מדריך: כיצד לבחור מחנה קיץ לילד שלי?
חופשת הקיץ אוטוטו כאן ואם עדיין לא רשמתם את ילדיכם לאחד ממחנות הקיץ בארה"ב, מוטב שתזדרזו. המגוון הוא גדול וההבדלים בין המחנות הם מהותיים, אז כיצד תבחרו את המחנה המתאים ביותר לילדיכם? האם עדיף מחנה יום או מחנה עם לינה? מחנה פרטי או קהילתי? מחנה בעל אופי יהודי או אולי בכלל עדיף ללכת על מחנה קיץ בישראל? מנכ"ל קימאמה, אבישי נכון, מביא לכם את כל התשובות
מאת: אבישי נכון
הורים רבים מתלבטים בסוגיית הרישום של ילדיהם למחנה קיץ.
בעוד שבארץ תחום מחנות הקיץ כמעט ולא מוכר, בארה"ב מדובר בתעשייה גדולה, שפועלת מזה עשרות שנים, חלק מהמחנות השווים כבר מזמן חגגו 100 שנים להיווסדם.
ע"פ דו"ח של ארגון ה- ACA (ארגון הגג של מחנות הקיץ בצפון אמריקה), ישנם למעלה מ-12,000 מחנות קיץ, רובם בארה"ב, מתוכם 7000 מחנות לילה ו- 5000 מחנות יום. בכל שנה משתתפים למעלה מ-11 מיליון ילדים במחנות קיץ בארה"ב. 9500 מחנות הם ללא מטרות רווח המופעלים ע"י ארגונים ומוסדות, ו-2500 הם מחנות פרטיים, בבעלות עצמאית ולמטרות רווח. 200 מתוכם הם מחנות קיץ יהודיים.
הארגונים היהודיים מכירים בכך שמחנה קיץ המציע חינוך יהודי ועידוד הזיקה לזהות היהודית לצד פעילויות המחנה "הרגילות" כחלק מחוויית המחנה, מייצר אצל החניכים המשתתפים קשר חיובי ועמוק לזהותם היהודית. מאחר וחוויית מחנה הקיץ היא חוויה רגשית משמעותית וארוכת טווח, הקשר והזיקה של המשתתפים אל היהדות יהיה קשור בזיכרונות חיוביים מהמחנה ויימשך לעד. כיום, מחנות הקיץ מהווים מבחינת הארגונים היהודיים בתפוצות את אחד הפתרונות המרכזיים לצמצום ההתבוללות בקרב הצעירים היהודיים בארה"ב ועל כן הפדרציה היהודית למחנות קיץ משקיעה מיליוני דולרים בתעשייה זו.
מדריך זה יעזור לכם לעשות קצת סדר וללמוד על עולם מחנות הקיץ, כמו גם להחליט כיצד בוחרים מחנה קיץ שמתאים עבור הילדים:
מה עדיף – מחנה קיץ עם לינה או מחנה יום?
ההבדלים בין מחנה יום למחנה לילה הם מהותיים. בעת הבחירה מומלץ להתייעץ עם הילדים ויש להביא בחשבון את מכלול השיקולים.
בעוד מחנה יום נותן מענה חלקי לשעות הבוקר והצהריים בלבד, ומחייב את ההורים לדאוג לפעילות נוספת בשעות אחרי הצהריים, מחנה קיץ הכולל לינה מעניק חוויה מלאה וכוללת לכל שעות היממה.
על פי רוב, ילדי הכיתה או השכונה הולכים יחד למחנה יום. כך נוצר מצב בו הילד לא מרחיב את מעגל החברים שלו, לא נחשף לאנשים חדשים, ולא בהכרח משפר את הכישורים לפתח קשרים חברתיים חדשים. מחנה קיץ עם לינה, ובוודאי שמחנה בינלאומי, מעניק לחניכיו חוויה ייחודית ויוצאת דופן שתשנה את חייו. חברויות שנרקמות במהלך הפעילויות מבוקר עד לילה נשארות לכל החיים. מחנה קיץ מעניק לחניך מרחב בטוח להתנסויות, להתפתחות אישית, לצמחיה לעצמאות ובגרות.
עלויות כלכליות גם הן בסיכומו של יום שיקול משמעותי. כאן חשוב לשים לב שנוסף לדמי ההרשמה ועלות הקייטנה היומית, במהלך ימי הקייטנה יהיו גם עלויות רבות נוספות; בילוי אחר הצהריים, איחור לעבודה כי ההסעה התעכבה, דמי כיס לבזבוזים בקיוסק של הבריכה ועוד ועוד. מחנה קיץ עם לינה כולל את עלויות הלינה, כלכלה מלאה, ארוחות מזינות, הדרכה והשגחה במהלך כל שעות היממה ואפילו כרטיסייה לבזבוזים בקיוסק. זאת בנוסף כמובן לחוויה החינוכית והערך המוסף שהחניך מקבל שאיננה ניתנת לאומדן כספי.
