פעם ראשונה בים? קבלו את מדריך הקרוז למתחילים
אם אתם מתכננים חופשה ראשונה בקרוז, יש לא מעט נתונים שכדאי לקחת בחשבון – היעד, המסלול, המחיר, הספינה, האטרקציות בה ואפילו מיקום החדר שכדאי לבחור בה. כדי שלא תטבעו בשטף המידע, הכינה מיטל קושניר מדריך קרוז מקיף ומפורט שכולל את כל האינפורמציה והטיפים שכדאי שיהיו לכם ושגם יעזרו לכם להחליט אם סוג כזה של חופשה בכלל מתאים לכם
מאת: מיטל קושניר
קרוז, או שיט תענוגות, הוא אירוח הכל-כלול על ספינה. זהו מלון צף עם חדרי אוכל ומסעדות, מועדוני ילדים ומועדוני לילה, אולמות מופעים, בריכות ומגלשות, צוותי בידור, ספא ועוד שלל אטרקציות ופינוקים.
ולפעמים קל לשכוח – הספינה גם מפליגה ועוגנת ביעדים נפלאים לטיול.

זה נכון שקרוז זו מדגרת וירוסים פוטנציאלית, ולכן במהלך מגפת הקורונה תעשיית הקרוזים היא אחד הסקטורים שספגו פגיעה חמורה, אבל יחד עם זאת, קצת בדומה לטיסות, יש הרבה בקרה ופיקוח על הנוסעים בקרוז וכמו כל משבר, יש כאן הזדמנות לחברות השיט להוכיח את עצמן מחדש, ולנוסעים למצוא מבצעים ומחירים אטרקטיביים.
אז למי מתאים קרוז?
לאנשים שאוהבים לטייל ולהגיע ליעדים חדשים, למי שלא נהנה לארוז ולפרוק כל יום-יומיים, למי שמוכן לשלם על פינוקים, למשפחה מורחבת או לקבוצות גדולות שנהנות לבלות יחד אבל גם שמחות שלכל אחד יש אפשרות לבחור לעצמו פעילויות לפי טעמו ופינה משלו ללילה.
למי זה לא מתאים?
- למתבודדים. הספינה היא מקום המוני. אפשר למצוא פינות שקטות, אבל ככלל, יש הרבה אנשים בכל מקום.
- לנשים בהריון מתקדם או לתינוקות רכים.
- למטיילים שמחפשים טיולי עומק, לחוות את התרבות של היעד ולחרוש את נופיו ברגליים.
- לאנשים שאלרגיים להרגשה שמנסים לחלוב מהם כספים. גם אחרי שתשלמו על הקרוז, יהיו אינסוף נסיונות לגרום לכם להוציא עוד ועוד כסף – ינסו לפתות אתכם להזמין קרוז נוסף, טיפול ספא, טיול, כרטיס הגרלה, סיבוב במשחקי הוידאו או לשדרג למסעדה בתשלום… אבל מי שמתוכנן ובא עם תקציב מראש, יכול בנקל להתמודד עם הלחץ.
קרוז – אמצעי או מטרה?
יש נוסעים שעבורם הקרוז הוא המטרה. הם בכלל לא טורחים לרדת מהספינה בנמלי היעד (להפך, הם נהנים יותר בעגינות הספינה כשהיא יותר שקטה ופנויה). לעומתם, יש נוסעים שעבורם הספינה היא רק אמצעי להגיע לשלל יעדים לא נגישים, והאירוח עצמו אינו העיקר. והרוב, כמובן, נמצאים אי שם באמצע. אבל כדאי להרהר בשאלה הזו, כי התשובה תעזור לכם לבחור את הקרוז שהכי מתאים לכם.
איך בוחרים קרוז?
הנה השלבים שלי, והם עשויים להתאים לאנשים שעבורם הקרוז אינו המטרה.
קודם כל בוחרים יעד שתמיד רציתם לבקר בו או מקום שאתם ממש שמחים לחזור אליו וכן תאריך (או טווח תאריכים), לפי המועד שנוח לכם לצאת בו לחופש.
אחר כך גולשים לאחד מאתרי חיפוש הקרוזים הרבים ומתחילים לחפש לפי הצרכים שהגדרתם.
