המדריך השלם למתמודדים עם פטירה ואבלות

היכן יש כאן בתי עלמין יהודיים? מהן אפשרויות הקבורה? האם יש כאן חברה קדישא? ומהי הפרוצדורה במקרה שארצה להיקבר בישראל? כל אלו שאלות שמאוד חשוב שנקדיש להן מחשבה וניערך אליהן מראש כל עוד אנחנו בריאים וצלולים. כדי לספק לכם את כל התשובות, הכינה ועדת האבלות של ה-ICC מסמך מקיף הכולל מידע רב בנושא של פטירה ואבלות. בתקווה שלא נזדקק לו

מינואר 2020 צוות של ה-ICC ומתנדבים/ות מהקהילה החלו לעסוק בנושא של פטירה ואבלות מתוך מחשבה על המענה הקהילתי שלנו למצבים אלו.

Photo by iStock

עלה הצורך לאסוף את המידע ולהנגיש אותו כדי שבבוא היום, כאשר משפחות מהקהילה יזדקקו לו, הוא יהיה מאורגן וזמין ויתן להן מענה בשעת אבלן.

חשוב מאוד לצלם ורצוי גם לסרוק כל מסמך העובר תחת ידיכם – אינכם יודעים מתי תזדקקו לו בעתיד.

ראשי פרקים

פרק 1 – הערכות בבריאות טובה

בישראל

ייפוי כח מתמשך

חוק החולה הנוטה למות

צוואות, ירושות ועזבונות

כספים, קרנות פנסיה, קופות גמל וביטוחים

בקליפורניה

צוואות Will

Living Trust

Financial POA

Health POA

פרק 2 – בעת פטירה

בישראל:

הוצאת הודעת פטירה

הוצאת רישיון קבורה

פינוי הנפטר

אפשרויות קבורה או שריפה

בקליפורניה:

מסמכים ופינוי המפטר

אפשרויות קבורה או שריפה

פרק 3 – לקראת קבורה

בישראל:

קבורה לתושבים

קבורה למי שאינו תושב

בקליפורניה:

קבורה בצפון קליפורניה

טקסי לוויה/פרידה

פרק 4 – עלויות קבורה

בישראל:

מנהגי אבלות

הוצאת תעודת פטירה

הוצאת צו ירושה/צו קיום צוואה

סידורים

בקליפורניה:

הוצאת תעודת פטירה

הפעלת המסמכים המשפטיים

פרק 5 – לאחר קבורה

ליווי רוחני ורגשי

מענים קהילתיים

מקורות מידע וקישורים

מבוא

המידע במסמך זה הוכן בקיץ 2020, בידי ועבור חברי הקהילה המתגוררים בצפון קליפורניה בעמק הסיליקון, ורוכז מתוך אתרים הרלוונטיים לנושא. בכל שאלה או ספק יש לפנות לרשויות המתאימות והגורמים הרשמיים בנושאים אלה. 

באמריקה כמו באמריקה, רוב שירותי הפטירה ובתי הקברות הם פרטיים, מנוהלים על ידי חברות פרטיות והנתונים משתנים ממקום למקום. 

בעמק הסיליקון קיים בית לוויות יהודי אחד Sinai Memorial Chapel – Chevra Kadisha המשרת את צפון קליפורניה והמידע לגבי הטיפול בנפטר באזור נשאב מהם לשם הכנת מסמך זה. ארגון זה הוא community owned non-profit, ורווח שמצטבר בקופתם חוזר לקהילה ומשמש לעזור בטיפול בלוויות של משפחות נזקקות. בנוסף, בית הלוויות מטפל בנטיעת עץ בישראל לזכרם של בני קהילה שנפטרו באזור.
בית הלוויות זמין 24 שעות ביממה בטלפון 1-877-895-0359 ואיש הקשר שלנו שם הוא המנהל האזורי, דודו חביב, שניתן להשיגו בטלפון 650-369-3636 או 415-921-3636.

יתכן ובאזור שבו אתם מתגוררים יש ארגונים אחרים ונוהלים שונים ולכן מומלץ שתבדקו עם הארגונים באזורכם. למשל, בדרום קליפורניה או ניו יורק יש מספר בתי לוויות יהודיים.

לעניין טיפול הקבורה ביקיריכם המתגוררים בישראל הפרטים המופיעים במסמך זה נלקחו מאתרי משרדי הממשלה וארגונים נוספים העוסקים בתחום.

קישורים לאתרים מהם שאבנו את המידע שזורים בתוך ומופיעים בסיומו של מסמך זה.

אנחנו מקווים שתמצאו את המידע שאספנו מועיל ומאחלים בריאות איתנה ואריכות ימים.

Disclaimer: The information in this document is not intended to create, and will not create, an attorney-client relationship. The information contained here is not intended as legal advice. You should consult qualified legal counsel before acting on any information contained here.

תודות

תודה לעו"ד רקפת שפיים על תיקוניה, הערותיה והמלצותיה לפרק 1 של המסמך. עו"ד רקפת שפיים פועלת בישראל ומתמחה בתחום של דיור מוגן לאוכלוסיית הגיל השלישי. משרדה מעניק ליווי משפטי מקצועי וייחודי ללקוחות בתחום זה לתושבים החיים בישראל ולתושבי חוץ שהוריהם מתגוררים בארץ.
ניתן ליצור עימה קשר ישירות במייל rakefet@rmslaw.co.il או בטלפון 972-9-7676393+.

תודה לעו"ד עינת ארבל על הערותיה והתוכן שהוסיפה לפרק 1 של המסמך. עו"ד עינת ארבל פועלת בקליפורניה בעמק הסיליקון ומתמחה בתכנון עזבונות מתמקדת בלקוחות בינלאומיים. היא מסייעת ללקוחותיה  לערוך את צוואותיהם שיותאמו באופן אישי לצרכיהם, Living Trust, ייפוי כח ו- Advanced Health Care Directive. עינת גם מסייעת בהליכי קיום צוואה ו- Trust administration.
ניתן ליצור עימה קשר ישירות במייל  einat@arbel-law.com או בטלפון: 1-408-480-1632

תודה לאיילת נתיב, מנכ"לית חברת "עלי שלכת" על תיקוניה והצעותיה לתוספות במסמך. חברת עלי שלכת היא בית לוויות ישראלי, העוסקת בקבורה אזרחית, שריפת גופות, טקסי אבלות ושירותי קבורה והנצחה בישראל.
ניתן לפנות לחברה דרך האתר, במייל info@aleyshalechet.co.il או בטלפונים הבאים:
בישראל: 972-73-275-5750  מחו"ל: 1-800-333-188

תודה לדוד חביב, נציג חברה קדישא מבית הלוויות Sinai Memorial Chapel שבצפון קליפורניה על הערותיו והבהרותיו. ניתן להשיג את בית הלוויות 24/7 בטלפון 1-877-895-0359 או בטלפון 1-415-921-3636

פרק 1 – בבריאות טובה ולאריכות ימים – הערכות מוקדמת

פרק זה עוסק בתכנון משפטי וכלכלי בישראל ובארה"ב. מכיוון שבישראל אין מס עיזבון, החוקים הם שונים והמסמכים הם שונים. בארה"ב יש מס עזבון ולכן כדי לצמצם מיסוי מומלץ להכין מסמכים רלוונטיים.

התוכן הכתוב בפרק זה הוא הסבר כללי ואין לראות בו ייעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי. לשם קבלת המלצה משפטית יש לפנות  לעו"ד מוסמך בעניין. אין באמור לעיל כדי ליצור יחסי עו"ד-לקוח בין הקוראים לבין מי משהכין את המסמך או מי שמפרסם אותו.

תוך כדי הכנת המסמך, הבנו כי מומלץ לכל בגיר שייתן את הדעת על הנושאים שיוזכרו בהמשך ויפעל בהתאם לשיקול דעתו/ה. נזכיר מספר מושגים משפטיים שמומלץ ורצוי ללמוד עליהם ולהכין את המסמכים הרלוונטיים כאשר אנחנו בריאים וצלולים, מבעוד מועד, כדי להקל על האנשים הקרובים לנו בזמן שלא נוכל לקבל החלטות על עצמנו או חלילה במקרה של פטירה.

בקליפורניה

בגלל Probate Court וחוקי מס עזבון, בהעדר מסמכים רלונטיים המדינה היא שמטפלת בעזבון. הליך הפרובייט יקר וארוך ובדרך כלל חל על נכסי דלא ניידי. מס העזבון חל על כלל הנכסים (העולמיים) למי שנחשב "אמריקאי" או על נכסים אמריקאיים למי שאינו נחשב "אמריקאי".

צוואה Will

צוואה היא מסמך משפטי בו אדם מפרט מי הם היורשים שלו, ממנה אפוטרופוס לילדיךלילדיו הקטינים ומינוי אדם שיפעל מטעמו כדי לממש את שהוכתב בצוואה. במידה והאפוטרופוס המוצע בצוואה מתגורר רחוק, מומלץ למנות אפוטרופוס זמני המתגורר בקרבת מקום לילדים.

בהעדר צוואה המדינה מתערבת בהליך ארוך בו השופט הוא שיקבע מי יהיו האפוטרופסים של ילדינו הקטינים, ובינתיים יהיו בשרותי אמנה.

הירושה היא העברת רכושו של הנפטר ליורשים על פי דין. העיזבון הוא כלל נכסי המת העוברים בירושה אל היורש, הרכוש, הנכסים (כולל נכסים של קניין רוחני), הזכויות והחובות שלו.

Probate Court הוא בית משפט בארה"ב הדן ומטפל בחלוקת עזבונות. כדי להימנע מהליך ותשלומים לבית המשפט, מומלץ שכל מי שיש לו רכוש ייצור חוזה נאמנות.  

חוזה נאמנות Living Trust

חוזה הנאמנות הוא מסמך משפטי בו יוצרי הטראסט שהם גם מנהלי הנכסים וגם הנהנים (grantor), רושמים ומעבירים את הנכסים לטראסט. הטיפול ברכוש ונכסים נעשה על ידי מנהלי הנאמנות כל עוד הם בחיים ובעלי כשירות משפטית. במידה וחס וחלילה קורה משהו לכל בעלי הטראסט, או כאשר בעלי הנאמנות אינם כשירים, אז מנהל העיזבון (שמוגדר בנאמנות) דואג לחלוקת העיזבון כפי שהוגדר בטראסט. המסמך מתאר איך לחלק את העיזבון ובא להגן על הנכסים שלך כדי להימנע מתהליך הפרובייט. בית המשפט לניהול עזבונות, בהעדר חוזה נאמנות, גובה כ-4% מהעיזבון לשם טיפול. כתיבת הטראסט תמנע את ההליך של הפרובייט ותבטיח שעיזבונכם יחולק בהתאם לרצונכם.
בטראסט יש לרשום נכסי דלא ניידי כמו בתים, חשבונות בנק, מניות וכו'.

מומלץ לרשום בנאמנות  רק את הנכסים הקיימים בארה"ב כי האכיפה בכל מדינה היא על פי דין המקום.

לערירים, ה- JFCS מציע שרותי Professional Fiduciary שבעצם הם הנאמנים במקום שהמדינה תטפל באדם או בעיזבון.

Durable Power of Attorney for Financial Matters (DPOA)

זהו מסמך משפטי בו אתה ממנה נציג מטעמך שיוכל לטפל בעניינך הכספיים ולפעול בשמך כאשר אין באפשרותך לקבל החלטות באופן עצמאי.

