פסטיבל הסרטים היהודי 2019: רשימת הסרטים שלא כדאי להחמיץ
מזה 28 שנה, פסטיבל הסרטים היהודי של הסיליקון וואלי מקשט לנו את הסתיו ומביא לפתחנו את מיטב הסרטים, האורחים והאירועים הקולנועיים. השנה, יפתח הפסטיבל ב-27 באוקטובר ויסתיים ב-17 בנובמבר, ובמהלכו יוקרנו מספר שיא של 31 סרטים ב-51 הקרנות, כולל שלוש הקרנות חינמיות לבני נוער בשלושה בתי קולנוע שונים. דלית גבירצמן עם כל הפרטים על הפסטיבל והרשימה של הסרטים שלא כדאי לכם להחמיץ
מאת: דלית גבירצמן
אמרו שעבר זמנו. אמרו שהוא פאסה. אמרו שאין לו סיכוי, אבל אולם הקולנוע ממשיך למשוך אליו מליוני צופים נאמנים בשנה. אלו הם אותם האנשים, ואני בינהם, שלא מוכנים לוותר על החוויה של להיבלע בתוך אולם קולנוע חשוך אל מול מסך עצום ולהשאב אל תוך פנטזיה למשך שעה וחצי, ולא משנה כמה גדול המסך הביתי שלהם. יש משהו ממכר בניתוק מכל רעשי הרקע וההתמסרות הטוטאלית לחוויה, שקסם לי כשהייתי בת שש עשרה והיה לי מנוי בסינמטק תל אביב, והוא עדיין קוסם לי עד היום הזה.
אנחנו חיים בעולם המוצף בתוכן. כל תחנת טלוויזיה, כל ערוץ תקשורת ופלטפורמה אינטרנטית מייצרים כיום תוכן משלהם. הזמינות והנגישות לסרטים ולתוכניות ברשת היו אמורות לסתום את הגולל על היציאה מהבית לצורך ישיבה בצוותא עם אנשים זרים וצפייה בסרטים תוך לעיסת פופקורן ושתיית קוקה קולה, אך הפלא ופלא, אולמות הקולנוע נעשים נוחים יותר ומפנקים יותר, פסטיבלי הסרטים מעולם לא היו פופולריים יותר, סרטי הקולנוע – ובעיקר סרטי הדוקו – מעולם לא היו טובים יותר, והתעשייה ממשיכה לגלגל מאות מליוני דולרים ברחבי העולם. ואפילו עוד לא דיברנו על המהפכה של סדרות הטלוויזיה והקולנוע הישראליים בעשורים האחרונים. מסתבר שלפחות בעניין הזה אנחנו לגמרי לא חיים בסרט.
מזה עשרים ושמונה שנים, פסטיבל הסרטים היהודי של הסיליקון וואלי מקשט לנו את הסתיו ומביא לפתחנו את מיטב הסרטים, האורחים והאירועים הקולנועיים. השנה, יפתח הפסטיבל ב-27 באוקטובר ויסתיים ב-17 בנובמבר, ובמהלכו יוקרנו מספר שיא של 31 סרטים ב-51 הקרנות, כולל שלוש הקרנות חינמיות לבני נוער בשלושה בתי קולנוע שונים. ״בפסטיבל השנה יתארחו יותר דוברים, במאים ואנשי קולנוע מאשר אי פעם בעבר״ אומרת צביה שלף, המנהלת הכללית של הפסטיבל. ״בפסטיבל השנה יוקרנו סרטי דרמה מצוינים, סרטי דוקו נפלאים וכן קומדיות משעשעות״. לוח ההקרנות המלא כאן.
כאמור, ערב הפתיחה החגיגי יתקיים ב-27 באוקטובר בשעה 6:30 בערב, בג׳יסיסי בפאלו אלטו עם הקרנה של הסרט התיעודי המרהיב ״תמונת חייו״ (Picture of His Life). הסרט המתעד את סיפור חייו ומפעלו של צלם הטבע הנודע עמוס נחום, יוקרן בנוכחותם של עמוס נחום עצמו, דני מנקין הבמאי עטור הפרסים ואורי אייזן המפיק.
במסגרת האירוע המרכזי של הפסטיבל שיתקיים ב-6 בנובמבר בקולנוע CinèArts וב-7 בנובמבר בקולנוע AMC, יוקרן סרטה של מיכל אביעד ״אישה עובדת״. זהו סיפורה של אישה שמוצאת את עצמה בדילמה בין האמביציות שלה והצורך לפרנס את משפחתה לבין ההתמודדות עם הטרדה מינית במקום העבודה. בתום ההקרנה, תתקיים שיחה בפאנל מכובד הכולל את אילנה שושן-דיאמנט, מלכת היופי של ישראל, העומדת היום בראש ארגון הפועל למען העצמה של נשים (WEF (Women’s Empowerment Foundation ואן ראוול שהיא מרצה למשפטים באוניברסיטת UC Berkeley ומשמשת כיועצת במשרד לעורכי דין המתמחה במקרים של הטרדה מינית.
בערב הנעילה יוקרן הסרט התיעודי “Fiddler: A Miracle of Miracles” העוסק בתופעה הסנסציונית של המחזמר המצליח ״כנר על הגג״ וההשפעה האדירה שלו ברחבי העולם. הבמאי מקס לבקוביץ׳ והשחקן מייקל ברנרדי יהיו אורחי הכבוד ויענו על שאלות עם תום ההקרנה.
