הכירו את תוכניות בני/בנות המצווה המוצעות בעמק

מכירים את הביטוי השחוק שלא התוצאה חשובה אלא הדרך? בעיני טובה בירנבאום, כשמדובר בשנת מצווה, זאת לא קלישאה – עבור ילדים בגיל ההתבגרות אשר מעצבים את זהותם, הדרך לקראת ארוע בר/בת המצווה שלהם עשויה להיות עוצמתית ומשמעותית לא פחות מכל חגיגה, טקס או מסיבה רבת משתתפים. באיזורינו, מוצעות מספר תוכניות בני/בנות מצווה אשר מהוות מסגרת בטוחה ומעצימה עבור ילדינו במעבר המשמעותי מילדות לבגרות ובעיצוב הזהות האישית, המשפחתית והקהילתית שלהם. בכתבה הבאה תוכלו להכיר את התוכנות המרכזיות שביניהן

מאת: טובה בירנבאום

זוכרים את עצמכם בגיל 11? 12? זוכרים את בת או בר המצווה שלכם? אם ציינתם את המאורע, מה הרגע הזכור לכם במיוחד? מה זכור לכם מתוך התהליך לקראת הארוע?

ערב בת המצווה שלי זכור לי באופן מעורפל מאוד, אני מודה, אבל ישנם לא מעט רגעים חזקים מהתהליך הקבוצתי שחוויתי עם בנות הכיתה שלי שאני זוכרת בברור ונוצרת כאוצר יקר. הילדה הפרטית שלי עדין רחוקה מהגיל הרלוונטי, אך כשאני משוחחת עם משפחות וילדים המתלבטים סביב עיצוב התהליך והארוע של "גיל מצוות", אני חוזרת אל הזכרונות הללו ושואלת עצמי מה היה שם משמעותי, מה היה לא כך כך משמעותי, מה חשוב לי היום כמחנכת ומה חשוב עבור הורי הילד/ה הנרגשים.

מכירים את הביטוי השחוק שלא התוצאה חשובה אלא הדרך? כאן, בעיני, זהו המפתח; הדרך לקראת ארוע בני מצווה משמעותי עשויה להיות עוצמתית יותר מכל חגיגה, טקס או מסיבה. למסע לקראת היום המיוחל עשויים להיות שני חלקים: חלק אישי וחלק קבוצתי. ביושבנו בחו"ל, מכיון שרוב ילדינו לומדים בבתי ספר ציבוריים, אנו מתרפקים לעיתים על חוויית החִבְרוּת הקבוצתית בתוכה גדלנו בארץ, בכיתה הדחוסה בבית הספר הממלכתי בישראל. חלק גדול מאיתנו חווה את שנות הילדות בתוך קבוצה מונוליטית שחבריה מחזיקים במרכיבי זהות די דומים. בצפון קליפורניה בבית הספר הציבורי אנו חשופים לעושר זהותי של ילדים מפינות שונות בעולם (או לפחות ההורים שלהם) ואם אנו מייחלים לחוויית ברור זהות קבוצתית עמוקה עבור ילדינו, עם ילדים המתלבטים בשאלות זהות דומות – המשימה היא עלינו.

הילדה שלי שנולדה בסיליקון ואלי מחזיקה, כך אני לומדת, במשולש זהותי מורכב ועוצמתי, שדורש פירוק ובירור. לא בגיל ארבע, כנראה, אבל בשלב בו ניתן וצריך לתת מילים לתחושות ושאלות של מי אני, לאן אני שייכ/ת, במה אני דומה, במה אני שונה מהאנשים סביבי, והכי חשוב – מה מעניין, חשוב וערכי בעיני לאור כל זאת. הזהות המשולשת של יהודי/ה-ישראלי/ת-אמריקאי/ת (לא בהכרח בסדר הזה) לא תמיד ברורה לנו, ההורים, שרובנו גדלו לתוך עולם מוסדר (מוסדר מידי) של תשובות מוכנות לגבי שאלות זהות ושייכות. המתנה הגדולה שנוכל לתת לילדים שלנו היא מסגרת בטוחה שבה נסייע להם לתת מילים למחשבות ראשוניות שמתחילות להיווצר, והבנה חשובה ש – א. אפשר לשאול הכול, וב. להרבה שאלות יש תשובות אפשרויות רבות או שאין תשובות כלל. כך נעודד את הילדים שלנו לחבק את המורכבות הזהותית שלהם ולהתייחס אליה כאל מתנה יקרת ערך שהענקנו להם. היכולת לאמץ ראיית עולם מורכבת, לא פשטנית, לא חד מימדית, ההנאה מהגמישות התרבותית שלתוכה גדלו באופן טבעי והאפשרות לתת לה מילים וצבעים.

