פחות אבל כואב: דברים קטנים שעשו לי את השבוע
השבוע שחלף היה לדלית גבירצמן קשה כמעט כמו השבועיים הראשונים של הסגר כשהלם הבידוד שיתק לה את המחשבות. בתקופה הכי קשה בשנה, בשבוע שבין יום השואה ליום הזיכרון, שעבורה הם ״הימים הנוראים״ באמת, הייתה חייבת למצוא לעצמה רפסודות קטנות, גלגלי הצלה, איים של שקט, שיסייעו לי לחצות את השבוע הזה עד סופו. אז היא חיפשה טוב ומצאה כמה פנינים וכמו תמיד, היא משתפת גם אתכם. מפודקאסט, סדרה ושירה ועד למתכון שף של מנה עם טונה משימורים שתגרום לכם ללקק את האצבעות- קבלו את כל הדברים שהאירו לה את היום ועוררו בה השראה
מאת: דלית גבירצמן
השבוע שחלף היה לי קשה כמעט כמו השבועיים הראשונים של הסגר, כשהלם הבידוד שיתק לי את המחשבות והלב שלי הוגף מאחורי חומות של הגנה מפני הלא נודע. בתקופה הכי קשה בשנה, בשבוע שבין יום השואה ליום הזיכרון, שעבורי הם ״הימים הנוראים״ באמת, חסרים לי יותר מאי פעם המגע האנושי והקירבה של הקהילה. קצתי קצת בוירטואלי ובדיגיטלי, והייתי ממירה את כל שיחות הזום גם יחד בחיבוק אחד ארוך ואמיתי. אני יודעת שבקרוב כל זה יעבור, וכולנו נסתגל למציאות חדשה, פוסט קורונה.

כן, זה יהיה זר ומוזר להסתובב בחוץ עם מסיכות וכפפות, אבל הצורך האנושי לחזור לשיגרה, הזוייה ככל שתהיה, חזק מאיתנו. השמש החמימה ופריחת האביב הוציאו אפילו עירונית אדוקה שכמוני לשוטט יום אחד בטבע כדי לשטוף קצת את העיניים בירוק ולחוות סוג של נורמליזציה. פיקניק בישיבה מרוחקת מחברים אהובים על שמיכה בשמש גרם לי להרגיש עבריינית ופורעת חוק כפי שלא הייתי מימי. חשבתי בליבי, שמצחיק יהיה שמכל הדברים שבעולם, אעצר או אחטוף קנס דווקא על פיקניק בחיק הטבע, אך נראה שהכול כבר אפשרי בעולם שבו סוחרים בנייר טואלט ותופרים מסיכות בד מחזיות כותנה ישנות.
השבוע הרגשתי שאני צריכה להתאמץ יותר מתמיד, לחפש ולדייק עם עצמי את הדברים שעושים לי טוב. נאלצתי לחפור עמוק כדי לחפש ולדלות את הפנינים, את אותם רגעים קטנים של אושר והנאה, כדי לשזור אותם על חוט דק לכדי מחרוזת עדינה. בתוך הסערה הרגשית הגדולה שבין זיכרון לזיכרון, הייתי חייבת למצוא לעצמי רפסודות קטנות, גלגלי הצלה, איים של שקט, שיסייעו לי לחצות את השבוע הזה עד סופו. וכמו תמיד, בחרתי לשתף אתכם בדברים שהאירו לי את היום, ליטפו לי את הנשמה ועוררו בי השראה.
משבר הקורונה הציף את עולמנו הוירטואלי (המוצף גם ככה) בתוכן. מתוך כל שפע התוכניות, ההרצאות וההסכתים בחרתי להתמקד בכמה שהיו בעיני מעניינים, משמעותיים ורלבנטיים במיוחד לתקופה הזאת:
Unlocking Us – Brenè Brown
ברנה בראון, הכוהנת הגדולה של האומץ והעוצמה שבפגיעות, יצאה בסדרת הסכתים חדשה שנקראת Unlocking Us אותה היא משדרת מביתה שביוסטון טקסס, ובה היא מראיינת סופרות, חוקרים ואמנים. לברנה בראון יש כישרון נדיר להגדיר רגשות אנושיים במילים באופן מדויק וכמעט כירורגי. היא שולטת באופן מרשים בתחומי הרגש, שלרובנו הם מטושטשים ומבלבלים. היא יצרה שפה חדשה שבה ניתן לדבר על נושאים שפעם לא ידענו איך לדבר עליהם. נדמה שיש בידה איזה תכשיר windex דמיוני שבעזרתו היא מצליחה להבריק את האדים שעל במראה שלנו, כך שנוכל לראות את עצמנו ביתר בהירות.