אתר פופולרי שכולל גם הרבה חוות דעת וביקורות הוא cruisecritic, אבל לי הכי נוח לחפש ב vacations2go. העיצוב שלו מיושן אבל לטעמי החיפוש בו הרבה יותר נוח ואינפורמטיבי. אפשר לראות את הדירוג של כל ספינה (דומה לדירוג של מלונות), ואפשר בלחיצה להגיע לרשימת היעדים (itinerary) של כל שיט. אפשר גם לקבל סדר גודל של עלות (אפרט על כך בהמשך). אם יש נמל ספציפי שאתם חולמים לבקר בו, צמצמו את החיפוש לפיו.
אני מעדיפה מסלולים שיש בהם כמה שיותר עגינות וכמה שפחות ימי ים.

אחרי שהתחלתם להבין מהן האפשרויות, ואולי צמצמתם לפי תקציב, אפשר להכניס למערכת השיקולים את חברת הספנות, כי לכל חברה יש מאפיינים משלה וחוזקות משלה. דיסני, למשל, מכוונים כמובן למשפחות ולחובבי הז'אנר, ועושים את זה מצוין (בדרך כלל במחיר גבוה מאד). פרינסס והולנד-אמריקה הם ההיי-אנד של הקרוזים מבחינת הידור ואיכות. רויאל קאריביין מתאימה (או מנסה להתאים) לכולם, NCL מתאימה למי שמחפש חוויה פחות מעונבת, קרניבל וסלבריטי מאד מתאימות לצעירים וכו' וכו'. יש כאן הכללות כמובן, אבל אין ספק שלכל חברה יש רוח אופיינית לה.
כדאי כמובן לחקור קצת גם את הספינות עצמן. הספינות הכי חדשות הן הכי גדולות, מגניבות ומצוידות במיטב השכלולים, אבל יש ספינות "קשישות" בנות 20 שמציעות חוויה מצוינת כי הן חודשו לאחרונה. כדאי לבדוק את תאריך השיפוצים ולקרוא חוויות עדכניות של נוסעים שהפליגו בספינה הספציפית הזו.
איך מבצעים את ההזמנה?
אפשר ישירות באתר חברת השיט או במוקד הטלפוני שלה. אפשר דרך אתרים שמאגדים כמה חברות. בעולם הקרוזים עדיין מקובל להזמין בעזרת סוכנים, ולפעמים סוכן מסוים יכול לצ'פר בהטבות, כמו onboard credit (זה כסף לכל דבר ותוכלו להשתמש בו על הספינה), או תנאי ביטול נוחים יותר. באתר https://www.cruisecompete.com/ אפשר לפרסם דרישות ולקבל הצעות ממגוון סוכנים.
איך בוחרים את סוג החדר?
יש בכל ספינה הרבה (מדי) קטגוריות של חדרים. בגדול, יש חדרים פנימיים (בלי חלון), חדרים עם חלון (חלקם עם צוהר עגול קטן, חלקם עם חלון בגודל סביר, בדרך כלל בלי אפשרות פתיחה), חדרים שפונים לחלל הפנימי של הספינה עם חלון/מרפסת, חדרים עם מרפסת חיצונית, וסוויטות. יש גם חדרי משפחה על ספינות אבל הם די מעטים.
שאלת השאלות – "עם או בלי מרפסת?". כמו שאמר לי דוד מנוסה בקרוזים ,Once you go balcony, you can never go back. אין ספק שחדר עם מרפסת הוא מהנה יותר, מרגיש מרווח יותר, יש בו אוויר צח ונוף תמידי. וכל זה תמורת פרמיה משמעותית, כי לפעמים חדר עם מרפסת יעלה כפליים (!) מחדר פנימי מקביל.
לא חסרים בספינה איזורים ציבוריים עם נוף לים או עם אויר צח, אז אם אתם חושבים שתסתדרו איתם, אל תשלמו על מרפסת. אם אתם חולמים על לקרוא ספר בשקט ובפרטיות מול נוף קרחונים, קחו מרפסת.
צריך לקחת בחשבון שתא בספינה הוא קטן יחסית, עם תקרה נמוכה, ומרגיש פיצפון בהתחלה, אבל אחרי כמה ימים מתרגלים. רוב התאים מתוכננים ומאורגנים ביעילות.
בחירת מיקום התא בספינה
כלל האצבע שלי הוא לבחור בקומה גבוהה, אבל לא גבוהה מדי. ישנם אולמות ומסעדות בתחתית הספינה וגם בסיפונים הגבוהים. המעליות נוטות להיות עמוסות ולכן תשתמשו הרבה במדרגות, אז עדיף לדעתי להיות באמצע. שיקול דומה יענה על השאלה האם להיות בקדמת הספינה או קרוב לירכתיים. באמצע.
