התוכנית חמישים גוונים מבית ה-ICC פותחת את שעריה
אחרי 12 מחזורים מוצלחים של התוכנית גוונים במפרץ, אחת מתוכניות הדגל של ה-ICC , היא מקבלת גוון חדש. בשנה מאתגרת זו, שגם הביאה לחיינו לא מעט הזדמנויות חדשות, תיפתח חמישים גוונים, תוכנית מקוונת, בה יתארחו מרצים/ות ממקומות שונים בעולם והיא תהיה פתוחה לכולם ללא צורך בהתחייבות ארוכת טווח. כמו התוכניות הקודמות, גם חמישים גוונים תעסוק בזהות, מפגש עם יהדות ארצות הברית, היכרות עם הזרמים השונים, חשיפה לתפיסת יהדות כתרבות ובניית כוח קהילתי לעשייה משותפת. יעל יחיאלי, מנחת התוכנית, מספרת על התוכנית ועל החוויות והרשמים של בוגרי גווונים
מאת: יעל יחיאלי
"זו תוכנית ששינתה את החיים שלי כאן, את הצורה שבה אני רואה את הזהות שלי, את ההתייחסות שלי לזהות שלי, של ילדיי שגדלו כאן ופתחה בפני עולמות שלא הכרתי". המשפט הזה נאמר לא פעם על ידי בוגרי ובוגרות תוכנית גוונים במפרץ לאורך 12 שנות קיומה.
גוונים במפרץ הנה אחת מתוכניות הדגל של ה-ICC (המחלקה הישראלית ב-OFJCC בפאלו אלטו) אשר פונה לישראלים/ות החיים בעמק הסיליקון ורוצים/ות להקדיש זמן לשאול ולדון בסוגיות ותהליכים של זהות במעבר מישראל לכאן. בתוכנית ישנם מספר עמודי תווך – עיסוק בזהות, מפגש עם יהדות ארצות הברית, היכרות עם הזרמים השונים, חשיפה לתפיסת יהדות כתרבות ובניית כוח קהילתי לעשייה משותפת.
אחרי 12 מחזורים מוצלחים של התוכנית, עצרנו לשאול איך נכון שתיראה בשנה מאתגרת זו, שנת קורונה, בה אנו חווים, מצד אחד, חוסר וודאות, אך עם זאת גם הרבה הזדמנויות חדשות. אחרי התלבטות ומחשבה החלטנו שמחזור 13 של גוונים במפרץ ייפתח בהמשך, כאשר תתאפשר האינטראקציה הפרונטלית של המשתתפים, כשיתאפשרו הסיורים וימי העיון בסופי שבוע שהם חלק בלתי נפרד מן התוכנית.
אחרי עוד תהליך של חשיבה, הבנו שהשנה הזו גם מזמנת לנו הזדמנויות חדשות – מפגשים מקוונים, מרצים/ות ממקומות שונים בעולם, והזמנה פתוחה לכל מי שרוצה להיות חלק – פתוחה לבוגרי/ות גוונים שרצו להמשיך לעסוק בתכנים האלו, פתוחה למי שלא יכלו להתחייב לתוכנית במהלך השנים ופתוחה למי שקורא/ת על התוכנית פעם ראשונה עכשיו. בשבוע הבא תוכנית חמישים גוונים, פותחת את שעריה, תוכנית מקוונת אשר תתקיים אחת לשבוע, בה לכל אחד ואחת תינתן האפשרות להתיישב על הכורסא, להתחבר לזום ולעסוק במשך שעה-שעתיים בסוגיות ובשאלות שנמצאות שם כבר הרבה זמן.
