כתום זה השחור החדש: המדריך לעונת הדלועים
בתקופה אולי הכי יפה בשנה, בה מוצפים השווקים, החנויות וצידי הדרכים בדלועים יפיפיות בשלל צבעים, גדלים ומרקמים זה הזמן גם לבשל איתם מטעמים מיוחדים. דלית גבירצמן, אוהדת של הכתומים מספרת לכם השבוע על הזנים המועדפים עליה, מגלה מה אפשר לבשל איתם ומספקת גם מתכון מנצח
מאת: דלית גבירצמן
כבר שבועיים שאני רק רואה כתום בעיניים או אם לעשות פרפרזה זריזה על שירו של אושיק לוי, במילותיו של מאיר אריאל, מה שמתחשק לי זה… כתום. יש יותר מידי חדשות תחת השמש, ואני רוצה לא לתמוה, פשוט לשכוח ורק לשקוע אל תוך עננה גדולה וכתומה. מנומר, מנוקד, מפוספס, עגול, חלקלק, מוארך או שטוח, העיקר – שיהיה כתום. מרק הדלורית כבר מככב מזה שבועות על שולחננו, דלורית חיננית כבר נצלית תדיר בתנור לצד בצל אדום ומזוגגת ברוטב טחינה וזעתר לפי המתכון האגדתי של אוטלנגי, עוגיות דלעת ופצפוצי שוקולד מפיצות ריח משכר המביא את ילדי הקומה לנקוש חרש על דלתי. הכול מסביבי כתום. בתקופה, שהיא בעיני הכי יפה בשנה, מוצפים השווקים, החנויות וצידי הדרכים בדלועים בשלל צבעים, גדלים ומרקמים. המראה כל כך יפה, שפשוט בא לקנות עוד ועוד ולהשאיר כמה על תקן קישוט על מפתן הדלת בכניסה לבית או לעטר בהן שולחן חגיגי לארוחה כתומה, עם מוטיבים סתוויים. כל גיחה מקרית ומזדמנת לטריידר ג׳ו מסתיימת אצלי בערימה חדשה של דלועים. תחילה היא עושה את דרכה כמו דוגמנית על המסלול, מסודרת בקערה יפה על השולחן שבפינת האוכל. וכמה שהן יפות, כך גם הן טעימות, ובנקל ניתן להעביר אותן מפינת האוכל היישר אל הסיר המבעבע, התבנית או לתנור שבמטבח.
כל מה שרבים מאיתנו הכרנו וידענו על דלועים, היו אלו רק אותן פיסות דלעת מבוישות, חתוכות ועטופות בניילון נצמד, שנמכרו בסופרמרקט השכונתי. היינו מכינים מהן מחית דלעת לפעוטות או מקסימום מוסיפים אותן לפעמים למרק הצמחוני של הקוסקוס. ועתה, קשה שלא להתאהב ולהסתחרר משפע הדלועים הניבט אלינו מכל עבר מצידו השני של האוקיינוס. הפתייניות האלה, קורצות אלי ומסמנות לי בתנועת יד לגשת אליהן, ואני, כאחוזת כישוף, שוב שולחת יד ומניחה בעגלה עוד מן הכתום הכתום הזה. אז בואו נראה מה היה לנו שם.
ובכן, הדלעת הנפוצה ביותר היא זו הכתומה והגדולה, שהופכת כידוע, ברגעי מצוקה לכירכרה נוצצת. אובר-דלעת, אם תרצו. מכל מקום, הדלעת הענקית הזאת משמשת בעיקר לקישוטים יצירתיים לליל כל הקדושים. נפלא בעיני לראות את עבודת הפיסול המושקעת והמדהימה שאנשים עושים בטרם יכניסו בביטנה של הדלעת נר דולק להרחיק את השדים והרוחות מפתח ביתם. ישנם גם כאמור מיני דלועים קטנות שהן פשוט צבעוניות וחגיגיות ומקשטים איתן את השולחן, על תקן ״למען לראותן בלבד״. בביתנו מככבת כבר שנים רבות הדלורית החיננית (Butternut Squash), שהיא בהירה יותר וצורתה כעין חציל שפגש אפרסמון. טעמה מתוק ואגוזי ואני נוהגת להכין ממנה את מרק הדלורית המפורסם שלי.
