רעיונות לפעילות משפחתית לחנוכה

חנוכה נחגג במקביל לחגיגות הכריסטמס וכדי לעמוד בתחרות החג הכי כיפי הכנו לכם רשימה של פעילויות משפחתיות שיכולות להפוך את ערבי-חנוכה למהַנִים ומי יודע,אולי אפילו יותר אטרקטיביים מחג האורות והמתנות של אמריקה

חנוכה כבר ממש מעבר לפִּינה, ומהר מאד תגלו את הבילויים הכי נהדרים. ומה זה אומר לנו כהורים? חכו עד שתשמעו את המשפט:" אבל כולם מקבלים שמונה מתנות בחנוכה". כולם, חוץ מהילדים שלכם? איך תוכלו לעמוד במירוץ ההוֹרֶה הפופולרי??! אז לפניכם רשימה של פעילויות משפחתיות שיכולות להפוך את ערבי-חנוכה למהַנִים. ומי יודע, יתכן וחלק מהרעיונות יהפכו למסורת המשפחתית שלכם ויעברו לדור הבא, לכשיגדל…. את הרעיונות השונים אפשר להפוך גם לתלושי מתנה שמכינים הילדים זה לזה או שמגרילים בחגיגת ערב חנוכה הראשון:

כדי לגמור עם המתנות, אני מציעה מתנה קטנה ויפה בלילה הראשון של חנוכה. למשל, סיכות מיוחדות לשיער אם זו בת, גרביים עם הדפס, משחק לנסיעה, ספר, המתנה צריכה להבחר בתשומת לב, משהו שהילד אוהב במיוחד, והעיקר- העטיפה. קופסה בתוך קופסה, בשקית ועוד אחת. מה שמעלה את רמת החגיגיות ומדגיש את תשומת הלב שניתנה למתנה הזו. אפשר גם את ליל המתנות להפוך למתנה משפחתית משותפת: כל אחד מכין רשימה של 2-3 פריטים שהוא חושב שהמשפחה או הבית צריכים. כשיש החלטה הולכים לקנות את מתנת המשפחה. ההדגשה היא שכולם נהנים מהפריט שנקנה ולכולם יש אחריות משותפת לזה. זהו. מכאן והלאה רק לילות כֵּייפִים!

לילה שני: לילה של אמא ואבא- הילדים קונים או עושים (לחוד או ביחד) מתנה להורים. עם ילדים צעירים אפשר לעזור ברעיונות. אחד הרעיונות המוצלחים הוא ספרון תלושים: תלוש לארבע נשיקות בימי רביעי למשך חודש, עזרה בסידור המטבח אחרי ארוחת הערב, קיפול גרביים, וכו'.

לילה שלישי: ערב שירה-כל אחד מכין שיר או דקלום. אם אתם יצירתיים, עודדו את הילדים לכתוב חמשיר או הַיִיקוּ, אבל גם שיר קצר מספר אהוב מתקבל. לילדים יותר גדולים [ולהורים] אפשר למקד את הנושא. למשל, שירים על חיות בר או חיות מחמד, על כלי מטבח או צבעים, על אור וחושך וכן-הלאה. או השיר צריך להתחיל באות הפותחת של שם המשורר או שם המקריא.

לילה רביעי: לילה בו נותנים (או מארגנים) יחד צדקה לאלו שאינם בָּרֵי-מזל כמונו. זו הזדמנות לעבור ולנקות את הפריטים שכולנו אוגרים מבלי להכנס למריבות. אפשר לקבוע מִכסָה, ואז לא הילדים ולא ההורים מרגישים שהכל נלקח מהם. אם בלילה הרביעי, אז ארבע פריטים מכל אחד מבני המשפחה. למשל, חולצה שכבר לא נלבשה מספר חודשים, משחק שכבר לא מתאים או לא אהוב, מגבות יותר מדי משומשות, כלי מיטה קטנים, שלא משתמשים או מיותרים. כדאי לדבר על כמה חשוב לעזור לאחרים, חשיבות הנתינה והעיקר- לעשות את זה ביחד כמשפחה. גם את מילוי השקים וההורדה למעון נשים מוכות או גוּד-וִויל מומלץ לערוך עם הילדים, שיהיו שותפים פעילים בעשייה! עם ילדים יותר גדולים אפשר להכין רשימה ולקנות יחד מצרכים למעון של חסרי בית או למסור לארגוני-בנקים של מזון. או, ללכת יחד למטבח [בית תמחוי] ולעזור בהגשה לנזקקים.

