ – 9 מטר), אם כי סימאה זו רחבה יותר. אלה הצרות לא עונות על קריטריון "הרחוב" של העירייה. כתוצאה מכך האחריות על האחזקה והניקיון בסמטאות חלה על התושבים. מסיבות שונות, במשך תקופות ארוכות הסמטאות היו מוזנחות ומלוכלכות ואילו בשנים האחרונות חל שיפור ניכר בטיפול וטיפוח הסמטאות על ידי התושבים. הסימטה המדוברת, נקראת גם "15 cent Alley" על שום עלות התספורת אצל הספר במקומי, וגם "The street of painted Balconies". הסמטה עשירה בפרטים ארכיטקטוניים צבעוניים. מעין שילוב בין רחוב בסין ורחוב בניו-אורלינס. מרבית הבניינים ברחוב הם בתי מגורים למשפחות או מקדשים. בקרו במקדש Tin How Temple (מלכת השמיים ואלת שבעת הימים) במבנה מספר 125 ברחוב. זהו המקדש הבודהיסטי העתיק ביותר בארה"ב. עלו במדרגות התלולות לקומה השלישית (בכדי לא לעלות לחינם, וודאו עוד למטה שהמקדש פתוח, וגם – נהוג להשאיר תרומה קטנה או לרכוש קטורת). צאו מהסמטה לרחוב Washinton, פנו ימינה עד לרח' Grant הראשי, המשיכו ברח' Grant, עד לחנות בבית מספר 949.

Grant 949, Ten Ren Tea Co.

 

tea.jpg

 

חנות נחמדה אם כי מעט התמסחרה, מלאה בחליטות תה טריות, עשרות מגירות קטנות ומיכלי זכוכית מסומנים, המכילים למעלה מ – 40 סוגי תה. החנות מציעה טעימות של משקאות מעניינים המשלבים תה עם קרח וחלב, תמהילי תה חם, או תה מעורב בקוביות ג'לי או tapioca(מעין דייסת אורז). נשמע לא קונבציונלי, אבל שווה לנסות. זה חלק מהחוויה ויש אומרים שזה גם זה די טעים. ואם כבר הסיור הגיע לשלב הקולינארי, אזי אתם כבר ממש קרובים ל – House of Dim Sum.
צאו מהחנות פנו שמאלה עד לפינה עם רח' Jackson, פנו שמאלה ובצד שמאל חנות מספר 735, תוכלו לראות בחלון המסעדה סלי עץ ובמבוק רבים ובהם מאכלים סינים מהבילים.

House of Dim Sum, Jackson 735.

 chinatowndimsum.jpg

לא מרשים, לא מהודר, אבל מקומי ואוטנטי, טרי, זול וטעים. הזמינו בדלפק (לרוב ממישהו שאינו מדבר אנגלית) באמצעות הצבעה על מה שנראה לכם שווה ניסיון. אם תצליחו לפגוש את הבעלים (משפחת Yee), תוכלו לדעת יותר לגבי מה אתם אוכלים.. (הם גם חביבים וגם מדברים אנגלית). במקום שולחנות ספורים בלבד המתפנים מהר. מצפים גם מכם לאכול וללכת..

צאו מהמסעדה, פנו שמאלה והגיעו לסימטת Ross(Ross Alley).

Ross Alley

סימטה זו היתה בעבר זרועה בדוכני הימורים. היא גם ידועה בשמה “Old Spanish Alley”.
על קירות הסימטה ציורי קיר המתארים את חיי המהגרים הסינים בשכונה (Murals). בסימטה תמצאו גם את המספרה של Old Yee’s, ובה תמונות של כוכבים מפורסים אשר צילמו סרטים בשכונה וניצלו את ההזדמנות לביקור ותספורת במספרה המקומית..

 

chinatowncoockies1.jpg

 

במפעל לעוגיות מזל סיניות (56 Ross Alley 415/781-3956 ), תוכלו אתם וילדכם לראות איך נכנסות "פתקאות המזל" לתוך העוגייה. הקשיבו לתקתוקי מכונות הכתיבה, לצלילי הקשת כוסות התה, לקולות נפילת אריחי משחק הדומינו הסיני בעת משחק (mah-jongg) ותמצו את חוויית חוש הריח המשלים עוד פן לתמונת החיים בשכונה. צאו מהסימטה ופנו ברחובWashingtonימינה, עד לסמטת Spofford.

Spofford Alley

סמטה זו היתה בעבר מרכז בתי הבושת, סוחרי הסמים ומרכז ההימורים של השכונה. אבל גם – כאן השתכן לזמן קצר ד"ר Sun Yat Sen, הוגה המהפכה הסינית של 1911 ואבי סין המודרנית. האגדה מספרת שבסמטה הוא ניהל מטה סודי לתכנון המהפכה.

צאו מהסמטה לכיוון דרום חזרה לרחוב Clay, פנו שמאלה וימינה ב – Grant. זהו הרחוב התיירותי המרכזי, ובו חנות תיירותית אמנם, אך יש ב כל מה שצריך לבישול סיני במטבח שלכם. The wok Shop(718 Grant Avenue). המשיכו דרומה ברחוב עד רחוב California, ובפינה כנסו לקתדרה של הקדושה מרי.

Old St. Mary’s Cathedral and Square.

זו הכנסייה הקתולית הראשונה בסן פרנסיסקו, ובית הספר הראשון לאנגלית בקרב הקהילה הסינית. המבנה, הבנוי כולו מאבן וגרניט הוא בין המבנים היחידים ששרדו את רעידת האדמה ב 1906. בפנים, ניתן לראות תמונות של סן פרנסיסקו מראשית המאה, ולהצליח לזהות את היסודות לסן פרנסיסקו של היום.

ביציאה מהכנסייה פנו שמאלה לכיכר סנט מרי. שם מתנוסס הפסל לזכרו של Sun Yat Sen. חלצו עצמות, נוחו על הספסל, והמשיכו ברחוב Grant הסואן. למרות המסחור שבו והתיירים הרבים הגודשים את החנויות ומתבוננים בסחורה המותאמת לטעמם, עדיין ניתן להרגיש את "הדופק" והייחוד של השכונה, ובמיוחד כאשר מתקרבים ועוברים בין השכונה לאזור "האחר" של העיר. נקודת המעבר פתאומית ומפתיעה.

Chainatown Gateway Arch.

המעבר מחוויה הכמעט אקזוטית של Chainatownלאיזור היוניון סקוור הקוסמופוליטי התוסס ומודרני, חדה ומיידית. צאו מהשער המאפיין כניסה לערים קטנות וכפרים בסין (עם דרקון וכלבי Fuהמאפיינים שמירה על מקדשים וכפרים בסין). כאן מסתיים הסיור.

 

chinatown1doc.png

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button