הגדת פסח

חג הפסח הוא החג המרכזי והחשוב ביותר בתרבות היהודית, אמר דב אלבוים בהרצאתו הנפלאה בג'ייסיסי, שכותרתה היתה "יציאת מצרים". את חגיגת החג המרכזי הזה פותח ערב שרובנו מכנים ׳הסדר׳, הלוא הוא ליל סדר פסח. ערב זה מתנהל, על פי נוהל קבוע ומדויק, בחמישה-עשר חלקים. את נוהל זה ניתן למצוא בספרון הנקרא לאורכו של הטקס-סדר, הלוא היא ההגדה. ומהי ההגדה הזו? רובנו, בלי לחשוב פעמיים, נאמר מיד שבהגדה נמצא סיפור יציאת מצרים. האמנם? כבר שכחתם מן השנה שעברה? ההגדה, ששמה ניתן לה מן השורש להגיד, מספרת ומסבירה את סמלי החג ומנהגיו. ומה ההגדה מגידה לנו? הרי סיפור יציאת מצרים עצמו מוזכר…

חג הפסח הוא החג המרכזי והחשוב ביותר בתרבות היהודית, אמר דב אלבוים בהרצאתו הנפלאה בג'ייסיסי, שכותרתה היתה "יציאת מצרים".

את חגיגת החג המרכזי הזה פותח ערב שרובנו מכנים ׳הסדר׳, הלוא הוא ליל סדר פסח. ערב זה מתנהל, על פי נוהל קבוע ומדויק, בחמישה-עשר חלקים. את נוהל זה ניתן למצוא בספרון הנקרא לאורכו של הטקס-סדר, הלוא היא ההגדה.

ומהי ההגדה הזו? רובנו, בלי לחשוב פעמיים, נאמר מיד שבהגדה נמצא סיפור יציאת מצרים. האמנם? כבר שכחתם מן השנה שעברה? ההגדה, ששמה ניתן לה מן השורש להגיד, מספרת ומסבירה את סמלי החג ומנהגיו. ומה ההגדה מגידה לנו? הרי סיפור יציאת מצרים עצמו מוזכר במשפטים מועטים ומנהיג העלילה, משה, אינו מוזכר אלא פעם אחת בלבד!

יציאת מצרים היא תהליך ההיחלצות מן השעבוד, מן העבדות, מן ההתמכרות אל החירות ואל החופש להחליט באופן עצמאי. תהליך זה הוא אירוע שהשאיר חותם עמוק על נפש העם היהודי. האירוע מוזכר ונקרא כל ערב שבת בברכת הקידוש על היין. האירוע מוזכר ונקרא בסוף תפילת ואהבת, תפילה הנאמרת שלוש פעמים ביום בפי יהודי דתי. אירוע זה הוא גם בסיס לחוקים וצדק חברתי, עיקרון מרכזי בקיום מצוות התורה מראשית האמונה היהודית. צדקה ועזרה לחלש ולעני הם עקרונות מרכזיים בחיי העם היהודי. לא היה קיום לעם אלמלא בכל מקום אליו הגיעו יהודים, היה צורך מיידי להקמת מניין לתפילה וארגון עזרה (תמיכה) הדדית. לדעתי, כל יהודי נולד עם הגן הצרוב לצדק חברתי ולאורך השנים והתקופות, יהודים תמיד היו מעורבים בתנועות חברתיות ששינו את העולם; תנועות חברתיות ותנועות מחאה כמו הסוציאליזם, הקומוניזם, יוזמת הקיבוצים בראשית המאה ה-20, התנועה לבחירות שוות, התנועות לחופש וזכויות חברתיות בארה״ב ואפילו תנועת החופש החברתי- כלכלי שהתחילה בתל- אביב בשנת 2011 בשדרות רוטשילד וחבקה עולם מניו יורק לאוקלנד ולערים שונות בארצות הברית ואירופה.אם כן, מה הטעם בהגדה הזו אם סיפור יציאת מצרים מוזכר בה ברבדים מכוסים? ולמה להקריא ולספר בהגדה פעם בשנה, ערב אחד בשנה?ההגדה נערכה ונאגדה במשך מאות בשנים, מן המאה השנייה לספירה בערך. בתחילה היתה ההגדה מעין תוספת לסידור התפילה ונקראה בבית הכנסת. כשקטעים מן התלמוד, פיוטים ומזמורים החלו להספח להגדה, נוצר ספר יחודי. הספר הזה נקרא בארוחת ליל הסדר, ספר אחד לקהילה. יותר מאוחר, כשנדפס לראשונה במאה ה-13, שימש ספר ההגדה משפחה מורחבת. משפחה בעלת אמצעים יכלה לשלם לאומן ולמאייר ליצור הגדות ייחודיות: הגדת ראשי הציפורים, הגדת ברצלונה, הגדת אמסטרדם והגדת קופנהגן הן דוגמאות ייחודיות. אלו הן גם הגדות מאוירות ומוארות (illuminated) בצורה אמנותית מיוחדת. (בעיקר בצבעים של אדום וזהב) אחת ההגדות המיוחדות במינן מן המאה ה-20 דווקא, היא הגדה שאויירה על ידי אמן יהודי- פולני בעל חוש צדק חברתי חזק. אמן זה נחשב למאייר ספרים מוארים הטוב ביותר מאז המאה השש- עשרה!ארתור שיק (Arthur Szyk) הוא אמן מיניאטורות מדהים. בכתבה הקודמת תיארתי את תצוגת הגדת הפסח של ארתור שיק. הציורים המקוריים מן ההגדה הזו, תלויים על קירות הגלריה במוזיאון היהודי העכשווי בסן-פרנסיסקו עד סוף חודש מאי. אני ממליצה ללכת להנות מהתמונות, מהמשמעויות וממה שנשאר עמכם מהחוויה. אין ספק, שהדרכה בתערוכה כזו ממש מתבקשת, משום שהרבה מן הרבדים והמשמעויות נעלם מן העין ללא הדרכה. וכבר נאמר, תמונה שווה אלף מילים ובמקרה הזה, אולי יותר.

