הכירו את הסיירת המובחרת של ארגון מעגלים ICC

את ארגון "מעגלים" הקימה עינת לנד לפני למעלה מעשור מתוך מטרה לעזור למשפחות ישראליות בשעת משבר. כיום, עם מערך של למעלה מ-250 מתנדבים ומתנדבות מקרב הקהילה ותחת המסגרת של ה-ICC, מתייצב "מעגלים" בכל שעה כדי לספק תמיכה וליווי רגשי למי שזקוק, עוזר באספקת ארוחות חמות, הסעות לבתי חולים, ליווי מקצועי צמוד של פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עורכי דין ועובדים סוציאליים, תרומות של ציוד ובגדים ועוד ועוד. בשיחה עם דלית גבירצמן מספרים שני קליין, אלון שגיא ודורון גלפז, העומדים כיום בראש צוות ״מעגלים״ על עבודת הקודש שהם עושים, על "הסיירות המובחרות" שהם מקימים בימים אלו ועל ערב במידע ב-27 בחודש אליו גם אתם מוזמנים 

מאת: דלית גבירצמן

כל מי שחי מספיק שנים על פני האדמה הזאת, יודע שהחיים שלנו כל כך שבירים. באיבחה אחת, שגרת יומנו הברוכה והבטוחה-לכאורה עלולה להיות מופרת, וכהרף עין נמצא את עצמנו נשאבים לחור שחור. מחלה קשה, פיטורים, גירושים ומשברים אחרים הגורמים לחרדות קיומיות, משליכים אותנו לתהומות עמוקים שבהם אנחנו מרגישים הכי לבד. התחושה אף מועצמת כאשר אנחנו חיים רחוק מהארץ, מהחיבוק המשפחתי והמוכר ומרשת הביטחון שקיימת שם באופן טבעי ואורגני. בדיוק שם, ברגעים הכי בודדים ובמקומות החשוכים הללו, ישנם אורות קטנים שבאים להאיר לנו את הדרך. במעמקי המנהרה, כשהיאוש והדאגה מכרסמים כל חלקה טובה, מגיעים אנשים טובים מתוך הקהילה כדי להאיר לנו את הדרך החוצה. הם עושים זאת בשקט, בצינעה ועם המון כבוד לפרטיות של אותם אלו הזקוקים לעזרה.

ארגון ״מעגלים״ הוקם לפני למעלה מעשור על ידי עינת לנד. עינת הגתה את הרעיון כשחיה עם משפחתה בסיאטל, וכשעברה לעמק הסיליקון, היא הקימה אותו כאן אצלנו במסגרת ה-ICC, ביחד עם חגית זאב, רונית שריר, מירית קופלמן ויעל שמר. המטרה של ״מעגלים״ היא לעזור למשפחות ישראליות בשעת משבר. חשוב לציין, שהמשאב הוא לאו דווקא כספי, אלא מדובר במתן סיוע דיסקרטי וממוקד מטרה הכולל שירותים רבים ומגוונים. מערך של כ-260 מתנדבים ומתנדבות מקרב הקהילה מתייצב בכל שעה כדי לספק תמיכה וליווי רגשי, מידע על רופאים ומטפלים, חיבור עם ארגונים רלוונטיים, אספקת ארוחות חמות, מתן שרותי בייביסיטר, הסעות לבתי חולים, ליווי מקצועי צמוד של פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עורכי דין ועובדים סוציאליים, תרומות של ציוד ובגדים, עזרה במציאת כוח עזר ועוד שירותים בהתאם לצורך הספציפי, תוך שיתוף פעולה עם ארגונים יהודיים ברחבי ארצות הברית. במקרים נדירים בהם הבעיה היא אכן כלכלית, ינתן סיוע ממוקד של המתנדבים למבצע איסוף התרומות, וכל מקרה נבדק לגופו של עניין. ברוב המקרים, המשפחות אינן מבקשות עזרה בעצמן, ויהיו אלה דווקא החברים שיפנו לארגון מעגלים.

צוות מעגלים. מימין: שני קליין, אלון שגיא, דורון גלפז. צילום: מירי אקשטיין

יש משהו ממגנט בעשייה קהילתית בכלל, ובעבודה התנדבותית בפרט. יש משהו בנתינה ובעשייה למען האחר שממלאת אותך בסיפוק אדיר ובאנרגיה שמאירה אותך מבפנים. זה לא סתם שקוראים לאנשים שעושים למען האחר ״מוארים״, ואני חשה את האנרגיה הטובה באוויר, כשאני פוגשת את שני קליין, אלון שגיא ודורון גלפז, העומדים כיום בראש צוות ״מעגלים״. במהרה מתחוור לי שהדנ״א של הצוות כולל זמינות, צניעות ודיסקרטיות. אלון, שני ודורון מדברים בתשוקה רבה על עבודת הקודש שהם עושים בשעה שהם פוגשים באנשים הנמצאים ברגעים הכי קשים בחייהם, וממעטים לדבר על עצמם. הם מקפידים להימנע מאור הזרקורים ולהאיר דווקא את הארגון והעשייה. הכימיה והכבוד ההדדי השוררים בין השלושה עומדים בלב הארגון ותורמים לשיתוף הפעולה הנחוץ להגשמת היעדים והמטרות שלו.

