גדלו ירקות עם ילדכם

החודשים האלה, פברואר מרץ ואפריל, הם חודשים אידיאליים להוציא את הילדים החוצה ולשתף אותם בחגיגה של לכלוך עם מומנט חיובי. וגם הזדמנות פז ללמד אותם אי אילו אמיתות על ירקות טריים, עשבי תיבול ובריאות. אחרי שנטלו חלק בארגון, בבנייה ועזרו בשתילה- אין ספק שהירקות יאכלו בהרבה יותר הנאה, שלא לדבר על המהירות. כדאי לקרוא מעט לפני כן על הכנת הגינה וללמוד את הנושא, אבל באמת שמדובר בעסק די פשוט וחוויית הניסיון הנצבר, כולל הטעויות שתעשו, יקרה מפז. כל אחד יכול לגדל צמחי מאכל, במרפסת או בגינה קטנטנה. כל מה שצריך זה קרני שמש. ואיפה או במה תגדלו? בעציצים ואדניות, במכלי…

החודשים האלה, פברואר מרץ ואפריל, הם חודשים אידיאליים להוציא את הילדים החוצה ולשתף אותם בחגיגה של לכלוך עם מומנט חיובי. וגם הזדמנות פז ללמד אותם אי אילו אמיתות על ירקות טריים, עשבי תיבול ובריאות. אחרי שנטלו חלק בארגון, בבנייה ועזרו בשתילה- אין ספק שהירקות יאכלו בהרבה יותר הנאה, שלא לדבר על המהירות.

כדאי לקרוא מעט לפני כן על הכנת הגינה וללמוד את הנושא, אבל באמת שמדובר בעסק די פשוט וחוויית הניסיון הנצבר, כולל הטעויות שתעשו, יקרה מפז.

כל אחד יכול לגדל צמחי מאכל, במרפסת או בגינה קטנטנה. כל מה שצריך זה קרני שמש. ואיפה או במה תגדלו? בעציצים ואדניות, במכלי שתילה כמו: ארגזי עץ, מגירות, סירים, חביות, ונעליים או מגפיים של ילדים. [נעל שצורתה החיצונית יפה, כדי שהעציץ יהיה גם אסתטי, ולא נעל ישנה מאוד ומתפוררת.] אפשר לחורר בסוליה חור ניקוז כדי שיהיה למים לאן לצאת, ומכאן זה כבר פשוט – ממלאים אדמה, שותלים את הצמח ומשקים.

גידול ירקות כרוך בהתעסקות, שכן הם לא רב שנתיים ודרושה תחלופה בין העונות. ערוגת חסה או גזר מטופחת היא מראה מלבב מאין כמוהו ואין סיבה לחפש מקום להסתיר בו את הערוגה. לפני העבודה הקשה, רצוי לנהל דיון על יד השולחן, בין המלחמות היומיומיות בנושא האוכל: כדאי להכין רשימה של ירקות ועשבי תיבול החביבים על כולם. השלב הבא, עדיין על יד השולחן, הוא יותר למַקֵד- צריך לחשוב כמה מקום יש בגינה, אילו ירקות זקוקים ליותר שטח על-מנת לגדול. הביאו בחשבון  את מיקום הגינה מבחינת שמש וצל ואילו צמחים זקוקים ליותר מזה או מזה.

באיזור המפרץ, החצר האחורית והקדמית שלנו, רצוי להכיר את דפוסי מזג האויר באזורים השונים, ובוודאי את הדפוסים של תתי-האזורים המשתנים בערך כל 20 מייל.

רצוי לדעת מה יש או חסר לאדמה שלכם. קנו חבילה לבחינת האדמה ותדעו מה להוסיף כדי לשבח את האדמה- pH testing kit.

הילדים יקפצו משמחה, כאשר הבגדים המיועדים ללכלוך יופיעו, ואיתם ההוראה לחפור! חשוב לתת לילדים שטח מוגדר ולהראות להם איך לחפור, למשוך עשבים שוטים ולהפריד את הגושים. חשוב גם להראות להם איך להפריד את האדמה, כדי להוסיף אויר טרי ומינרלים לתערובת האדמה. באוֹש ובהוֹם דִיפּוֹ תמצאו שקים בגדלים שונים להוסיף לאדמה שלכם כדי לשבח אותה. מאד מומלץ לעשות הכנת קרקע נכונה הכוללת הצנעת שפע של קומפוסט.

זרעים: חבילות הזרעים שאתם בוחרים חייבות להיות טריות. בדקו את התאריך של השנה הנוכחית! רובם של הזרעים יכולים להטמן על-ידי הילדים ישר באדמה. חור עם האצבע ומספר זרעים פנימה. הזרעים נובטים וגדלים במהירות. גזר שזרעתם בעונה הנכונה יוכל לנחות בצלחתכם אחרי חודש או חודש וחצי. את חבילות הזרעים האלה אפשר להשיג במשתלות, הום דיפו, אונליין. במשתלות השונות אפשר להשיג שתילים של ירקות ועשבי-תבול. הראו לילדים איך ליצור גומה של 4-5 אינץ בעומקה, ולהניח בעדינות את השתיל. ללחוץ בעדינות את האדמה מסביב מבלי לחנוק את השתיל הרך. חשוב לבחור במקום שטוף שמש, ובמקרה שיצרתם כמה ערוגות, להשאיר שבילי גישה ביניהן לצורך טיפול וקטיף.

מה גדל אצלינו בהצלחה? פלפלים מתוקים או חריפים, חצילים, קולרבי, צנונית, גזר, סלק, קייל,  כרוב, כרובית, חסה, מנגולד, שעועית, אפונה, בצל ירוק, רוקט, ארוגולה, תותים, ירקות בעלי עלים ירוקים, ברוקולי, ועצי לימון. גם עגבניות שנזרעות מוקדם [עכשו-במרץ] תגדלנה הייטב. עשבי תיבול, כמו בזיליקום על כל סוגיו, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר וסלרי.

ואם אתם רוצים לגדל תבלינים ממש במטבח- גם זה קל לביצוע: למשל, מגירות ברזל ישנות- אפשר לרפד בניילון שחור, ולא רק את התחתית, אלא גם את השוליים והצדדים לפני ששופכים אדמה טחובה וטרייה פנימה.

את מגפי הגומי כבר הזכרתי למעלה [כן, השתמשתי להנבטה מספר רב של פעמים] ולזה אני מצרפת גם את תיק הברזנט של איקיאה- מצויין כמיכל אחרי שמילאתם אותו באדמה!

בהוּם דִיפּו ובאוֹש תמצאו גם עציצים עם מספר פתחים [למִגוָן צמחי תבלין]. העציצים צריכים תחתית כדי להמנע מנזילות ונזק לרהיטים. ובכלל, מיכלי זכוכית או קרמיקה חמודים יכולים לשמש כ"בית" בגידול צמחי תבלין.

רעיונות בשפע תמצאו בלינק הבא: (האתר הזה מאד מומלץ, ונדמה לי ששמעתי ששני ישראלים התחילו אותו-אז בגאוה רבה גם תהנו!]

http://www.houzz.com/ideabooks/7626435/list?utm_source=Houzz&utm_campaign=u243&utm_medium=email&utm_content=gallery12

ספרו מה אתם מגדלים, מה הצליח ואיזה טיפים יש לכם להוסיף!

מאת: סיגל קלטר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button