פירות הדר

פרי הֶהָדָר: עונת הַהֲדָרִים  החלה במקומותינו. לאיזה סוג פירות אנחנו מחכים? מה חשוב לדעת ולמה רצוי לשים לב? המידע והידע אינם שלי, רק הרישום והעריכה, משום שרתמתי את בן-זוגי, המתמחה בעשור האחרון בכל מיני עצי- פרי אקזוטיים, ובעיקר בפרי זן הסיטרוס, לעזרתי. קצת מידע כללי : שם קבוצת הפרי הזו נובע ממצב העלים הירוקים, ה"דָרִים" בעצים במשך כל השנה. בנוסף לזה, הפרי מקבוצה זו נחשב למהודר בין הפירות. עצי ההדר הם עצי-פרי ירוקי-עד מסוג סִיטרוּס. עצים אלו, מקורם באזור המוצא של דרום-מזרח אסיה, באזור סין והודו, ומשם הועברו אל המזרח. כבר לפני כ-3,000 שנה הוּפץ ובוּיָת הפרי באזור הים התיכון.…

פרי הֶהָדָר:

עונת הַהֲדָרִים  החלה במקומותינו. לאיזה סוג פירות אנחנו מחכים? מה חשוב לדעת ולמה רצוי לשים לב? המידע והידע אינם שלי, רק הרישום והעריכה, משום שרתמתי את בן-זוגי, המתמחה בעשור האחרון בכל מיני עצי- פרי אקזוטיים, ובעיקר בפרי זן הסיטרוס, לעזרתי. קצת מידע כללי : שם קבוצת הפרי הזו נובע ממצב העלים הירוקים, ה"דָרִים" בעצים במשך כל השנה. בנוסף לזה, הפרי מקבוצה זו נחשב למהודר בין הפירות.

עצי ההדר הם עצי-פרי ירוקי-עד מסוג סִיטרוּס. עצים אלו, מקורם באזור המוצא של דרום-מזרח אסיה, באזור סין והודו, ומשם הועברו אל המזרח. כבר לפני כ-3,000 שנה הוּפץ ובוּיָת הפרי באזור הים התיכון. עם ההדרים נמנים התפוז, הפומלית, הפומלו, האתרוג, הקלמנטינה, האשכולית, הלימון והתפוזינה ועוד שמות רבים אחרים.

בטבע ידועים חמישה מיני הדרים בלבד: פּוֹמֶלו, אתרוג, קִילַיים, מנדרינה וסיטרוס חַלימי שהתגלה רק בשנת 1973. כל שאר מיני ההדרים נוצרו על ידי הכלאה טבעית או מלאכותית של מינים שונים מהסוג. כך למשל הלימון נוצר מהכלאה של אתרוג ולַיים.

במשך שנות גידול ההדרים בתרבות נוצרו שפע צורות כּלאַיים, שאינן מאפשרות חלוקה חד-משמעית, וחלוקת הסוג למינים אף שנויה במחלוקת בין המומחים השונים. מקובל להניח, כי מיני ההדרים המסחריים של תקופתנו (התפוז, האשכוליות והלימונים) מקורם בהכלאות שבין שלושת "ההורים הקדומים": אתרוג, מנדרינה ופומלו. המינים נבדלים זה מזה בעיקר בצורת הפירות ובטעמם.

פרי ההדר מתאפיין בשתי קליפות צבעוניות בדרך כלל, בצבעי צהוב או כתום. בפרי 10 – 20 פלחים, המכילים שקיקי מיץ ועטופים בקליפה דקה, והגרעינים קרובים למרכז הפרי. טעמם של פירות ההדר הוא בדרך-כלל מתוק. את הפרי נהוג לאכול טרי וגם לייצר ממנו שימורים, לפתנים וריבות. ההדרים הם בעלי ערך רב כמקור לויטמין סִי, לפקטין, שמנים אתריים ולחומצת הלימון. מיץ ההדר משתווה בחשיבותו הכלכלית לפרי הטרי.  איכות פרי מעולה מושגת בעיקר באקלים ים-תיכוני, שבו נחלקת השנה לעונה חמה-יבשה ולעונה קרירה-לחה. התפתחות העצים אינה טובה בטמפרטורות הנמוכות מ-13 מעלות והם ניזוקים בטמפרטורות ממושכות הנמוכות מאפס מעלות.

