הריון ולידה בארה"ב: מציאת מטפלים ומטפלות שיהיו שותפים למסע
הריון ולידה בארה"ב היא סדרת כתבות שנועדה לספק להריוניות וליולדות את כל המידע העדכני החל מבחירת הרופאים, הבדיקות הנהוגות, מרכזי הלידה הקיימים כאן ועד להתנהלות מול המערכת הרפואית וסוכני השירות המוצעים לאחר הלידה. את המדריך כתבה נרי לייף-חומה, מדריכת הכנה ללידה, דולה ומנחת קורס דולות שאחרי עבודה של 24 שנה בתחום הספיקה לצבור ידע נרחב ועכשיו היא משתפת אותו אתכם. אז קבלו את הכתבה הראשונה בסדרה – סקירת המטפלים והמטפלות הקשורים להריון וללידה באיזורינו, על סוג הטיפול שהם מספקים ועל כל ההבדלים ביניהם
מאת: נרי לייף-חומה
מזל טוב וברכות חמות על ההריון! יש משהו מעצים ומרגש במינו בהריון ולידה בחו"ל. גם אם ברגע הראשון, אחרי שהופיעו שני קווים על המקלון, חשבת "אמא'לה, אני פה לבד, רחוקה מהמשפחה והחברות, איך אסתדר עם השפה …", אני מציעה לקחת נשימת צירים עמוקה, לנשוף…שתיים…שלוש…לשחרר ולהירגע.

כמי שתמכה במאות זוגות שהגיעו לעמק מכל קצוות תבל ממגוון תרבויות, שפות ומסורות, אני מבטיחה לך שהריון ולידה הן חוויות נשיות עתיקות יומין, אוניברסליות מאד, ובאוהל האדום כולן מדברות את אותה שפה. את ממש לא לבד! ויש פה סוללת אנשי מקצוע רפואיים ופרא-רפואיים ומרכזי מידע העומדים לשירותך. אז היכנסי לחוויה ממקום סקרן שיאפשר לך לגלות את המתנות האישיות והזוגיות שחווית הריון ולידה במרחקים מזמנים.
בהיעדר התמיכה המשפחתית והחברתית, מאוד חשוב לבחור אנשי מקצוע ומטפלים שאת מרגישה שהם שותפים. אני במתכוון בוחרת במילה שֻׁתָּפוּת. חשוב לי שתדעי שקשר של שותפות עם אנשי מקצוע רפואיים, בניגוד ליחסים ההיררכיים שבהם המטפל הוא סמכות מקצועית שיודעת מה טוב לך, הוא אחד המפתחות לרוגע וביטחון במהלך הריון ולידה.
המערכת הרפואית עצמה מודעת לחשיבות מערכת היחסים השיתופית בין המטפל-למטופל בכל שטחי הרפואה. Patient-centered Care, Patient-engagement ,Partnerships הם מושגי מפתח כיום בעולם הרפואה וקיימת הסכמה על כך שהם חשובים לרמת הבטיחות וההצלחה של הטיפול הרפואי לא פחות מהכישורים הקליניים. הגישה הזו נכונה על אחת כמה וכמה בנושא הריון ולידה שהם מטבעם תהליכים בריאים.
אז מי הם השותפים האפשריים לבחירתך?
גניקולוג מיילדותי (Obstetric Gynecologist / OBGYN)
בהתאם לתכנית הביטוח שלך תוכלי לערוך חיפוש ולמצוא גניקולוג/ית שמכוסה על-ידי חברת הביטוח שלך. שלא כמו בישראל, שם הרופאים הם שכירים של בית החולים או של קופת חולים, בארצות הברית להם/ן מעמד עצמאי והם/ן מתקשרים בחוזה עם רשת רפואית (network) ובית חולים אחד או שניים שבהם הם מורשים ליילד. אם יש לך העדפה לבית חולים מסוים, תצטרכי לבחור רופא/ה שמיילד בו. המערכת היחידה ששונה ומתנהלת בדומה למערכת הישראלית היא קייזר (Kaiser Permanente). חשוב לומר שכל גניקולוג מיילדותי הוא מנתח בהכשרתו, ואחזור לזה בהמשך.
לבחירה שלך ברופא/ה יש חשיבות במהלך מעקב ההריון ופחות בזמן הלידה. הרופאים עובדים בקבוצות (לעיתים אפילו למעלה מעשרים רופאים.ות בקבוצה) ויש להם מערך כוננות חודשי. לכן אין כל הבטחה שהרופא שראית במהלך ההריון יגיע ללידה. (כך הם הצליחו לשחזר את מערכת המשמרות הנהוגה בישראל, שאם לא כן כל אחד מהם היה כל החיים בכוננות ללידה). ללידה שלך יגיע הרופא הכונן והוא יגיע ממש ברגע האחרון ליילד את העובר.ית. ואם תשאלי אותי – זה מצויין! סימן שהיתה לידה בריאה וברוכה שלא היו בה סיבוכים שהצריכו נוכחות רופא, ומי שתטפל בך בחדר לידה היא אחות.
