עבודה עברית: על לימודי האולפן בעברית המוצעים באיזור

כישראלים החיים כאן על קו התפר הבין תרבותי, כולנו יכולים לשמש כמתווכים, כמקשרים וכשגרירי תרבות. העברית היא חלון הצצה לתרבות וגשר המחבר בין עולמות ולא בכדי אולפנים שונים באיזור זוכים לביקוש ועניין רב. דלית גבירצמן, שלא מוותרת אף שנה ללמד באולפן הקיץ של USF משתפת בחוויה שלה כמורה ומספרת גם על אופציה נוספת שמוצעת לאורך השנה- האולפן של בית הספר לעברית "בגד כפת", בו ישראלים מהקהילה משמשים כחונכים באולפן בהתנדבות ועל הדרך זוכים להכיר חברים ותרבויות חדשות

מאת: דלית גבירצמן

על מה אתם חושבים כשאומרים לכם ״קיץ״? קיץ זה ים וקייטנות, נסיעות ובילויים עם משפחה וחברים. קיץ זה שמש, גלידה ואבטיח מתוק, ובעיקר, קיץ זה חופש מלימודים. לא ככה? ובכן, לא ממש ככה.

תכל׳ס, כל מי שאי פעם הכיר מורה מקרוב, יודע עד כמה אנחנו מחכים, מצפים וזקוקים לחופשת הקיץ. וזה לא משום שאנחנו לא אוהבים את מה שאנחנו עושים. נהפוך הוא. בעיני, כל מי שבחר במקצוע ההוראה, בוערת בו או בה תשוקה גדולה ובלתי נשלטת לחנך, ללמד ולנסות להשפיע, באופן כזה או אחר, על דור העתיד. הצורך להתעדכן, לנוח ולמלא מצברים הוא חיוני והכרחי. ולמי שיש ספק מדוע מורים זקוקים לחופשת קיץ, מוזמן לעמוד מול כיתה וללמד פעם אחת, לא יותר. דברו איתי אחר כך.

תלמידי ומורי אולפן USF

על מה אתם חושבים כשאומרים לכם ״עברית״? עבור רובנו זאת שפת אם. השפה שבה אנחנו חושבים, חולמים, כועסים ואוהבים. ולא משנה היכן נהיה, ולאן החיים גילגלו אותנו בדרך, לא חשוב מהן הדעות הפוליטיות שלנו או הסדרה החביבה עלינו בטלוויזיה, העברית היא עבורנו הרבה יותר משפה שנייה. עבור חלקנו זאת שפת מסורת, ועבור אחרים זאת שפה זרה, ובשבילי זאת שפת זהות. אם כך ואם כך, העובדה הברורה, הוודאית והכואבת היא, שעבור רבים אחרים, ובעיקר אמריקאים (יהודים או שלא) קרנה של השפה העברית יורד פלאים. הנתונים מדברים על ירידה של קרוב לעשרה אחוזים בהרשמה ללימודי העברית בקרב סטודנטים בין השנים 2013-2016. המאמרים והמספרים מדברים בעד עצמם. אנשי חינוך בעולם היהודי מביטים במספרים בדאגה ומנסים בדרכים שונות להתמודד עם הבעיה. והנה, באווירה ובמגמה הזאת מתקיימת מזה למעלה מעשרים שנה תוכנית האולפן לעברית באוניברסיטת סן פרנסיסקו, ובאופן מפתיע ובניגוד לכל הנתונים המדאיגים, ההתעניינות בה הולכת וגוברת משנה לשנה.

בשנת 1997, הקימה את האולפן אסתי סקלוט, הפרופסור לעברית באוניברסיטה, במטרה להציע תוכנית לימודים אינטנסיבית להוראת העברית במשך שלושה שבועות בקיץ. מאז ועד היום, מציעה התוכנית הייחודית לציבור לומדי העברית למידה מותאמת ברמות, החל מתלמידים שלא יודעים עברית כלל, ועד לרמה של תלמידים המעוניינים לתפקד באופן יעיל בשפה ולשפר את מיומנויות הלשון בסוגי שיח שונים.

פרופ' אורן קרוֹל-זלדין

״קודם כל, מה שבעיני הופך את האולפן לתוכנית למוצלחת כל כך זה צוות המורים״, אומר פרופסור אורן קרוֹל-זלדין המרצה ללימודי יהדות וצדק חברתי במחלקה לתאולוגיה ולימודי דת ב-USF ומנהל האולפן.  “יש לנו תלמידים שחוזרים שנה אחר שנה ללמוד עם המורות שהם כל כך אוהבים ונהנים ללמוד איתן. כל המורות שמלמדות באולפן מוכשרות מאוד, מנוסות מאוד, כולן אוהבות את השפה העברית והן משקיעות ועובדות במסירות רבה, וזה הדבר החשוב ביותר. דבר שני, כל מי שבוחר ללמוד עברית, כמה למסגרת שתאפשר להם חשיפה מירבית לשפה. רוב האפשרויות העומדות לפניהם היא שעה פה, שעה שם, פעם בשבוע, וזה לא מספיק כדי ללמוד שפה. צריך באמת להיטמע בשפה ובסביבת הלמידה. הדרך היחידה לעשות זאת היא לנסוע לארץ ולא כל אחד יכול להרשות זאת לעצמו. האולפן מציע מסגרת אינטנסיבית של שלושה שבועות, חמישה ימים בשבוע במשך חמש שעות כל יום, שבהם התלמידים חשופים לשפה. דבר נוסף שיחודי לתוכנית שלנו, הוא העניין הרב-דורי. יש לנו באולפן תלמידים שהם גמלאים שיושבים בכיתה אחת עם אנשים שעדיין עובדים מחד, וסטודנטים באוניברסיטה, מאידך, ואפילו עם תלמידי תיכון. הצביון הרב-דורי של האולפן מספק סביבה ייחודית שלא מוצאים בהרבה מקומות בחברה שלנו. החוויה של ללמוד במשך פרק זמן ארוך שכזה בסביבה רב-דורית היא מאוד מיוחדת. מחקרים מראים שחוויות למידה שכאלו הוכיחו את עצמן כטובות ביותר ללימוד שפה שנייה. ולבסוף, העובדה שאנחנו ממוקמים בקמפוס אוניברסיטאי הופכת את החוויה למיוחדת שבעתיים, במיוחד לאנשים מבוגרים יותר וגימלאים המגיעים לקמפוס, וזה מיד מחזיר אותם לעבר שלהם ומחבר אותם לדור הצעיר״.