Healthcare Power of Attorney

שני המסמכים הבאים דנים בהחלטות רפואיות כאשר אדם אינו יכול לקבל החלטות על עצמו.

Advanced Healthcare Directive (AHCD)

במסמך זה כל אדם בר החלטה יכול לקבוע אלו החלטות רפואיות וטיפול רפואי יהיה מעוניין לקבל במקרה שלא יוכל לתקשר או לא יוכל לקבל החלטות באופן עצמאי. במסמך זה ניתן למנות סוכנים מטעמך שיוכלו לדבר עם הרופאים ולתקשר עמם את רצונותיכם כפי שהגדרתם מראש. למשל, ניתן לקבל החלטות על הארכת חיים, תרומת איברים, מקום קבורה, שריפה ועוד.

HIPAA Release (Health Information Portability Authorization Act)

במסמך זה אתה ממנה נציג מטעמך שיוכל לקבל מידע ולשוחח עם הצוות הרפואי, ולקבל החלטות רפואיות במידת הצורך ונכנס לתוקף כאשר אינך יכול לתקשר או לקבל החלטות באופן עצמאי עם נותני השירותים הרפואיים. 

מומלץ שגם ילדים בגירים (כאלה שנמצאים בקולג') יחתמו על מסמכים אלה.

Estate-Related Documents

  • An original signed will, or revocable trust, dictating who inherits assets
  • A durable financial power-of-attorney form(s)
  • Durable health-care power-of-attorney form(s)
  • Information about, and the keys to, any safety deposit boxes (specific location and box number)
  • Vehicle titles (cars, boats, motorcycles, etc.)
  • Real estate deeds
  • Stock, bond and annuity certificates
  • A list of brokerage and escrow mortgage accounts
  • Tax documents for the last three years
  • A list of all banking-related accounts (checking, savings, money-market funds, or bank-related investment or retirement accounts), along with online log-in information. Note: Because identity theft is such a reality these days, it is important that you have this information recorded so that it is accessible to the individual who will need it but it should not be so accessible that you make it easy for a thief to find it. You should make sure someone you trust knows where the information is located and how to access it.
  • Insurance policies, including life, disability, homeowners, renters, automobile, and long-term care insurance (Family members need to know the name of the carrier, the policy number and the agent associated with the policy)
  • Pension, 401K, IRA, or plan information
  • Information about debts (credit cards, mortgages, personal or business loans, utilities, and taxes owed)
  • Digital assets – access to LinkedIn accounts, Facebook accounts, Instagram, Tweeter, pictures, computer. You can add a legacy contact to your Facebook account. This person will be able to make decisions about your account once it is memorialized. 

Suggested "Grab and Go" Folder

  • Homeowner’s insurance policy
  • Auto insurance policies
  • Scanned images of driver’s license(s) (front and back)
  • Social Security cards for the entire family
  • Credit cards (front and back)
  • Durable health care and financial power-of-attorney form(s)
  • Key phone numbers (of family members, friends, and co-workers)
  • List of bank account numbers
  • Business Papers (partnership agreements, corporation agreements, employment agreements)
  • Marriage Certificate
  • Birth Certificates
  • Citizenship Papers/Passports

  בישראל

ייפוי כח כללי – הוא מסמך בו אתה ממנה אדם שיפעל מטעמך כאשר אתה עדיין כשיר לקבל החלטות. לטיפול בענייני מקרקעין יש צורך בייפוי כח ספציפי. 

כאשר אינך כשיר לקבל החלטות, יכנס לתוקפו ייפוי הכח המתמשך.

ייפוי כח מתמשך

במרץ 2016 יצא בישראל תיקון לחוק האפוטרופסות. תיקון זה מאפשר לאדם לתת הנחיות במידה ויגיע למצב בו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות בעצמו. הדרך לעשות זאת זה על ידי מילוי מסמך הנקרא ייפוי כח מתמשך.

ייפוי כח מתמשך הוא מסמך משפטי אשר שם במרכז את זכותו של כל אדם לחיות את חייו בהתאם לבחירותיו ולרצונו. מסמך זה מאפשר לתכנן את עתידך ולקבל החלטות בשלב בו הנך צלול ובעל יכולת ומסוגלות לקבל החלטות ולבצע פעולות. בייפוי הכוח המתמשך ניתן לקבוע כיצד ייראו חייך בעתיד, כאשר תגיע למצב שבו לא תהיה מסוגל לקבל החלטות או לנהל את ענייניך או לקבל החלטות בהיבטים מסויימים, ולמנות אנשים מהימנים עליך כמיופי כוח שיפעלו בשמך ועבורך, בתחומים שונים הנוגעים לחייך. בעת הסכמה של מספר מיופיי כוח יש לקבוע את חלוקת הסמכויות ביניהם. יש שלושה סוגים של עניינים הכלולים בייפוי הכוח המתמשך והם: עניינים רכושיים, עניינים אישיים ועניינים רפואיים בלבד.

מסמך זה רשאי לערוך רק עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת והוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי, ושאין לו עניין אישי בייפוי הכח המתמשך. המסמך יוגש בצורה מקוונת ורק לעורכי הדין שהוכשרו יש גישה למערכת המקוונת.

ייפוי כוח מתמשך שעוסק בעניינים רפואיים בלבד ניתן לערוך בפני עורך דין וגם בפני בעל מקצוע טיפולי (כמו רופא או עובד סוציאלי) ובעניינים מסוימים הקשורים בטיפול או אשפוז פסיכיאטרי יש צורך לקבל הסבר ולחתום בפני פסיכיאטר. מנסיון אישי, לאנשים בתחום המקצועי אין את הידע הנדרש בצד המשפטי ולכן מומלץ לערוך את המסמך מול עורך דין שהוכשר לשם כך.

עניינים אישיים הם ההחלטות שאדם היה בוחר לעצמו במידה והיה יכול לקבל את החלטותיו באופן אישי לגבי אורח חייו.

  • מקום מגורים בבית לעצמאים, טיפול תומך על ידי הכנסת עובד זר, הוספיס, מעבר לדיור מוגן, בית אבות או מוסד סיעודי/תשושי נפש, ניקיון הבית, מספרה, גידול חיית מחמד, יציאות מהבית, בישול או הזמנת אוכל, וכדומה.
  • מומלץ להקדיש מחשבה כיצד אדם רוצה שטקס סיום חייו יראה. במקרה זה לכתוב בצוואה, לדבר עם קרובים, או ליצור קשר עם ארגון או בית לוויות כדי להסדיר את רצונך בעודך בר/ת החלטה. בחירה בין קבורה מסורתית, קבורה חילונית, תרומת איברים (כרטיס אדי), תרומה למדע או שריפת גופה, והתקשרות עם גורמים מתאימים במידה והבחירה היא אינה המסורתית.
  • במידה ובוחרים בקבורה, מומלץ לרכוש חלקת קבר מבעוד מועד כי העלות משתנה (עולה) באופן משמעותי אם החלקה נרכשת לאחר הפטירה. 

עניינים רפואיים הם פירוט של בחירת הרופאים והטיפולים הרפואיים הרגילים.

  • בייפוי הכוח המתמשך הצד הרפואי מתייחס לטיפול הרפואי היומיומי בטיפולים והחלטות רפואיות שלא קשורות לסיום חיים, כמו בחירת הרופאים המטפלים, קופת חולים או פרטיים, בית החולים במקרה של אישפוז, וכדומה.
  • בנפרד מייפוי הכח המתמשך, קיים מסמך נוסף של משרד הבריאות חוק החולה הנוטה למות שקובע את המקרים והתנאים בהם אדם רשאי לקבוע ולתת הנחיות מקדימות איזה טיפול רפואי יהיה מוכן לקבל, אם בכלל, במידה שייקבע כי הוא סובל מבעיה רפואית חשוכת מרפא שתוחלת חייו אינה עולה על 6 חודשים גם אם יקבל טיפול רפואי. תוקף ייפוי כח זה הוא ל-5 שנים.

ענייני רכוש כוללים רכוש מקרקעין, רכוש מטלטלין או רכוש קניין. את אלה ניתן לפרט במסמך זה או להפנות לצוואה כתובה.

  • מתן הנחיות להשכרת נכסים, ניהול חשבונות הבנק, ניהול השקעות, טיפול בביטוחים ומימוש זכויות שונות.
  • במקרה שישנו עסק/חברה לנהל חשוב מאוד להסמיך את הגורם הנכון להמשך ניהול העסק/חברה.
  • ניתן להשאיר הוראות למתן מתנות לבני המשפחה (מתנות לנכדים), עזרה לילד/נכד, מתן הלוואות ותרומות.
  • ישנן פעולות הטעונות אישור בית משפט, על אף שמיופה הכוח הוסמך לבצע אותן ביפויי הכוח. למשל: מכירת נכס נדל"ן ופעולות מעל 500,000 ש"ח.

ייפוי כח רגיל הוא מסמך בו מעניק המייפה, הרשאה לאדם אחר, לפעול בשמו בעניין מסוים. ככלל, אין חובה לפנות לעורך דין לשם חתימה על ייפוי כוח, אולם המחוקק קבע שני מצבים בהם קיימת חובה לפנות לעורך דין נוטריון: ייפוי כוח כללי הנותן הרשאה רחבה לבצע פעולות בשמו של מייפה הכח, וייפוי כוח לביצוע עסקת מקרקעין, הטעונה רישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו). חתימתו של נוטריון על גבי מסמך משפטי, מהווה גושפנקא לתקינותו וכשרותו של המסמך. 

אז במה שונה ייפוי כוח מתמשך מייפוי כוח רגיל (נוטריוני)? תוקפו של ייפוי כוח רגיל פוקע כאשר אדם כבר אינו כשיר לקבל החלטות ואילו ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף דווקא בנקודה הזו (או כשיתרחשו תנאים אחרים שהאדם החליט לגביהם). 

צוואות/ירושות ועזבונות

צוואה היא מסמך משפטי רשמי שבו תוכלו למנות את הנהנים שלכם, לקבוע אפוטרופוס לילדיכם הקטינים, מה ייעשה ברכוש לאחר הפטירה, ולמנות מנהל שיוציא לפועל את הנחיותיכם בניהול הנכסים שלכם, תשלום חובות, הוצאות מיסים, זכויות העומדות לרשותכם, ולחלקם על פי רצונכם. מסמך זה יהיה בר-תוקף אם נעשה באחת הדרכים הקבועות בדין, ולא נפל בו פגם שלא ניתן לתיקון.

כדי להפעיל צוואה, בישראל פונים למשרד האפוטרופוס הכללי (על קיום צוואה בפרק אחר).

