ג'ובילי 2021: יוצאים מהבועה ופועלים למען צדק חברתי
ביום ראשון, ה-31 בינואר, כולכם מוזמנים ל-Jewbilee, האירוע השנתי של ג׳ייסיסי לוס גאטוס, המציע מגוון הרצאות וסדנאות שיהיו השנה תחת הנושא אקטיביזם וצדק חברתי בראייה יהודית. דנה גריצר-גוטליב מביאה לכם את כל הפרטים על האירוע, את הסיפור האישי שלה על לקיחת אחריות מקומית ואת סיפורם של שניים ממנחי הסדנאות – מתן זמיר ונאוה שטטמן שמשתפים אותנו בנסיבות שהביאו אותם לעסוק בשוויון ובצדק חברתי
מאת: דנה גריצר-גוטליב
לפני שתים עשרה שנים התמקמנו בעמק הסיליקון המשגשג. ירוקה עד כאב חיפשתי קשר. קבוצות כמו ״כבר כאן״ ו״מקטרים בעמק״ לא בקעו עדיין מקליפתן ומצאתי עצמי נודדת בין חוגים ומפגשים רבים במטרה למצוא חברים ומשפחה שאיתם נרגיש בודדים יחד. מוכר?
אני זוכרת שני דברים; הראשון, אחוז מתנדבים והתנדבויות גבוה בכל מקום. וידוי, כעולה חדשה, התנדבות עבורי הייתה מילה נרדפת למשהו שהעיק על שגרת היום העמוסה. נזכרתי בהורה ההוא במושב שעמד בצומת ליד בית הספר כל יום, בחום ובקור, בחליפה זרחנית קמוטה, כובע מצחייה ישן ותמרור ביד, מסמן למכוניות לעצור. לא נעים להודות אבל אז חשבתי שהוא קצת פראייר ובטח אין לו דברים אחרים לעשות בחיים.
הזיכרון השני קשור בשיחת נשים בחוג ישראלי אליו נרשמתי. ציפורה (שם בדוי) שיתפה בלב שבור שחברותיה חוזרות לישראל והיא נשארת לבד בחושך. אזרתי אומץ ושאלתי את שאלת ה-״כמה שנים את כאן״? חמש עשרה ענתה. ״ומה עם חברות לא ישראליות ״ (ביננו, חמש עשרה שנים זה הרבה זמן לנטוע זרעים של קשר, להשקות וליהנות). לא, השיבה. אין לי קשרים עם מקומיות והאנגלית שלי ממש גרועה, אני בקושי מדברת, בעיקר עם קופאים/ות בחנויות.
באותו הרגע חשתי התגלות קוסמית וציינתי לעצמי בפתק פנימי שאעבוד קשה במקום שעכשיו הוא כאן, כדי לא לחיות בבועה בין שם לכאן.
אז איך המיני סיפורים שלי על לקיחת אחריות מקומית והתנדבות קשורים אלינו ולאירוע השנתי ג׳ובילי אתם שואלים?
ביום ראשון, ה-31 בינואר 2021, בין השעות 1:30 ל-6:00 בערב כולנו מוזמנים לאירוע השנתי של הג׳ייסיסי של לוס גאטוס Jewbilee (חיבור בין המילים חג/יובל, jubilee ו-Jew) כדי להשתתף בחגיגה של תרבות, יהדות וקהילה.
זוהי חווית לימוד על פי מיטב המסורת היהודית בפורמט נינוח, פלורליסטי, לא פורמלי ורב-גוני והשנה תתקיים, במרחב הווירטואלי של המקום – בזום.
הנושא שנבחר להיות התמה המרכזית של האירוע הוא ״אקטיביזם וצדק חברתי״ בראייה יהודית, Social Justice (Tikun Olam) and Social Action (chesed ויהיו בו סדנאות מגוונות. המנחים שנבחרו להוביל את הסדנאות הם מנהיגים, פעילים, נושאי תפקידים בכירים ומתנדבים מהשטח בתחומים של אלימות בכלי נשק, צדק גזעי, צדק פלילי, איכות הסביבה וקיימות, פליטים ושוויון הזדמנויות בסיליקון וואלי בדגש על חינוך לצדק ושוויון בישראל.
בין ההרצאות הרבות והמעניינות יתקיימו מפגשים של בני נוער בנושא תיקון עולם, מפגש של Young adultsבנושא חסרי בית באזור ועוד. את הנאום המרכזי תישא הרבה ג'ני רוזן, מנהיגה הפעילה בתחומי הצדק.
בחרנו להביא לכם השבוע הצצה לשתי סדנאות שיתקיימו באירוע, האחת של מתן זמיר, סגן הקונסול הכללי של ישראל בסן פרנסיסקו והשנייה של נאוה שטטמן, פעילה בעמותה הלאומית לבריאות הנפש של מחוז סנטה קלרה. שניהם מספרים לנו על הסיפור האישי שלהם שהוביל אותם לעשייה של צדק ושוויון, על הסדנה שהם מעבירים ועל הסיפור של כולנו.