עצי ההדר נוחים להַרכָּבָה וניתן להרכיב זנים שונים של הדרים באותו העץ, כך שענף אחד יניב פרי הדר אחד וענף אחר יניב פרי הדר אַחֵר. גובהו של כל עץ נע בין 5 ל-15 מטרים. עץ ההדר זקוק למספיק אור ושמש, לא בצד צפוני של הבית. טיפול בעצי פרי הדר כולל השקייה ודישון בהתאם להוראות. עצי הדר מגיבים יפה לגִזוּם, ולכן רצוי וניתן לִגזוֹם אותו מפעם לפעם, או לפני הפריחה, או לאחר קטיף הפרי, בדרך כלל  בחודשים ינואר/מרץ.

ישראלים מתגאים בפרי ההדר הגדל בישראל ובתפוזי-יפו המפורסמים, אך האמת היא שרוב היבול המסחרי של פירות הדר מגודל באמריקה הצפונית (פלורידה וקליפורניה), דרום אמריקה (בעיקר ברזיל), יפן, ספרד ואיטליה.

אז מה, קלֶמנטִינָה או מַנדָרִינָה? אז מכיון וקראתם היטב את הנתונים למעלה, אתם יודעים שמנדרינה היא אחת מחמשת מיני ההדרים. קלמנטינה היא למעשה זַן מִשנֶה של המנדרינה! יש הרבה מאד מיני מנדרינות מהרבה הכלאות. בארה"ב המנדרינה באופן כללי נקראת טַנגַ'רִין. לקלמנטינה שלושה סוגי משנה עיקריים: סַצוּמָה, המתקלפת בקלי-קלות. זוהי המנדרינה הראשונה של העונה, אך עונתה קצרה מאד (דצמבר-ינואר). לחורף מגיעות הקלמנטינות, בטעם קלאסי מתוק-חמצמץ. בקלמנטינה המון גרעינים ובשל כך היא עברה הרבה ניסויים ותהליכים. בשל כך גם ריבוי רב של זנים, לא כולם מוצלחים. והסוג השלישי הוא מיני הכלאות, רובם בא עם מאד עשיר ועסיסי, ממש לקראת הקיץ. נסיכת ההכלאות הקלמנטינית היא המִינוֹאלָה. זנים מוצלחים וידועים אחרים הם הנוֹבָה, פרִימוֹנט ופֵּייג'. מיוחדים (מאד מהודרים מבחינת הטעם): פומלו הוא פרי היסוד, ירוק יותר בִּגוָונַיו וקשה יותר לפּילוג. הפומלית היא הכלאה עם מנדרינה, ולכן לא רק יותר מתוקה בטעמה, אלא גם הרבה יותר עסיסית מבחינת המיץ שבה.

רכילות עסיסית: רֶד(אדום) וַאלֶנסיָה הוא סוג של תפוז מאד פופולרי בארה"ב. ע"פ שמו, הוא הופיע מספרד- אך לא זו האמת. (סיפור לזמן אחר) סיפור הוואלנסיה האדומה החל בשערוריה ותביעה משפטית בוֶנטוּרָה, עיר חוף בקליפורניה. עץ ואלנסיה צמח והניב פירות בגינת ביתה של איזו גברת כעשר שנים. קיץ אחד התברר לאותה גברת, שענף אחד מניב תפוזים אדומים מדם. היא היגישָה תלונה במשטרה נגד השכן, שוּתָף לגדר בצד אותו עץ, בטענה שאותו שָכֵן מנסה להרעיל אותה. המשטרה שלחה מספר תפוזים למעבדה פלילית, אך התוצאות היו חד-משמעיות. זהו אינו דם ואין שום עקבות של רעל. הגברת לא ויתרה, והמשיכה לבית המשפט בטענה של קנוניה נגדה. התפוזים נשלחו לחוות מחקר התפוזים הממשלתית שבאיזור ריברסייד. התוצאות היו מאד ברורות: תפוזים אינם יציבים מבחינה גנטית! זוהי מוּטָציָה טבעית של העץ.  זהו תפוז הואלנסיה הראשון שקיבל פיגמנט אדום. גרעינים נוספים מתפוזי העץ המסויים הזה הועברו לחוות המחקר ואלפי שתילים נטעו בעמק [איזור לוס-אנג'לס].
התפוז הוא תפוז של קיץ, מתוק ומאד–מאד עסיסי!

