Halloween על קצה המזלג

חדשים באיזור? האלווין הגיע ואתם לא בטוחים איך עובד כל העסק הזה? אז כדי למצות את החג עד טיפת הדם האחרונה, קראו את המדריך הקצר שייתן לכם רקע הסטורי על החג ותקנון עשה ואל תעשה


הלואין יצויין כמו בכל שנה ב-31 באוקטובר. מי שגר בארה"ב יותר מחודשיים, כבר נפגש בהכנות המטורפות לקראת הערב המיוחד הזה. אין שום טעם להרים קול זעקה שזהו חג פַּאגָנִי וּמה לנו ולו כיהודים -ישראלים…. בא לכם לריב ולהתווכח מול בכי והטחות של ילדיכם? בכלל לא בטוח שהם יודעים מדוע חוגגים את ההַלוֹאִין – אם תירצו תוכלו לקרוא ביחד איתם בהמשך כתבה זו.

מה כֵּן? תחפושת מפורים בהחלט מתאימה לערב הזה. ואם אין – המבחר עצום בכל מקום, אבל חנויות היד שנייה הם המקום הנבחר בעֵינַי! אפשר גם, באותה ההזדמנות, לקנות עוד תחפושת שתתאים כבר לפורים הבא.

חוֹבָה! דלי של חוף-ים או שקית בַּד בגודל ממוצע (כמו לספרייה) כדי לאסוף את כל השלל שבדרך כלל יכלול הרבה סוכריות סוכר וממתקי שוקולד. אין ספק, שרופאי השיניים אוהבים את החג הזה, אבל האמת היא שפעם בשנה לא עושה נזק בלתי הָפִיך אם מתכוֹננים להתקפת הסוכר הזו. מה עושים? מדברים עם הילדים וקובעים תקנון הִתנהלות. הכח בידיכם:"אם לא- אז לא נצא בִּכלָל לסיבוב הזה.."

מה בתקנון?

1. כשחוזרים עם השלל, ממַיינים עם ההורים, משום שיש דברים שהם מחוץ למוּתר (ילדים עם אלרגיה או ממתקים שהם סכנה – למשל ממתקי שוֹברֵי הלסָתוֹת).

2. עורכים ספירה ואולי יוצרים גרָף – גם שיעור בחשבון וגם צעד מוקדם מבחינת בתי הספר, שרובם מבקשים לערוך ספירת ממתקים.

3. כל יום מוּתָּר מספר מסויים של ממתקים וחובה צחצוח שיניים חצי שעה (או זמן שנראה לכם מתאים) אחרי כן.

4. לפרוס את ההנאה לאורך זמן – בסוף זה נמאס לילדים ואפשר לזרוק לפח.

ברוב שכונות המגורים הילדים עם ההורים נעים בקבוצות. קל להצטרף לשכנים "וותיקים" בעניין או להורים שמכירים מבתי הספר. כרו אוזניכם להמלצות של הורים בסביבה שלכם [עבודה, בית הספר וגן]. בפוֹסטֶר סִיטִי למשל, כל שנה, שכונה אחרת מקבלת את תפקיד האירוח והשכונה נסגרת לתנועת רכבים מ- 06:00 ועד 09:00 בערב.

למבוגרים יותר, שלוקחים את ההִתחפּשוּת וצֵיד השלל ברצינות יותר עמוקה, שתי הצעות חביבות: בית המסתרין והמתח וִוינצֶסטֶר בסַן חוזֶה- פעילות מדהימה בהַלוֹאִין לילדים בוגרים יותר ומבוגרים שאוהבים אתגרים ו/או גרייט אמריקה – פעילות למשפחה בערב ההלואין בתחנות שונות.

ואם בכל זאת ברצונכם לדעת מעט יותר:

Halloween (ליל כל הקדושים) 

אינו חג היסטורי (כמו יום העצמאות) או פטריוטי (כמו חג ההודיה), אינו דתי או מקושר לדת מסוימת, ויחד עם זאת יש בו מטווה של רוחניות, מוות ואמונות דתיות לתוך הדמיון העכשווי של כולנו (ובעיקר של ילדינו).

החג מאד פופולארי בעיקר בארה"ב, מלא בסמלים ייחודיים, טקסים וסיפורים המזוהים עימו. יחד עם זאת למרבית האמריקאיים יש מידע קלוש בלבד, אם בכלל, לגבי המשמעויות החבויות והמוטיבציה של האירוע בו הם משתתפים באופן כל כך מתלהב.

שורשי החג

מקורו של החג אינו ודאי. הדעה הרווחת היא שהחג הוא חג פגאני או חג אירופאי נוצרי קדום אשר שורשיו במסורות של העמים הקלטים. הגרסה המשוכללת של הנחה זו, היא שמדובר בצאצא של חג השמהין המציין את ראשית השנה הקלטית (ראשון בנובמבר), יום בו נשמות המתים נוהגות לבקר בכדור הארץ.
בשנת 731 לספירה, חג השמהין נכלל בלוח השנה הקתולי (במסגרת המגמה לא לאפשר לציין חגים שאינם קתוליים). אז קיבל את שמו "חג כל הקדושים" שנקרא גם
All Hallows Day ובעיוות קל הפך להיות "Halloween". החג קיבל סממנים נוצריים מסוימים, יחד עם עידוד פעילויות כגון התחפשות לקדושים, והתווסף אליו אחרי השנה 1000 לספירה ה – 2 בנובמבר כחג כל הנשמות.