אחות חדר-לידה (Labor and Delivery/Obstetric Nurse)

בכל בית חולים וללא הבדל בין המערכות השונות, את מירב הטיפול ביולדת מבצעת אחות חדר לידה – דמות רפואית במערך המיילדותי שייחודית לארה"ב. זוהי אחות מוסמכת שמצאה משרה בחדר לידה. אם התמזל מזלה, בבית החולים שבו היא עובדת יש תוכנית קצרה המיועדת ללמד אותה כישורים ספציפיים במיילדות. רובן לא זוכות להכשרה מקצועית נוספת והן מוצמדות לאחות מנוסה לחודשיים שלושה ואז הופכות עצמאיות בשטח. האחות אחראית לתהליך הקבלה – רישום, ניטור עוברי לעשרים דקות, בדיקת לחץ דם ושתן, ובדיקה ואגינאלית שלפי ממצאיה יוחלט אם לאשפז אותך או שיש עוד זמן (בפחות מחמישה ס"מ את עדיין לא בלידה פעילה ויכולה עוד להסתובב). אם תתאשפזי, תוצמד לך אחות אחת למהלך הלידה ועד לתום המשמרת שלה. בחדר לידה היא תמשיך לנטר (אפשר לסירוגין), תרכיב עירוי, תיתן תרופות במידת הצורך, תענה על שאלות, ותעקוב אחר ההתקדמות. אם הלידה היא לידת יום, האחות עומדת בקשר עם הרופא המטפל. בלילה, אם הכל כשורה, היא תעיר אותו ברגע האחרון כדי שלא יפספס את הלידה. האחות היא 'שלוחה' של הרופא או עושת דברו. האחיות לומדות את ההעדפות השונות של הרופאים המיילדים בבית החולים בו הן עובדות והן מתאימות את ניהול הלידה לפי ההיכרות שלהן עם הרופא. לאחות אסור ליילד את התינוק/ת.
מיילדת
רדיפת ודחיקת ידיהן של המיילדות בארצות הברית היא תקופה היסטורית מעציבה העומדת בעוכריו של המערך המיילדותי האמריקאי. תחילתה ב-1860 עם הקמתו של ACOG – American College of Obstetric Gynecology. הרופאים הגניקולוגים המיילדותים, אף שבתקופה זו לא הורשו לראות אישה עירומה או ללמוד את האנטומיה של גוף האישה, הפקיעו את תחום המיילדות מהמיילדות שהיו מטפלות מאז ומתמיד בבנות המקום (קיימות קריקטורות ומודעות רחוב מהתקופה שמספרות את הסיפור העצוב של המיילדות בארה"ב). החל משנת 2010 לערך יש תחייה למקצוע המיילדות כפי שאנחנו מכירות אותו מישראל ואירופה. זאת בעקבות תובנת הממשל האמריקאי שאחוז הניתוחים הקיסריים פה הוא מהגבוהים בעולם (34%) ושזה עולה לו הרבה כסף. בנוסף, ארגוני זכויות נשים הצביעו על כך שהמודל האמריקאי מוביל לתוצאות פחות טובות במדד תמותת ילודים ואימהות לעומת שאר העולם המערבי. יש מעט בתי חולים בעמק הסיליקון בהם ניתן ללדת בליווי מיילדת. הרשימה נכון להרגע כוללת את רוב חדרי הלידה של Kaiser ואת Bay Area Maternity – קבוצה שמיילדת ב – El-Camino Los Gatos.
ישנם שני סוגי מיילדות בקליפורניה:
- אחיות שהן מיילדות –Certified Nurse Midwife, CNM כמו בישראל אלו אחיות שעברו הכשרה נוספת למיילדות והן מנהלות את כל מעקב ההריון ואת הלידה מתחילתה ועד סופה. ההבדלים בינן לבין רופא מיילד הם שאין להן סכין בארגז הכלים, זוכרות? הבטחתי שנחזור לזה. הן לא יכולות לנתח ולכן המודל המיילדותי שלהן נשען על פתרונות שמרניים שנמנעים מקיסרי ואחוז הניתוחים הקיסריים שלהן מאוד נמוך. אם יש צורך בניתוח קיסרי, יבצע אותו רופא כונן. בנוסף הן לא יכולות לטפל בהריון בסיכון גבוה.
- מיילדות שאינן אחיות – Lay Midwife, מיילדות שהוכשרו למיילדות במסגרות שאינן בתי ספר לרפואה והן לא בעלות מעמד רפואי. הן לא יכולות לעבוד בבתי חולים ובדרך כלל יעבדו במרכזי לידה או כמיילדות-בית.