מתן זמיר
מתן זמיר הוא סגן הקונסול הכללי של ישראל בסן פרנסיסקו. הקונסוליה הכללית של ישראל לצפון מערב ארה"ב מכסה את צפון מדינת קליפורניה ואת המדינות אורגון, וושינגטון, איידהו, מונטנה ואלסקה. לפני סן פרנסיסקו מתן שירת שנתיים בקונסוליה הישראלית במומביי ושלוש שנים בקונסוליה הישראלית לניו אינגלנד שנמצאת בבוסטון. מתן הוא ירושלמי במקור ומאוד מחובר לעיר הולדתו ולקסמיה.
מה הסיפור שלך? למרות שלמדתי משפטים ידעתי שבשלב מסוים אני אבחר דווקא שלא להיות עורך דין. אהבתי לא מעט דברים במקצוע המשפטים אבל עם תחילת ההתמחות הרגשתי שאני חייב לייצג משהו או מישהו שאני באמת מאמין בו. הדרך משם לקורס הצוערים של משרד החוץ הייתה קצרה. היום, אחרי למעלה מתשע שנים במשרד החוץ, אני מודה לאל שנפלה בחלקי הזכות לייצג את מדינת ישראל. אני מאמין בלב שלם שלצד הביקורת שיש לנו כישראלים, מדינת ישראל היא נס גלוי ויש לנו אינספור סיבות להיות גאים בה ובמה שהיא מסמלת.
מה הסיפור של הסדנה? הסדנה נועדה לשפוך אור על הגוונים השונים בחברה הישראלית באופן שחוגג את ההישגים הרבים שקרו, אך מבלי להסתיר ולכסות על האתגרים שעדיין קיימים. לא מעט אנשים, גם בישראל עצמה, חשופים לאתגרים השונים מולם עומדות קבוצות מיעוט בחברה דוגמאות הן, קהילת הלהט"ב, המיעוט הבדואי וקהילת הישראלים יוצאי אתיופיה. מעט חשופים לעבודה המדהימה שעושים משרדי ממשלה וארגוני חברה אזרחית לסייע לאותן קהילות אל מול אותם אתגרים. בסדנה בחרנו להתמקד בשלושה ארגונים – "איגי" לנוער להט"ב גאה, "כוכבי המדבר" לקידום מנהיגות בקרב האוכלוסיה הבדואית ו"עולים ביחד" המסייע לבוגרי אוניברסיטאות יוצאי אתיופיה להשתלב ולהתקדם בשוק התעסוקה בישראל.
מה הסיפור שלנו? כולנו, למרות המחלוקות ולמרות ההבדלים, חברה אחת שיוצרת מדינה אחת. רק על ידי הכרת האחר והליכה, גם של כמה צעדים, בנעליו, נוכל להתגבר על כל מכשול שיוצב בדרכנו.
נאוה שטטמן
נאוה פעילה בעמותה הלאומית לבריאות הנפש של מחוז סנטה קלרה National Alliance on Mental Illness (NAMI) Santa Clara County. העמותה היא מלכ"ר התומך במשפחות ובאנשים החיים עם מחלות נפש.
מה הסיפור שלך? לפני שלושים שנה בתי אובחנה עם הפרעה דו-קוטבית. למדנו מהר כמה דלה היא התמיכה בחולים ובני משפחותיהם, השירותים הרפואיים ושירותי השיקום והדיור. את מירב התמיכה והידע קיבלנו מ-NAMI,
עמותה שרוב פעילותה מתבצעת על ידי מתנדבים. במשך השנים עזרתי בהתנדבות בהעברת קורסים ובשירותי תמיכה למשפחות. שירתתי כנשיאת הארגון, ובוועדה לבריאות הנפש של המחוז. בשל הגישה המוגבלת לשירותים, מחסור במיטות בבתי החולים, מחסור בפתרונות דיור וחוקי מקום המגבילים את אפשרויות הטיפול, חולים רבים לא מקבלים טיפול ומוצאים את עצמם בבתי הכלא. בשנת 2016 מוניתי להקים ועדת חקירה שתפקידה היה לבקר את התנאים בכלא המקומי. הועדה הוקמה לאחר שסוהרים היכו למות חולה נפש שנעצר לתקופת זמן קצרה מפני שלא נמצא בשבילו מקום בקהילה. למדתי כמה קשים ולא צודקים התנאים בכלא, שחלק גדול מהעצורים נמצאים בו מפני שאין בידם לשלם את הערבויות הגבוהות והקנסות. הציבור לא ער לתוצאות של מדיניות הענישה ללא שיקום שהציבור תומך בה ותמונת המצב הכללית באזורנו דומה למתרחש בכל ארה"ב בה מספרי האנשים בבתי הסוהר מהגבוהים בעולם. בשנים האחרונות הציבור נעשה ער לנזק העצום שגורמת גישה זו, ולמחיר הכבד שמשלמת החברה כתוצאה ממנה.
