מורה לעברית? זה הזמן להירשם לכנס המורים והמורות הגדול שמארגן בגד כפת
כנס המורות הגדול שמארגן מידי שנה בית הספר לעברית של ה-ICC, בגד כפת, יתקיים בקמפוס ה-OFJCC ב-5 בפברואר וכל מורה לעברית מכל מסגרת מוזמנ/ת להצטרף. בכנס, יוצעו מגוון הרצאות מרתקות העוסקות, בין היתר, בעמיות יהודית בחינוך, הוראת שפה שנייה בגיל הרך, למידה מבוססת נתונים, התפתחות שפה וקוגניציה, הוראה דיפרנציאלית, דקדוק ועוד, אז זה הזמן להירשם
זו השנה הרביעית שבגד כפת, בית הספר לעברית של הקהילה הישראלית באזור העמק והמפרץ, מקיים את הכנס הגדול למורות ומורים לעברית כשפה שנייה. הכנס, שכל כולו העשרה מקצועית, יתקיים פנים אל פנים, לראשונה מפרוץ הקורונה לחיינו, ויציע מגוון הרצאות מרתקות העוסקות בהוראת העברית.

"צוותי ההוראה וקהל התלמידים והתלמידות עובדים בסביבה מאתגרת ודינמית, המציאות החינוכית משתנה תדיר, ולנו בבגד כפת חשוב לתת מענה לסוגיות האלו" אומרת נירית פרייקורן, מנהלת בית ספר בגד כפת. "יצרנו כנס שנוגע בקשת של תחומים רלוונטיים, ומביא קולות חדשניים ומגוונים. אנחנו פותחים את האירוע לכל המורים והמורות מכלל המסגרות הפועלות בתחומי לימוד השפה העברית באזור, החל מבתי ספר יהודיים, בתי כנסת, קולג' ועד למסגרות פרטיות. בחרנו בקפידה את ההרצאות ואת המנחים והמנחות בכנס וכל מי שמתעסק/ת בהוראת העברית מוזמן להגיע ליום העיון המרתק".
אז מה צפוי השנה בכנס?
11:00–9:30 בבוקר: הרצאה מרכזית
עמיות יהודית וחינוך – קווי מתאר בשיח החינוכי ושילוב עמיות יהודית בחינוך, החוויה בבית הספר ומחוצה לו
מנחים: רבי אמיתי פריימן, מנהל פרויקט Z3 ואדם אילת, המנהל הכללי של בית הספר היהודי רונלד סי וורניק.
בהרצאה נעסוק בעמיות יהודית, נלמד מאיפה הגיח המושג הזה ולמה הוא מתייחס, נבחן מהי הרלוונטיות של התפיסה לנקודת הזמן שבה אנחנו חיים ומה ניתן ללמוד משימוש בתפיסה זו. בחלקה השני של ההרצאה, ניקח את התיאוריה אל השטח החינוכי, נציג מודלים אפשריים של עמיות יהודית ונעמיק בתיאורי מקרה מתוך המציאות, בהם הייתה דילמה בנוגע לתכנים של עמיות ואיך דרך המודלים המוצגים ניתן ליצור דרכי התמודדות חינוכיות. דרך שיתוף מקרים מהקהל נבחן את תפקידה של העברית כתומכת בחינוך לעמיות.
על המנחים:
אמתי פריימן

אמתי גדל בירושלים, הוסמך כרב בניו יורק וכיום מתגורר בפאלו אלטו. מנהל פרויקט Z3, יוזמה של משפחת אושמן JCC שמטרתה לחזק את הקשר בין יהודי התפוצות לישראל, המבוסס על ציונות מכוונת עמים.
רבי פריימן הוא גם המייסד של שזור/Interwoven, ארגון המתמחה בסיפור יהדות ארצות הברית לישראלים, מוסמך של YCT, בוגר תוכנית Wagner-Skirball ובעל תואר שני כפול במדיניות ציבורית ומדעי היהדות מאוניברסיטת ניו יורק.
אמתי נשוי למיכל והם ההורים הגאים של מיה, יהלי ורועי.
אדם אילת