Where Should We Begin? With Esther Perel
אסתר פרל, הפסיכותרפיסטית והמטפלת הזוגית הפופולרית המכונה ״הלוחשת לזוגות״ היא אחת המרצות והחוקרות היותר חכמות, יותר רגישות, והיותר מנוסות ויפות שראיתי מימי. השליטה שלה בתחומים של זוגיות, מיניות, נשיות ואינטימיות היא מרשימה, מגוונת, עשירה וחוצה יבשות ותרבויות. נדמה שבשנותיה הרבות כמטפלת זוגית היא כבר שמעה הכול. וכעת, היא מייחדת את ההסכתים שלה להתמודדות של זוגות, משפחות ויחידים עם הבידוד החברתי. אסתר פרל נולדה בבלגיה להורים יהודים ניצולי שואה ואף למדה פסיכולוגיה וספרות צרפתית באוניברסיטה העברית. היא חיה בניו יורק ומשדרת משם את התובנות החשובות שלה לכל רחבי העולם בפודקאסט Where Should We Begin המוצלח.
זום אין: שיחות בימי קורונה
על התוכניות הנפלאות של כאן 11 כתבתי כאן לא פעם. בין כל התכנים המצוינים שמציע האתר, גיליתי השבוע את זום אין, תוכנית ההסכתים של מאיה קוסובר שמשדרת מביתה שיחות קצרות עם מגוון של אנשים ונשים. היא משוחחת איתם על איך עוברים עליהם הימים, מה המחשבות שעוברות להם בראש, למה הם מתגעגעים, ומה בכל זאת מעודד, מצחיק ומשמח. במסגרת ההסכתים הללו מאיה קוסובר מגישה עם קובי מידן פינה מקסימה הנקראת ״דבר אחד יפה״, וכשמה כן היא. מידן בקולו המכשף מקריא טקסט קצר שמתפרש ונשמע קצת אחרת בצל הימים האלה.
ארוחת ארבע – כאן 11
השף ברק יחזקאלי הוא מתוק אמיתי. התאהבתי בו כבר בסדרה הנפלאה שלו ״אנחנו על המפית״, וכעת הוא מעלה תוכנית חדשה בשם ״ארוחת ארבע״. ברק יחזקאלי מארח בסטודיו שלו שף אורח, המביא עמו שלושה סיפורים אישיים הקשורים למנות בחייו. דרך הזכרונות הם משרטטים פרופיל אישי ומקצועי, וכמובן, משתפים במתכונים למנות. הראשון שהתארח בתוכנית היה השף ארז קומורובסקי, שאי אפשר שלא להתפעל מהאופן שבו הוא ניגש לחומרי הגלם והטכניקות המיוחדות שבהן הוא עובד. תענוג אמיתי!
מדיצ׳י – עונה 3
ביום שישי ה-1 במאי תתחיל בנטפליקס העונה השלישית והאחרונה של סדרת הדרמה התקופתית העוסקת במשפחת מדיצ׳י, ששלטה בפירנצה בתקופת הרנסנס. שאיפות, אינטריגות, תככים, אהבות ומאבקי כוח בקרב אחת מהמשפחות החשובות בהיסטוריה של איטליה הם חלק מהמרכיבים ההופכים את הסדרה לאופציה מושלמת לסוף השבוע.
Billions – עונה 5
ביום ראשון ה-3 במאי תתחיל העונה החמישית של הסדרה המצליחה Billions או כפי שהיא מכונה אצלנו ״מיליארדים״. בסדרה מככבים השחקן פול ג׳יאמטי הזכור לנו לטובה מהסרט sideways, ולצידו משחק דמיאן לואיס הג׳ינג׳י האינטנסיבי מ״הומלנד״. שני השחקנים הם ליהוק מצוין לסדרה המורכבת והפרובוקטיבית למדי, העוסקת במאבק שבין עולם ההון והפיננסים של ניו יורק ומאבקי הכוחות והתככים שמתקיימים במשרדי הפרקליט המחוזי. שתי הדמויות הנשיות המרכזיות אף הן מרשימות ומרהיבות. הסדרה מושלמת לצפייה מרתונית והיא מספקת במדויק את מידת האסקפיזם הנדרשת בימים אלו.
