איך לעבור בשלום טיסה ארוכה וג’ט לג עם הילדים?

על אף שבסוף הדרך מחכה לנו המשפחה, החברים, הנופים המוכרים וטעם של בית, אי אפשר שלא להתעייף רק מהמחשבה על הדרך הממושכת והמתישה הנדרשת בכדי להגיע לכל אלה. כשמדובר על טיסה עם ילדים זה קשה שבעתיים ולכן כדי לעבור את זה יותר בקלות הכנו לכם רשימה של טיפים שיהפכו את הייאוש ליותר נוח

על אף שבסוף הדרך מחכה לנו המשפחה, החברים, הנופים המוכרים וטעם של בית, אי אפשר שלא להתעייף רק מהמחשבה על הדרך הממושכת והמתישה (במיוחד עם ילדים צעירים) הנדרשת בכדי להגיע לכל אלה. ואם לא די בכך "היעפת" (ג'ט לג) גם היא עלולה ל"בזבז" לנו ימי ביקור יקרים.

גם אם הכרטיסים כבר בידכם ואתם נוסעים ותיקים ופיתחתם לכם את השיטות שלכם, אנו מקווים שתמצאו ברעיונות שלפניכם עוד פיסת מידע חדשה שאולי שווה לנסות.

אז להלן כמה טיפים מנסיונם של משפחות הנוסעות על ציר העמק, סן פרנסיסקו -תל אביב וחזרה:

א. בחירת חברת התעופה:

למזלינו התברכנו בשני קווים ישירים של חברת יונייטד ואל על אשר מספקות טיסה ללא עצירה מסן פרנסיסקו ועד לתל אביב. אופציות נוספות ואולי מוזלות יותר הן טיסות עם עצירה בדרך.

הטיסות של חברת קונטיננטל (דרך ניו יורק או דרך אטלנטה) ושל דלתא (דרך אטלנטה) ידועות כטיסות הנוחות ביותר מבחינת תזמון טיסות ההמשך ושעות הטיסה (אפשרות לטיסות לילה בהלוך ובחזור). גם לאייר קנדה ישנן טיסות מתוזמנות נח יחסית, אם כי המעבר לקנדה לארה"ב כרוך בבירוקרטיה לא ידידותית. שעות הטיסה והחיבור לטיסות המשך הוא שיקול חשוב בנסיעה עם ילדים. יחד עם זאת ישנן חברות בהן השירות בטיסה ידידותי יותר לילדים. כך למשל חברת וירג'ין (דרך לונדון) מספקת תוכניות מדיה מגוונות מותאמות לגיל ה

נוסע ברמה ומגוון מרשים, כיסאות נוחים גם לילדים מעל לגיל שנתיים, שירות ידידותי במיוחד והפתעות שונות במהלך הטיסה. החיסרון (שלעיתים אינו חיסרון כלל) הוא הצורך בלילה בלונדון וטיסת יום בחזרה. למעשה, מרבית השילובים עם עצירה באירופה (חברות אירופיות) מחייבות עצירה של מספר שעות באירופה וטיסת יום בחזרה.

כל חברה שתבחרו, עדיין תותיר אתכם עם מידה מסוימת של התמודדות עם שעות טיסה ממושכת, וצורך בהתעסקות לא פשוטה עם ילדיכם בכדי לצלוח את המאמץ בשלום.

 