פתחתי בציטוט דברי דב אלבוים, אז אסיים בציטוט נוסף שלו. דב אלבוים ביקר בתערוכת ארתור שיק. מתברר שלא שמע עליו מעולם. הוא יצא מן התערוכה מורשם עמוקות ואמר:״האיש הזה היה גאון בצורת העבודה שלו ובמסר החזק שהוא מעביר״ הסיור בעברית שהתקיים השבוע ואורגן על -ידי האיסיסי (ICC), יספק עדויות לחוויה הזו.(בתגובות שאני מקווה שיכתבו כאן).

ימי שלישי בשבוע הראשון בחודש הם ימי כניסה ללא תשלום. התערוכה איננה מתאימה לילדים מתחת לגיל 13-14. (סיגל קלטר)

הגדה חדשה  –  "כולנו מסובין"

אם קרובים או חברים מישראל מגיעים אליכם לסדר, זו הזדמנות לבקש מהם להביא איתם הגדה חדשה ושימושית לסדר מלא בעניין ומשמעות לכל המשפחה. ואם לא – אז לשנה הבאה..

הנה מילים של ארגון תל"י, המפתחים והמוציאים לאור של ההגדה, המדגימים את ייחודה:

" מה, אין מספיק הגדות בשוק?!
יש ויש, יש הגדות רבות ונהדרות, אבל כאשר בדקנו את מצאי ההגדות, ראינו שיש לנו עוד מה לתרום להיצע הקיים. הבאנו את הניסיון שלנו בכתיבת חומרי למידה לבתי ספר ויישמנו אותו ביצירת הגדה עשירה ומקורית, הגדה שנועדה לעזור לכל משפחה וקהילה לעצב ליל סדר מהנה ובעל משמעות ולאפשר לכל אחד מהמסובין להשתתף בו השתתפות פעילה. והכול, כמובן, ברוח עקרונות תל"י, כמו פלורליזםמסורת וחידוש, ציונות, חיבור בין המסורת לחיינו אנו, העלאת שאלות מהותיות על החיים וחשיבות החוויה האישי".

 

ואם תרצו הצצה וטעימה מההגדה כנסו ללינק הבא:

http://hop.co.il/tali/passover2014/index.html

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Check Also
Close
Back to top button