חוויית עיצוב זהות שמתרחשת בתוך קבוצה של דומים (דומים יותר או דומים פחות) לא חייבת להתמקד רק בסוגיות של זהות ושייכות. התוכן יכול להיות סביב נושאים של התבגרות, עצמאות, כלים חשובים לחיים, או בקיצור, כל מה שאנחנו, ההורים, חושבים שחשוב.

לצד זאת, נוכל לחשוב גם על תהליך אישי ומשפחתי. כן, זה דורש השקעה. התהליך עשוי להיות לקראת "תוצר" או טקס וגם יכול להיות תהליך לצורך תהליך. קשה לנו אולי לקבל את זה, אבל לא כל ילד/ה רוצה לעמוד באור הזרקורים ולעמוד ל"מבחן הצלחה" מול קהל. חשוב לבדוק זאת בכנות עם הילדים שלנו.

המסורת שהתפתחה סביב טקסי בני מצווה היא השתתפות פעילה בטקס תפילה קהילתי/משפחתי, עליה לתורה וקריאה מתוך התורה. זו אפשרות יפהפיה, אך חשוב לזכור שאפשר וצריך לקחת לעצמינו גם חרות ואחריות מול האוטומט המסורתי. שנים רבות הורגלנו בארץ לעשות הפרדה בין טקסי חיים יהודיים (בני מצווה, חופה, לוויה) לבין הערכים האישיים שלנו. הורגלנו לתת את המפתחות לרגעים החשובים של חיינו לידי מי שנתפס כבעל הידע והסמכות. ברגע שאנו בוחרים לבדוק כיצד היום בו נציין את המעבר של ילדינו מילדות לבגרות לאור ולא בסתירה לערכים כמו שוויון מגדרי, חשיבה ביקורתית ויצירתיות, אנו לוקחים על עצמינו אחריות לעצב טקס ותהליך שיהיו בצלמינו וכדמותינו.

זוהי הזדמנות נפלאה עבור המשפחה לעבור תהליך בירור משותף ואף חלון נדיר לחקר ההיסטוריה המשפחתית והלאומית. התהליך אף עשוי להיות סביב נושא חברתי ויכול להוות הזדמנות עבור הילד/ה לבחון מה חשוב *לו או לה*; מה בעולם שסביבו מטריד אותו/ה וכיצד היה/היתה רוצים לתרום לתיקון החברה והסביבה. זו עשויה להיות הזדמנות לחוות תהליך של בחירה, מיקוד, יצירת אסטרטגיה, להחשף לעולם גיוס הכספים (אם רק מישהו היה מלמד אותי את התחום בגיל 12…) ושכנוע אנשים נוספים להקדיש משאבים לנושא.

כן, זה דורש מחשבה והשקעה; כשבוחרים לא ללכת על אוטומט אלא לעצב זיכרון חי, משמעותי ורלוונטי עבור הדור הבא, זוהי מחוייבות, אבל החדשות הטובות הן שהמחויבות הזו היא *שלנו* ולנו החירות להשתחרר מה"צריך" ולהמקד בחשוב, בָּעֶרְכִּי ובמעצים.