לילה חמישי: לילה של קינוחים! מה שלא אוכלים בארוחת הערב בלילה הזה חייב להחשב כקינוח. סלט פירות או וופל עם גלידה, חצי שקית צימוקים מכוסים בשוקולד או פודינג. לא נראה לכם? הפכו פריט אוכל אחד לבלעדי בארוחת הערב. אפשר את הלילה הזה להפוך לערב אפייה משותף, עוגה מיוחדת, עוגיות בצורות לחנוכה או קישוטי עוגיות מדהימים. כל זמן שאני לא לוקחת חלק פעיל בערב כזה, זה יכול להיות ערב מוצלח במיוחד 🙂

לילה שישי: ערב קולנוע. אפשר להזמין סרט שכולם רוצים לצפות בו או לצאת לקולנוע. העיקר, אל תשכחו להכין הרבה פופקורן ושוקו חם. אפשר להזמין משפחות חברים עם ילדים, ולשבת על כריות ולמצוץ סוכריות בקול רם בזמן ההקרנה.

לילה שביעי: ערב סִיפּוּרים. כל אחד מבני המשפחה בוחר ספר (עדיף בנושא חנוכה) מוּכָּר ואהוב לסַפֵּר או להַקריא לאחרים. אומנות הסיפור היא מיוּמָנות חשובה לרכוש. גם הקטנטנים, עם עזרה, יכולים לספר סיפור
ע"פ התמונות. ולא נכנס לחשיבות מיומנויות ההקשבה, ההצגה, ולהיות מרכז תשומת הלב לזמן-מה. אם אתם מתעקשים שיהיו מתנות, קניית ספר לכל בן משפחה היא מתנה מצויינת בערב הזה. אם אתם מעדיפים להיות יצירתיים, הכנת ספר משותף (מה יהיה הנושא, התמונות, מי יאייר..) או ספרים אישיים ואפילו אלבום תמונות משפחתי עם טקסט הם פעילויות ללילה נוסף.

לילה שמיני: ערב שוקולד. מכינים פַּנקייקס עם פּצפּוּצי  או פּתִיתֵי שוקולד, שותים  שוקו (אמיתי) חם, אופים עוגיות שוקולד, מכינים פודינג שוקולד. משחקים משחקי חנוכה ומרוויחים מטבעות שוקולד. כדאי את הערב המתוק הזה לשמור לסוף השבוע….

עוד רעיונות:

*ערב יצירה: מכינים יצירה שאפשר לתת למישהו מתנה. אפשר לעבוד עם בצק מלח או פימו, חרוזים, ניירות, דבק וצבעים. לפי רמת הנוחות  של ההורים [בעיקר לגבי הבַּאלַגָן]. אפשר להכין כרטיסי ברכה וקישוטים ולהעביר לבית אבות או למחלקת ילדים בבית חולים.

*ערב מוסיקה: כל אחד מכין 15 דקות של המוסיקה האהובה עליו ונותן הסבר קצר מדוע אלו קטעים אהובים עליו או מה נשמע בקטעים האלה. [סוֹבלנות והבנה האחד לשני!] או, זמן לשיר יחד שירי חנוכה או שירים אהובים יחד. הזמינו חברים כדי לקבל הרבה קולות. מישהו יודע או לומד לנגן? זה הזמן למופע קצרצר!

*ערב משחקים: [ערב אהוב עלי ביותר] משחקי-לוּחַ כמו אֶסטרַטֶגיָה או מוֹנוֹפּוֹל, גיפּוֹרדִי וטרִיוויָה, אֶרץ-עִיר וחבָלים וסוּלָמוֹת, משחקי קלפים של רביעיות או אוּנוֹ. העיקר שכולם משחקים!