  • על פי חוק הירושה, בהעדר צוואה, או אם בטעות משהו נשמט משהו מהצוואה, הרכוש עובר ליורשים הטבעיים לפי רמת הקרבה ( בני זוג, ילדים וכו'). תמיד יש עדיפות לקשר משפחתי.
  • צוואה בסיסית מתעדכנת מעת לעת, חשוב בעיקר למרובי נכסים, לנישואים פרק ב' ולהורים לילדים עם צרכים מיוחדים שיצטרכו טיפול מיוחד במות ההורים. כמו כן מומלץ לבני זוג פרודים וגרושים, למי שהינו תושב חוץ ולהורים עם ילדים קטינים. בהעדר צוואה קטין עשוי לרשת חלק מדירת מגורים לדוגמא. במקרה זה ההורה הנותר לא יוכל למכור את הדירה מבלי לעבור הליך משפטי ארוך שיקנה לו זכות לעשות בדירה כרצונו. מומלץ, במידה ולא משאירים בצוואה ירושה למישהו מבני המשפחה להסביר מדוע (כבר קיבל עזרה כספית בעבר, נותק הקשר, או כל סיבה אחרת) כדי להקטין אפשרות ערעור בבתי משפט. חשוב להחתים עו"ד ולשמור אצל רשם הצוואות. אפשר גם לכתוב צוואה בעט (כחול) על נייר, בכתב יד ברור עם תאריך וחתימה. צוואה בכתב אינה מחייבת עדים.
  • תושב חוץ עם רכוש בישראל חל דין המושב. במידה והמוריש אינו תושב ארה"ב נכון ל-2020 לא חל על העיזבון מס. במידה והמוריש הוא אזרח אמריקאי יש לשלם מס עיזבון על פי חוקי המס במקום.
    למעט אם מדובר בנכסי מקרקעין. במקרים אלו עשוי לחול דין המקום בו ממוקם המקרקעין. ישנן סיטואציות בהן יחול מס עזבון גם אם המוריש אינו תושב ארה״ב ואינו אזרח אמריקאי. לדוגמא, במקרה בו תושב ישראל שאינו אזרח אמריקאי רכש נכס מקרקעין בארה״ב. במקרה זה יחול מס עזבון בשיעור של כ-40% על נכסים ששווים מעל $60,000. כמו כן מוריש אשר הינו אזרח אמריקאי אך תושב ישראל יהא חייב במס עזבון על נכסיו בכל מקום בעולם.
  • קופות גמל, קרנות השתלמות, תכניות פנסיה, ביטוח חיים ודומיהם אינם ברי הורשה, אלא אם צוין מפורשות בצוואה. הם עוברים למוטבים הרשומים בתכניות אלה או על פי חוק הירושה. מומלץ לוודא מיהם המוטבים בחשבונות אלה, ולוודא או לעדכן את שמות המוטבים במסמכי הבנק וחברות הביטוח. 
  • מינוי אפוטרופסות במידת הצורך
  • קלסר מסודר או קובץ דיגיטלי שפתוח לשני בני הזוג (ואולי גם לגורם שלישי) שמכיל את כל הביטוחים, הנכסים, הוראות קבע, הסכמי העבודה, ההלוואות, ההשקעות והסיסמאות לכל אתר ואתר.
  • העברה בין דורית נועדה  להקטין חבות מס ולהגדיל רווחיות עסקית ואת ההון הקיים בהתייחס לקביעת האסטרטגיה שתקבע בין המעביר ליורשים. מומלץ שהתכנון יעשה באמצעות כלים פיננסיים, מיסויים ומשפטיים. 
    • העברת העסק המשפחתי, ניהולו השוטף, החלטות אסטרטגיות, נציגות בדירקטוריון ויכולת השפעה כלכלית.
    • העברת הנכסים, הכספים וניירות הערך, אופן העברתם, זהות המקבל של אותם הנכסים ויכולתו להתמודד עם סכומי כסף משמעותיים, כאשר תכנון חכם עשוי לחסוך כספים רבים.
  • בדיקת נכסים ומימוש או העברת בעלות של אלו שיכולים להוות בעיה אחרי המוות כולל חלוקה ליורשים בעוד בחיים (שותפות בעסקים, נכסים בחו"ל וכיו"ב – שווה להתייעץ עם עו"ד ויועץ מס על החוקים השונים ותשלומי מס).
  • מכירת רכב אם יש צורך (לאחר המוות צריך להעביר על שם היורשים לפי צו ירושה וזה מסרבל – אם כי אפשרי. אם מתכננים להעביר על שם בן הזוג שנותר, אז אין תוספת "יד" אחרי המוות).
  • סימון ו/או הכנת רשימה של מפתחות לרכבים, דירות, בתים או כספות.

כספים, קרנות פנסיה, קופות גמל וביטוחים

כספים וביטוחים אינם כלולים בצוואות כי הם עוברים למוטבים, ולכן הטיפול בהם הוא שונה. מומלץ לוודא מיהם המוטבים בחשבונות אלה, ולעדכן במידת הצורך את שמות המוטבים (בחשבונות בנק, ביטוחים, קופות תגמולים וקרנות השתלמות).

  • חתימה בבנק על 'הסכם אריכות ימים', סעיף 'היוותרות בחיים' מאפשר משיכות על ידי השותפים בחשבון שנותרו עבור הוצאות שוטפות (אם הסכם זה לא נחתם, אז חשבון הבנק מוקפא ומחכה לצו ירושה – לוקח חודשים).
  • במידה וייפוי כח מתמשך הופעל, לוודא כי הבנק מקבל את המסמך כדי שמיופה הכח יוכל לפעול בשם הממנה בחשבון.
  • בדיקה אילו ביטוחים קיימים ותנאי מימוש שלהם. לבדוק ב"הר הביטוח"
  • בדיקה האם יש חשבונות בנק או קופות מוקפאות העומדות לרשותכם והכסף שבהן יכול לסייע ולהקל בתקופה זו. אתר הר הכסף מתופעל על ידי בנק ישראל בשיתוף משרד האוצר ורשות שוק ההון, ביטוח וחסכון    https://itur.mof.gov.il/#/main/landing
  • הוראות קבע, הלוואות והשקעות.
  • השארת סכום נזיל לטיפולים רגשיים, עזרה בבית בתקופת הסתגלות (קצרה או ממושכת) היעדרות מהעבודה או שינוי קריירה של בן הזוג הנותר, לוויה, מצבה, ארגון ימי השבעה וכדומה.

פרק 2 – בין פטירה לקבורה – תקופת האנינות

לזמן זה נקבע במסורת היהודית מעמד מיוחד. בתקופה זו קרובי משפחתו של הנפטר (אב ואם, אח ואחות, בן ובת, בעל או אישה) מכונים "אוֹנְנים", זאת משום היותם שרויים עמוק בכאבם ודעתם נתונה בהכנות ההכרחיות לקבורה, ולסידורי הלוויה, אולם מנהגי האבלות חלים עליהם כבר בפרק זמן זה.

יש להבדיל בין הודעת פטירה, רישיון קבורה ותעודת פטירה:

הודעת פטירה הינה מסמך המונפק על ידי רופא/פרמדיק (והמשטרה במקרה שיש חשש למוות לא טבעי) המאשר את מותו של אדם. הודעת הפטירה נחוצה לשם קבלת רישיון קבורה ההכרחי לביצוע קבורה. 

משמעות רישיון הקבורה הוא שהמדינה משחררת לטובת בית הלוויות (חברה קדישא, עלי שלכת, או כל בית לוויות אחר) את הטיפול בנפטר לשם תיאום מועד הלוויה, שריפה או תרומה. 

תעודת פטירה היא מסמך רשמי ממשלתי המונפקת בישראל על ידי רשות האוכלוסין וההגירה או ה-county בקליפורניה לצרכים רישמיים והנדרש בכל הליך הקשור לירושת הנפטר. 

את תעודת הפטירה מוציאים מאוחר יותר לאחר הקבורה.

בקליפורניה

יש שני ארגונים המטפלים בפטירתו של אדם:

בית לוויות ובית עלמין. הראשון מטפל בנפטר מזמן הפטירה ועד הבאתו לבית העלמין, ובית העלמין מטפל בנפטר בקבורה או שריפה ובניית מצבה.

מסמכים ופינוי הנפטר

בית הלוויות מטפל בנפטר ותומך במשפחה החל מזמן ההודעה על הפטירה, איסוף הנפטר ממקום פטירתו, העברת הנפטר לבית העלמין (לפי בחירת המשפחה), ואף מציע ליווי אבלות לאחר השבעה. השירות כולל גם הוצאת תעודת פטירה. החוק בקליפורניה דורש להירשם במחוז להוצאת תעודת פטירה. בית הלוויות מטפל מול הרשויות המתאימות באימות סיבת המוות על ידי רופא (California Health & Safety Code § 102795), איסוף פרטים אישיים על הנפטר מהמשפחה ומקבל אישור (permit) לקבורה או שריפה. בית הלוויות רשום ומוסמך לטפל בבקשה זו והזמן שלוקח הוא כ- 8-12 שעות עד לקבלת האישור. בתי הלוויות אינם מטפלים בקבורה עצמה אך הם מתווכים בתהליך.

בצפון קליפורניה יש בית לוויות יהודי בשם Sinai Memorial Chapel שזמין 24 שעות ביממה בטלפון 1-877-895-0359 . ניתן גם לפנות ישירות למנהל האזורי, דודו חביב, בטלפון 650-369-3636 או 415-921-3636.

בנוסף ל Sinai Memorial Chapel יש את Chevra Kadisha of the South Bay, השייכים לבית הכנסת האורתודוקסי עם אחד. שני הארגונים עובדים מול בתי לוויות ובתי עלמין שונים להכנת הנפטר לקבורה ומתווכים בקבורה עצמה.

גם במקרה והמשפחה רוצה להטיס את הנפטר, בית הלוויות הוא הגורם המטפל בהכנות אלה ובמסמכים הנדרשים (ראו בפרק הדן בהטסת נפטר לישראל).

במקרה של פטירה בבית חולים יש לחתום על טופס שחרור (release form) לבית הלוויות שנציג מטעמם יגיע לבית החולים לקחת את הנפטר.
במקרה של הוספיס בית, יש להודיע לצוות ההוספיס מיהו בית הלוויות המטפל בנפטר ובעת הפטירה יתקשרו אליהם.
במקרה של תאונה כוחות ההצלה (משטרה, אמבולנס או כבאות) יפנו את הנפטר ל- medical examiner/coroner והם שיקבעו את מותו של אדם. רק לאחר קביעת סיבת המוות יועבר הנפטר לבית הלוויות שבחר הנפטר או משפחתו.
במקרה של תרומת איברים, בית הלוויות יצור קשר עם בתי החולים באזור להודיע להם על תרומת האיברים.

בישראל

כאשר אדם נפטר, יש למלא הודעת פטירה שהיא תנאי להוצאת רישיון קבורה, והשירותים לקבלת שני מסמכים אלה אינם כרוכים בתשלום פרטים באתר הממשלתי

מסמכים

הוצאת הודעת פטירה

במקרה של פטירה בבית החולים, הודעת הפטירה תימסר ישירות למשפחה על ידי נציגי בית החולים. 

  • שמירת הנפטר בקירור בבית החולים עד למועד הלוויה היא ללא תשלום. אם בבית החולים אין חדר קירור לשמירת נפטרים, יש לפנות לחברת הקבורה.
  • בתי חולים ממשלתיים ולעתים גם בתי חולים פרטיים מנפיקים את רישיון הקבורה הנדרש למשפחה בשביל סידורי הלוויה מול חברת הקבורה, יש לבקש זאת במשרד הקבלה ושחרור חולים.
  • מקום הקבורה נקבע לפי מקום המגורים הרשום של הנפטר, ולא מקום הפטירה (למעט פטירה בבית אבות/מוסד גריאטרי, הנחשבים למקום המגורים של הנפטר).
  • העברת הנפטר מבית החולים למקום הקבורה תיעשה ע"י חברת הקבורה ללא תשלום (בשעות הפעילות הרגילות), אם ביה"ח מוגדר כנותן שירותים רפואיים לתושבי הרשות שבה התגורר הנפטר. העברה באמצעות אמבולנס פרטי היא בתשלום.