דולה (Birth Doula)
ברור ששמעת על דולות! כחלוצת הדולות בישראל אני גאה ונרגשת ממספר התוכניות להכשרת דולות ורמתן, ומכמות הזוגות ששוכרים שירותי דולה. אולי יפתיע אותך ללמוד שמקצוע הדולה נולד בארה"ב כדי לתת מענה לשינויים של מעבר מהמודל המיילדותי למודל הגינקולוגי ומלידת בית ללידה בבית חולים. חווית הלידה עברה שינוי דרסטי עם המעבר לבית החולים ונוצר הצורך בליווי ליולדת שיחל בביתה ויימשך ברציפות בבית החולים לאור חילופי המשמרות וחוסר הקשר האישי עם הצוותים הרפואיים. המקצוע נולד יחד עם התנועה לשימור הלידה הטבעית ולכן בשוגג הוא מזוהה עם רצון היולדת ללדת בלידה טבעית. גם אם אין לך כל שאיפה ללדת ללא משככי כאבים, אין עוררין על כך שנוכחות דולה בלידה מאפשרת לך לישהות בבית חלק ניכר מהלידה, מה שמוביל לעליה משמעותית בסיכוי ללדת בלידה בריאה, ואגינאלית, ללא כדור השלג של התערבויות רפואיות שיכולות להוביל לקיסרי. הדולה מעניקה מידע המאפשר ליולדת ומלוויה לקבל החלטות על בסיס ידע, תמיכה פיזית – על ידי עיסוי, הדרכה בנשימות, תנוחות, מקלחות שימוש באביזרי עזר ועוד, ותמיכה נפשית עם הרפיה, דמיון מודרך, השראת ביטחון, מתן משוב על התקדמות ועוד.
שותפים נוספים המעניקים תמיכה הוליסטית בהריון:
-
- מדקר (Acupuncturist) – מאזן את הגוף אנרגטית. יש מי שיראו מדקר בסמסטר האחרון כדי לעזור ללידה להתחיל ספונטנית או כדי להפוך תינוק במנח עכוז. אם עברת את המועד המשוער, דיקור סיני יכול לאתחל לידה.
- כירופרקט – (Chiropractor) – עמוד השדרה ואגן הירכיים עוברים הרבה שינויים והסתגלות כדי לפצות על גדילת התינוק וקיים סיכון של הפרעה לתפקוד מערכת העצבים שלך. טיפול בסובלוקסציה (תת נקיעה שידרתי) משפיע בראש ובראשונה על מערכת העצבים וסוגי כאבים, וכן על מנח התינוק באגן.
- קרניו סקראל (Craniosacral therapy) – דרך עדינה ויעילה לסייע לגוף ולנפש להסתגל לשינויים במהלך ההריון ולהתכונן ללידה. טיפול במגע רך שמווסת את דופק הנוזל שעוטף את המוח ועמוד השדרה ומשחרר מתח, פחדים, ומוביל להרגעה כללית. יכול לעזור בעידוד מנח מיטבי של התינוק באגן לקראת הלידה.
- עיסוי בהריון ולקראת לידה (Prenatal Massage) – עיסוי מרגיע שניתן בשכיבה על הצד או במיטת טיפולים מיוחדת עם מקום לבטן. טכניקות העיסוי מותאמות להקל על הכאבים שבד"כ מופיעים לאחר שבוע 18 (צפויה הקלה בכאבי גב תחתון וכאבי ראש כרוניים), להפחתת מתח ולרגיעה במהלך ואחרי ההריון.
- שיאצו – טכניקה טיפולית המשלבת מגע נעים יחד עם איזון אנרגטי בגוף. כמו דיקור, השיאצו עובד ע"י גירוי נקודות הנמצאות לאורך תעלות אנרגיה הנקראות מרדיאנים. ע"י המגע, הלחיצות והמתיחות, השיאצו מטפל, מקל ומשיב בריאות והרגשה טובה.
- רפלקסולוגיה – שיטת טיפול במגע אשר מתמקדת בטיפול בכפות הרגליים. טיפול מקומי בעל יכולת השפעה על כל מערכות הגוף בצורה סיסטמטית. הטיפולים תומכים בטווח רחב של תסמינים המופיעים בשלבי הריון שונים וכן יכולים לאתחל לידה שמתעכבת.
שיהיה בבריאות ובבקיאות!
*הכותבת נרי לייף-חומה, היא מדריכת הכנה ללידה, דולה, מאמנת טרום-לידה ומנחת קורס דולות בעלת ניסיון של 24 שנה בתחום, מתוכן 20 שנה בעמק. ליצירת קשר עם נרי 408-480-1389 או neri.life@gmail.com