הכירו את עמותת Feeling Good Foundation: טיפול פסיכולוגי חינמי לחיילים בודדים

מאת: שלומית סאם-אקרמן את הקשיים שהשירות הצבאי מזמן לא לכל אחד קל לצלוח וכשמדובר בחייל בודד, רחוק ממשפחה קרובה ותומכת, הקושי לעיתים הופך גדול עוד יותר. כ-400 חיילים בודדים מכל רחבי ארצות הברית יוצאים מידי שנה לשרת בצה"ל כשהם משאירים מאחור את החברים, החיים הנוחים והמשפחה שנאלצת גם היא להתמודד עם הדאגות והקשיים שלה. כדי להקל, ולו במעט, הקימו הפסיכיאטר ד"ר מאור כץ , הפסיכותרפיסטית רווית כהן והעובדת הסוציאלית הקלינית רונדה בורובסקי את  Feeling Good Foundation, עמותה ללא כוונות רווח שנועדה להעניק טיפול פסיכולוגי יעיל ונגיש לכל אותם חיילים בודדים, תלמידי מכינות ומשפחותיהם הזקוקים לתמיכה וליווי צמוד. "מישהו שגדל כאן…

מאת: שלומית סאם-אקרמן

את הקשיים שהשירות הצבאי מזמן לא לכל אחד קל לצלוח וכשמדובר בחייל בודד, רחוק ממשפחה קרובה ותומכת, הקושי לעיתים הופך גדול עוד יותר. כ-400 חיילים בודדים מכל רחבי ארצות הברית יוצאים מידי שנה לשרת בצה"ל כשהם משאירים מאחור את החברים, החיים הנוחים והמשפחה שנאלצת גם היא להתמודד עם הדאגות והקשיים שלה.

מימין: רווית כהן, ד"ר מאור כץ

כדי להקל, ולו במעט, הקימו הפסיכיאטר ד"ר מאור כץ , הפסיכותרפיסטית רווית כהן והעובדת הסוציאלית הקלינית רונדה בורובסקי את  Feeling Good Foundation, עמותה ללא כוונות רווח שנועדה להעניק טיפול פסיכולוגי יעיל ונגיש לכל אותם חיילים בודדים, תלמידי מכינות ומשפחותיהם הזקוקים לתמיכה וליווי צמוד.

"מישהו שגדל כאן ועובר לישראל, רוב הסיכויים שהוא ייתקל בקשיים ואנחנו רוצים להיות שם בשבילו", אומרת כהן, גזברית העמותה, "השיטה הזאת מתאימה מאוד לחיילים מאחר שהם פחות פנויים להתחייב לשיטות הטיפול המסורתיות והארוכות. יש בה את הכלים להקל על התמודדות עם פחדים, טראומות, דכדוך, ערך עצמי ירוד ועוד.  הטיפול ניתן גם אונליין וגם בפגישה פנים מול פנים, הוא יכול להיעשות באנגלית או בעברית או אפילו בספרדית ובכל זמן שמתאים לאותו חייל- אם זה ביום, בלילה, באמצע השבוע או בסוף השבוע. למצוא טיפול פסיכולוגי טוב וזמין זהו תהליך לא פשוט ולכן אנחנו מציעים כאן טיפול טוב בלחיצת כפתור וללא תשלום".

שיטת הטיפול אותה הם מציעים מכונה T.E.A.M CBT אשר הוכחה במחקרים כמקלה בכ-30% בסימפטומים של דיכאון וחרדה כבר משעת הטיפול הראשונה ולהקלה של כ-80% ויותר בסימפטומים תוך שעות טיפול ספורות. השיטה יעילה בטיפול בדיכאון, חרדה, ערך עצמי ירוד, כפייתיות, טראומה, קשיים בינאישיים, דחיינות, התמכרויות ועוד.

לשיטת T.E.A.M CBT נחשף מאור לפני כ-15 שנה אז סיים את לימודי הרפואה בהדסה והגיע לכאן לפוסט דוקטורט בסטנפורד.

"נכנסתי די במקרה למפגש עם פרופ' דייויד ברנס, שבעולם הפסיכיאטריה מדובר לא פחות מרוקסטאר, שהעביר סמינר שבועי למטפלים מסטנפורד ומהקהילה", נזכר ד"ר כץ, "המטפלים שיתפו בקשיים שהם חווים בטיפול או בקשיים אישיים שלהם ואני זוכר שיצאתי מהפגישה נפעם, הבנתי שככה אני רוצה לעזור לאנשים וככה בדיוק צריכה להיראות פסיכותראפיה. זה היה כל כך אנושי, חם ותומך ויחד עם זאת גם מאוד ענייני וממוקד מטרה. למדתי שם דבר מאד נורא חשוב- טיפול פסיכולוגי, כשהוא נעשה טוב, יכול להועיל תוך זמן מאוד קצר ושניתן להגיע להקלה משמעותית של קשיים כמו חרדה, דיכאון, התמכרויות או קשיים בינאישיים אם מקפידים מאוד על איזושהי גישה מסויימת.