במקרה של פטירה בבית יש להזמין רופא לשם קביעת המוות והכנת הודעת פטירה. בדרך כלל הודעה זו תינתן על ידי רופא מגן דוד אדום או על ידי רופא משפחה פרטי. לצורך השלמת התהליך נדרש להזמין משטרה לקביעת סיבת המוות. מדובר בהליך על פי חוק במסגרתו על המשטרה לוודא כי המנוח נפטר באופן טבעי. לאחר בירור קצר יחסית אמור להינתן אישור המשטרה. עותק אחד מהודעת הפטירה יימסר למשטרה והשניים הנוספים יישארו בידי המשפחה. 

במקרה של תאונה כוחות ההצלה (משטרה, אמבולנס או כבאות) הם שיקבעו את מותו של אדם. רק לאחר קביעת סיבת המוות יועבר הנפטר לבית הלוויות שבחר הנפטר או משפחתו.

במקרה שיש חשד למוות לא-טבעי, תפנה המשטרה את הנפטר באמבולנס מטעמה למכון לרפואה משפטית באבו-כביר (למשפחה הקרובה עומדת הזכות להתנגד לניתוח שלאחר המוות).

הוצאת רישיון קבורה 

משמעות רישיון הקבורה הוא שהמדינה משחררת לטובת הארגון (חברה קדישא, עלי שלכת, או בית לוויו, אחר) את הטיפול בנפטר לשם תיאום מועד הלוויה, שריפה או תרומה. על המשפחה להמציא את רישיון הקבורה מלשכות הבריאות המונפק ללא תשלום. במקרה שהפטירה ארעה בבית חולים המנפיק רישיון קבורה ניתן לקבל את הרישיון במשרד הקבלה ושחרור החולים. במקרה שהנפטר הועבר למכון לרפואה משפטית, יונפק האישור על ידם. שלב זה הוא חיוני, כי בלעדיו לא ניתן לקבור את יקירכם בישראל. רוב חברות הקבורה ובתי החולים עוזרים בתהליך השגת הרישיון ללא תשלום.

המידע אודות התהליך ורשימת הלשכות בהן ניתן לקבל את הרישיון ניתן למצוא באתר הממשלתי. יש בתי חולים, כמו גם מספר חברות קדישא וארגונים חילוניים, המסייעים לבני המשפחה בקבלת רישיון הקבורה, ולכן כדאי לשאול אותם לגבי אפשרות זו. במקרה בו הוצאת הרישיון מוטלת על בני המשפחה או נציג מטעמם, יש ליצור קשר עם מדור רישיונות קבורה במשרד הבריאות במחוז שאליו שייך הנפטר, ולמסור את המסמכים הבאים:

  • הודעת פטירה שמולאה על ידי צוות רפואי במקום הפטירה (בבית או בבית החולים) בשלושה עותקים.
  • דו"ח מד"א (במידה שמד"א נכח במקום).
  • טופס הכרזה על מוות על ידי פרמדיק מד"א (במקרה שפרמדיק מד"א נכח במקום).
  • טופס אישור 'ויתור על נתיחה' חתום על-ידי המשטרה במקרה של אדם שנפטר בבית והמשטרה הוזמנה ולא בבית חולים.
  • תעודת מזהה רשמית הנושאת עליה את תמונתו של המנוח.

שימו לב, אם הפטירה אירעה אחרי שעות העבודה של לשכת הבריאות והמשפחה לא מצליחה לתפוס רופא תורן ומעוניינת לקבור את הנפטר באותו היום, יש לבקש מחברת הקבורה לטפל בהוצאת הרישיון.

פינוי הנפטר

לאחר הטיפול בהודעת הפטירה וביקור המשטרה, המשפחה יוצרת קשר עם חברת הלוויות (דתית או חילונית) כדי לפנות את הנפטר ולתאם את הלוויה.

מוקד מידע ופינוי נפטרים של חברה קדישא *0120

מוקד מידע ופינוי נפטרים של חברת עלי שלכת בטלפון 972-73-275-5750 או  1800-333-188 שנותן מענה 24/7

במידה ומעוניינים בקבורה אזרחית או שריפה, להתקשר לארגון עימו התקשרתם כדי להימנע מקשיים בירוקרטיים מיותרים בעת ההתמודדות עם האבדן.

על תרומות והשתלות איברים ניתן למצוא מידע באתר של משרד הבריאות. מומלץ להחליט מה יעשה עם גוף הנפטר לאחר התרומה. 

כאשר מקום הפטירה ומקום הקבורה אינם באותו תחום גיאוגרפי, נדרשת המשפחה נדרשת לשלם עבור הוצאות ההובלה הנוספת. אם החברה קדישא עושה זאת, התעריף מחושב על פי ההוראות בחוק הביטוח הלאומי. התעריף הוא 373 ש”ח (לפי תעריף 2014) עבור 10 הקילומטרים הראשונים מתחום השיפוט של הרשות המקומית האחת, ותוספת עבור כל קילומטר נוסף עד למקום הקבורה. מחיר ההסעה באמבולנס פרטי אינו בפיקוח ונקבע בשוק הפרטי, לכן מומלץ להשוות מחירים.

כאשר יש חשש למוות לא טבעי, גופת הנפטר מועברת ללא תשלום למכון הלאומי לרפואה משפטית באבו כביר, וגם הובלתה למקום הקבורה היא ללא תשלום. משפחה המבקשת לדחות את מועד הקבורה תתבקש לשלם עבור שמירה על גופת הנפטר: התשלום נגבה עבור היום השני ואילך, ובימי שישי וערבי חג – עבור היום השלישי ואילך.

במקרים מיוחדים, למשל כאשר גופת הנפטר נמצאת מחוץ לתחומי החברה קדישא האחראית על הקבורה, המשפחה מתבקשת לשכור אמבולנס פרטי להסעת הגופה או לשלם תשלום נוסף לחברה קדישא, על פי התעריפים שהוגדרו על ידי הביטוח הלאומי.

חשוב לציין: ייתכן כי בשלב זה גורמים שונים ייצרו אתכם קשר, יציעו לכם לטפל בפינוי הנפטר עבורכם וינסו למכור לכם שירותים נוספים שאינכם צריכים. אל תתפתו לכך. אם אתם חשים אי-ודאות לגבי השירותים המגיעים לכם או כאלו ש(אולי) כדאי לרכוש, יש לוודא מה נדרש ומה מיותר.

פרק 3 – אפשרויות קבורה ובתי עלמין

צורות קבורה

 אם נרכשה חלקה מבעוד מועד, או אם שמורה חלקה ייעודית, הכול פשוט יותר. על בחירת חלקת הקבורה משפיעים הן שיקולי מקום וצפיפות והן שיקולים הקשורים להשתייכות העדתית של הנפטר ומשפחתו. 

בבתי עלמין רבים נהוג היום לקבור את הנפטרים ב"קבורה רוויה", החוסכת בשטח צמוד קרקע. קבורה רוויה היא שם כולל למספר שיטות קבורה המשמשות גם בבתי עלמין ברחבי העולם. בכל מקרה שלא שמורה חלקה ייעודית, יש להתחשב בשיקולי מקום וצפיפות ולבחור באחת מצורות הקבורה הקיימות:

  • קבורת שדה – קבורה באדמה, הקבורה הקלאסית והמוכרת: חלקת קבר פרטית תחת כיפת השמיים.
  • קבורת מכפלה – קבורה זוגית, ההולכת וצוברת פופולריות בשנים האחרונות: קבר בעל עומק כפול, המאפשר לקבור בתוכו שני נפטרים. הנפטרים מופרדים זה מזה בבלוקים ובאדמה, ומעליהם נבנית מצבה משותפת.  קבורת-על – קבורה מעל קבר קיים, במידה ויש מספיק עומק, החפירה מתבצעת מקסימום עד לאבני הגולל המכסות את הנפטר הראשון. אם לנפטר יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה הקבור בחלקת שדה, יש סיכויים שניתן לקבור מעל חלקה זו בתשלום מופחת. כדי לבחון את האפשרות הזו יש לפנות לבית העלמין לאחר שהתקבלה הסכמתם של כל בני המשפחה לניצול החלקה הקיימת לטובת הנפטר. 
  • קבורת קומות/רמה – קבורה רבת מפלסים: מספר חלקות (אישיות או זוגיות) הנמצאות זו מעל זו, ומעל כל אחת מהן מצבה משלה. קבורה זו נראית כקבורת שדה רגילה, שכן רק חלקת הקבר העליונה נמצאת תחת כיפת השמיים.
  • קבורה בכוכים/קבורת סנהדרין – קבורה בקיר שיתרונה הוא בחיסכון הרב בשטח הקבורה ובעלות הנמוכה של המצבה. בצורת קבורה זו נמצאות החלקות זו מעל זו, ומפרידה ביניהן אדמה. חזיתות כל הקברים מחוברות, ונוצר מהן מעין פסיפס – קיר זיכרון מרוצף מצבות.

בקליפורניה

אפשרויות קבורה או שריפה

בית הלוויות הוא זה שמעביר את הנפטר לבית העלמין או לשריפה לפי בחירת המשפחה. 

בצפון קליפוניה יש מספר בתי עלמין ציבוריים עם חלקות יהודיות וגם מתחם של ארבעה בתי עלמין יהודיים בעיר קולמה. רשימת בתי העלמין נמצאת בקישור הבא  Jewish cemeteries throughout the Bay Area.

ברוב המקרים הקבורה בבתי עלמין אלה היא קבורה מסורתית אך המשפחה יכולה לבחור לבצע טקס אזרחי. אפשרויות הקבורה הן קבורת שדה, קבורת מכפלה או קבורה בכוכים, שהאחרון מתאים במיוחד במקרה של קבורה זמנית בה המשפחה רוצה במועד מאוחר יותר להעביר את יקיריהם לקבורה בישראל או בכל מקום אחר. 

יש אפשרויות לשריפה בארגונים שונים שיתווכו על ידי בית הלוויות, ולאחר השריפה ניתן לאסוף את הכלי עם האפר מבית הלוויות, לפזר את האפר או לקבור את הכלי עם האפר באדמה או במבנה columbarium.

לאחרונה נתקלנו באפשרות ירוקה של שתילת יערות באדמה המעורבת באפרור.

בישראל

אפשרויות קבורה או שריפה

כחלק מתפילת “אל מלא רחמים” למת ניתן למצוא את הטקסט “…הַמְצֵא מְנוּחָה נְכונָה עַל כַּנְפֵי הַשְּׁכִינָה בְּמַעֲלות קְדושִׁים …”. הטקסט מציין את חשיבותו של טקס קבורה ראוי למת. 

בישראל ברירת המחדל היא קבורה דתית מסורתית שמתבצעת על ידי חברת חברה קדישא המקומית. כיום יש למעלה מ-600 חברות קדישא. חלק מחברות הקדישא פועלות כחברות עצמאיות וחלקן פועלות כחלק מן המועצה הדתית המקומית. בערים אחדות פועלות מספר חברות קדישא, ובירושלים למשל פועלות למעלה מ־10 חברות קדישא. הרשות הארצית לשירותי דת של המשרד לשירותי דת מסדירה את פעילותן (פיקוח ובקרה). 

במקביל יש מעט מאוד חברות קבורה אזרחיות ונכון לכתיבת שורות אלה יש קשיים בעניין.

באופן טבעי, נפטרים רבים נקברים במקום מגוריהם – אך יש בתי עלמין נוספים שבהם ניתן להיקבר. כך לדוגמה בתי העלמין האזרחיים, הפרטיים או שירותי שריפה המאפשרים לנהל את הטקס על פי רצונכם ורצון הנפטר.