התוכנית חמישים גוונים תמשיך עם אותם עמודי התווך של גוונים במפרץ, נביא אל השולחן דילמות סביב זהות של ישראלים שגרים בארצות הברית, נלמד איך לעצב את השבתות והחגים, נכיר מגמות ביהדות התפוצות והמקום של הקהילה הישראלית בתוך אלו, ניפגש עם דמויות מובילות ביהדות ארצות הברית, נכיר ארגונים ישראלים שעוסקים בזהות, נשאל את עצמנו איזו קהילה נרצה לבנות כאן ונייצר שותפות של עשייה חברתית. נעשה את זה במפגש זום בכל יום רביעי בערב, חלק מן המפגשים יהיו בצורת פאנל עם א/נשים מובילים/ות בתחום, חלק מן המפגשים יהיו לימוד משותף של טקסטים יהודיים, וחלק יהיו יותר דיון פנים קהילתי על זהות ודילמות. במהלך התוכנית נפגוש א/נשים מתוך הקהילה וכן מחוץ לה, דמויות מובילות ביהדות ארצות הברית ודמויות מובילות של מי שעוסקים/ות בישראל בבניית יהדות חילונית פלורליסטית. הדוברים והדוברות יביאו את נקודת מבטם/ן ויפתחו לנו את האפשרות לשאול את השאלות ולהבין את הגוונים השונים של התשובות שיש לכל שאלה.
את התוכנית אוביל יחד עם בוגרי ובוגרות גוונים מהמחזורים השונים ולקראת פתיחת התוכנית החדשה ביקשתי ממספר בוגרי/ות גוונים מהשנים השונות לשתף אותנו בחוויה שלהם/ן מהשתתפות בתוכנית ובמחשבות לקראת "חמישים גוונים".
עינת סבן ואודי ערן סיימו את תוכנית גוונים 12 לפני מספר חודשים, ממש בתוך תקופת הקורונה, בשיחה איתם שאלתי מה הם לוקחים מהשנה הזו, עינת השיבה: "ממש בהתאם לשם התוכנית- גוונים. נחשפתי בשנה הזו לגווניה השונים של היהדות. זרמים שפחות הכרתי, היכרות עם יהדות כתרבות, התמודדות עם מזה להיות יהודי לא בארץ ישראל, הסתכלות פנימית. כמעט כל מפגש/אירוע משפחתי/עם חברים אני מריצה בראש את המפגשים- איך אפשר לעשות אחרת, לתת ערך מוסף, לתת פרשנות שלנו."
אודי מוסיף: "התכנית הזכירה לי את ההנאה שבקריאה ודיון על טקסטים שנוגעים לי אישית, משפחתית ולאומית והמשיגה שאלות יסוד בצורה חדה, דווקא בימים אלה, של התכנסות פנימה וסערות מבחוץ, המסגרת של גוונים וההזדמנות שהיא מעניקה, לחשוב, לדון ולחלוק היא מקור אפשרי לנחמה ופתח לניווט יציב במים סוערים"
נירית חזן השתתפה בגוונים 5, בהנחיית ניר ברוידא ומיכל גוטמן, כאשר שאלתי אותה במבט לאחור מה נשאר איתה מהתוכנית היא השיבה "במבט לאחור, מה שנשאר איתי מהתוכנית זו ההנאה וסקרנות של לימוד טקסטים בחברותא, הערכה מחודשת לעומק, לחוכמה ולעושר שבכתבים השונים והרלוונטיות שלהם לחיינו היום, יחד עם הבטחון הזה שמידת בקיאותי בחומר ובדקויות לא עושה אותי (או אחרים.ות) יותר או פחות יהודיה. בנוסף, ולא פחות חשוב מזה, התחזקה בי מחדש ההכרה וההערכה בחשיבותה של קהילה לחוסן האישי".
אופיר גוטלזון שהשתתף בגוונים 10, מספר "לקחתי איתי את ההבנה שהיהדות היא מה שאני אבחר לעשות ממנה. המסע מלווה אותי כל רגע בהבנה שכישראלי שחי באמריקה חובתי היא להיות חלק מהקהילה היהודית האמריקאית וליצוק לתוכה את הישראליות. כשישנה אי ודאות, כדאי להסתכל אחורה וללמוד על תקופות דומות בעבר, ולקחת מהן תובנות לגבי ההווה והעתיד ולראות שלא הכל שחור או לבן".