המנהל הכללי של בית הספר היהודי רונלד סי וורניק בפוסטר סיטי, קליפורניה ומוביל קבוצה של מחנכות ומחנכים שעוסקים בפיתוח מנהיגות מבוססת מסורת וערכים יהודיים. בעבר שימש כדיקן מדעי היהדות והעברית בבית הספר התיכון של הקהילה היהודית של המפרץ בסן פרנסיסקו, שם לימד קורסים בתלמוד, מחשבת ישראל, היסטוריה ודתות השוואתיות. אדם לימד גם בתיכון היהודי "קהילה" בפאלו אלטו, ב"ממזרח שמש" בית מדרש למנהיגות חברתית בחולון ובמכון "נסיעה". בשנת 2019 הוענק לאדם פרס דילר למצוינות בחינוך יהודי. בעל תואר ראשון מאוניברסיטת מק גיל, תואר שני מאוניברסיטת תל אביב ובעל תעודות בחינוך ממכון שלום הרטמן, אוניברסיטת ישיבה, אוניברסיטת הרווארד והסמינר התיאולוגי היהודי. אדם השתתף בתכניות התמחות של מכון וקסנר, קרן תקווה ו-M2 וכיום הוא בפקולטה של תכנית ההתמחות בעמיות יהודית M2. הוא מתגורר באוקלנד עם אשתו ושלוש בנותיו.
12:15–11:15 בבוקר: שלושה מושבים מקבילים (בהרשמה מראש)
כשילדים פוגשים שפה נוספת
מנחה: אליאנה גורדון, המנהלת הפדגוגית של בגד כפת ומרצה באוניברסיטת הבראיקה במקסיקו סיטי.
האם בגיל הרך יש מקום ללמד שפה נוספת? ואם כן מה בעצם אנו אמורים ללמד? ואיך? במהלך הסדנה נכיר על קצה המזלג את הגישות שקיימות בנוגע לרכישת שפה נוספת בגיל הרך בכלל, ונתמקד ברכישת השפה העברית בפרט. בנוסף נקבל כלים ורעיונות לשיעורים מוצלחים שנותנים מענה לכלל האוכלוסיות שאיתן אנו עובדים.
על המנחה:
אליאנה גורדון

אליאנה היא מורה לעברית ולימודי יהדות מזה 25 שנה, בשנה האחרונה עובדת כמנהלת הפדגוגית של בגד כפת. במהלך השנים צברה ניסיון רב בחינוך, לימדה 12 שנים בתפוצות (ארגנטינה ומקסיקו) ו-12 שנים בישראל כמורה ורכזת פדגוגית בבית הספר הריאלי העברי בחיפה.
בעלת תואר ראשון במקרא ממכללת אורנים, תואר שני בחינוך יהודי מהאוניברסיטה העברית בירושלים ותעודת הוראה בלשון עברית ולימודי יהדות ממכללת שז"ר בואנוס איירס. בנוסף, בעלת התמחות בהוראת המקרא מאוניברסיטת הבראיקה מקסיקו סיטי, עברית כשפה נוספת ממכון מופ"ת, ריכוז פדגוגי מהאוניברסיטה הפתוחה, PBL ממט"ח והנחיית מורים ממכללת גורדון.
אליאנה עוסקת בהדרכת מורים וייעוץ פדגוגי, מעבירה השתלמויות וקורסי הכשרה למורים.
איסוף ללמידה – למידה מבוססת נתונים
מנחה: נילי פינחסי, מנחת בתי ספר של מט"ח בתכנית "בשביל העברית"
כולנו מבינים את החשיבות של הערכה מעצבת ואיסוף נתונים בתהליך ההוראה והלמידה, אבל לא תמיד אנחנו יודעים מה להעריך ואיך. במפגש נשוחח על סוגי נתונים ודרכים שונות לאיסופם, נדגים תהליך איסוף נתונים ביחידת לימוד של "בשביל העברית" תוך הפעלת מערכת שיקולים רלבנטית, ונציע כלי פרקטי לאיסוף נתונים ביחידת לימוד.
על המנחה:
נילי פנחסי – מנחה במט"ח

נילי הגיעה לעסוק בהוראה כקריירה שנייה, מתוך רצון להשפיע ולשנות במקום המשמעותי ביותר – חינוך. אחרי הוראת אנגלית במכללת ויצו בחיפה, עברה לארצות הברית, ללמד עברית. נילי לימדה עברית במסגרות שונות – בתי ספר יהודיים, בתי ספר פרטיים לא-יהודיים, תיכון אחר צהריים ועוד. שימשה כמורה וכראש מחלקת העברית בחטיבה ובתיכון בבית הספר פוקס מזרחי בקליבלנד, אוהיו. במסגרת תפקידה כמנחת בתי ספר של מט"ח/בשביל העברית, נילי מסייעת לקדם הוראה ולמידה מיטבית בשיעורי העברית – משימה אותה היא נהנית למלא עד מאוד!
נילי בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל אביב, תואר ראשון באנגלית ותעודת הוראת אנגלית ממכללת אורנים, וכן סיימה לימודי בלשנות אנגלית בחוג לאנגלית באוניברסיטת חיפה. כמו כן, לנילי תואר שני בהוראת שפה זרה מ Michigan State University, והיא כעת דוקטורנטית בבית הספר לחינוך ב University of Illinois.
המדיה בשירות ההוראה
מנחה: יעל פלטי יהב, מנהלת בתחום החינוך הבלתי פורמלי, MA בהוראת עברית כשפה שניה, BA בקולנוע דוקומנטרי יוצר.
האם אפשר להביא לידי ביטוי את ארבעת מיומנויות הלמידה באמצעות יצירת סרטון?
במפגש נלמד איך להשתמש בטלפון שבכף ידנו כדי לערוך סרטונים מקוריים במהירות ובקלות.
לאחר התנסות קצרה, נקבל כלים מעשיים לממש את כל אלה בעבודה היום יומית עם התלמידים.
על המנחה:
יעל פלטי יהב