אז אם אתם רוצים לסלול לילדיכם דרך שתוביל אותם לארוע בן/בת מצווה משמעותי ועוצמתי, ישנן תוכניות שונות המוצעות באיזורינו, כל אחת מהן שמה דגש על אספקטים שונים הנוגעים לגיל זה, ובחינה מעמיקה של התכנים תעזור לכם להתאים את התוכנית הנכונה ביותר עבור הבן/בת שלכם. הנה המרכזיות שבהן:

רייז דה בר

Raise the bar היא תוכנית בני המצווה של ה-ICC@JCC שרצה בהצלחה רבה מזה כ-9 שנים. התוכנית הינה מסע אישי, משפחתי, קבוצתי וקהילתי שעובר/ת הנער/ה. בגיל המיוחד והרגיש הזה כל משתתף/ת יוצא למסע אל עצמו, להכיר את עצמו טוב יותר ולהגדיר מי הוא ומה הוא. במסגרת התוכנית המשתתפים עובדים על פרויקט שורשים, בשיתוף פעולה מיוחד עם מוזיאון העם היהודי בבית התפוצות, במהלכו המשתתפים חוקרים את הסיפור המשפחתי שלהם, יוצרים מיצג ומציגים אותו בתערוכה קהילתית (ואפילו יכולים להשתתף בתחרות בינלאומית של בית התפוצות, לזכות בטיסה לארץ ולהציג את הפרויקט שלהם במוזיאון). התוכנית שמה דגש על בניית קבוצת השווים באופן חוויתי, המאפשר שיתוף, תמיכה, גיבוש ובעיקר את ההנאה בלהכיר חברים חדשים ובלהעמיק קשרים קיימים. המשמעות של בר/בת המצווה היא בעצם המעבר מעולם הילדים לעולם המבוגרים והפיכת הנער/ה לחלק מהקהילה. אנחנו מאמינים שזה מרכיב מאוד חשוב בהתבגרות ובאחריות, ולכן המשתתפים נחשפים בתוכנית לרבדים שונים בקהילה שסביבנו, פוגשים דוברים מארגונים העוסקים במעורבות קהילתית ויוצאים יחד להתנדבות.

"כששתי בנות שבאו מבתי ספר שונים בהם היו הישראליות היחידות בשכבה, נפגשו בתוכנית והפכו לחברות קרובות , אנחנו יודעים שאנחנו עושים משהו שהמשתתפים כל כך זקוקים לו מבחינה חברתית", אומרת טל זילברשטיין פז, מנהלת התוכנית, "כשמשתתף מראיין את סבא שלו בישראל במסגרת פרויקט השורשים ופתאום נוצרת ביניהם שיחה עמוקה שנותנת המון כבוד לשני הדורות, ואחר כך במפגש המשתתף מספר את הסיפור בגאווה ובעיניים בורקות כי הוא גילה שסבא שלו הוא בעצם דמות מעוררת השראה עם סיפור היסטורי מדהים – אנחנו יודעים שנתנו מתנה לכל המשפחה, כשמשתתפת שמעולם לא ביקרה בבית כנסת, לומדת איתנו על זרמים ביהדות ומחליטה שהיא רוצה בת מצווה שוויונית ולעלות לתורה – אנחנו יודעים שעזרנו לה לעצב בעצמה רגע משמעותי כל כך בהתבגרות שלה".

כמו כל תוכניות ה- ICC, גם רייז דה בר מבוססת על גישת יהדות כתרבות ומקדמת פלורליזם רעיוני. ישנן דרכים שונות ומגוונות לחגוג מסורת ובר/בת מצווה בפרט והיהדות כתרבות באה לידי ביטוי בתוכנית הן בשיח על טקס בר/בת המצווה עצמו, בחשיפה לזרמים ביהדות באמצעות ביקור בבתי כנסת שונים ובחגיגת החגים ברוח זו.

השנה, תתקיים התוכנית באופן פרונטלי ב-OFJCC בפאלו אלטו בהתאם לכל הנחיות הבריאות והבטיחות כדי לאפשר לקבוצה את האינטראקציה החברתית ואת הקשר הבלתי אמצעי שכה חשובים בתוכנית. התוכנית תתקיים אחת לשבועיים החל מחודש אוקטובר ועד מרץ ותנחה אותה גילי דובר. המפגשים יועברו בעברית על מנת לסייע בשימור וחיזוק השפה וההקשר התרבותי שלה, אך מותאמת לבני נוער בעלי רמות עברית מגוונות.

המחזור הבא של רייז דה בר ייפתח ב-5 באוקטובר וייערך בימי שלישי בערב (5:30pm-8:00pm) עד ה-22 במרץ.

לפרטים נוספים על התוכנית ולהרשמה לחצו כאן.

