אצא לי השוקה: שיחה עם ינון צדוק מייסד ״שוּק-שוּקה״

כשהגיע לכאן ינון צדוק לפני כחמש שנים הוא חלם לפתוח מסעדה עם מטבח עכשווי בסגנון ישראלי-פלשתינאי, מקום מפגש תרבותי וא-פוליטי שיחבר בין אנשים מרקעים שונים דרך אוכל, מוזיקה וערכים משותפים. לאחר שחבר לעודאי עמאר ולמונא לינה, הם הקימו יחד את שוק שוקה, המציעה שירותי קייטרינג ואירועי פופ אפ העוברים מפה לאוזן ונוחלים הצלחה רבה. בראיון עם דלית גבירצמן מספר ינון של שוק שוקה ואיך גם אתם יכולים ליהנות מכל הטוב שהוא מציע 

מאת: דלית גבירצמן, צילומים: Zaturanski Photography

בשבוע הכי עצוב בשנה, שבין יום השואה ליום הזכרון, בתקופה חשוכה של ירי בבתי כנסת, ציור של צלבי קרס וגילויי אנטישמיות כאן בעמק וברחבי העולם, הייתי זקוקה לרגע קטן של נחמה, לשביב של תקווה. בשבוע שבו היה נדמה שקולות הרוע בעולם גוברים על הקולות הקוראים לעשייה חיובית ולשינוי חברתי, רציתי לפגוש מישהו רגיש ונבון, שפשוט רוצה לעשות טוב. מישהו שעושה משהו שהוא לא מובן מאליו. ואז, בדיוק השבוע, גיליתי את ינון צדוק.

ינון הוא המייסד של ״שוק-שוקה״, מטבח עכשווי מקומי בסגנון ישראלי-פלשתינאי, המציע מקום מפגש תרבותי וא-פוליטי דרך אוכל, מוזיקה וערכים משותפים. המטרה של ״שוק-שוקה״ היא לחבר בין אנשים מרקעים שונים דרך המשותף ולא דרך השונה, באווירה נעימה וסביב אוכל טוב.

קשה שלא להתאהב בינון וברעיון. הבחור בן ה-37, שגדל בירושלים בבית מסורתי, נראה כמו האיש המושלם לעשות את הבלתי יאמן. דווקא בתקופה שבה נדמה שזה כמעט חסר סיכוי, ובמקום שבו נדמה שבספק אם זה יצליח, ינון החליט לעשות מעשה. הוא עוסק באירוח כבר מגיל 14, החל מעבודה במסעדת שווארמה, דרך גני אירועים, בתי קפה, ברים ועד למסעדות יקרות בארץ. אפילו עבד שם כ-DJ. ״לחבר בין אנשים זה משהו מאוד טבעי בשבילי,״ הוא מספר, ״וידעתי שזה משהו שאני תמיד ארצה לעסוק בו.״ בשנת 2014 ינון הגיע לכאן מישראל, והביא איתו את האהבה לאנשים ביחד עם הכישרון והיצירתיות שלו. הוא חיפש קונספט מעניין וחיכה לרגע המתאים.

הרעיון של אוכל ישראלי והשילוב הבין-תרבותי של עברית וערבית עם השורשים התימניים ועם מוסיקה, נשמע כמו שילוב מנצח. אחרי שעבד על תפריט ועל תוכנית עסקית נשאר לו רק למצוא את השותפים המתאימים. לפני כשנה ינון הרגיש מוכן לצאת לדרך. הוא הגה את השם ״שוק-שוקה״, כמשחק מילים המובן לכל דובר עברית וערבית, והחל להפוך את החלום של המקום למציאות. ״המטרה היא לחבר בין אנשים דרך החוויה, האווירה והאוכל, ולא דרך פוליטיקה,״ מסביר ינון, ״כשאנשים נמצאים במקום שטוב ונעים להם, זה הרבה יותר קל.״