מה קורה בספינה?
נתחיל מהעליה על הספינה – מגיעים לנמל ומוסרים את המזוודות הגדולות לסבלים על הרציף (כדאי לקחת איתכם תיק קטן עם דברים נחוצים לשעות הראשונות ואולי גם בגד ים, כי המזוודות תגענה לחדר שלכם כמה שעות אחריכם). עוברים ביקורת בטחון וביקורת דרכונים ומבצעים צ'ק אין לספינה. בשלב זה כל נוסע יקבל כרטיס מגנטי, שחייבים להציגו כשעולים ויורדים מהספינה והוא גם המפתח לחדר. עם הכרטיס הזה (שמקושר לכרטיס האשראי שלכם כמובן) מבצעים גם את תשלום כל האקסטרות על הספינה.

אין רגע דל על גבי ספינת קרוז. אינסוף פעילויות לכל גיל ותחום עניין. היום הראשון עשוי להיות קצת מבלבל – גם ההתמצאות בספינה לא טריויאלית וגם יש עומס מידע. בדרך כלל תמצאו בתא שלכם דף עם פירוט הפעילויות היומיות, שעות הפעילות של מתקני הספינה השונים ועוד מידע שימושי. בחלק מהספינות צריך להזמין מקום להופעות או לארוחות, לפעמים אפשר לעשות זאת עוד לפני השיט.
יש אוכל כל הזמן, אין שום חשש שתהיו רעבים.
כדאי להקדיש את השעות הראשונות לסיור והתמצאות, ובתחילת כל יום לסמן לעצמכם מהן הפעילויות שתרצו להשתתף בהן באותו היום.

הופעות בספינות קרוז הן עניין רציני. ספורטאים אולימפיים, זמרים מלאס וגאס, הפקות ברודווי מא' ועד ת' – כל אלה מוצגים באולמות הספינה ובדרך כלל ההופעות מוצלחות מאד.
מועדוני ילדים – לכל החברות יש מועדוני ילדים שמחולקים לפי גילאים ומציעים הפעלות רבות. אם הילדים דוברי אנגלית, אין בעיה. אם הם לא, הצוות רגיל לילדים שאינם דוברים אנגלית אבל אל תבנו על ימים שלמים בלעדיהם…
סיורי חוף
אם לא התעייפנו מספיק בכל הבחירות וההחלטות עד עכשיו, אז כשנגיע לשלב סיורי החוף נתחיל לתהות האם קרוז זה באמת חופשה יותר פשוטה או לא.
יש אנשים שאומרים "נגיע לנמל, נעלה על הרציף, נשכור את אחד הנהגים שם שיראה לנו את האתרים העיקריים". אם עוד לא היה ברור, אני לא שייכת לקבוצה הזו 😉 כי באנו לטייל במקומות שסביר שלא נגיע אליהם שוב בקרוב, נכון? אז אני בודקת הרבה מראש. יעדי העגינה הם בדרך כלל מקומות מאד אטרקטיביים, ומלאים באטרקציות שיעניינו את אלפי נוסעי הקרוז.
נקודה טובה להתחיל היא לבדוק את הסיורים שמציעה הספינה. בכל נמל מוצעים עשרות (!) סיורים שונים במחירים שבין כמה עשרות לכמה (וכמה) מאות דולרים. אז כדאי להבין מה מעניין ואטרקטיבי ביעד, ומה מתאים לכם.
האם כדאי להזמין ישירות מהספינה?
כן – כי זה הכי קל.
כן – כי אם יש עיכוב, הספינה תמתין לסיורים הללו, ולא תמתין לנוסעים שנתקעו בסיורים פרטיים והם יצטרכו להגיע לנמל הבא על חשבונם ובכוחות עצמם.
כן – כי בדרך כלל הסיורים מתוקתקים ואיכותיים, וחלקם גם ממש מגניבים (טיסה במסוק והליכה על קרחון, למשל).
לא – כי חברת הספנות לוקחת את הנתח שלה מעלות הסיור, והוא עשוי (אם כי לא תמיד) להיות יקר יותר מסיור עצמאי זהה.
לא – כי אתם כבולים ללוח הזמנים שנקבע מראש ואין גמישות.
לא – כי לא כולם אוהבים לטייל באוטובוס עם עוד עשרות אנשים ולהגיע לאתרים שבהם יש עוד מאות אנשים.