הדרך הטובה ביותר להביע מפורשות את רצונכם, ללא סייגים או חוסר בהירות, היא לטפל ולרכוש – עוד בהיותכם בחיים – חלקת קבר או סידור אחר באחד מבתי העלמין (מסורתי, חילוני או שריפה). כך ידעו בני משפחתכם מהי בחירתכם, היכן ברצונכם להיקבר, ויישמר לכם המקום המועדף עליכם.

קבורה מסורתית 

ניהול על בתי העלמין הממלכתיים דתיים בישראל הוא בידי חברה קדישא. חברת קדישא היא אירגון דתי ולכן היא זו שמנהלת ומחליטה על הקבורה בשטח בתי הקברות שבניהולה ואופן ניהול הטקס.
רשימת בתי עלמין דתיים ממלכתיים

רשימת חברות באתר חברה קדישא

 רשימת חברות קדישא באתר עיתים

רשימת בתי עלמין סגורים

במקרה והמשפחה מעוניינת בקבורה מסורתית (דתית), יש לפנות לחברה קדישא באזור המגורים. במידה והפטירה היא בשעות שאינן שעות הפעילות של חברת קדישא מומלץ להתקשר למוקד חרום של ביטוח לאומי לטובת פינוי הנפטר – 0120* (המוקד נועד לעקר פעילות של אמבולנסים פרטיים שמעת לעת ניצלו את המצב הקשה של המשפחות).

חברה קדישא (מארמית: חברה קדושה), היא הארגון המופקד לצורכי המת ולקבורתו על פי ההלכה בקהילות יהודיות. החברה קדישא דואגים לכל צורכי המת והקבורה. הם מבצעים טהרת המת (רחיצת גוף הנפטר מכף רגל ועד ראש), עוטים את המת בתכריכים ועוד. לאחר מכן הם אחראים לסדר הלוויה, להכנת הבור לקבר ולקבורת המת בו. הם דואגים גם לצרכים שלעיתים אינם אפשריים, כמו אמירת קדיש, דאגה ל"מת מצווה" (מת שאין לו קרובים שידאגו לו).

חלק משירותי החברה קדישא ניתנים לציבור ללא תשלום. שירותים אותם מציעה החברה קדישא תלוים בחברה קדישא במקום המגורים וכוללים לרוב:

  • הזמנת לוויה
  • העברת הנפטר ממקום הפטירה לבית העלמין בשעות העבודה
  • הכנת הנפטר לקבורה והבאתו לקבורה
  • קיום טקס הקבורה
  • מוקדי רישום הלוויות בבתי החולים
  • מיחשוב שירותי הקבורה
  • מוקד שירות טלפוני

בבתי העלמין:

  • תחזוקה ושיפוץ אולמות ההספדים
  • התקנת ספסלי ישיבה ומתקני שתיה

קבורה אזרחית/חילונית/אלטרנטיבית

בשנת 1999 נחקק בישראל חוק חדש, חוק לקבורה אזרחית חלופית, הקובע כי כל אזרח ישראלי יכול לבחור להיקבר בקבורה אזרחית (או בשמותיה הנוספים: 'קבורה אלטרנטיבית' או 'קבורה חילונית'), המאפשר לישראלים להיקבר בבתי עלמין אזרחיים, כלומר כאלו שאינם חייבים לעמוד בדרישות כללי הקבורה ההלכתיים, ופתח את האפשרות לעצב את אופי הטקס כרצונם. בתי עלמין אלו מאפשרים לערוך טקסי קבורה חלופיים לטקסי הקבורה המסורתיים שעורכות החברות קדישא וכן מאפשרים למשפחת הנפטר לבחור את אופן הקבורה ואת מהלך טקס הקבורה.

קבורה אזרחית מתקיימת כיום בבתי עלמין ציבוריים אזרחיים וכן בקיבוצים ובמושבים רבים. אחד מבתי העלמין המוכרים והפופולריים ביותר הוא בית העלמין 'מנוחה נכונה' בבאר שבע.
חלק מבתי העלמין האזרחיים הם אזרחיים לכאורה ומופעלים על ידי גופים דתיים, הקובעים חוקים משלהם הנוגדים את רוח החוק. 

לפרטים נוספים ניתן לבקר באתר כל זכות.

רשימת בתי עלמין אלטרנטיביים ממלכתיים

מדריך לבתי עלמין אזרחיים

עמותת מנוחה נכונה הוקמה בשנת 1986 במטרה לאפשר לכל אדם בישראל להיקבר בטקס ובצורה התואמים את השקפת עולמו, אמונתו ורצונו, ובסמוך למקום מגוריו. העמותה מאמינה כי זו חובת המדינה לאפשר קבורה/מנוחה נכונה לכל אזרחיה, על פי צו ליבם והשקפתם. משנת 1999 החלה העמותה להפעיל בתי עלמין אזרחיים, הראשון בבאר שבע את בית העלמין החילוני הראשון ואחריו קריית טבעון וכפר סבא. כיום פועלות עמותות מקומיות של “מנוחה נכונה” בערים רבות. פעילות העמותות המקומיות נעשית באופן אוטונומי, במגמה לתת מענה לצרכים השונים בכל אתר. עמותת מנוחה נכונה אינה שוללת את טקס הקבורה האורתודוקסי, וייחודה הוא במתן אפשרות לחרוג מכלליו של הטקס הדתי, לפי רצון המשפחה.

עמותת מנוחה נכונה: משרדים: 08-6233239

מנוחה מכובדת היא חברה שהוקמה בשנת 2002, ומאז היא מנהלת את בית העלמין בגבעת ברנר. מנוחה מכובדת מאמינה כי לכל אדם ישנה הזכות לבחור את טקס האשכבה שלו, ולכן החברה עורכת מגוון רחבת של טקסים, בהתאם לבחירת המשפחה ו/או לצוואתו של הנפטר. החברה עובדת ברישיון של משרד הדתות ושל הביטוח הלאומי. השירות כולל טיפול מקיף בנושא הקבורה: פינוי הנפטר, סידור קבורה הולם, עריכה של טקס מכובד (אזרחי או דתי). החברה דואגת במידת הצורך להביא לארץ נפטרים הנמצאים בחו"ל, וזאת כדי להביאם לקבורה בישראל. את הנפטר ניתן לקבור בבית העלמין בגבעת ברנר או בכל מקום אחר שייבחר על ידי המשפחה.

 מנוחת עולם הוא תאגיד קבורה המחזיק ברישון קבורה אזרחית. "מנוחת עולם" הוקמה בשנת 2014 לצורך הקמת ותפעול בית עלמין אזרחי בנתניה, כמענה לתושבי נתניה ויישובי השרון. החברה רואה ערך ביכולת לאפשר לכל אדם באשר הוא, להיפרד מהקרובים אליו באופן שבו הוא בוחר ומאמין (קבורה בארון, הנצחת המנוח במצבה אישית, טקס אזרחי וכיוב').

רכישת חלקת קבר

כדאי לרכוש חלקת קבר מראש, בישראל או בכל מקום אחר. המחיר הוא זול משמעותית מהמחיר שתעלה החלקה לאחר הפטירה. 

אדם שמובא למנוחות בחלקה שהוקצתה לו כחוק בבית העלמין בהתאם למקום מגוריו הרשום, אינו נדרש לשלם כלל עבור חלקת קבר. לעומת זאת, אדם אשר ירצה להיקבר במקום השונה מזה שהוקצה לו, יכול לרכוש חלקת קבר חלופית. עלות חלקת קבר נקבעת בכפוף לתקנות משרד הדתות הקובעות מהו הסכום המקסימלי אותו רשאיות חברות הקבורה לגבות לשמירת חלקת קבר בחייו של אדם. עלות שמירת חלקת קבר משתנה גם בהתאם לאזור המגורים ומתעדכנת מידי שנה. פירוט כלל התעריפים לשמירת מקום בחיים, זמין באתר המוסד לביטוח לאומי. עלות חלקת קבר "בחלקה חריגה" לאחר פטירתו של אדם ועלות חלקת קבר לקבורת תושב חו"ל, הנה בהתאם לתעריף הנקבע על ידי תאגיד הקבורה עצמו.

המשרד לשירותי דת קובע  תעריפים לרכישת חלקות קבר בחיים לפי מיקום וקריטריונים נוספים ומחירים אלה מתעדכנים אחת לשנה. נכון לכתיבת מסמך זה העלויות לרכישה בחיים נעות בין 3,600 ש"ח ועד 14,500 ש"ח. 

רכישת חלקת קבר שכנה – כשמדובר בחלקת שדה פרטית, וכן כשהנפטר עומד להיקבר בכוך, החוק מחייב את חברה קדישא לשמור עבור משפחתו של הנפטר את חלקת הקבר הצמודה לחלקה שלו, וזאת למשך 45 יום. פרק זמן זה מאפשר לכם לחשוב ולהחליט אם ברצונכם לקנות את החלקה הספציפית. עם זאת, במקומות שבהם שטחי הקבורה הפנויים מצומצמים מאד ייתכן שהמשפחה תידרש להחליט עוד לפני מעמד הקבורה אם ברצונה לרכוש חלקה צמודה או אם ברצונה בקבורה זוגית עבור בן/בת הזוג או כל בן משפחה אחר.

שריפה ופיזור אפר

שריפת גופה נעשית באופן פרטי והתשלום אינו מכוסה במסגרת דמי קבורה של הביטוח הלאומי אם כי תשלום דמי הפטירה מהמוסד לביטוח הלאומי, במידה ויש זכאות, מגיעים ישירות למשפחה. בישראל חברת עלי שלכת היא החברה הכי ותיקה (משנת 2004) ומנוסה, מורשית לבצע שריפה ומקבלת החלטות בשיתוף המשפחה. עלי שלכת נותנת מענה בכל שעות היממה בטלפון  1-800-333-188. עלי שלכת חברה גם בארגונים בינלאומיים, לרבות ארגונים אמריקאים. עלי שלכת עובדת גם ישירות עם הקונסוליה האמריקאית להסדרת המסכמים הרלוונטיים. למשל במקרה של אזרח אמריקאי, תוסדר הפקת תעודת הפטירה האמריקאית עוד בישראל. עלי שלכת מטפלת תחת קורת גג אחת בכל השירותים בתחום דרכו האחרונה של אדם; שריפת גופות, קבורה, הטסה, קבורה בלב ים, שימור D.N.A., צוואות, ייפוי כח מתמשך וכיוצא בזה.
במידה והמשפחה מעוניינת בקבורה אזרחית או בשריפה, יש לפנות עם מועד הפטירה (כמה שיותר מוקדם, לפני פינוי הנפטר) לבית הלוויות עלי שלכת והם יטפלו ויתווכו בכל הנדרש תוך ליווי מלא של המשפחה. עלי שלכת טלפון בישראל: 972-73-275-5750  טלפון מחו"ל:   1-800-333-188.

בשנת 2016 קמה חברה מתחרה היי ספיריט שגם היא עוסקת בשריפה. 

מומלץ להודיע לחברה איתה התקשרתם מרגע הפטירה כדי שיפנו את הנפטר אליהם והם מציעים לטפל גם בהוצאת רישיון קבורה והטיפול מול הרשויות לשם קבורה אזרחית או שריפה.

עלויות שירותי שריפת גופה שוות ערך למה שמוגדר קבורה בחינם. (בקבורה בחינם כמעט תמיד ישנן תוספות אליהן המשפחות נדרשות, לחברות הקדישא אסור למכור מצבות, כך שגם המצבה היא בתשלום נוסף וזאת מבלי להזכיר רכישת חלקת קבר).