למרות, כנראה, המקורות האירופאים של החג, ישנם מאפיינים שהם לחלוטין מבית המדרש האמריקאי. כך למשל, סמל החג – הדלעת, לא היה מוכר כלל לאירופיים עד לימי קולומבוס. הדלעת, כמו קלחי התירס המקשטים את המרפסות והגינות הקדמיות בחג בארה"ב, מקורם בתרבות האינדיאנים ילדי אמריקה הצפונית, והם החליפות את הגרסה האירופאית לסמל החג- הלפת.

trick-or-treating הוא כנראה ניסיון לרכך את מעשי הקונדס שליוו את ההתחפשות בחג ולתת מסגרת של כללים ונוהגים מקובלים, והם יצירה מאוחרת של החג שהתפתחה בשנות השלושים של המאה שעברה. השימוש במילים trick-or-treating לקוח כנראה משיר שהתפרסם בשנת 1941, וצוטט מאז.

הסמלים ומשמעותם

את סמלי Halloween, ניתן לחלק לשלוש קטגוריות, כולם קשורים להיבטים של דינמיקה תרבותית וחברתית בארה"ב:

סמלים של מוות כוללים בתי קברות, שדים, שלדים, בתים מכושפים.
סמלים של רוע וחוסר מזל כוללים מכשפות, חתולים שחורים.
סמלים של קציר (
harvest) כוללים דלעות, דחלילים, קלחי תירס מיובש, וסוכריות תירס.

שתי הקטגוריות הראשונות נוגעות עמוק בדילמות ושאלות יסוד כלל אנושיות. מראשית האנושות ניתן למצוא דרכי התמודדות של תרבויות שונות עם אובדן ומוות באמצעות אמונה בשמירה על קשר עם המתים. הריטואלים השונים לקשר מסוג זה יכול אולי לתת מענה לקושי בהתמודדות עם הפחד מפני סופניות האדם.

והנה החג הזה "מחבק" סמלים מפחידים בלב מלא, מנוגד לחלוטין לטבע האדם המנסה להשמר, להתרחק מהם ולשמור על שליטה באמצעות חיבור לסמלים מוגדרים ומובנים. המעניין מכל הוא החיבור החזק של סמלים אלה לילדים. מבחינה "חינוכית" לכאורה מדובר בהיתעמתות מודעת אם הבלתי נודע באמצעות סמלים ומינהגים. לזמן קצר, מקרבים את הנושאים מלאי האימה והכאב למכלול אחר, ציבורי, בטוח, הומוריסטי ופחות מאיים. הריטואלים המשנים סביבה של תכנים בכדי לצקת בהם משמעות שונה, מוכרים על ידי אנתרופולוגיים ונקראים "ריטואלים של היפוך" בשפה המקצועית. ריטואלים כאלה מאפשרים הפרה של קודים חברתיים, שבירה של מוסכמות, הפיכה של סדר פעולות צפוי, שנוי בלבוש ולבישת דמויות אחרת ושינוי מעמדי (היפוך) הורה-ילד, עובד-מעביד, גבר-אשה, ילד- מבוגר ועוד.

או בשפתו של האנתרופולוג קן אריקסון מאוניברסיטת מיסורי:

"Let the children eat as much candy as they want, let the poor be rich, let the dead walk the Earth, let us get scared out of our wits and let us make fun of those we usually must respect. Afterward, we'll be better able to cope with, and settle for, our usual lives."

ובאמריקה כמו באמריקה, גם שבירת מוסכמות וכללים בחג שבו מותר כמעט הכל, שומרת על גבולות ברורים. מעשי הקונדס וההלצות לא אמורים ליצור נזק, מצופה מהילדים לומר תודה בדלת, ונעשה שימוש במנהגי החג לחיזוק קשרים בקהילה, בין שכנים, ולקידום התנהגות חברתית חיובית.

סיפורי אימה על החג

בכל שנה שומעים סיפורי אימה על שימוש לרעה בחג על מנת לפגוע באופן מכוון. רעל בסוכריות, סכיני גילוח בתפוחים, אביזרים מסוכנים, מתפוצצים בשקיות הפתעות ועוד. יותר ויותר קולות עולים על מנת לשים סוף לחשיפת הילדים לסיכונים מיותרים בהגבלת "הדפיקה הדלת" רק בבתים של מכרים ואפילו – בתי חולים רבים מציעים שיקוף רנטגן חופשי לממתקים.. הרבה מסיפורי האימה האלה, משוללי בסיס. יחד עם זאת כיום כבר לא מוציאים ממתקים מעטיפה מקורית ולא מציעים לילדים מאפים או ממתקים תוצרת בית.

כלכלת Halloween

מאחר ומדובר בחג שלדים ומבוגרים לוקחים בו חלק, ומעורבים בו קישוטים, תחפושות, ממתקים, ומוצרים יחודיים נוספים, החג הוא חלומו של כל משווק בתחום. העונה ידועה כעונה בה הגידול במכירות הוא הגבוה ביותר. 78% ממשקי הבית מחלקים ממתקים בערב החג. זהו החג בו נמכרים הכי הרבה ממתקים מכל חגי ארה"ב (הרבה לפני קריסמס), והשוק (שוק הקונפקציה, הכולל גם תחפושות) מוערך בלמעלה מ 25 ביליון דולר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button