אך הפעם, אני רוצה להציג בפניכם כוכבת חדשה. קהל נכבד, קבלו לבמה במחיאות כפיים סוערות את דלעת הערמונים או דלעת הבלוט (Acorn Squash). היא כל כך יפה, שאפשר פשוט לפרוס אותה לפרוסות בצורת כוכב, להניח את פרוסות הדלעת העטופות (היטב) בשמן זית על נייר אפייה בתבנית שטוחה של התנור ולאפות אותה, אז איז, עם קצת מלח ופלפל בחום בינוני גבוה עד שהן שחומות. א-ב-ל, עם טיפ-טיפונת של השקעה, תוכלו להכין ממנה מנה יפיפיה, מפוארת וטעימה שתשדרג לכם כל ארוחת שבת או חג. זה בדיוק סוג המתכונים שאני הכי אוהבת. פשוטים, טעימים ותמיד סוחטים קריאות התפעלות מצד הסועדים. ותכל׳ס, יש מי שלא נהנה לשמוע את ה״וואו״ הזה, כשמניחים על השולחן מנה מרשימה שקודם כל טורפים אותה בעיניים? בעיקרון, ניתן למלא את דלעת הערמונים בשלל מילויים כמו: ירקות, אורז, קינואה או בשר. המתכון הבא הוא של חברתי השפית והכה-מוכשרת עינת פרטין, שכל מה שהיא עושה במטבח, הוא לא פחות מאשר קסם!
דלעת ערמונים במילוי גבינות
מה צריכים?

5 יחידות דלעת ערמונים קטנה
250 גרם גבינת מסקרפונה או גבינת ריקוטה
100 גרם גבינת רוקפור
150 גרם גבינת קשקבל או גבינת פרמזן מגורדת
100 גרם פירורי לחם
50 גרם צנוברים קלויים
מלח ופלפל לתיבול
כף עירית קצוצה
¼ סטיק חמאה
מה עושים?
מחממים תנור ל 350 מעלות פרנהייט. חוצים את הדלעת לחצאים, מנקים מגרעינים וסיבים ומורחים את פנים הדלעת בשמן זית או חמאה. אופים את הדלועים כחמש עשרה דקות ומוציאים מהתנור. בקערה מערבבים את הגבינות, פירורי הלחם, הצנוברים, העירית והתבלינים. ממלאים את הדלעת במילוי הגבינה, מכניסים לתנור ואופים עוד 10-15 דקות או עד שהדלעת רכה. מוציאים מהתנור ומפזרים מעל עוד קצת צנוברים ועירית קצוצה לקישוט .
לגיוון: ניתן להחליף בכל גבינה אחרת שאוהבים. במקום צנוברים אפשר להשתמש באגוזים, פיסטוקים או שקדים. ניתן להוסיף לתערובת הגבינות עשבי תיבול שאוהבים כגון בזיליקום , בצל ירוק וכו׳.
ואם כבר הגעתם עד לטריידר ג׳ו, תציצו קצת מסביב אל שפע המוצרים העונתיים (כי זה מה שהופך אותה לחנות כזאת קטנה ומטריפה, שאפילו הקדשתי לה פעם כתבה שלמה). על המדפים תגלו עוגיות בטעם דלעת, רביולי דלעת, גבינת שמנת עם דלעת, דגנים בטעם דלעת, תה דלעת, מרקים וקינוחים, והכול – עם דלעת. אל תשכחו להצטייד בקופסה של מחית הדלעת הנמכרת רק בעונה זו, המשמשת אותי במתכונים נפלאים כמו זה של עוגיות הדלעת ופצפוצי השוקולד (מתכון כאן). כמו כן, תבלין פאי הדלעת (Pumpkin Pie Spice) אף הוא שימושי במתכונים רבים לעונה זו. לא קשור, אבל חשוב לא פחות: זה הזמן למלא את הפריזר בבצק העלים המשובח שנמכר שם רק בתקופת החגים. אל תגידו שלא אמרתי!
ועכשיו, נשאלת השאלה הגדולה: כיצד מקלפים את כל הדלועים הללו? ובכן, בחלק מהדלועים הקילוף יכול להיות באמת מאתגר וכרוך בהמון עבודה. אין לכם מושג כמה קולפנים נהדרים עם להב קרמי נפלו אצלי במטבח בעת מילוי תפקידם. עד שיום אחד, הגיע האיש היקר עם סט קולפני מתכת מעולים מסוג Titan הנמכר בBed Beth & Beyond, וכמו שאומרים, חיי השתנו ללא הכר. תמורת $15 בלבד, תמצאו גם אתם את האושר.
אז כשהשעון מצלצל חצות והכישוף מתפוגג, עזבו אתכם מנעל הזכוכית (ומי בכלל רוצה נעל מזכוכית..?) תשמעו לי, לכו על הדלעת. היא המפתח האמיתי לארוחה מהאגדות.
שלכם בכל עונה,
דלית
מעונינים בעדכונים והמלצות נוספות?
הצטרפו לרשימת התפוצה