*ערב איסוף: הרבה משפחות, בחודשים הקרים, נזקקות ליותר עזרה מהרגיל. אפשר לארגן מראש ערב בו אוספים קופסאות שימורים, משחקים לילדים או מעילים וסוודרים משכנים וחברים. חִשבו מראש על הפרט המסויים של "מה לאסוף" והפיצו [עם הילדים] אִימייל או פלַייֵר על-כך בשכונה. בערב הזה הצטיידו בשקים שחורים [שקי זבל לגינה, יותר חזקים] ואיספו את הדברים. בנק האוכל ומעון נשים מוכות יודו לכם בחום. לחילופין, אפשר לערוך מסיבת איסוף פריטים לצדקה: הזמינו שכנים, חברים, חברים לכיתה, קרובי-משפחה למסיבת חנוכה. אתם תספקו את הלביבות או עוגיות לחנוכה וכל אורח [גם בשביל הילדים] יביא פריט מרשימה שנשלחה מראש.**

*ערב בדיחות: הזמינו עוד משפחה או שתיים. כל אחד חייב להביא ולספר לפחות שלוש בדיחות, חידות או סיפור קצר ומשעשע. הכינו טישו לדמעות. ערב לראות את סרטי הווידאו המשפחתיים ביחד!

*ערב לצאת להתבונן בכוכבים וללמוד כמה מהשמות שלהם, או ללכת למצפה כוכבים [יש כמה באזורינו] ערב לכתוב את ספור חנוכה המשפחתי שלכם. אפשר לכתוב פרק בערב!

*ערב חַפֵּש את המַטמוֹן: נכון, יש להכין את הפרטים והרמזים מראש, אבל זה כיף למצוא את האוצר במקום לא צפוי לחלוטין!

*ערב ארכיאולוגיה: קנו כד קרמיקה או מחימר [הוֹם דִיפּוֹ או חנות צמחי חוץ]. קנו מספר צבעי אַקרִיליק [לא יותר מארבעה, במַייקלס או ג'וּאֶן-פַאבּרִיק]. יחד החליטו מה לצייר או לקשט את הכד. הכניסו את הכד המקושט לשקית זבל ובעזרת כפכף עץ או פטיש פשוט [הורים בלבד], נפצו את הכד. 4-5 מכות. אם השבירה היא לשברים קטנטנים, ההדבקה היא סיוט. בכל מקרה ישארו חורים שהשברים קטנים מידי או לא נמצאו-
אבל כך הכד מקבל את המראה היָשן והאוֹטֶנטִי.***

יש לכם רעיונות שנוּסוּ בהצלחה? שתפו את הקוראים בשם הצלחת חגיגת חג-החנוכה הבא עלינו לטובה!!

Food Banks:http://www.bayareahunger.org/ http://www.bayareafoodbank.org/

http://www.homelessshelterdirectory.org/foodbanks/CAfoodbanks.html

**Jewish Children and Family Services:http://www.jcfs.org/

www.womenshelters.org/det/bayarea-womens-center

***Jo-Ann Fabric, Home Depot, Orachrd Supplies, Michael’s

Star Gazing: Chabot Space and Science Center (510-336-7300; located on Skyline Boulevard, Oakland Hills)

California Academy of Sciences, Morrison Planetarium, San Francisco; (415) 750-7127.

Hume Observatory, Pepperwood Preserve, Santa Rosa; (707) 523-1127.

Lick Observatory; 20 miles east of San Jose; (408) 274-5061;

Fremont Peak Observatory, Fremont Peak State Park outside San Juan Bautista; (831) 623-2465

Charles F. Hagar Planetarium, San Francisco State University, San Francisco.

Minolta Planetarium, De Anza College, Cupertino; (408) 864-8814.

William K. Holt Planetarium, Lawrence Hall of Science, Berkeley; (510) 642-5132.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button