תרומת איברים

אדם יכול להחליט כי לאחר פטירתו הוא מעוניין לתרום איברים. החתימה נעשית באמצעות כרטיס תורם הנקרא כרטיס אדי. יש להחליט מה קורה לאחר תקופת התרומה.

פרק 4 – עלויות קבורה

מושגים

Funeral – לפני הקבורה 

הטקס בו סופדים לנפטר, יכול להתקיים בבית כנסת, במקום המיועד לכך בבית העלמין או בבית הלוויות.
Burial at gravesite – הקבורה עצמה

זהו הטקס לפני הטמנת הנפטר (ה- URN או פיזור האפר). בטקסים המסורתיים מקריאים פרקי תהילים, תפילת אל מלא רחמים ונאמר קדיש.

אזכרה memorial service – לאחר הלוויה

קבורה בצפון קליפורניה

כאשר מביאים נפטר למנוחות עולם בארה"ב יש שני ארגונים העוסקים במלאכה: בית הלוויות (שמטפל בכל מה שקשור מזמן הפטירה ועד ההבאה למקום הקבורה) ובית העלמין שבו נקבר הנפטר ושם מקימים את המצבה.

בית הלוויות מטפל בכל הלוגיסטיקות, החל מפינוי הנפטר, העברה לבית הלוויות ושמירה בקירור, העברה למקום ה-funeral service, העברה לבית העלמין, וטיפול מול הרשויות להוצאת הודעת פטירה (חתימה של רופא), בקשה לרישיון קבורה והוצאת תעודת פטירה במספר עותקים. העלות של הסידורים האלה מסתכמים ב$5,000-$7,000. 

כאשר יש להעביר את הנפטר בין מדינות, בית הלוויות המקומי יטפל בנפטר ממועד הפטירה ועד להעברתו, וידאג למסמכים הדרושים. (אין צורך באישורים במקרה של domestic). במקרה של הטסה לישראל ראו בהמשך את הפרק קבורה בישראל/ושאינו תושב ישראל.

במקרה של שריפה, יש בתי עלמין או בתי לוויות שמטפלים בשריפה ואם לא אז לבית הלוויות יש קשרים עם ארגונים אחרים המורשים לבצע זאת. במקרה זה הטיפול של בית הלוויות כולל איסוף הנפטר, קירור והעברת הנפטר לשריפה שאינו כולל את עלות השריפה שמשולמת ישירות לארגון/חברה המבצעת את השריפה, ועלויות על הוצאת המסמכים הנדרשים. לאחר השריפה בית הלוויות מביא אליו את האפרור והמשפחה תגיע לאסוף.

בית העלמין מטפל בקבורה עצמה – חלקת קבר והקמת מצבה. יש בתי עלמין שיש להם צוות יהודי שיכול לבצע את טקס  הקבורה ובמקרים אחרים פונים לגורם אחר כמו רב מהקהילה או מי שעוסק בטקסי חיים. עלויות חלקת קבר נעים בין $10,000 ועד $20,000 ובנוסף יש לשלם עבור מצבה שמחירה ההתחלתי הוא $2,000. 

יש בתי עלמין שעובדים עם בתי לוויות ספציפיים.

בימי הקורונה, בגלל הקשיים בהעברת נפטרים והעברתם לקבורה בישראל, יש הבוחרים לקבור קבורה זמנית שבעתיד הנפטר יועבר לישראל לקבורה נצחית שם. רצוי לדון בכך עם בית הלוויות כדי שיבחרו את הקבורה המתאימה ביותר לטיפול העתידי.

קבורה בישראל

תושב ישראל זכאי לשירותי קבורה באזור מגוריו ללא תשלום על פי חוק הביטוח הלאומי. נפטר שאינו תושב (כמו תיירים או תושבי חוץ) אינו זכאי להטבות של המוסד לביטוח לאומי, לדמי קבורה, לשירותי קבורה ללא תשלום, ובכלל אם יהיו מוכנים לקבל את הנפטר לקבורה בבית עלמין ספציפי. הכל הופך ל"פרטי" בזמן שהנפטר אינו תושב, התעריף עבור קבורתם בישראל אינו קבוע בחוק והוא נתון לשיקול דעתו של הגוף האחראי לקבורה.

תושב ישראל

תיאום מועד הלוויה 

כל אדם שנפטר בישראל ונקבר בארץ זכאי לשירותי קבורה באזור מגוריו ללא תשלום, במידה ויחליט להיקבר באפשרות הקבורה שהוצעה לו על ידי חברה קדישא. לצורך תיאומים אלו יש לפנות לחברה קדישא במקום מגוריו של הנפטר (כפי שנרשם בתעודת הזהות), ולתאם עמה את מועד הלוויה ואת חלקת הקבר שבו ייקבר הנפטר. 

נוהגים לקבור סמוך למועד הפטירה, ובמידת האפשר ביום הפטירה עצמו. יש חברות קדישא המקפידות על מנהג זה וקוברות אפילו בשעת לילה מאוחרת כדי שלא "להלין את המת" (כלומר כדי שהמת לא יעבור לילה בלא קבורה). יחד עם זאת, מאחר ועל פי המסורת היהודית, השיקול המרכזי בהחלטה על מועד הקבורה הוא כבוד הנפטר, יש לבחון האם כבוד הנפטר יתבטא בצורה הטובה ביותר במהירות הקבורה או שמא בהמתנה בכדי שרבים יוכלו ללוות אותו בדרכו האחרונה.

החברה קדישא מתאמת את מועד הלוויה לפי לוח הזמנים שלה, ומנסה להתחשב בהעדפת בני המשפחה. בקביעת מועד הלוויה יש להביא בחשבון את הזמן הנדרש להודיע לאנשים על הפטירה, בוודאי במידה וישנם בני משפחה מדרגה קרובה השוהים בחו"ל.

אין הגבלה לדחיית מועד הקבורה. הדבר תלוי בעיקר במנהגי חברת קדישא המקומית (בישראל מאות חברות ולכל אחת מנהג שונה). הדבר כרוך בתשלום עלויות הקירור (כ 300 ₪ ללילה). עם זאת צריך לזכור כי בישראל גופות לא עוברות תהליך של חניטה (embalming), כך שרצוי לא לחכות תקופות ארוכות מדי.

דמי קבורה 

מחשבון דמי קבורה של המוסד לביטוח לאומי

לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ”ה-1995 ותקנות דמי הקבורה שהוצאו על פיו, דמי הקבורה במדינת ישראל משולמים על ידי הביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי משלם את הוצאות הקבורה והשירותים ביום הקבורה בלבד, עבור אדם שנפטר ונקבר בישראל או כל תושב ישראל שנפטר מחוץ לישראל. לפרטים על זכאות, שירותי חברה קדישא ללא תשלום והשירותים שעבורם היא רשאית לגבות תשלום, בתי עלמין, ועוד, ניתן למצוא באתר הביטוח הלאומי

בישראל יש בתי עלמין המציעים חלקות קבר בקשת רחבה של מחירים, אך יש גם לא מעט בתי עלמין המציעים את השירות ללא לתשלום לתושבי ישראל. תשלומי הביטוח הלאומי על קבורה חלים גם על הנקברים בקבורה האזרחית, ולפיכך, הכללים עבור גביית כספים ממשפחת הנפטר דומים לכללים הנהוגים בבתי העלמין המסורתיים.

המדינה מפצלת את הקבורה לשלושה: מקום הקבורה, הוצאות יום הקבורה ומה שאינו נכלל בשניים הקודמים. בנוסף, המדינה עושה הפרדות נוספות כמעט בכל אחד מהשלבים. למשל בין חלקה המגיעה בחינם לבין חלקה המחויבת בתשלום, בין חלקה עליה יש פיקוח וקביעת מחיר ע"י המדינה לבין חלקות בהן לחברה הקוברת יש זכות לקבוע את מחיר החלקה. בין שירותים להם נקבע תעריף המותר בגביה (הובלת הנפטר ע"י החברה הקוברת) לבין שירותים בהם לחברה הקוברת אסור כלל לספק (מצבות).

דמי הקבורה מהביטוח הלאומי משולמים רק על הסדרי קבורה סטנדרטיים הכוללים איסוף הנפטר ממקום הפטירה ושמירה בקירור ליום אחד בלבד, חלקת קבר בבית עלמין סמוך למקום מגוריו של הנפטר, בחלקת קבר הנבחרת על ידי החברה הקוברת, טהרה, בתכריכים מקובלים, הסעת הנפטר ממקום הפטירה למקום הקבורה, שנמצאים בתחום הרשות המקומית שבה פועלת החברה קדישא, וכן מבית החולים הנותן שירותים רפואיים לתושבי הרשות המקומית שבה התגורר הנפטר, ההסעה במסלול הקצר ביניהם, ניהול הלוויה (חזן ו-2 אנשי צוות קבורה), וקביעת שלט זמני על הקבר. 

כל שינוי, מחויב בתשלום. תשלום למד"א למשל על קביעת המוות עולה מאות שקלים. החברה הקוברת בדר"כ פועלת רק בשעות הפעילות ולכן במרבית הזמן המשפחות נזקקות לשירותי חברות אמבולנסים פרטיות, דהיינו תשלום. שמירה על הנפטר מעבר ליום אחד, העברת הנפטר בין רשויות מקומיות שונות, הדפסת מודעות אבל, אוטובוסים למלווים, חלקת קבר שונה מזו שהוצעה (התעריפים נעים מאלפי שקלים בודדים לעשרות אלפי שקלים רבים), קברנים נוספים, תכריכים מהודרים, מסע לוויה במסלול מיוחד כמו הובלה שלא מעיר המגורים או עצירה במספר תחנות (כמו הבית או בית הכנסת), מלווים נוספים לצורך השלמת מניין, ארון קבורה מפואר (בקבורה נוצרית או אזרחית), סידור פרחים, שמירת מקום של חלקת קבר, וכדומה. העמדת מצבה וחפירת יסודותיה בוודאי שאינה כלולה בשירות. בהערכה כללית, מבלי להחשיב את אלו המשלמים עבור חלקת הקבר, ניתן לומר כי קבורה ב"חינם" עולה בממוצע כ 10,000 ש"ח.

העברת הנפטר לבית העלמין יכולה להתבצע בצירוף הודעת הפטירה והמסמכים הנדרשים עוד טרם קבלת רישיון הקבורה.

במקרה של מוות לא טבעי, העברת הנפטר מאבו כביר הינה על חשבון המשטרה ומבוצעת ע"י אמבולנס פרטי שבהסדר.

במקרה של מוות טבעי, העברת הנפטר מהבית לבית העלמין שבתחום הרשות בה רשום הנפטר נעשית ע"י חברת הקבורה בחינם. אם הקבורה מתבצעת ברשות אחרת מזו שמשתייך אליה הנפטר, אז ההובלה נעשית בתשלום. אם חברת הקבורה מובילה את הנפטר, על ההובלה להיות ע"פ תעריף של הביטוח הלאומי: 373₪ עבור 10 הקילומטרים הראשונים מתחום השיפוט של הרשות המקומית האחת, ועוד 11.33 ₪ עבור כל קילומטר נוסף עד למקום הקבורה.

רוב חברות הקבורה אינן פועלות בשעות הערב והלילה, למעט ביצוע לוויות שנקבעו מראש לשעות אלו, וכן אינן פועלות בשבתות וחגים (ראש השנה, יום הכיפורים, היום הראשון של סוכות, שמחת תורה, הימים הראשון והאחרון של פסח, וחג השבועות). אם הפטירה התרחשה בשעות הלילה, בשבת או בחג, יש להמתין לשעות הבוקר או לצאת השבת או החג כדי לערוך את סידורי הלוויה.