ובכל זאת, קצת רקע כללי על העושים במלאכה: שני קליין הגיעה לכאן מבנימינה עם בעלה ושלושת ילדיהם לפני כשנה וחצי. בארץ שני היתה עורכת דין ובעלים של משרד עורכי דין. עבודת הלב שלה כללה מעורבות בעמותת ״רימון״ המנהלת גנים ובתי ספר אנטרופוסופיים. דורון גלפז מתגוררת בארה״ב עם בעלה ושלושת ילדיהם כ-12 שנים. היא מוכרת היטב בקהילה כפעילה חברתית ויזמית, ועבודתה בתחום ה-space transformation עוזרת לה לתת מענה למצוקתם של אחרים. אלון שגיא מתגורר בעמק הסיליקון עם אשתו ושלושת ילדיהם משנת 2015. את מרבית חייו המקצועיים העביר אלון בתפקידי פיתוח וניהול בחברות הייטק, וכיום הוא עוסק ביזמות עסקית בתחום השיווק והמסחר הדיגיטלי. את שאר הזמן אלון מחלק בין בילוי עם המשפחה ופעילות חברתית בקרב הקהילה הישראלית בעמק.

מה זה בשבילך ״מעגלים״?

אלון: השתתפתי בתוכנית גוונים מחזור 11, ובסיומו היתה לי מוטיבציה גדולה לתרום לקהילה. באותו זמן, היה כאן מקרה של משפחה שהזדקקה לעזרה, ודורון פנתה אלי ושאלה אותי אם אני יכול לעזור. זה פגש אותי במקום הנכון ובזמן הנכון.

שני: אנחנו חיים בקהילה נהדרת, קהילה שאני קוראת לה ״ארץ ישראל היפה והשלמה עם עצמה״. אנשים פה טוב להם, ומהמקום השופע הזה הם רוצים לתת. ״מעגלים״ זה המימשק והגורם המתווך, זה  הצינור שמאפשר לטוב הזה לזרום ולעזור לאנשים שנתקלו במהמורה בדרך. חשוב לי לשגרר לקהילה ש״מעגלים״ קיימת כדי לתמוך בכולם, נשים וגברים כאחד. אני מקווה ששלוש שנים מהיום, יהיו מעגלי תמיכה ייעודיים לצרכים מיוחדים.
דורון: ״מעגלים״ בשבילי זה מאה אחוז נתינה, חמלה, עזרה במצוקה ללא שיפוטיות, מענה מיידי ומתן תחושת ביטחון שמישהו נמצא שם בשבילך. במהלך השנים, התנדבתי בארגון והכרתי את העשייה המופלאה של ״מעגלים״ ואת הצוות המוביל. ״מעגלים״ זה ארגון שחרט על דיגלו את הנתינה למי שנמצא בצרה, וזוהי דרך חיי. לכן היה לי מאוד טבעי וברור שאם רוצים אותי שם, אני מצטרפת לעשייה המבורכת.

מהו בעינכם המנדט או החזון של ״מעגלים״? 