לפני כשנתיים, חלה ירידה משמעותית בהרשמה גם באולפן של USF והיה חשש גדול לסגירתו. תודות לתרומה משמעותית של הפילנטרופית הידועה אן ג׳רמנקוס, האולפן גדל בצורה משמעותית והוא מונה כיום קרוב ל-60 תלמידים הלומדים בשש רמות שונות, מכיתה א׳ ועד לכיתה ו׳.

פרופסור קרוֹל-זלדין מוסיף ואומר: ״בעוד חמש שנים אני רואה את האולפן גדל, ואני מקווה שבכל כיתה בבניין ישמעו עברית. הייתי רוצה שהתוכנית תוכר כתוכנית הראשית ללימודי עברית בקיץ בארצות הברית ושיגיעו אליה סטודנטים מכל קצוות הארץ. אנחנו מתחילים לראות כבר היום, שיועצים בקמפוסים ברחבי ארצות הברית ממליצים עליה לסטודנטים שרוצים לשפר את כישורי השפה שלהם כדי שיוכלו לעסוק במחקר בישראל. עוד דבר שמגיע מהחזון של אן ג׳רמנקוס, הוא הקמת תוכנית מקבילה ללימודי ערבית שתתקיים אף היא בקיץ. הייתי רוצה לראות את שתי התוכניות הופכות למרכז בין-תרבותי הכולל פעילויות משותפות לדוברי עברית וערבית״.

למעוניינים להמשיך את לימודיהם במהלך השנה, מומלץ ביותר לשקול את האולפן לעברית של בגד כפת.

שולי זילברפרב-סלע, מנהלת ביה"ס לעברית "בגד כפת"

מספרת שולי זילברפרב-סלע מנהלת בית הספר לעברית בגד כפת: ״פתחנו את האולפן בשנת 2017. בנוסף לשיעורים מדי שבוע בכיתה, הוספנו שני מוטיבים שהיו חלק גדול מההצלחה במחזור הזה ובאלו שנפתחו בהמשך, ואלו היו חונכים מהקהילה הישראלית וחגיגת חגים משותפת. בתכנית של ה- Hebrew Buddies גייסנו את שני האלמנטים העיקריים והמשאבים הענקיים של הקהילה הישראלית: השפה העברית ורוח ההתנדבות. יצאנו בהצעה לדוברי עברית להתנדב להיות חונכים באולפן. להגיע למשך שעה פעם בשבוע, ולתרגל אוצר מילים, נושאים תחביריים, קריאה וכתיבה עם הלומדים שלהם. ההיענות היתה מדהימה! ישראלים מהקהילה התנדבו והגיעו מדי שבוע למפגשים. החונכים מצידם, רכשו חברים חדשים שלא היו פוגשים בהם אחרת. לאורך הקורס, התכנסנו כמה פעמים לחגוג יחד את החגים ולהחליף מנהגים. מסורת פגשה מסורת, והמפגש היה מרגש לשני הצדדים״.

המחזור הבא של האולפן של בגד כפת ימשיך להיות מקום לימוד עברית וגם מפגש של שתי התרבויות. המחזור הבא ייפתח בסתיו הקרוב, פרטים בקרוב!

כולנו, כישראלים החיים כאן על קו התפר הבין תרבותי הזה, יכולים לשמש כמתווכים, כמקשרים וכשגרירי תרבות. כולנו יודעים שהעברית היא חלון הצצה לתרבות וגשר המחבר בין עולמות. כולנו מכירים זוגות מעורבים של ישראלים ואמריקאים, דוברי עברית ודוברי אנגלית/ספרדית/כל שפה אחרת שאינה עברית. כולנו עובדים בחברות משולבות, שבהן חיים ומתפקדים זה לצד זה, ישראלים ואמריקאים. ובעידן הזה, שבו אנחנו מחפשים לבנות גשרים ולא חומות, חשוב כל כך שהשפה העברית תחבר בינינו לבין שכנינו.

פרטים על האולפן של בגד כפת בקרוב כאן.

פרטים נוספים על אולפן עברית USF כאן.

שבת שלום!

שלכם, דלית גבירצמן

dalit@gvirtsman.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button