מה הסיפור של הסדנה? הסדנה מתרכזת ברפורמה במערכת השיפוט הפלילי והענישה באזורינו, הסיבות לשינויים וכיצד ישפיעו השינויים על הציבור וכיצד לתמוך בהם. הסדנה מתרכזת בשינויים שהושמו והשינויים המתוכננים.
ביולי 2020 ג'ף רוזן, התובע הכללי של מחוז סנטה קלרה הכריז על שינויים בגישה למשפט הפלילי ביניהם, הפסקת קנסות מאנשים חסרי יכולת, הקמת קרן עזרה לאירגונים שנלחמים באפליה, חיפוש פתרונות שפיטה ללא כליאה, הפסקתם של עונשי מוות, ביטול ערבויות הנדרשות במזומן ועוד. ג'ף רוזן ידבר בסדנה על הערכים היהודיים שהובילו אותו לרפורמה.
בסדנה ישתתפו גם חברת המועצה המנהלת של מחוז סנטה קלרה, סוזן אלנברג, שתדבר על פרויקט לשיפור מערכת החירום במחוז, אליסון ברונר, המנהלת הכללית של The Law Foundation שתדבר על תכניות לשיפור השירותים שעזרה בפיתוחה ואליסה קוף-ויינברג, המייצגת ארגונים המספקים שירותי רווחה, שתדבר על פרויקט שירותי חירום המתרכז במניעת אשפוזים ומעצרים. חברי הפאנל גם יתנו הצעות כיצד לתמוך בשינויים המתוכננים.
מה הסיפור שלנו? זו הזדמנות בשבילנו, הקהילה היהודית והישראלית, ליישם ערכי יהדות חשובים: תיקון עולם המבקש מאיתנו עשיית דברים מועילים לאנושות ורדיפת צדק. היהדות מעוניינת יותר בשיקום מאשר בענישה: אֱמֹר אֲלֵיהֶם חַי אָנִי נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה אִם אֶחְפֹּץ בְּמוֹת הָרָשָׁע כִּי אִם בְּשׁוּב רָשָׁע מִדַּרְכּוֹ (יחזקאל כ"ג, פסוק י"א).
על אירוע הג'ובילי מנצחת מאיה טריפ, מנהלת התוכניות היהודיות בג׳ייסיסי של לוס גאטוס, ולדבריה ג'ובילי הוא לא רק אירוע עבורה, אלא מסע התפתחות ויציאה מהבועה וכניסה לאמריקה האמיתית.
"חשוב לי לפתח ולהיות חלק מהקהילה והקהילות מסביבי, לצאת מאזור הנוחות ולהשתייך למעגלים שונים", היא מספרת, "סביב האירוע הטרגי של ג'ורג' פלויד הבנתי עד כמה אני לא מודעת לעולם הנמצא מחוץ למפתן ביתי. בעקבות הקורונה והשפעותיה הכלכליות והאישיות, נפגעו רבים בקהילה. בנוסף אנחנו שומעים על מחאות, הפגנות וקריאות לצדק גזעי. ההחלטה להתמקד בצדק חברתי ועשיית חסד הייתה ברורה לנו".
מבחינת מאיה, הסיפור שלה מייצג את הסיפור של הרבה ישראלים כאן. "הגענו לאמריקה לפני 8 שנים ורק עכשיו אני מרגישה שאני יוצאת מה'שבלול' הפרטי שלי ומבינה שאנחנו, האוכלוסייה הנאורה, המקבלת, הפתוחה למהגרים, זקוקה לפעולה שלנו ולשאיפה לצדק חברתי. בפגישות של תת-הוועדות בתחומים השונים גיליתי עד כמה מערכת הצדק מוטית, בתי הכלא במצב מחפיר, מצב החינוך לא שוויוני, שלא לדבר על הפליטים שמגיעים לכאן. הייתי עסוקה בעצמי, במשפחה שלי ולא ראיתי את הבעיות המקומיות. ג׳ובילי מכנס שתי השקפות עולם שאני חלק מהן, היהודית והשואפת לצדק. אני רוצה לעזור לתקן את המצב".
אז ביום ראשון, ה-31 בינואר, אתם גם מוזמנים לקחת אחריות בכאן ובעכשיו. ג׳ובילי חושפת בפנינו הזדמנויות ללמוד על הנעשה בעירנו, לעשות מעשה ועל הדרך לפגוש א/נשים מקומיים/ות חדשים/ות ולזרוע זרעים של קשר. זוהי הזמנה לפתוח עיניים, ידיים, לב ולצאת קצת מהבועה. לפרטים והרשמה לג׳ובילי 2021 לחצו כאן.