אם המשפחה בוחרת להזמין חברת אמבולנס פרטית לצורך פינוי הנפטר והעברתו לשמירה בקירור עד שעות העבודה של חברת הקבורה, יש לקחת בחשבון ששירות זה יהיה כרוך בתשלום וייתכן שחברת האמבולנס תציע שירותים נוספים בתשלום, המגיעים למשפחה בחינם מחברת הקבורה, כגון המשך שמירה בקירור עד למועד ההלוויה, ביצוע טהרה, הוצאת רישיון קבורה, ארון קבורה סטנדרטי ועוד.

אם אתם לא בטוחים אילו שירותים מגיעים לכם בחינם מחברת הקבורה, ניתן לפנות לעתים 8083*.

אם הנפטר הוא בודד או שקרוביו מאושפזים במוסד לחולי נפש, הביטוח הלאומי משלם את הוצאות הקמת המצבה לאדם בודד, שנפטר ונקבר בישראל והמצבה תוקם 3 חודשים לאחר יום הקבורה.
בשל מעורבותם של תשלומים המגיעים מהביטוח הלאומי, מומלץ להיוועץ עם אחת החברות הנותנות שירותים בנושא לפני קבלת ההחלטה, וזאת על מנת להבטיח כי התהליך שבו תבחרו יתנהל בצורה נכונה ומיטבית מבחינתכם.

על אף האמור, במקרים מסוימים מטיל החוק את עלות הקבורה במלואה על המשפחה. כספים אלו משמשים את החברות קדישא לכיסוי הוצאות קבורה שאינן ממומנות על ידי הביטוח הלאומי, כגון הכשרת הקרקעות לקבורה ופיתוחן, סלילת שבילים, ניקוז, גינון, ניקיון, שמירה וביטוח.

קבורה במקום שלא נבחר על ידי חברה קדישא (חלקות “סגורות” או “חריגות”, קבורה רוויה) – כאשר משפחה מעדיפה לקבור את יקירה בבית עלמין מסוים או בחלקה מסוימת, ולא במקומות שהציעה החברה קדישא, המשפחה צריכה לשלם עבור הקבורה ולחתום על הצהרה בדבר הסכמתה לקבורה בתשלום. הסדר זה חל רק בבית עלמין או בחלקה אשר הוכרזו על ידי הביטוח הלאומי כ”סגורים”, או בחלקות אשר הוכרו מראש כחלקות חריגות. התעריף עבור חלקת הקבר בבית עלמין סגור או בחלקה מיוחדת אינו קבוע בחוק, והוא נתון לשיקול דעתו של הגוף האחראי לקבורה באותו מקום.

לרשימת בתי העלמין הסגורים ברחבי הארץ

בשל המדיניות לעידוד החיסכון בקרקע לקבורה, ברבים מבתי העלמין מוצע למשפחה לקבור את הנפטר ללא תשלום באחת משיטות הקבורה הרוויה. כאשר משפחה מסרבת להצעה זו ומבקשת בכל זאת לקבור את הנפטר בחלקת שדה, חברת הקבורה רשאית לגבות ממנה תשלום.

ניתן לרכוש חלקת קבר מראש בבתי העלמין השונים. התעריף המקסימלי לרכישת חלקת קבר בחיים קבוע בחוק שירותי הדת היהודיים ומשתנה על פי יישוב המגורים. הנחה של עשרים אחוזים ניתנת ברכישת חלקה בעת פטירת בן זוג. הנחה נוספת ניתנת לרוכשים חלקת קבר בקבורה רוויה. עבור חלקת קבר שלא באזור המגורים של הנפטר, המחיר גבוה בעשרים אחוזים מן התעריף הרגיל (ובירושלים הוא גבוה בשלושים אחוזים).

שאינו תושב ישראל

נפטר שאינו תושב (כמו תיירים או תושבי חוץ), התעריף עבור קבורתם בישראל אינו קבוע בחוק, אינם זכאים להטבות של המוסד לביטוח לאומי, והעלויות נתונות לשיקול דעתו של הגוף האחראי לקבורה. חברה קדישא  או כל אחת מהחברות המטפלות בדרכו האחרונה של הנפטר גובים תשלום על העברת נפטר משדה התעופה, כשהתשלום כולל אגרה למכס (אגרת משרד הבריאות), טיפול והוצאת רישיון קבורה, העברת הנפטר משדה התעופה למקום הקבורה, חלקת קבר, עלויות קבורה והמצבה במקום בו תתבצע הקבורה.

במקרה של הטסת נפטר לישראל עלויות בית הלוויות לאיסוף הנפטר, הכנתו לטיסה, טיפול בכל הצד האדמיניסטרטיבי והוצאת אישורים על ידי בית הלוויות המקומי עולה כ$4,350. סכום זה כולל
חניטה (embalming) של גוף הנפטר. הגופה חייבת להיות מונחת בתוך ארון מתכת אטום, שאותו נהוג לשים בתוך ארון עץ. בתהליך חתימת הארון נדרשת נציגות של קונסול המדינה, לוודא זיהוי נפטר ואיטום ארון.

יש לצרף מסמכי זיהוי (דרכון), תעודת פטירה, מסמך המאשר שבמדינה המקבלת יש גוף שקיבל על עצמו את שחרור הגופה ו/או אישור על קיום חלקת קבר.

בנוסף, עלות הטסה $3,150, כבודה מיוחדת -Special Cargo. מרבית חברות התעופה מוכנות להטיס. תיאום הובלה במסגרת טיסה מסחרית, לצורכי הטסת בני משפחה באותה טיסה הם אפשריים, אבל במרבית המקרים זה עלול לייקר את התהליך ולפעמים לעכבו.  יש לקחת בחשבון, שהטסות מערים בהם אין שדה תעופה בין לאומי, מחייבות טיסות קונקשין ו/או  הובלות יבשתיות המייקרות את התהליך.
ישנן חברות פרטיות בארץ ובחו"ל שעוסקות בטיפול בהבאת נפטרים מחו"ל לקבורה בארץ, כולל רכישת חלקת קבר עבורם. ייתכן וחברת הקדישא בחו"ל יכולה לסייע בסידורים הנוגעים לשמירת הנפטר והטסתו.

היערכות לוגיסטית להלוויה ול'שבעה' 

יידוע הקרובים – היום, בעידן הרשתות החברתיות, ברור למדי מה עושים כשאדם נפטר: מעלים פוסט בפייסבוק או שולחים הודעת ווטסאפ בתפוצה נרחבת. עם זאת, השיטה המסורתית עדיין רווחת, ועל כן חשוב לזכור להכניס לרשימת המשימות גם את הטיפול במודעות האבל , אלו הנתלות על הקירות ואלו המפורסמות בעיתון.

משימה זו היא אחת החשובות בתהליך ארגון הלוויה – אך דווקא משום שהיא מובנת מאליה, היא נופלת לא פעם בין הכיסאות. כל מכריכם ואוהביו של הנפטר יקבלו את הבשורה הקשה במהירות וביעילות.

מספר חברות בישראל דואגות לפרטים הטכניים לטובת הלוויה מכובדת: כולל – הגברה | הצללה | כסאות | שתיה קרה | מהלך טקס מודפס | טישו | סידורים וכיפות | מטריות | הסעות למשפחה הקרובה | הסעות מאורגנות להלוויה מרחבי הארץ | פרחים | נרות נשמה | חלוקי נחל להניח על חלקת הקבר | צילום סטילס ווידאו.
גם ה'שבעה' דורשת התייחסות: שירותי שמירה על הבית | סידור וארגון הבית לקראת השבעה | סגירת מקומות חלופיים לשבעה במידה ונדרש | הכנת כיבוד בהתאם לכמות האורחים הצפויים, אוכל, כיסאות, ספר תורה ועוד.

ניתן לפנות לארגונים העוסקים בהכנת מעמד פרידה מותאם אישית כמו סופיה או הויה.

טקסי לוויה/פרידה

הלוויה יהודית מסורתית מורכבת מטקס אותו מנחה לרוב חברה קדישא ובמהלכו נאמרים טקסטים ופסוקים נבחרים מהמקורות. לצורך הבנת הטקס, חברת סופיה ערכה והוציאה חוברת הכוללת את קטעי התפילה וכן הסברים על מהלך הטקס ועל תוכנו. חוברת זו יכולה להוות את הבסיס עבור המשפחות בהבנת הטקס ובמציאת המקום האישי שלהם בתוכו. לקריאת מהלך הטקס ניתן ללחוץ כאן.

בשנים האחרונות גם מרבית חברות הקדישא ברחבי ישראל מאפשרות גמישות בתכני טקס הקבורה וכן מאפשרות לנשים להיות שותפות במהלך הטקס ולבני המשפחה לוותר על חלק מהסממנים הדתיים (כגון קריעת הבגד). ככל שהזמן עובר יש יותר ויותר חברות קדישא המאשרות קבורה בארון. לפיכך גם במקרים בהם הנפטר נקבר בבית עלמין מסורתי מומלץ לבדוק עם חברה קדישא את האפשרות להתאמת הטקס לרצון המשפחה.

יש חברות כמו סופיה, עלי שלכת או הוויה שעוזרים בהכנת טקסי פרידה ובניית תוכן אישי לטקס הקבורה (כתיבת הספדים, בחירת שירים, תמונות וכד').

פרק 5 – לאחר הקבורה

מנהגי אבלות – שבעה, שלושים, שנת אבל ראשונה וימי אזכרה.

בקליפורניה

הוצאת תעודת פטירה

בית הלוויות מטפל בבקשה להוצאת תעודת פטירה ויש להגיש את הבקשה מראש, תוך 8 ימים מזמן הפטירה, לפני שהנפטר נקבר או נשרף. (See California Health & Safety Code § 102775.) מבקשים מראש מספר עותקים (10 עותקים נמצא ככמות סבירה). תעודות הפטירה מגיעות לארגון המבקש (במקרה זה בית הלוויות) ומשפחת הנפטר יכולה לבוא לאסוף אותן או לבקש כי אלו ישלחו אליה. אם יש צורך בעותקים נוספים לאחר שהבקשה הראשונית הוגשה, ניתן לבקש מבית הלוויות או להגיש בקשה באופן מקוון California Department of Public Health. יש צורך להצהיר ולחתום בפני נוטריון כי באופן חוקי הנך רשאי לבקש מסמך זה. העלות של כל תעודה היא $21.

הקמת מצבה נעשית בתיאום עם בית העלמין ובהתאם להנחיות באותו בית עלמין.

 

בישראל

השאלת ציוד לשבעה

כדי לסייע לאבלים להתארגן בבית בשבעת ימי האבלות, ארגונים שונים מספקים ציוד בהשאלה, ללא מטרות רווח. ציוד גמ"ח [גמילות חסדים] כזה יכול בדרך כלל: כסאות לאבלים, כסאות וספסלים למנחמים, מיחמים לשתייה חמה, אוהל להקמה בחצר הבית, סידורים בנוסחי העדות השונות, משניות ללימוד בבית האבל, ואף ארון קודש נייד וספר תורה, ספרי תהילים, ונרות נשמה שבועיים.

צרו קשר עם קהילת בית הכנסת הקרוב לביתכם, או בידקו אם העירייה שבתחומה אתם יושבים שבעה מספקת שירותים כאלו (בדרך כלל מספר הטלפון 106 או 107 למוקד העירייה.)