ב. איך להעביר ביתר קלות את הטיסה עם הילדים:
  1. יפה שעה אחת קודם – הזמינו מקומות הרבה זמן מראש. אם יש לכם תינוק, מקום לעריסה הוא מצרך מבוקש ונדיר. גם אם הזמנתם מקום סמוך לעריסה, חברות התעופה אינן מתחייבות ויש לשוב ולבקש בסמוך לטיסה. אם אתם נוסעים אם ילד שטרם מלאו לו שנתיים ואין לו מושב, נסו להזמין מקומות עם רווח של מושב בתקווה שלא יאיישו מקום זה בנוסע אחר, ובכך תרוויחו עוד מקום לילדיכם הצעיר.
  2. 'פסק זמן' – לעומת הגישה של לעשות את כל הדרך ב"מכה אחד" ולהיפטר ממנה, יש את אלה המעדיפים בכל זאת הפסקה/חניית ביניים. מלון בשדה התעופה יכול להיות אטרקטיבי כמו פארק שעשועים לילדים שהיו חגורים במטוס במשך שעות רבות. אם במלון בריכה או לידו אטרקציה קרובה, ואפילו מיטה נוחה, ממצב של רעננות והפוגת טיסה – המשך הדרך נראה פשוט יותר.
  3. ארזתי לבד – אפשרו לילדים לארוז לעצמם תיק התעסקויות בטיסה. במיוחד מומלצת מזוודה קטנה על גלגלים. הילדים נהנים מהפעולה, מהאחריות ומהעצמאות, ועם מעט הכוונה מצידכם, יארזו שם גם דברים רלבנטיים לסיטואציה (ספר עם כריכה רכה, מעט צבעים וחוברת צביעה או הפעלה, בובה קטנה, פאזל מגנטים, סדוקו, לוחות ציור מחיקים, משחקים אלקטרוניים, מכוניות קטנות, דומינו , משחקי קלפים למניהם וכו'). לילדים שארזו לבד יש נטייה לנסות ולעשות שימוש בכל מה שארזו. החיסרון הוא בסיכון שאתם הם אלה שתצטרכו לסחוב את התיק בסופו של דבר.
  4. ידידותי לדרך – בכל חנות צעצועים תמצאו את מדפי "משחקי הדרך". אלה בנויים כמותאמים לנסיעות וחלקיהם השונים אינם מתפזרים. ישנם משחקי זוגות ומשחקי יחיד בהתאם להרכב המשפחתי שלכם. לשלוף משחק חדש כזה כהפתעה ברגעי משבר, יכול להוות פיתרון לזמן לא מבוטל.
  5. All done' – הביאו מהבית שקיות ניילון לאסוף מגשי האוכל ולאכסונם הזמני מתחת למושב. שיטה זו התגלתה כאמצעי יעיל לפינוי המגש עם סיום הארוחה, מבלי להמתין עד שהדיילים מגיעים לפנות. לרוב, הילדים מסיימים לאכול וירצו לצאת מהמושבים שלהם הרבה לפני איסוף המגשים.
  6. 'הצגה שנייה' – טאבלטים אישיים יכולים לסייע במיוחד במטוסים בהם אין מסכים אישיים ותוכניות מדיה ושמע לילדים, ניתן לברר איזה שירות קיים בטיסה שלכם באתרי האינטרנט של חברות התעופה.
  7. אז מה השעה? נסו להרגיל את ילדיכם לשעות מדינת היעד כבר מהטיסה. חשבו מה השעה במדינת היעד ופעלו בהתאם: משכו זמן ערנות גם אם זה לא בדיוק מה שבא לכם לעשות, ודחפו לשינה גם אם זה לא מה שילדכם רוצים. יש המשתמשים במלטונין או בתרופות אנטי-היסטמיניות כבר מהמטוס, ועל כל קראו בהמשך.
ג. איך להתמודד עם תופעת היעפת (ג'ט לג)?
  1. מהי התופעה: ג'ט לג היא תופעה המתרחשת כאשר השעון הביולוגי הטבעי שלנו משתבש עקב חציית מספר אזורי זמן באופן מהיר. התסמינים כוללים עייפות, קשיים בהתמצאות וחוסר יכולת להרדם. למרות שהתסמינים אינם מזיקים במיוחד, ג'ט לג עלול לפגוע בימים הראשונים של חופשה או עסקים. ילדים מגיבים בדרך כלל באופן יותר קיצוני לג'ט לג מאשר מבוגרים, בעיקר בשל אי יכולתם "להכריח את עצמם להילחם" בערנות או בעייפות. הגוף שלנו מעדיף לטוס מערבה על פני טיסות מזרחה, כי הוא מסוגל להאריך את שעות היום מעל 24 שעות אבל מתקשה לקצרו. כאשר טסים מערבה מוסיפים שעות ליום ולפיכך טסים בכיוון הטבעי של השעון הפנימי. אבל כאשר טסים מזרחה מקצרים שעות מהיום. זו הסיבה לכך שתופעת הג'ט לג בדרך קלה יותר בדרך חזרה לכאן מאשר בטיסה לישראל.
  2. נסו להסתגל בהדרגה להבדלי השעות כבר מהטיסה. זאת על ידי חישוב השעה במדינת היעד וניסיון לשמור על ערנות או לישון בהתאם לצורך.
  3. אור יום ופעילות גופנית וחברתית (להבדיל מישיבה), כמו גם אכילת ארוחות בזמנים המתאימים לשעות המקום (ולא להתעורר בשעה 3 לפנות בקר ולאכול ארוחה מלאה גם אם בטנכם משדרת שזה מה שהיא רוצה), מסייע בהתאמת הגוף למצב החדש.
  4. מלטונין – ניתן להשתמש במלטונין במטרה להאיץ את הסנכרון של השעון הביולוגי לסביבת הזמן החדשה. מדובר בהורמון טבעי, שאינו מוכר כתרופה. החידוש במידע זה הוא בעובדה שניתן לנסות את הפיתרון גם עם ילדים: אמנם לא מדובר בפתרון שעובד תמיד, וגם לא במשהו שכל רופא הילדים ימליץ עליו (ובעיקר משום שהוא אינו מאושר כתרופה מוכרת ע"י מינהל התרופות האמריקאי), אך כולם יסכימו כי כנראה אין בו דבר מזיק, וכי יש אנשים לא מעטים שדיווחו על כך שהפתרון עובד: המדובר במלטונין בגרסה הנוזלית שלו. ניתן להוסיפו לכל משקה והוא אינו מורגש בטעם. ניתן לקנותו בחנויות טבעוניות בד"כ או באינטרנט, והמותג הוא Natrol Loquid Melatonin. המינון המומלץ הוא מחצית המינון של המבוגרים (2 מ"ל), לילדים מגיל 12 חודשים ומעלה. נותנים מחצית השעה לפני שתרצו שהילדים יירדמו, ע"פ שעון המדינה אליה הגעתם. מומלץ לשלב עם חשיפה לאור יום. יש לתת מהטיסה או ההגעה לארץ המוצא ועד שלושה ימים לאחר מכן. כמובן שמדובר בהמלצה לאור נסיונם של רבים, ואין בהמלצה זו משום לקיחת אחריות כל שהיא. היוועצו ברופא המשפחה/ רופא הילדים, לגבי עמדתו.
  5. רבים מרופאי הילדים הנשאלים לגבי הדרכים להתמודד עם הג'ט לג, מציעים להשתמש בתרופות אנטי-הסטמיניות למניהן (כמו בנדריל), אשר יש בהן גם מרכיבים מרדימים מעט. חשוב לדעת שיש ילדים שתרופות אלה משפיעות עליהם באופן הפוך והם הופכים להיות היפר אקטיביים. כדאי לבדוק את ההשפעה של התרופה על ילדיכם לפני הנסיעה…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button