הימליה

מטרת תוכנית בנות/בני המצווה של הימליה היא לאפשר לבני נוער ישראלים בעמק הסיליקון לחוות יחדיו את המעבר מעולם הילדים לעולם המבוגרים ואת השתלבותם בחברה ובקהילה. התוכנית מועברת דרך למידה משמעותית וחוויתית בנושאי שנת המצווה, תוך דיאלוג בנושאים אישיים, חברתיים ותרבותיים.

התוכנית מתמקדת בנושאים החשובים והמרכזיים בשנה המשמעותית בחייהם, החל ממשפחה ושורשים, זהות אישית ויהודית, תזונה, כלכלה ועוד.

חברת הימליה הוקמה לפני כ-6 שנים ומתמחה בהפקת אירועי בוטיק מותאמים אישית. האירועים כוללים אירועי חברה, אירועים לחגיגות ימי הולדת משמעותיים (בר/בת מצווה, ימי הולדת עגולים), אירועים משמעותיים אחרים.

כל אירוע נבנה בהתאמה אישית לעומד במרכזו, תחביביו ואהבותיו ובהתאם למשתתפים וכולל שילוב של משימות מאתגרות פיזית ומחשבתית. במהלך שנות הפעילות התחלנו גם לעבוד עם קבוצות בני מצוה מתוך היכרות מתמשכת עם קבוצת הגיל הזו והחשיבות שאנו רואות בשנת המצווה ובתהליכים שהם עוברים בה.

תוכנית בני/בנות המצווה של הימליה מתעדכנת ומשתנה בכל שנה בהתאם לנסיון ולצרכים שעולים מתוך הקבוצה.

"אנחנו מביאות את הנסיון הרב שיש לנו מהפקות אירועים מותאמים אישית לחגיגות בר/בת מצווה על מנת להפוך את המפגשים לחווייתים במיוחד עם משימות אינטראקטיביות ומאתגרות והקפדה על יחס אישי לכל אחד מהמשתתפים", אומרות קרן רוזן ומיה גליק, מנחות התוכנית, " כל מפגש מועבר בצורה חוויתית וייחודית על מנת ליצור שיח פתוח וכנה והפנמה עמוקה של המסרים המועברים בו".

התוכנית מיועדת לבנות 12 או בני 13 שחוגגים במהלך השנה בר/בת מצווה (הקבוצות נפרדות לבנים ולבנות). התוכנית כוללת 12 מפגשים ומיועדת לדוברי עברית.

ניתן ליצור איתנו קשר דרך האימייל , אתר האינטרנט, עמוד הפייסבוק או בטלפון 650-924-5936.

התארגנות פרטית

דרך נוספת לציין את שנת המצווה היא באמצעות התארגנות פרטית של הורים, אשר קובעים את התכנים בעצמם, מארגנים את חברי הקבוצה ודואגים לכל האופרציה החל ממיקום המפגשים ועד לתיאום המרצים האורחים. תמר בארי שחיפשה לפני כ-7 שנים תוכנית אשר תתאים לבתה בחרה באופציה זו לאחר שלא מצאה משהו קרוב למקום מגוריה ויחד עם ליאת סלמן ורינת גורביץ' פתחו תוכנית בנות מצווה משל עצמן. "היה חשוב לנו להעניק לבנות שנה משמעותית לקראת בת המצווה, החלטנו להתמקד באספקטים אישיים, חברתיים וקהילתיים ולפי זה בחרנו את הנושאים והמרצים, מספרת תמר, "במפגש אחד היתה רופאה אשר דיברה על ההתפתחות המינית ואיך כל אחת שונה האחת מהשנייה, במפגש אחר דיברה תזונאית על חשיבות התזונה והאיזונים בחייהן, עובדת סוציאלית דיברה על כל נושא הדימוי העצמי והחברתי, מדריך קרב מגע העביר להן סדנה בהגנה עצמית וכמובן נגענו בכל הנושאים של זהות יהודית, חשיבות החגים ומשמעותם, עשינו פעילות מעצימה בחנוכה וסדר נשי בפסח והכל ברוח יהדות כתרבות. כדי לחשוף את הבנות לזרמים השונים ביהדות הן עשו סיורים בבתי כנסת שונים במהלכם אפילו ראו טקס בת מצווה אלטרנטיבי אמיתי".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button