זכיתי לעבוד עם פרופ' ברנס, הוא היה המדריך האישי שלי בתקופת ההתמחות בפסיכיאטריה בסטנפורד. לקראת סיום ההתמחות נפגשתי עם חברים לקבוצה, שותפים לדרך, ואמרנו שחייבים להוציא את זה החוצה ולא לתת רק למתי מעט לדעת על השיטה המדהימה הזאת. חברתי לשתי שותפות פסיכולוגיות והקמנו את Feeling Good Institute, מרכז להוראה וטיפול בגישה שמטרתו היא להנגיש את השיטה, לעזור למטפלים להטמיע אותה ובכך לעזור לכמה שיותר אנשים הזקוקים לטיפול. כדי ללמד ולהנגיש את השיטה בכל מקום בעולם, יצרנו תוכנית הוראה אונליין למטפלים ומאז אנו עוסקים בשני כיוונים עיקריים- האחד, הוראה למטפלים שהיא אפשרית גם במרכז וגם אונליין, והשני- טיפול אינדיבידואלי אינטנסיבי למטופלים עצמם".

המרכז אשר הוקם לפני כ-5 שנים במאונטיין ויו  מונה כיום כ-13 מטפלים שכולם מוסמכים כמורים בשיטה ומאז הספיקו ד"ר כץ ושותפותיו להקים מרכז גם בניו יורק וגם בישראל. מאחר שהשיטה הונגשה אונליין הם יצרו רשת של מטפלים המספקים עתה גם טיפול פסיכולוגי אונליין במדינות רבות בארצות הברית ובקנדה, ואפשרו למטופלים מכל רחבי ארצות הברית, אירופה, המזרח הרחוק, אוסטרליה ואפילו ממצרים וקטאר לקבל טיפול אינדיבידואלי. הטיפול הוא אינטנסיבי, אנשים מגיעים עם בעיות שהם תקועים אתן הרבה זמן ועל ידי עבודה אינטנסיבית ממוקדת אחד על אחד ועל ידי מתן כלים משמעותיים, תוך זמן קצר כבר רואים תוצאות.

"שיטת T.E.A.M CBT היא למעשה טיפול קוגניטיבי התנהגותי משופר שה-TEAM הוא למעשה ראשי התיבות של ארבעת ארגזי הכלים הטיפוליים שאנחנו נותנים", מסביר ד"ר כץ. "ה-T מתייחס ל-Testing שהוא למעשה סקר מצב רוח שאנחנו לפני ואחרי פגישה. זהו ערוץ תקשורת נוסף בין המטפל למטופל שמאפשר שקיפות, הזדמנות למטופל לשבת ולחשוב איך הוא מרגיש ואחר כך לתקשר את זה. ישנם מדדים שונים כמו מצב חרדה, מצב דכדוך, מערכת יחסים, הערכה עצמית שהמטופל צריך לדרג מ-1 עד 10 אשר ממקדים את המטופל לתחושות שלו ולמעשה מחליפים את השאלה המסורתית של 'איך עבר עליך השבוע?' שלרוב המטפל שואל וקצת "מבזבזת" את זמן הפגישה. בסוף הפגישה המטופל נותן משוב בו הוא משתף מה הוא אהב או לא אהב בפגישה, האם היא היתה מועילה, מהי מידת המחויבות שלו לעשות כשיעורי בית. ובסוף, המטפל שומר את הסקר אצלו וזה יוצר קישור לפגישה הבאה.

ה-E  מתייחס ל- Empathy שלדעת ד״ר כץ פרופ' ברנס היא משהו שהמטפלים די כשלים בה. ״אני חושב שלאורך כל לימודי הפסיכיאטריה שלי למדתי אולי ארבע שעות את נושא האמפתיה וזה בעיקר עסק ב'שב בגובה העיניים של הפציינט', או 'צור עימו קשר עין' וכשחושבים על זה, האמפתיה היא הכלי העיקרי איתו אנחנו עובדים, זה כמו המסור והפטיש של הנגר, זו יצירת הקשר, הדרך לגרום למטופל להרגיש איתנו בטוח, שאנחנו שומעים אותו ומבינים אותו. החדשות הטובות שמביאה השיטה הן שאמפתיה ניתנת ללמידה והיא משפרת את הטיפול בצורה משמעותית.״

ה-A  מתייחס ל- Agenda Setting וזהו למעשה הלב של השיטה, הכלי המרכזי שהעיקרון שלו לקוח מתוך עולם המוטיבציה. השיטה מציעה מפת דרכים למטפלים כיצד לצאת מהתפקיד בו המטפל נותן למטופל עיצות ומציע לו דרכים להשתנות בעוד שהמטופל עונה ב״כן, אבל״, למצב בו המטופל משכנע את המטפל שהוא רוצה ומוכן לעשות את כל מה שצריך לעשות כדי להגיע לשינוי. הכוונה היא שהמטופל לא יגיע אל ה'מומחה' שיפתור לו את הבעיות, אלא לבן אדם שיש לו המון כלים טיפוליים להציע ויחד, בשיתוף ובגובה העיניים הם יפתרו את הבעיות.

ה-M מתייחס ל-Method, ישנן למעלה מ-50 שיטות לטיפול קוגנטיבי התנהגותי המסייעות להקלה בסיפטומים שונים כמו למשל משחקי תפקידים, התעמתות עם פחדים וחשיפות, שיטות בינאישיות וכדומה.

ב-29 בנובמבר יקיימו ד"ר כץ וכהן את אירוע ההשקה לעמותה בו יספרו על המיזם ותוכניותיהם לעתיד. ד״ר כץ יראה וידגים את הגישה לטיפול פסיכולוגי יעיל וכל מי שעתיד להתגייס לצה"ל, למכינות, משפחות של חיילים בודדים או בכלל מי שנושא השירות הצבאי של חיילים בודדים קרוב לליבו מוזמן לבוא ולשמוע.

לפרטים נוספים על העמותה- www.feelinggood.foundation או בעמוד הפייסבוק של feeling good foundation

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button