איזה פרי חשוב יותר? [מי מכיר את הסיפור ריב ההדרים? כל אחד יחליט לעצמו!]

אשכולית: בעלת אנרגיה קרירה וטעמה מתוק, חמוץ. אשכולית טרייה מכילה חומצת סאליציל אורגנית המסייעת לפרק התגבשות סידן לא אורגני בסחוסי המפרקים. האשכולית מחזקת את מערכת העיכול- מרגיעה בחילות והקאות. מיץ האשכולית מסייע ביצירת מיצי קיבה ויעיל למצבי עצירות. האשכולית מסייעת בהורדת כולסטרול ובירידה במשקל, ובנוסף- האשכולית טובה לנדודי שינה- אינסומניה. ולהצטננות המלווה בדלקות גרון. למי שרגיש או סתם לא אוהב מרירות, יש זנים שפותחו מהכלאה ביו פומלו ותפוז שאין בהם טיפת מרירות.

לימון: בעל אנרגיה קרה וטעמו חמוץ. הוא מקרר חום ורעילות בגוף, מטהר את הדם ומפסיק דימומים, מטפל בדלקות וזיהומים, משמיד פרזיטים במעיים ומחזק את מערכת החיסון ומערכת הלימפה. הלימון מיטיב עם העור- טוב לזיהומים ועקיצות מחרקים, יבלות ,צלוליטיס, קמטים וקשקשים, הוא מניע צ'י ודם ויעיל לעצירות ושלשול, צרבת, כיב קיבה-אולכוס, כיבים בפה ובלשון וחניכיים נפוחים או מדממים. הלימון מפסיק דימום ומחזק את כלי הדם. הוא מטפל בבריחת שתן, הזעת יתר, הפרשות מהנרתיק והפות. ללימון יכולת להפחית את רמות הסוכר בדם ולכן טוב לחולי סוכרת. מבחינה נפשית מועיל הלימון למצבים של לחץ נפשי, חוסר ארגון ומחשבות מפוזרות. בקיצור: לימון מוסיף המון.

קלמנטינה: בעלת אנרגיה קרירה וטעמה מתוק –חמוץ. היא מחזקת טחול, קיבה, כליות וריאות. הקלמנטינה מלחלחת את הריאות ומקלה על שיעול יבש. היא מטפלת בהקאות, שיהוק וגודש בחזה.

תפוז: בעל אנרגיה קרירה וטעמו מתוק, חמוץ. התפוז, כמו כל פרות ההדר- מזין מאוד את הגוף בנוזלים. התפוז עשיר בויטמין סי, ושתיית מיץ תפוזים באופן קבוע, מחזקת את המערכת החיסונית ומונעת התקררות וצינון. מומלץ לאכול תפוזים כאשר סובלים מאסטמה, אלרגיות וסינוסיטיס. התפוז מלחלח יובש, מטהר חום ומשפר את העיכול. בקליפת הפרי הלבנה ניתן להשתמש כרטייה על העין כאשר קיימות בה ציסטות.

אני שומע משהו נופל / נתן זך

 רוח רוח רוח

בפרדס נפל תפוח

הוא נפל מראש העץ

הוא נפל והתפוצץ

אוי חבל חבל חבל

על תפוח שנפל

שנפל מראש העץ

שנפל והתפוצץ !

בפרדס תמיד ירוק

פרי חמוץ יש

פרי מתוק

פרי עגול ונהדר

בוודאי זה פרי הדר

בארגז יושב תפוז

ואינו רוצה לזוז

מחכה הוא שם לנס

שישוב אל הפרדס

מאת: סיגל קלטר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Check Also
Close
Back to top button