אז בגלל (ולמרות) הנקודות לעיל, אני ממליצה לא לפסול את סיורי הספינה ומאד ממליצה לקרוא על כל יעד מראש ולתכנן היטב כדי שבאמת תספיקו לחוות את מה שיש למקום להציע.
בכל מקרה (אלא אם אתם מתכננים להשאר על הספינה בכל העגינות – ואם כן – למה שלא תסעו לריזורט ? :-)) סעיף סיורי החוף הוא מרכיב נכבד בתקציב, קחו זאת בחשבון מראש.
איך אפשר לצמצם הוצאות?
- לנסוע בשולי העונה. מזג האויר אולי קצת פחות מאידאלי, אבל המחירים עשויים להיות כמחצית מהמחירים בשיא העונה. הספינה היא אותה ספינה.
- להזמין הרבה מראש – יש קרוזים שאפשר להזמין עד שנתיים מראש! (ולפעמים דמי הביטול נכנסים לתוקף זמן לא רב, יחסית, לפני הקרוז עצמו. בדקו את האותיות הקטנות). כמו בטיסות, גם בקרוזים המחירים נמצאים במגמת עלייה ככל שמתקרב המועד.
- להזמין ברגע האחרון – אם אתם נמצאים בסביבת נמל מוצא (או מוכנים לטוס לכזה בהתראה קצרה), וגמישים מבחינת היעד והמסלול, אפשר לפעמים למצוא קרוזים במחירי רגע אחרון.
- להזמין חדר פנימי בקומה נמוכה – תמיד יהיה הכי זול.
- לזכור שתאים בקרוז יכולים להכיל לפעמים ארבע נפשות. המחיר לתא שמאכלס ארבע נפשות נמוך בהרבה מאשר שני תאים של שתי נפשות, מן הסתם. קחו בחשבון שהמיטות השלישית והרביעית הן ספה נפתחת, מיטה מתקפלת לקיר או מיטה שיורדת מהתקרה. הן עשויות להיות נוחות, אבל התא בהחלט צפוף יותר.
לתת טיפים?
בתעשיית הקרוזים נהוג שחברת השיט גובה תשלום מכל נוסע עבור דמי שירות. התשלום הוא סכום לא זניח (בין 10-20 דולר ליום. כן, לאדם). יש חברות שמאפשרות לנוסע לגשת לשירות הלקוחות ולבטל את התשלום הזה (כי הוא לא היה מרוצה מהשירות או כי הוא רוצה לתת דמי שירות כראות עיניו, או כל תירוץ אחר).
נכון, זה הרבה כסף. וזו גם תעשייה בה העובדים (ממדינות עולם שלישי, לעיתים קרובות) מועסקים שבעה ימים בשבוע במשך חודשים ברצף, בלי לראות את משפחתם ובלי מנוחה. אני מעודדת אתכם לא לבטל את התשלום הזה. נכון שהחדרן האישי או המלצרית הקבועה יצרו איתכם קשר יותר קרוב ואולי תרצו לתת להם תשר ישירות (זה כמובן לא חובה), אבל גם הצעירה שמנקה את המעליות או הבחור ששוטף את הכלים עובדים בדיוק באותם תנאים, רק שלצערם הם בתפקיד שיש לו פחות השקה לקהל הנוסעים. דמי השירות שהספינה גובה מחולקים בין כל העובדים בספינה ובראייתי יש בכך משהו הוגן יותר.
ועוד כמה עצות קטנות
- זוכרים את הכרטיס המגנטי? זה בעצם כל מה שתצטרכו לשאת איתכם בקרוז. אם יש לכם בבית שרשראות לתגים (כמו שמקבלים בכנסים) כדאי לכם להביא אותן, זה מאד נוח להחזקת הכרטיס, במיוחד לילדים/נוער. אפשר כמובן גם לקנות שרשרת בחנות של הספינה תמורת $10…
- כל כרטיס מגנטי הוא בעצם כרטיס חיוב נטול תקרה. כדאי לדאוג לחסום את כרטיסי הילדים לחיובים עם תחילת הקרוז.
- יש בספינות חדרים סמוכים עם דלת מקשרת. פתרון טוב למשפחה גדולה.
- אינטרנט הוא סוגיה כואבת. יש בספינות חבילות אינטרנט יקרות. יש חברות שהאפליקציה שלהם מאפשרת תקשורת מסוימת בין בני משפחה בלי חבילת אינטרנט. יש משפחות שמגיעות עם מכשירי קשר או מירס. ואפשר גם לחזור לשיטות של פעם ולקבוע דברים מראש, בלי ווטאספ וטלפון. תנסו את זה.