יעל עוסקת בחינוך הבלתי פורמלי ובהוראת העברית ב- 15 שנים האחרונות. בעלת תואר שני בהוראת עברית כשפה שניה מבית ספר לשפות מידלברי (ורמונט) וכן תואר ראשון בקולנוע דוקומנטרי יוצר הכולל תעודת הוראה. בארץ עסקה בוידאו תרפיה עם נוער בסיכון בגילאים שונים ובמגוון תוכניות.
כיום יעל מנהלת, זו השנה השישית, את תוכנית "טייסים", קייטנות העברית ב-JCC בפאלו אלטו. בנוסף, החלה השנה במיזם "חגי ישראל עם אמא יעל" אשר מטרתו להנגיש את סימני החג לילדים ולקרב אותם לתרבות הישראלית.
השקפת העולם של יעל הינה הכוונה וכלים בחינוך הבלתי פורמלי, והיא מאמינה שכך אפשר להגיע לילדים ולהביא לתוצאות טובות יותר ברכישת שפה.
בזמנה הפנוי אוהבת יעל לטייל בקליפורניה והאזור עם בעלה וארבעת ילדיה.
2:00–1:00 בצהריים: שלושה מושבים מקבילים (בהרשמה מראש)
מה למדתי בגן: תמיכה בהתפתחות שפה וקוגניציה בגילים המוקדמים
מנחה: שירן ורדי, קלינאית תקשורת, MA בהתפתחות הילד, יועצת התפתחותית פרא-רפואית ומדריכת הורים
מהי תרומתם של אנשי החינוך בגנים ובבתי הספר להתפתחות השפה של ילדים וילדות?
לפעמים, יותר ממה שנדמה. באמצעות אמצעים זמינים של משחק ושיח, אנשי חינוך יכולים לתמוך בהתפתחות מיומנויות חשובות ביותר, הקשורות ל TOM – Theory of Mind. בעברית – תאוריית המיינד – יכולת מהותית אשר מתפתחת אצל ילדים בגילאים הצעירים, ומהוות את קרש הקפיצה הראשון בדרך להבנה חברתית, הסקת מסקנות, ניווט בסיטואציות חברתית, נימוק והסבר ועוד. בהרצאה נבין לעומק מהן המיומנויות הללו, וכיצד ניתן לתמוך ולעודד התפתחות תקינה של היכולת הזו במסגרות החינוך.
על המנחה:
שירן ורדי
קלינאית תקשורת, MA בהתפתחות הילד, יועצת התפתחותית פרא רפואית ומדריכת הורים.
שירן ניהלה בעשור האחרון קליניקה פרטית בת״א לטיפולי שפה ותקשורת, במקביל להובלת כיתות וגני תקשורת במשרד החינוך.
מרצה בנושאי התפתחות הילד במגוון תחומים להורים, צוותי חינוך וצוותי רפואה.
הילד במרכז – הוראה דיפרנציאלית והאתגרים הטמונים בה
מנחה: אליאנה גורדון, המנהלת הפדגוגית של בגד כפת ומרצה באוניברסיטת הבראיקה במקסיקו סיטי
השנים עברו והצרכים של הילדים השתנו, מה שהיה נכון ומתאים עבור כולם כבר לא רלוונטי לכלל. הנטייה בחינוך הינה ראיית הילד וצרכיו במרכז, והאתגר הגדול הוא בידי המורים. איך מנהלים כיתה ומלמדים ידע ומיומנויות כשלכל ילד צורך אחר, סגנון למידה שונה ותחומי עניין מגוונים? במהלך הסדנה נקבל טעימה מהגישות והשיטות השונות הקיימות בתפיסה של ההוראה הדיפרנציאלית. נחלוק רעיונות בין משתתפי הסדנה ונחשוב על השיקולים שעומדים מאחורי הרעיונות האלה.
למה לי דקדוק עכשיו? מקומה של הלשון בתוכנית הלימודים
מנחה: נילי פינחסי, מנחת בתי ספר של מטח/בשביל העברית
למה לי דקדוק עכשיו? זו שאלה אותה שואלים לומדי עברית לא מעטים, ולעיתים גם מורים. במפגש שלנו, נמצא ביחד תשובות טובות לשאלה. בחלק הראשון של המפגש נדבר על מה זה בכלל דקדוק, מה חשיבותו בשימושיות בשפה ובלימודה, ואילו עקרונות ושיקולים מתודולוגיים רלבנטים בהוראתו. בחלק השני נדגים הוראת דקדוק מתוך יחידת לימוד של "בשביל העברית". בסיום המפגש יהיו בידי המשתתפים כלים מעשיים להוראת דקדוק בכיתה.
כנס המורות של בגד כפת יתקיים ביום ראשון, ה-5 בפברואר 2023, בין השעות 9:00 בבוקר ל-2:15 אחר הצהריים. לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן.
לשאלות ניתן לפנות לצוות בגד כפת- begedkefet@paloaltojcc.org