פסטיבל הסרטים היהודי של הסיליקון וואלי 2019 יוצא לדרך, והוא יכלול השנה מספר שיא של סרטים מצוינים. הנה רק כמה מהם:
הד (Echo) -סרטם של עמיקם קובנר ואסף שניר מתמקד באבנר (יורם טולדנו) מהנדס מנהרות חיפאי, החושד שאשתו אלה (יעל אבקסיס) בוגדת בו. הוא מקליט את שיחות הטלפון שלה וצולל אך תוך מסע אובססיבי לגילוי המאהב המסתורי (גורי אלפי).
גאולה (Redemption) – סרטם של יוסף מדמוני ובועז יהונתן יעקב עוקב אחר מנחם, סולן להקת רוק בעבר וחוזר בתשובה, המנסה לאחד את להקתו לסיבוב הופעות אחרון כדי לממן טיפול חדשני ויקר לבתו החולה. הסרט זכה בשלושה פרסים בפסטיבל ירושלים ומשה פולקנפליק זכה בפרס השחקן הטוב ביותר בפסטיבל טורונטו.
שרוכים (Shoelaces) – סרטו של יעקב גולדווסר משנת 2018 בכיכובם של דב גליקמן, נבו קמחי ואוולין הגואל, מספר את סיפורו של גדי (נבו קמחי) בן ה-36 שהוא אדם בעל צרכים מיוחדים הנאלץ לעבור לגור עם אביו ראובן (דב גליקמן) לאחר מות אמו בתאונת דרכים. הסרט היה מועמד לשמונה פרסי אופיר בשנת 2018 ודב גליקמן זכה בפרס שחקן המשנה הטוב ביותר.
סיפור אחר (The Other Story) – סרטו של אבי נשר משנת 2018, בכיכובם של ג׳וי ריגר, נתן גושן, מיה דגן, יובל סגל וששון גבאי, עוסק בזוג צעירים ישראלים שחזרו בתשובה ועומדים להתחתן, ובנסיונם של הורי הכלה למנוע את הנישואים.
משפחה בטרנס (Family in Transition) – סרטו התיעודי של אופיר טריינין עוקב אחר משפחה שבה אב המשפחה, עמית צוק, עובר ניתוח לשינוי מין. הסרט מלווה את עמית לכל אורכו של התהליך ומתאר את הקשיים הרבים איתם נאלץ להתמודד הזוג. הסרט זכה בפרס דוקאביב לסרט הטוב ביותר בשנת 2018.
היום שאחרי לכתי (The Day After I’m Gone) – סרטו של הבמאי והתסריטאי נמרוד אלדר עוקב אחר דמותו של יורם גולן (מנשה נוי), וטרינר אלמן בגיל העמידה המתמודד עם רצונה של בתו המתבגרת רוני (זוהר מידן) לשים קץ לחייה.
עמוס עוז: ישר אל תוך השמש הקיצית (Amos Oz:The Nature of Dreams) – סרטם של יונתן ומאשה צור יוצא למסע בעקבות כתיבתו הספרותית ומשנתו הפוליטית של אחד מטובי הסופרים הישראלים. הסרט עשיר בקטעי ארכיון ומלווה במפגשים של עוז עם אישים מעניינים כגון סלמן רושדי, פול אוסטר, סרי נוסייבה, גדי טאוב ושמעון פרס. הסרט זכה בפרס חביב הקהל בפסטיבל Film for Peace שבאיטליה.
המחתרת היהודית (The Jewish Underground) – מותחן בלשי-פוליטי של הבמאי שי גיל, המתחקה אחר חקירת השב״כ הדרמטית שהובילה למעצר חברי המחתרת היהודית. הסרט כולל תמונות, הקלטות, עדויות וחומרים שטרם פורסמו.
אתה מת רק פעמיים (You Only Die Twice) – סרטם התיעודי של דוד דרעי ויאיר לב מתחקה אחר זהותו הכפולה של לא אחר מאשר סבו המנוח של יאיר. לאחר שאימו גילתה שהיא היורשת החוקית של בית בלונדון, הסתבר לתדהמתה שבאוסטריה נחשפה דמות נוספת העונה על אותו השם בדיוק ובעלת אותו מספר זהות. הסרט זכה בפרס חביב הקהל ופרס התחקיר בפסטיבל דוקאביב.
שייקה: החיים הנסתרים של שייקה אופיר (.Shai K)- סרטו של ארי דוידוביץ׳ מהווה דיוקן תיעודי המציג את כשרונו הכביר של שייקה אופיר. הסרט עוקב אחר חייו האישיים והוא כולל שלל מרואיינים וקטעי ארכיון ישנים מראשית דרכו של שייקה אופיר בצ׳יזבטרון ועד להופעתו האחרונה ב״המלך מתיא הראשון״.
הבלתי רשמיים (The Unorthodox) – סרטו של אלירן מלכה, עוסק בסיפור הקמתה של מפלגת ש״ס בשנות השמונים בירושלים והוא מבוסס, כמובן, על סיפור אמיתי. שולי רנד, יעקב כהן ואחרים מספרים את סיפורו של יעקב כהן (שולי רנד) המתרעם על האפליה נגד הספרדים והגזענות במוסדות החינוך של בית יעקב ואגודת ישראל, ומחליט להקים רשימה חרדית-ספרדית שתרוץ לראשות עירית ירושלים, ובהמשך מריץ רשימה לכנסת, ואת הסוף כולם יודעים. הסרט זכה בארבעה פרסי אופיר בשנת 2019.
אז למה אתם מחכים? בקרו באתר הפסטיבל www.svjff.org והזמינו כרטיסים לכל הסרטים והאירועים.
להתראות בקולנוע!
שלכם,
דלית גבירצמן