מה פשר ערבוב הכיתות והחלפת המורה מידי שנה?

אחד ההבדלים הבולטים בין מערכת החינוך בארצות הברית לעומת ישראל הוא הוא בשינוי הרכב הכיתה מידי שנה, ושיבוץ המורה למשך שנה אחת בלבד. היועצת החינוכית, סיגל זיו, מסבירה את הרציונל העומד מאחורי השיטה היוצרת הפרדות וחיבורים מחודשים, על הדרכים לעזור לילדים להתמודד עם ההסתגלות לכיתה חדשה וכיצד לגרום למתקשים להתחזק ולצמוח מהתהליך 

מאת: סיגל זיו

המעבר לארצות הברית מעמיד אתגרים בתחומים שונים, וביניהם הכרת מערכת החינוך האמריקאית, וההבדלים מהמערכת בארץ. אחד ההבדלים הבולטים מתבטא בשיטה הנהוגה ברוב בתי הספר באזורנו, לפיה מערבבים את הרכבי הכיתות בשכבת הגיל מידי שנה, ושיבוץ המורה למשך שנה בלבד.

ערבוב שכבת הגיל בכל שנה, שונה מאוד מהנהוג בארץ, שם ילדים נכנסים לכיתה א' ומתגבשים באותה מסגרת כיתתית עד סיום ביה"ס היסודי, מלווים במחנך/ת לשנתיים ולעיתים אף לשלוש שנים. בית הספר היסודי הוא הזירה המרכזית בחייו של הילד, שם מתרחשות האינטראקציות החברתיות, הרגשיות והאקדמיות המשמעותיות ביותר. לכן, הורים רבים תוהים על הרציונל העומד מאחורי השיטה היוצרת הפרדות וחיבורים מחודשים, וכיצד אפשר לעזור לילדים להתמודד עם ההסתגלות לכיתה חדשה מדי שנה.

ערבוב הכיתות הוא נגזרת כמעט הכרחית של החיים הדינאמיים בעמק, משפחות הולכות ובאות, וממילא בכל הרכב גנרי של כיתה יחולו שינויים, גם אם אינם יזומים. איזון ההרכב הכיתתי מתבסס על כמה פרמטרים:

  • מגדרי וסוציאלי- כמות של בנים ובנות, צרכים אישיים ומשפחתיים.
  • לימודי- טווחי הישגים, תלמידים שזקוקים לתשומת לב מיוחדת, תלמידים מצטיינים, תלמידים שרוכשים אנגלית כשפה שניה.
  • רגשי- רמת בשלות בטווח הגיל, מתייחס ליכולת של הילד לשאת תסכול, לשלוט, לנהל ולשנות את עוצמת מאפייני הרגשות שהוא חווה, תוך התאמת הרגשות למציאות המיידית.
  • חברתי- ילדים שנמצאים יחד בכיתה אחת במשך שנים מפתחים קשרים עמוקים. קשרים שעשויים להיות מטיבים או בעיתיים. הם גם מפתחים זהות מעמדית חזקה, ואולי גם יריבויות בתוך הכיתה או בין כיתות.

שלושת הפרמטרים הראשונים משתנים מדי שנה, ועל כן נדרשת הערכה מחודשת, ואילו לגבי הפן החברתי, אומר הרציונל, ערבוב הכיתות מפחית יריבויות וקשרים בעייתיים, מאלץ את הילדים לקשור קשרים חדשים, וכך תורם לשיפור היכולת החברתית.

ומה לגבי החלפת המחנך/ת מידי שנה? מחנך/ת הכיתה מתמחה בשכבת הגיל אותה היא או הוא מלמדים. חדר הכיתה הוא החדר שלהם בבית הספר בו הם בונים את מערך חומרי הלמידה, את ספריית הכיתה, ואת הסביבה הפיזית. המורה על פי רב, לא עוזב/ת את חדר הכיתה, ושכבת הגיל שאותה היא או הוא מלמד/ת, וכך מתמקצע/ת לאורך השנים בשכבת גיל זו.

אריק אריקסון, הפסיכולוג ההתפתחותי טוען שמעברים ושינויים הינם הכרח במהלך החיים. ההתפתחות מחייבת מעבר משלב לשלב כאשר בכל שלב נוצר קונפליקט שמביא למשבר. התמודדות עם האתגר שמביא איתו המשבר יוצרת הזדמנות לחזק כוחות קיימים ולפתח חדשים. ההסתגלות ותחושת ההישג מביאים ליצירת בטחון עצמי ובסיס להתמודדויות עתידיות בשלב ההתפתחותי הבא. עם זאת, מי שלא יעבור את השלב באופן חיובי עלול לפתח קושי בדימוי ובמסוגלות עצמית.

רוב הילדים צולחים את המעבר משנה לשנה בעצמם או עם עזרה ומודעות במסגרת המשפחתית. אבל אצל חלק מהילדים, שעבורם, ניהול עצמי בחברה הוא אתגר גדול במיוחד, עלול להיווצר קושי המצריך פנייה לייעוץ מקצועי.

כיצד נוכל לסייע לילדים להסתגל לכיתה חדשה ולמורה חדשה מדי שנה, להתחזק ולצמוח מהתהליך?

  • ילדים קוראים אותנו ההורים כבספר פתוח, הפגנת גישה חיובית והבעת אמון כלפי בית הספר יסייעו לילד להרגיש בטוח.
  • חשוב לשדר לילד בטחון בכוחותיו להסתגל, בררו מהם הרגשות שעולים ביחס לשנה, למורה, לכיתה הבאה. האם יש משהו שמלחיץ אותו או ממה הוא מתרגש.
  • הקשיבו לילד, הקשבה אמיתית וסקרנית, והימנעו מביקורת.
  • שוחחו עם הילד על המשמעות של פתיחת "דף חדש", על ההזדמנויות מבחינה לימודית, חברתית, ואישית. שתפו אותם בדוגמאות רלוונטיות מהחיים שלכם בהם פתחתם "דף חדש".
  • שוחחו על אפשרויות לשמירה על קשר עם החברים שלא ישובצו באותה כיתה בשנה הבאה. החל ממקום מסויים בחצר בו ניתן להיפגש לאכול יחד, וכלה בקביעת שעת משחק אחר הצהריים, הרשמה לאותו חוג וכדומה.
  • שוחחו על חוויות מהעבר בהן התמודד הילד עם שינויים ובאילו אסטרטגיות השתמש על מנת לצלוח אותם.
  • הגדירו יחד מטרות ריאליות וציפיות מתאימות לימים הראשונים של השנה, לחודש הראשון.
  • ניתן ליצור יחד "תיבת הצלחות" לכתוב בכל יום הצלחה אחת ולשים אותה בתיבה. בסוף השבוע לקרוא יחד ולהזכיר את כל ההצלחות השבועיות. בהמשך אפשר כמובן להוריד את התדירות, בקריאה המשותפת אחרי זמן (בסוף השנה) יש תהליך מאוד מרגש ומעצים.
  • חיזוק הייחודיות שיש בילד, על מה שהוא ומי שהוא, במטרה לבנות לו ארגז כלים מבוסס על תחושת המסוגלות וערך עצמי, ילווה אותו תמיד בכל מקום ולאן שילך.

 

*הכותבת, סיגל זיו, הנה יועצת חינוכית ומאמנת אישית בהתמחות ADHD

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button