שני: החזון הוא להגיע לכמה שיותר מקרים של מצוקה אמיתית, לאו דווקא כלכלית, אלא מקרים של מחלה במשפחה, פרידה קטסטרופלית, פיטורים מהעבודה, מקרים שהיית רוצה את המשפחה שלך לידך כמעגל ראשון תומך, ואין לך את זה. ברגעי הקטסטרופה, אנחנו רוצים שיהיה לידינו מישהו שמדבר את שפת הלב שלנו, מישהו שמכיר את התרבות והמנטליות שלנו, ויודע להעניק את החום של הבית. שם אנחנו נמצאים כדי לחבר את המשפחה למתנדבים בקהילה, לעזור לנהל את המשבר ולנסות לפתור אותו בצורה הכי מקצועית ודיסקרטית. כרגע אנחנו יוצאים בקמפיין חדש שנקרא ״מעגלים צומחים בקהילה״, שמטרתו להעצים תתי מעגלים, מעין ״ניקיטות״ שמתעוררות לצרכים ספציפיים. לדוגמה, פיילוט אחד יכול להיות הקמת תת מעגל שייקרא ״צוות ג׳נטלמנים״ שיהווה מערך תמיכה לגברים שנקלעים למצוקה בחיים המקצועיים שלהם. הצוות יכול לכלול מישהו שיעזור בכתיבת קורות חיים עדכניים, הכנה לראיון עבודה, מעצבת שתייעץ בענייני לבוש לראיון עבודה וכו׳. צוות נוסף יכול לתת מענה לעיתות של משבר זוגי או גירושין, ויכלול מגשרים, עורכי דין, מעצבי פנים שיכולים לעזור לבן או בת הזוג לעצב במהירות מקום מגורים ארעי כדי שיוכלו לארח את הילדים. אם, חו״ח, מתגלה מחלה במשפחה, יש צורך במאגר נתונים של רופאים מומחים. הרעיון הוא להקים מעין ״סיירות מובחרות״ עם תת מומחיות שיתעוררו בעת הצורך.

דורון: "להיות חלק מארגון כמו מעגלים זאת בעיקר גאווה גדולה, כי זה ארגון שכל כולו טוב, נטול אגו ומלא נתינה. זה ממלא אותי ונותן לי דלק להמשיך בעשייה הקהילתית. הידיעה שהקהילה יודעת שיש לה רשת ביטחון ויש על מי לסמוך, משמחת אותי. כל מקרה שאנחנו מטפלים בו וגורמים לטיפה של רוגע בתוך הים הסוער שאנשים נמצאים בתוכו, נותן לי כוח להמשיך לעזור ולתמוך".

אלון: לא הכול קשור בכסף ולא תמיד יש אפשרות לחזור לארץ לרשת התמיכה המוכרת לך. גם אם אנשים יכולים לקנות את האוכל בעצמם, זה לא אותו הדבר כמו לקבל אוכל ביתי מהקהילה שלך, כי זה אומר שלמישהו כאן איכפת ממך. וכמובן, שמי שנותן, מקבל בחזרה במכפלות.

שני: יש לנו זכות אדירה כי אנחנו יכולים לצפות באיכויות של הקהילה שלנו מהצד. החובה שלנו זה לשקף בחזרה לקהילה את האיכויות שלה.

אילו חוזקות שלכם באות לידי ביטוי במסגרת ״מעגלים״? 

אלון: קודם כל, צריך להיות בן אדם טוב. מבחינה טכנית, מה שאני עושה ביומיום קשור למה שאני עושה ב״מעגלים״. פרסום ברשתות החברתיות הוא כלי שאנחנו משתמשים בו וזה משהו שאני יכול לעזור בו. חשוב גם להבין מה הצורך, ולזהות אותו. בנוסף, כולנו לא שכירים וזה מאפשר לנו פניות נפשית לעסוק בעבודה ההתנדבותית. כל אחד מאיתנו גם גר גאוגרפית באזור אחר, אז לוגיסטית זה יוצא טוב.

שני: החוזקות שלי באות מהעולם הקודם שלי. גדלתי בבית של פסיכולוגית ועורך דין. יש בי את שני הצדדים; יש לי את היכולת לנהל משברים, וכשמגיע מקרה, היכולת שלי לנתח אותו היא יחסית מהירה. עולם המשפט נתן לי את היכולת לקרוא את המקרה ולהבין איך לטפל בו והעולם הפסיכולוגי נתן לי את היכולת לא להיות שיפוטית. יש לי גם רגישות סביבתית גבוהה ואני מזהה את הצרכים ונותנת ללא אגו. ויש, כמובן, את רצון להיות שם.

דורון: בעשייה ב״מעגלים״ באות לידי ביטוי היכולות שלי להגיב מהר, לחבר אנשים, ויחד עם זאת, לעצור לרגע ולחשב מסלול מחדש. בצוות של ״מעגלים״, אני הוותיקה ביותר שחיה בעמק ובארה״ב בכלל, ואני מביאה הבנה רחבה יותר של הקהילה וכלליה, וזה עוזר לא מעט להבין את חוקי ההתנהלות פה לעומת ישראל. ליבי יוצא אל כל אחד מן המקרים בהם אנו מטפלים, ואני עושה את זה באהבה גדולה.

מהם השיעורים הכי חשובים שלמדתם מהעבודה ב״מעגלים״?

אלון: באופן טבעי, כשמתעסקים בדברים מהסוג הזה לומדים שיעור חשוב בענווה. אתה מבין שהכול יכול לקרות לכל אחד, ושהקטסטרופה יכולה לקרות לכולנו. בעיקר, אני מעריך יותר כמה אנחנו בני מזל. למדתי להעריך את מה שיש לי, וזה נתן לי פרופורציות על החיים.