מחנה קיץ פרטי או קהילתי?
רוב מחנות הקיץ בארה"ב הם מחנות ללא מטרות רווח (9,500 מתוך 12,000) והם בד"כ מופעלים ע"י ארגונים שפועלים בקהילה במהלך כל השנה. ארגונים יהודיים לדוגמה, הם ארגון ה JCCA, "יהודה הצעיר", "מכבי" "הבונים דרור", רמה (קונסרבטיבי), URJ (רפורמי), USY ,BBYO ואחרים. אלה ארגונים ותנועות נוער שמטרתם לבנות קהילה יהודית מקומית, להציע תכניות חינוכיות, מפגשים חברתיים, ולשמש כמרכז קהילתי, מה שאנחנו מכירים בארץ כמתנ"סים, אך קצת אחרת, בכל זאת – אמריקה. כל ארגון כזה רואה במחנה קיץ מקומי בקהילה הזדמנות מצוינת לחנך את הדור הצעיר גם במובן של כישורים חברתיים, חוויות משנות חיים, עצמאות והגשמה עצמית וגם בהיבטים של ערכים וזיקה למסורת יהודית. מחנה קיץ עבורם זו פלטפורמה מצוינת לחזק את הקשרים והיחסים בין המשפחות בקהילה, וליצירת שייכות והזדהות חברתית.
מחנות קיץ פרטיים, למטרות רווח, גם מאד פופולריים בצפון אמריקה ובד"כ פועלים הרבה שנים, כעסק משפחתי שעובר מדור לדור. במחנות אלה ההשקעה במתחמים היא גבוהה ביותר, רמת האירוח במחנות פרטיים טובים לא נופלת ממתחמי נופש ו"רזורט" מפוארים בעולם. יש הקפדה על תנאי המגורים, אוכל, רמת הדרכה גבוהה, ופעילויות שלא ניתן למצוא בכל סאמר קמפ רגיל באמריקה, בין אם מדובר בפעילויות כמו סקי מים, שיט ביאכטות, אימוני טניס, כדורסל וגולף או בענפים נוספים בספורט שמועברים ע"י טובי המאמנים בעולם. במחנות כאלה תמצאו שחקני NBA שנותנים שיעורי אימון פרטיים אחד על אחד ומאמני טניס מפורסמים שנותנים שיעורים פרטיים במתקני ספורט מפוארים. כמובן שמדובר גם בתפריטים עשירים, מזנוני בופה בארוחות, ואירוח ברמה גבוהה, כל זה לצד תכניות חינוכיות והדרכה ע"י טובי המדריכים ואנשי צוות בעלי ניסיון רב.
כיצד בוחרים ביניהם?
ההחלטה הראשונה היא תקציבית, מחנות קיץ פרטיים בארה"ב יכולים להגיע לעלות של 12,000$ לקיץ (6-7 שבועות), ומחנות קיץ של ה-JCC יכולים להסתכם גם בעלות של $6000 לאותה תקופה, זה תלוי במחנה, במיקום ובתכנית. כמובן שתמיד קיימת האופציה לשלוח למחנה קיץ בינלאומי בישראל בעלות של כ $1200 לשבוע למחנה שהוא כולל לינה, ואת מספר השבועות ניתן לבחור בהתאם לתכנית הקיץ שלכם ובהתאם לתקציב (רוב המשתתפים נרשמים למחנה של שבועיים)
התכנית החינוכית
מחנה קיץ הוא מהנה, אך חשוב לזכור שגם לפעילות של הילדים במהלך החופש הגדול יכול להיות ערך מוסף חינוכי. חשוב להדגיש כי תכנית חינוכית איננה תכנית לימודים. הילדים צריכים לבלות וליהנות מהשהייה במחנה הקיץ, אך ניתן לשלב בה גם רכישת מיומנויות חברתיות ופעילויות ברמה גבוהה שתעשיר את עולם התוכן של הילדים בתחומי המוסיקה, המחול, התאטרון, האומנות ועוד. חשוב לשים לב שבכל תחום פעילות יש מדריך מקצועי בתחומו שמאפשר לחניכים להתבטא ולהתפתח. זאת ועוד, מומלץ שלכל שכבת גיל תהייה תכנית חינוכית המותאמת לצרכי החניכים בגיל זה.
דעו מה לשאול: אילו פעילויות יש במחנה? מי מעביר אותן? האם יש נושאים חינוכיים או ערכים מסוימים שמושם עליהם דגש?
המתחם
הרבה ממחנות הקיץ בארה"ב נמצאים על אגם, בין מרחבים פתוחים ועצומים של טבע. בכל המחנות הלינה היא בבקתות מעץ, כ 8-12 חניכים בכל בקתה, לפעמים עם שירותים ומקלחות משותפים. במחנות טובים יש פסיליטיז מדהימים של מגרשי ספורט, בריכות שחיה, פעילות ימית באגם, מתחמים של גשרי חבלים ואקסטרים ועוד. מחנות הקיץ הבינלאומיים של קימאמה בישראל למשל ממוקמים לאורך הים באזורים הכי יפים בארץ, בכל מחנה גישה אל חוף ים ופעילויות בהתאמה.