עיין ערך שירה
תמיד היתה לי משיכה למילה הכתובה, אבל איך שהוא, העדפתי מאז ומעולם לשקוע אל תוך עולם דמיוני רחב יריעה שהיו בו דמויות ראשיות ומשניות, דיאלוגים ועלילה. לאחרונה, חברות טובות התחילו לשלוח לי שירים ופתאום הם הפכו לכמוסות קטנות של אושר, לסוכריות קטנות של טעם שקופצות לי בפה ומספקות לי את ההשראה שאני צריכה בשביל לשרוד עוד יום. הנה רק אחד מיני רבים:
הסח-הדעת/ ויסלבה שימבורסקה
״אתמול ביקום התנהגתי לא יפה.
חייתי יממה שלמה בלי לשאול דבר,
בלי להתפעל ממשהו.
ביצעתי פעולות שגרתיות,
כאילו רק להן נדרשתי.
נשימה, שאיפה, צעד אחר צעד, התחייבויות,
אבל מבלי לחשוב מעבר
ליציאה מן הבית וחזרה אליו.
אפשר היה לראות את העולם כמשגע
ואילו אני עשיתי בו שימוש יומיומי״.
אל תעניש את צעירותך / אודי שרבני
אַל תַּעֲנִישׁ אֶת צְעִירוּתְךָ –
זֶה הָיָה, בְּסַךְ הַכֹּל, מִשְׂחָק מֻגְזָם.
אַחֲרֵי הַכֹּל, כָּל אֶחָד צָרִיךְ לְהַאֲמִין
בְּאֵיזֶה שֶׁקֶר (אֶחָד מַסְפִּיק)
כְּדֵי לְהַמְשִׁיךְ לִחְיוֹת.
תֵּן עַכְשָׁו לַשֶּׁמֶשׁ לְהַנִּיחַ אֶת כְּתֵפָהּ עָלֶיךָ,
גַּשׁ לַאֲהוּבָתְךָ, עֲטֹף, הִתְעַטֵּף.
אֶחָד אַתֶּם.
מַרְבֶּה רַגְלַיִם הַמְחַבֵּק עַצְמוֹ.
(מתוך ״אהבתי יותר את החומר המוקדם שלך״ מאת אודי שרבני)
ולסיום, קציצות טונה – ישראל מבשלת ביחד
הקורונה שינתה את הרגלי הצריכה שלנו וגם את הרגלי האכילה. אחד התוצרים הכי מוצלחים של הבידוד היא התוכנית הנהדרת “ישראל מבשלת ביחד״ המשודרת בערוץ Mako. השפים המוכשרים של מאסטר שף מזמינים את כולנו אל המטבח האישי שלהם לבשל ביחד איתם בשידור ישיר. כך זכינו לצפות בלייב באייל שני, ישראל אהרוני, חיים כהן, מיכל אנסקי ואבי ביטון המלהטטים ומלהגים ומקסימים בסביבה הטבעית שלהם. מתוך שלל המתכונים המצוינים המוצעים בתוכנית עלו על שולחננו קציצות הטונה של אבי ביטון שהן עסיסיות ומלאות טעם באופן מפתיע.
קציצות טונה מרוקאיות
3 קופסאות טונה, מסוננות
6 כפות פירורי לחם
צרור כוסברה, קצוץ (אנחנו נמנענו, סליחה אבי…)
1 בצל לבן, קצוץ דק
1 צרור פטרוזיליה, קצוץ
מלח
פלפל שחור
ביצה
5 שיני שום, כתושות
שמן, לטיגון
לרוטב:
רבע כוס שמן קנולה
10 שיני שום, כתושות
4 עגבניות, קצוצות
פלפל אדום חריף, קצוץ דק
1 כף פפריקה מרוקאית
כפית כמון
צרור כוסברה, קצוץ
כף גדושה אריסה מרוקאית
כפית שטוחה כורכום
3 וחצי כוסות מים
מה עושים?
מערבבים את מרכיבי הקציצות ויוצרים כדורים במשקל כ-70 גרם כל אחד. מצננים להתייצבות. מטגנים את הקציצות בשמן חצי עמוק. מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים את השום, העגבניות והפלפל. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. מכניסים את הקציצות אחת אחת ומבשלים 15 דקות.
השבוע הבא לא הולך להיות פשוט יותר, ואולי אף קשה מנשוא. יהיו ימים שאצטרך לתת לשמש להניח את כתפה עלי, לגשת לאהובי לעטוף ולהתעטף. היום, יותר מתמיד, חשוב לדעת שאנחנו אחד.
שלכם,
דלית גבירצמן
dalit@gvirtsman.com