דורון גלפז השתתפה בגוונים 11 בהנחייתי, כששאלתי אותה מה היא חושבת שיכול להיות הערך המוסף דווקא השנה, בתקופת קורונה לעסוק בתכנים של גוונים, השיבה "בתקופה קשה זו, הערך המוסף של גוונים הוא תחושת שייכות, קהילתיות, מקום פורקן ושיתוף, מקום ללא שיפוטיות והכלה. שיח ודיון חשוב כל כך למי שרחוק מהבית וחצוי, או לא חצוי אך הלב מחפש מרגוע".
נרי לייף חומה השתתפה בגוונים 4 בהנחיית ניר ברוידה, שאלתי אותה מה הדבר המשמעותי שקרה לה במהלך התוכנית : "ירון בן זוגי ואני השתתפנו יחד בתוכנית אחרי כמה שנים שכבר חיינו כאן ובמהלכה התחלנו להבין שיש קוטקסט תרבותי, רוחני וחברתי זמין מאד וקרוב ללב שעד כה לא שאפנו להכירו –יהדות אמריקה. ההיכרות עם יהדות אמריקה הראתה לי את הדרך להשתייך לקהילה התרבותית היהודית וגם לבני המקום. אני חושבת שההשתתפות בגוונים עזרה לי למצוא מחדש את המינון הנכון עבורי בין התערבבות והשתייכות למקומי לבין שמירה על מרכיבי זהות שהם שורשיי. במהלך ההשתתפות בתכנית נוצר אצלי מאזן בין השייכות לישן לבין אימוץ החדש המתהווה, וזה חיבר אותי מחדש לקהילה הישראלית והעניק לי תחושת שייכות למקום, לעמק הסיליקון. היום אני לא חווה את שייכותי לקהילה הישראלית או היהודית כהתבדלות אלא כהרחבה והעמקה של הזהות והשייכות שלי."
במסכת ברכות בתלמוד מסופר על רבן גמליאל שפתח את בית המדרש רק עבור קבוצה קטנה, והייתה על כך ביקורת בקהילה. ביום שהדיחו את רבן גמליאל פתחו את דלתות בית המדרש, וכל מי שרצה נכנס. כשחשבתי על תוכנית חמישים גוונים נזכרתי בסיפור הזה. אם במחזורים הקודמים של גוונים ביקשנו התחייבות ברמה גבוהה מאד, מפגש בן 3 שעות אחת לשבועיים והשתתפות בסיורים וימי עיון בסופי שבוע, מה שאולי מנע מחלק מהא/נשים בקהילה להצטרף, בתוכנית חמישים גוונים הדלתות יהיו פתוחות, אין תנאי כניסה חוץ מהבעת עניין ורצון להיות חלק. אני רוצה להזמין כל אחד ואחת מכםן למסע המשותף, להיכנס איתנו אל בית המדרש, להכיר א/נשים, רעיונות וקהילות. להיות חלק מהמסע הזה של חמישים גוונים.
להרשמה ופרטים נוספים לחצו כאן.
*הכותבת, יעל יחיאלי, היא מנחת קבוצות העוסקת בתפר של זהות, יהדות וקהילה. בשנים האחרונות ניהלה יחיאלי את תחומי חופש דת ודמוקרטיה בארגון 'שתיל – הקרן החדשה לישראל'. היא אקטיביסטית למען חופש דת, ממקימות ארגון 'הויה' לטקסי חיים ישראלים-יהודים ובמשך שנים הנחתה צוותים במכינות קדם צבאיות שונות, לימדה בבתי מדרש שונים מטעם בינ"ה, במדרשה באורנים ובבית מדרש אלול. יחיאלי הנחתה קבוצות של דיאלוג בין דתי בירושלים בין יהודים, נוצרים ומוסלמים, ופעלה למען הידברות בין חלקי האוכלוסייה השונים, היא פעילה פמיניסטית במאבק נגד הדרת נשים ולמען קידום נשים לעמדות משפיעות בקהילה ובפוליטיקה. יחיאלי הנחתה את תוכנית גוונים 11 ותנחה את חמישים גוונים.