שני: אני חושבת שלמדתי שכשקורית קטסטרופה, אתה מניח שאין לך הרבה מה להועיל, אך בסופו של דבר, גיליתי שאפשר לעשות המון. הסקפטיות התחלפה בתובנה מטלטלת של עד כמה אפשר לתרום ולעזור. בנוסף, למדתי על עצמי שאני יודעת לעשות ריחוק מספק ולהשתמש במאגר המתנדבים כדי שאוכל להועיל מבלי לפגוע בעצמי או במקרה. בתוך התהליך למדתי כמה הקהילה מהווה עבורי צורך נפשי, ושחשוב לי לאהוב ולתת אהבה וגם להיות בעלת ערך ומשפיעה בקהילה. גיליתי בעצמי את הצמא לחיות בתוך קהילה מתפקדת ועד כמה חשוב לדעת שיש לך מעגלים בתוך הקהילה.

דורון: למדתי ועדיין אני לומדת שיעורים על עצמי ועל הקהילה עם כל מקרה שמגיע אלינו ל״מעגלים״. למדתי שכשמדובר במצוקה, אין משהו או מישהו שאני לא יכולה להגיע אליו או לדבר איתו, ואינני מובכת או נרתעת לפנות לכל מי שאני חושבת שיוכל להירתם לעזרה. למדתי לסמוך על הקהילה שלנו ולבקש עזרה במקרים שאינני יכולה לעשות זאת בעצמי. יש דברים שאני לא יודעת לעשות, ואני מעבירה את השרביט למומחים ממני. למדתי שאפילו אם הקושי גדול ביותר, אינני מסוגלת להגיד ״לא״. הקושי הוא חלק מהתפקיד. למדתי שאנשי נתינה יש בכל מקום, בכל שפה, גיל, מיגדר ולאום. עשייה החלטית, חזקה ובטוחה שמגיעה מהבטן, רותמת אחריה עוד ועוד אנשים טובים. המון אנשים רוצים לתת ולא יודעים איך, אז פשוט צריך להנגיש אותם עם הצורך. למרות שהפכנו ציניים וקהי חושים, ישנם עוד אנשים טובים באמצע הדרך. השיעור הכי חשוב שלמדתי על עצמי בעבודה הזאת הוא שזה כל כך טבוע בי וכל כך טבעי לי לעזור לאחרים, שאני תמיד צריכה להיות שם, במקומות האלו של עשייה ונתינה, ואיזו בת מזל אני שניתנה לי ההזדמנות, ושהאמינו בי שאני יכולה להיות חלק מהדבר המופלא הזה.

ניכר שיש בצוות כימיה ושיתוף פעולה יוצאי דופן. המוטיבציה הגבוהה, המסירות והרצון לעזור מתחרים בצניעות וברצון שלהם להשאר רחוק מאור הזרקורים. הם משלימים אחד את השני מבחינת החוזקות שלהם; הניהולית, הטכנולוגית והביצועית. החברות והתמיכה בקרב הצוות ניכרת מאוד.

בשנים האחרונות, הקהילה הישראלית גדלה מאוד וחשוב שאנשים שזקוקים לעזרה, ידעו על ״מעגלים״. ב-27 בפברואר בשעה 8:00 בערב יתקיים בג׳יסיסי ערב מיקוד, שמטרתו להצמיח תתי מעגלים, צוותים ייעודיים שיתעוררו בהתאם לצורך. בערב יבחרו 25 אנשים מובילים שיעזרו לשקף את הצרכים בקהילה, ומתוכם יוקמו 2-3 תתי קבוצות של מעגלים. המפגש יכלול הרצאה מרתקת של נעה לב רן על משמעותו וחשיבותו של המושג ״גראונדינג״, בדרך לאיזון ושקט נפשי. בהרצאה ינתנו כלים פרקטיים להשגת בהירות, רוגע וריכוז בחיי היום יום. לפרטים נוספים ולהרשמה לחצו כאן

רופאים? מגשרים? מטפלים? עורכי דין? פסיכולוגים? יועצים חינוכיים? יש לכם יחידה לדיור זמני? אופים? מעצבים? יועצי קריירה? הצטרפו למאגר המומחים והמתנדבים של ״מעגלים״ כאן.

״מעגלים, מעגלים

איך שאנחנו נשארים

בסיבובים של החיים

נאחזים באנשים״…

(עידן רייכל)

 

שלכם (לא) רק בשמחות,

דלית גבירצמן

dalit@gvirtsman.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button