סתיו ברחובות

האיורוודה (רפואה הודית) היא מדע המכוונן לטבעו של היקום, היא לוקחת בחשבון את המשתנה והיציב שבו שהם חלקים של אותו השלם. כמו היוגה והמדיטציה, גם האיורוודה בת אלפי שנים ומקורה בוודות (Veda), הכתבים ההודים הקדומים. האיורוודה היא תורה עתירת ידע להבנת החיים והאדם. על פי האיורוודה, אותם חוקי טבע פועלים הן על האדם והן על הסביבה, בימים אלו כשהחורף מתקרב לו לאטו, מתדפק על דלתותיו של הקיץ, האוויר נהיה קריר ויבש יותר, הימים מתקצרים והלילות מתארכים, השינויים המתרחשים בחוץ משפיעים מאוד על גופנו: העור נהיה יבש יותר, אולי לחלקנו ישנם כאבים במקומות מוכרים כמו מפרקים וגב תחתון. לאנשים מסוימים יש…

האיורוודה (רפואה הודית) היא מדע המכוונן לטבעו של היקום, היא לוקחת בחשבון את המשתנה והיציב שבו שהם חלקים של אותו השלם. כמו היוגה והמדיטציה, גם האיורוודה בת אלפי שנים ומקורה בוודות (Veda), הכתבים ההודים הקדומים. האיורוודה היא תורה עתירת ידע להבנת החיים והאדם.

על פי האיורוודה, אותם חוקי טבע פועלים הן על האדם והן על הסביבה, בימים אלו כשהחורף מתקרב לו לאטו, מתדפק על דלתותיו של הקיץ, האוויר נהיה קריר ויבש יותר, הימים מתקצרים והלילות מתארכים, השינויים המתרחשים בחוץ משפיעים מאוד על גופנו: העור נהיה יבש יותר, אולי לחלקנו ישנם כאבים במקומות מוכרים כמו מפרקים וגב תחתון. לאנשים מסוימים יש גם צינון חוזר או אלרגיות נשימתיות. חלקנו אף נוטה להתכנסות מנטאלית פנימה.

המכאובים והסימפטומים שמביאים אתם הסתיו והחורף שאחריו, הם בדרך כלל תוצר של קור שנכנס לגוף וגורם לחוסר זרימה -אפשר לחשוב על דוגמה של מים: כאשר הם מתחממים הם מתאדים ועולים מעלה, כאשר הם במצב נוזלי-הם זורמים וכאשר הם קופאים הם אינם יכולים לנוע. הקור באוויר חודר לגופנו, מאיט את זרימת האנרגיה ובכך גורם ל"מחלות חורף" שונות, כגון: צינונים, חום, שיעול וכדומה. האנרגיה שאינה זורמת, כמו מים עומדים, יוצרת מצע נוח לבקטריות להתפתח וליצור מחלות בגופנו.

הרפואה האיורוודית מתייחסת בראש ובראשונה לאדם הספציפי ולתכונותיו ומבקשת לאזן אותו, אבל קיימים קווים כלליים שאופייניים לתזונה בסתיו, שצריכה להיות הפוכה בתכונותיה לעונה, כלומר חמה ולחה. עלינו להתאים את אורח חיינו לזמן ולעונה. לדוגמא: בקיץ כשחם, אפשר לשתות מים קרים ולאכול ירקות טריים אשר מצננים את הגוף, אך בחורף רצוי ואף כדאי לשתות משקאות חמים ולאכול אוכל חם ומבושל שמאזן את האיכות הקרה בגופנו. רובנו גם ירגיש צורך טבעי זה, כלומר הגוף "יאותת" לנו זאת.

טיפים לאורך חיים ולתזונה בחודשי החורף והסתיו:

שגרה

האיורוודה מנחה אותנו כי שגרה הינה דבר מבורך ובריא. חשוב לציין כי ישנו הבדל אדיר בין שגרה ברוכה ומועילה לבין קיבעון.  הגוף אוהב שגרה! שגרה הינה הרגלים אשר מקדמים איזון ובריאות במהלך חיינו. בזמן שגרה הגוף רגוע, הגוף "אוהב" לדעת מה המנהגים ומהן אורחות חייו ומרגיש טוב כאשר יודע מה צפוי לו בתזונתו. בשגרה מערכת העצבים עובדת ללא סטרס ובמינימום בזבוז אנרגיה, במצב כזה כל מערכות הגוף מתפקדות ביעילות. שגרה מאזנת את ואטה דושה (מקור אנרגטי המורכב מאויר וחלל), ביו אנרגיה זו היא המרכזית והיא זו אשר נוטה להזיז את שאר מרכיבי הגוף מאיזונם. ואטה דושה מאוזנת משמע גוף בריא

תזונה מחממת

אוכל מבושל ותבלינים שאיכותם מחממת ומעלה את חום הגוף כגון: ג'ינג'ר, פלפל שחור, קינמון, ציפורן, זעתר, צ'ילי, הל, אגוז מוסקט, רוזמרין. התבלינים המחממים עוזרים לעיכול, מניעים וממריצים ובכך עוזרים להמסת הליחה שנוטה להצטבר בעונה זו ולהוצאתה.

צורות ההכנה המומלצת היא בישול בנוזל ואידוי כלומר אוכל חם ונוזלי (עם רוטב) לדוגמא: תבשילי קדרה (כולל חמין) מרקים, ירקות מאודים. רצוי להעדיף להימנע ממזון נא, צלוי ומטוגן.

פעילות גופנית

מומלצת בעיקר בחורף כשקר, מזרימה את הדם, מחממת, עוזרת לעיכול ויוצרת גוף חזק בעל תנגודת טובה. חשוב שהפעילות תהיה אירובית מאזנת: הליכה, רכיבה על אופניים, ריצה, אשטנגה יוגה וכל מה שעוזר לנו להזיע מעט ומחמם.

 שימון הגוף

מאוד חשוב בעיקר בסתיו כשהאוויר נהיה יבש וקריר. השמן מחזק את הגוף לאורך זמן, מפיג כאבים, יוצר חסינות והגנה מפני קור ומרגיע במצבי סטרס.

גרגור מים עם כורכום ומלח

לפני השינה ובבוקר, שומר על היגיינת הפה והגרון מפני חיידקים, הכורכום כחומר אנטי-ספטי, אנטי-דלקתי, מחזק מערכת חיסון, דוחה את החיידקים שלעיתים מתיישבים בלוע. המלח גם הוא נותן הגנה.

מומלץ כמניעה ובזמן המחלה אפשר לגרגר גם  במהלך היום: רבע כפית כורכום ורבע כפית מלח סלעים (עשיר במינרלים), להרתיח מים ולשפוך לכוס (200 מ"ל), לחכות שיתקרר מעט ולגרגר.

לבוש חם

אזור הצוואר והאוזניים אלו אזורים שדרכם נכנס קור בקלות ולכן רצוי להגן עליהם כראוי. שמירה עליהם מונעת את חדירת הקור ואפשרות של התפתחות מחלה.

לבריאות טובה!

טלי בראומן

Tali Brauman

Ayurvedic Lifestyle, Diet and wellbeing

Cell: 415.310.6824

www.ayurwellbeing.com

tali.brauman@gmail.com 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Check Also
Close
Back to top button