מעבר לכך ישנם ארגוניים בפריסה ארצית – לדוגמא גמ”ח 'ניחומים' של ארגון זק"א  (1220 מכל טלפון, ללא כוכבית). רכז ואחראי: אברהם קאפ, פלאפון: 053-3111310.

הוצאת תעודת פטירה

לצרכים רישמיים ומשפטיים יש להוציא תעודת פטירה

בישראל יש למלא את הטופס המקוון (או להדפיס ולשלוח) על פי ההנחיות באתר הממשלתי. השירות ניתן ללא עלות. לפרטים על הוצאת תעודת פטירה יש לשמור את המקור וכמה עותקים, לשימוש שוטף בחודשים הקרובים.

שימו לב – הודעת הפטירה שקיבלתם מן הרופא או בית החולים אינה תעודת פטירה לצרכים רשמיים ומשפטיים. תעודת הפטירה נחוצה להסדרת ענייני הרכוש שהיה שייך למת והיא ניתנת בחינם ממשרד הפנים.

חלק מבתי החולים מעבירים את הפרטים ישירות למשרד הפנים לשם הוצאת התעודה ועליכם לברר בבית החולים האם הם נותנים שרות זה. אם השארתם שם את תעודת הזהות של הנפטר, כנראה שהם יטפלו בהעברת המידע למשרד הפנים. אם לא, על משפחת הנפטר, או על בא כוחם, לגשת בצירוף מכתב הסבר לבקש אותה ממשרד הפנים.

לאחר כשבועיים מן הפטירה רישומי משרד הפנים מתעדכנים, כלומר שם הנפטר מושמט ממרשם התושבים, וניתן להוציא תעודת פטירה. צריך למלא טופס, ולצרף את מספר תעודת הזהות ואת פרטיו האישיים של הנפטר, כפי שנרשמו בשעת הפטירה. את הבקשה ניתן להגיש בסניף המקומי של משרד הפנים או דרך אתר האינטרנט של המשרד, הפקס או הדואר. תעודת הפטירה תישלח בדואר לאחר כשבועיים או שתימסר לידי בא כוח או קרוב משפחה המצויד במספר תעודת הזהות של הנפטר.

שימו לב,  מומלץ לצלם את תעודת הזהות של הנפטר לפני מסירתה למשרד הפנים.

בקשה לקבלת תעודת פטירה

הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה
צו ירושה אינו עוסק בהיקף העיזבון (אינו קובע מהם הנכסים הנכללים בעיזבון), אלא מצהיר מי הם יורשי הנפטר ומה חלקו של כל אחד מהם בעיזבון, לאחר שיתברר היקפו. כדי לחלק את העיזבון בין יורשי הנפטר יש לפנות (באופן אישי או על ידי עו"ד) לרשם לענייני ירושה. בקשה למתן צו ירושה במקרה בו הנפטר לא השאיר אחריו צוואה או אם הצוואה אינה כוללת את כל נכסי המנוח. בקשה לצו קיום צוואה אם נכתבה צוואה ומתייחס לנכסים המוזכרים בצוואה.

  • החל מספטמבר 2018, צווי קיום צוואה וצווי ירושה מונפקים על-ידי רשם הירושה באופן דיגיטלי ומועברים אוטומטית לבנקים, לחברות ביטוח ולגופים ממשלתיים – האגף לרישום והסדר מקרקעין ("טאבו"), רשות מקרקעי ישראל, משרד התחבורה, משרד החוץ, רשות המסים ורשות התאגידים. לכן, בעת פנייה לקבלת שירות בגופים אלו אין חובה לצרף את הצו.

קצבת שאירים, המשולמת על-ידי המוסד לביטוח לאומי, נועדה להבטיח אמצעי קיום לאלמן/ה ויתומים של תושב/ת ישראל שנפטר/ה תלוי בגיל השאירים (מלבד במקרי פטירה עקב מלחמה או פשע).

  • הקצבה משולמת על-ידי המוסד לביטוח לאומי, כאשר לנפטר/ת ישנם שאירים ומתקיימים שלושת התנאים הבאים:
    1. הנפטר היה תושב ישראל.
    2. הנפטר השלים תקופת אכשרה (לפרטים נוספים, ראו תנאי זכאות לקצבת שאירים).
    3. דמי הביטוח שולמו כחוק.
  • נפטר שהיה מבוטח שנה לפחות יזכה את שאיריו בתוספת ותק.
  • במקרים מסוימים שבהם אין זכאות לקצבה, ניתן מענק שאירים חד פעמי.
  • אלמן/ה עם ילדים המקבלים קצבת שאירים זכאים להטבות לפי חוק סיוע למשפחות שבראשן הורה עצמאי.
  • אם הנפטר היה מבוטח בקרן פנסיה, בביטוח מנהלים או בביטוח חיים, שאיריו עשויים להיות זכאים לקצבת שאירים נוספת שתשולם על-ידי הגוף המנהל את קרן הפנסיה או הביטוח, ובהתאם לתנאי הקרן או הפוליסה.
  • את התביעה לקצבת שאירים יש להגיש לא יאוחר מ-12 חודשים לאחר יום הפטירה.
  • במקרים מסוימים משולם מענק שאירים חד פעמי במקום קצבה.

הר הביטוח

הר הכסף

סידורים

יש לא מעט סידורים ובירוקרטיה הכרוכים בטיפול בענייניו של אדם שנפטר. לא למהר, לנשום לתוך התהליך, לקבל החלטות ממקום שקול, עם כל הצער והכאב, ולפעמים יש צדדים כלכליים שמתבררים רק בחלוף כמה חודשים.

במקרה של פטירת אזרח ישראלי בחו"ל יש ליידע את הקונסוליה.
מבחינת החוק, כל מי שנולד לאזרחים ישראלים הוא ישראלי ויש חובת דיווח עד חודש לאחר הלידה אך אין אכיפה. ולכן, אם יליד חו"ל שלא נרשם (למרות שזה החוק על הנייר) נפטר, אז יש להודיע על לידה ופטירה ביחד. 

  • במידה והאזרח בעל מספר זהות ישראלית, יש למלא טופס הודעה על פטירה
  • לצרף תעודת פטירה מאומתת על ידי אפוסטיל
  • בן משפחה או עו"ד מיופה כח מטעם המשפחה יכול להגיש את הבקשה
  • וכדי לאמת, בנוסף לטופס שבו מופיע מספר הזהות, להגיע עם דרכון או תעודת זהות
  1. הסדרת חובותיו של הנפטר (לפני מימוש הירושה וחלוקת העיזבון) כמו תשלום חובות כמו דיור מוגן, פיצויי פיטורין לעובד זר או למטפל בסיעוד, עוזרת בית, הלוואות וכו'
  2. טיפול בכספים ורכושו של הנפטר כמו העברת חשבונות בנק, ביטול הוראות קבע ותשלומים שוטפים, ביטול כרטיסי אשראי, העברת מקרקעין בטאבו
  3. לבטל מנויים לעיתונים, תקשורת ושירותים נוספים שאין בהם צורך (שימוש בתעודת פטירה תקל את ההתנתקות אפילו מחברות הכבלים העקשניות ביותר)
  4. הוצאת הודעה מסודרת לבנק למשכנתאות ולחברת הביטוח למימוש הביטוח אל מול המשכנתא ופטור מתשלומים עתידיים
  5. מימוש של פוליסות ביטוח, קרן פנסיה וקופות תגמולים (במידה והנך המוטב או במקרה של ירושה עפ"י דין)
  6. שינוי רישום בעלות רכב
  7. קיצבת שאירים ופיצויים, מענק פטירה לשאירים.

הקמת מצבה

בתום שלושים יום מן הקבורה (ויש הנוהגים בתום שנה) נוהגים לקבוע מצבה על קבר הנפטר. הזמנת המצבה מקבלן מצבות נעשית על ידי המשפחה ובמימונה (למעט אנשים שהוכרו על ידי ביטוח לאומי כגלמודים, או אז המדינה נושאת בעלויות המצבה, אם לא הוקמה במשך שלושה חודשים). יש להחליט על הכיתוב שרוצים לקבוע על האבן, ולוודא שהמצבה תובא למקום הנכון (לחלקות קבורה יש כתובות ממוספרות ומדויקות) ובזמן הנכון (לפני השלושים או יום השנה). מצבות יכולות להיות בגדלים שונים ועשויות מחומרים שונים. יש בתי עלמין ששומרים על אחידות המצבות, ומנחים את המשפחה לפי קריטריונים ספציפיים. לעומתם בבתי עלמין אחרים המשפחה חופשייה לבנות מצבה כטוב בעיניה ועל פי  תקציבה והעלויות המתאימות לה.

לחברת הקבורה אין זכות לגבות תשלום מהמשפחה על הקמת היסוד למצבה וסכום זה למעשה מגולם בעלות הכנת המצבה עצמה.

בדרך כלל נכתבות על המצבה האותיות פ"נ (פה נקבר), מתחתיהן נכתבים שמו המלא של הנפטר ושמות הוריו (יש הנוהגים לכתוב רק את שם האב, ויש הנוהגים להוסיף אף את שמות בני הזוג והילדים) וכן תאריך הפטירה העברי ו/או הלועזי. יש המוסיפים מילים אחדות, ביטוי או פסוק המבטאים את אופי הנפטר ומפעל חייו. בתחתית המצבה נהוג לציין את ראשי התיבות ת.נ.צ.ב.ה – "תהא נשמתם צרורה בצרור החיים" (על פי שמואל א', כ"ה 29).

מקורות מידע

משרד המשפטים – ייפוי כח מתמשך
משרד המשפטים – ירושה
האפוטרופוס הכללי – בקשה לצו קיום צוואה

האפוטרופוס הכללי – בקשה למתן צו ירושה 

רשות האוכלוסין וההגירה – תעודת פטירה
Apply for Death Certificate

משרד הבריאות – הוצאת הודעת פטירה וקבלת רישיון קבורה
משרד הבריאות – מתן הנחיות רפואיות מקדימות וייפוי כוח
משרד הבריאות – מידע על חוק החולה הנוטה למות
משרד הבריאות – תרומות והשתלות איברים

משרד החוץ – בקשה לאישור העברת גופה לקבורה בישראל

משרד החוץ – הודעה על פטירה בנציגות ישראל בחוץ לארץ

חוברת מידע למשפחת הנפטר 2017 – משרד הדתות

כל זכות – סוף החיים
כל זכות – זכותון לתקופה שלאחר פטירת בן משפחה

עיתים – קבורה

חברה קדישא – מידע

עלי שלכת – קבורה אלטרנטיבית, שריפה וטקסי אבלות
היי ספיריט – קבורה אלטרנטיבית, שריפה

הויה – טקסי אבלות

סופיה – ליווי בתקופת האבל ומעמדי פרידה
ליווי רוחני – פרידות לקראת מוות

צהר לאבלים

https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/burial-cremation-laws-california.html 

https://www.sinaichapel.org/index.aspx  Jewish funeral home in Northern California. 

https://www.sinaichapel.org/sinai-mourner-care.aspx

Jewish Family and Children’s Services
San Francisco: (415) 449-1212

Peninsula: (650) 688-3034

Marin County: (415) 419-3634

Sonoma County: (707) 571-8131

Bay Area Jewish Healing Center

(415) 750-4197

https://kara-grief.org/ provides individual and group grief support: (650) 321-5272

Bill Wilson Center – Grief support services  The Centre for Living with Dying serves children, adolescents, and adults who are dealing with grief and loss: (408) 243-0222

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button