מחנות מקצועיים (נישה)
בשנים האחרונות ישנה מגמה של התמקצעות במחנות קיץ, ומחנות רבים עושים הסבה ממחנה כללי שבו היה מגוון פעילות רחב, לפעילות מקצועית בנושא מסוים. יש הרבה סיבות לכך, חלקן כלכליות, וחלקן קשורות בהיצע וביקוש, אך מה שמצמיח את השוק הזה אלו החרדות של ההורים שמאד חשוב להם להבטיח את עתידו של הילד בהמשך החיים (קולג', שוק העבודה וכו). בארה"ב זו מגמה ברורה, אך גם בסדרת מחקרים איכותניים שאנחנו קיימנו בקימאמה בישראל, גילינו שבצורה מובהקת, הורים מעדיפים שהילד שלהם יצא עם "תעודה" ו"ידע" בתחום פעילות מסוים במחנה הקיץ, הרבה יותר מאשר יעבור פעילויות שנתפסות בעיניהם כחווייתיות.
כך קמים להם מחנות נישה בתחומים ספורט, אומנויות במה, טכנולוגיה, חלל, אגרונומיה, מחנות לילדים עם מוגבלויות ועוד.
בארה"ב מקובל לפנות ל"יועצי מחנות קיץ", לרוב מדובר באמהות שעוסקות באיתור ומיפוי מחנות קיץ, ובשיחה קצרה עם ההורים ולאחר מילוי שאלון אודות הילד, תינתן המלצה למחנה המתאים עבורכם וכמובן עזרה וליווי בכל תהליך ההרשמה. כבר אמרתי – אמריקה!
מהם היתרונות של מחנה קיץ?
מחנה קיץ הינו הבילוי האולטימטיבי עבור ילדים ובני נוער. רק במחנה הם יכולים לבלות 24 שעות יחד עם האנשים המועדפים עליהם (בני נוער אחרים), לעשות את הדברים שהם הכי אוהבים (ספורט, מוסיקה, בילויים), לגלות דברים חדשים על עצמם (עצמאות, שחרור, מנהיגות), לתרגל קשרים חברתיים (להכיר אנשים ממקומות אחרים), ובעיקר להיות במקום בטוח אך מרוחק מההורים כדי שיהיה למי להתגעגע.
מחנה קיץ בישראל או בארה"ב?
אם חשוב לך שהילד שלך ישפר את העברית שלו, יפגוש ויכיר חברים מכל העולם, יחווה את ישראל האמיתית דרך החברים, האוכל, מזג האויר, השירים, הריקודים, התרבות, אזי התשובה פשוטה היא – מחנה קיץ בישראל. בעוד שברוב מחנות הקיץ היהודיים בארה"ב תמצאו שליחים ומדריכים מישראל שיביאו איתם את ישראל "בתרמיל על הגב" ויעבירו פעילויות על הארץ, במחנה קיץ בישראל הילדים שלכם יחוו את הדבר האמיתי, ויחזקו את הקשר לישראל בצורה משמעותית.
המלצות
בסיכומו של דבר, הילדים יודעים הכי טוב מה טוב להם והיכן הם נהנו. מחנה קיץ טוב הוא זה שחניכים נהנים בו. מחנה מצוין הוא זה שחניכיו חוזרים אליו שנה אחרי שנה ומביאים איתם חברים נוספים. כדאי לבקר באתר האינטרנט של המחנה, להתעניין, לקרוא חוויות אישיות ולשמוע מה אומרים עליו חניכים לשעבר. מומלץ גם לגלוש לדף הפייסבוק של המחנה ולהתרשם באופן בלתי אמצעי ממה שכותבים בו חניכים לשעבר.
דעו מה לשאול: אל תתביישו. בקשו המלצות על המחנה. צלצלו להורים נוספים וחברים ושמעו מהם את דעתם.
על הכותב
* הכותב, אבישי נכון, הינו מנכ"ל קימאמה, יזם ואיש חינוך. משמש בשני העשורים האחרונים כמוביל תהליכים חברתיים שונים בתפקידי ניהול, הדרכה, ייעוץ ארגון והפקה של פרויקטים חינוכיים ייחודים בארץ ובעולם. נכון, בעל תואר שני בניהול ארגוני, ותואר ראשון במנהל ומדיניות בחינוך וכן תואר בניצוח וקומפוזיציה מאוניברסיטת תל אביב. בימים אלה מכהן כמנכ"ל ובעלים של קאמפ קימאמה – מיזמי חינוך ומחנות קיץ בינלאומיים לנוער יהודי מרחבי העולם. מחלק את זמנו בין תל אביב לניו יורק.