האתגר הבא היה למצוא את השותפים הנכונים. לפני שנה הוא פגש את עודאי עמאר שגדל בפלורידה למשפחה פלשתינאית מרמאללה, והם מיד התחברו. כשהיה עודאי בן תשע, משפחתו עזבה לעמאן ואחרי שש שנים היגרו לארצות הברית. השניים נפגשו, התחילו לדבר והבינו שיש להם הרבה במשותף. כעת, נותר החיפוש אחרי הצלע השלישית, וכמי שגדל עם שלוש אחיות , לינון היה ברור שזאת צריכה להיות אישה. הוא חיפש באינטרנט, מצא את מונא, שלח לה הודעה קצרה שבה סיפר לה מה הוא עושה וכתב לה: ״את רוצה להיפגש איתי.״ בלי סימן שאלה. הם נפגשו בדצמבר והתחילו, צעד אחר צעד, לבנות יחסי אמון. מונא לינה, בת ה-29, היא שפית שגדלה בסן חוזה, בת להורים פלשתינאים נוצרים, שהיגרו מרמאללה.  אל החבורה הצטרפה – בתפקיד היועצת הקולינארית והמנטורית – השפית מיקה טלמור, הזכורה לנו לטובה מהמסעדה הנפלאה שהיתה לה באוקלנד ״Ba-Bite״.

מימין: ינון צדוק, עלי פאריס

באירוע הפופ-אפ הראשון של ״שוק-שוקה״ השתתפו ארבעים איש. לאירוע השני והשלישי הגיעו שמונים איש, והמקום היה בתפוסה מלאה. החיבור בין האנשים היה מיידי והם לא רצו לעזוב. מי שהגיע לאירוע הראשון, הגיע גם לשני ולשלישי, ואף הביא איתו חברים נוספים. באירוע השני הצטרף לחגיגה המוזיקאי עלי פאריס, הזכור לנו היטב מהמופע “Love Sick” מאת עפרה דניאל. וכמו שכל חובבי הבישול יודעים, כשהמרכיבים מדויקים ומוקפדים, ויש חלום, מוטיבציה ואינטואיציה נכונה אין סיבה שהתבשיל לא יצליח.

יש בינון שילוב מהפנט של אותנטיות עם שקט, רוגע ואמונה. האווירה הכייפית שהוא יוצר בארוחות של ״שוק-שוקה״ היא סוד הקסם שלו. ״אני מאמין באנשים, וכולנו בסך הכול, רוצים את אותם הדברים,״ מסביר ינון, ״לחיות בשלום, לדאוג לבריאותנו ולבריאות בני המשפחה שלנו, לחיות ולשמוח.״ הוא רואה את הטוב שבבני האדם, והוא מתמקד בטוב. ״זה לא קל, וצריך למצוא חומר אנושי טוב וחזון מאוד ברור. כשאתה משקיע בפרויקט כזה, חשוב לדעת היטב לאן אתה הולך, איפה הגבול ומיהם האנשים שאיתך. חשוב להיות סבלניים, להקיף את עצמך באנשים הנכונים וצריך לדעת לוותר. אני מתרחק מהשיח הפוליטי, והעשייה שלי היא דרך החוויה והאווירה הכייפית שאני יוצר באירועים שלי. הסכסוך הוא דבר מורכב, ואין בו שחור ולבן. אני מרגיש שכאן יותר קל לי להיפתח ולהשתחרר מדעות קדומות.״

האירועים של ״שוק-שוקה״ עוברים מפה לאוזן. ״חשוב לי, ברמה האישית, לייצג את הארץ בצורה טובה. חשוב לי שאנשים יראו את הצד היותר טוב של הישראלים ושיראו שיש לנו דרך חיים משותפת. יש לנו כאן הזדמנות לעשות משהו קצת אחר. יש היום נטיה לדבר רק על קושי ואנשים שוכחים שיש גם המון דברים יפים וחיוביים שקורים. ושם אני רוצה להיות וליצור.״

השלב הבא בתכנית הוא למצוא מקום מתאים למסעדה, ובנתיים בזמן שהם עובדים על המסעדה, להמשיך לעשות אירועי פופ-אפ אחת לחודש. החל מחודש הבא, מתוכנן גם בראנץ אחת לחודש, ומעבר לזה הם עושים גם קייטרינג לאירועים.

לפרטים על אירועים נוספים של ״שוק שוקה״ בקרו באתר שלהם בדף הפייסבוק או באינסטגרם .

שבת שלום!

דלית גבירצמן

dalit@gvirtsman.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button