הריון ולידה בארה"ב: על תקשורת עם הצוות המטפל ויצירת חווית לידה טובה
מחקרים כבר הוכיחו שקשר של שותפות עם הצוות המטפל, ולא יחסים ההיררכיים בהם הרופא/ה הם הסמכות המקצועית שיודעת מה טוב לך, הוא אחד המפתחות ללידה בריאה ולרמת בטיחות גבוהה בטיפול. גישה זו נכונה על אחת כמה וכמה כשמדובר בהריון ולידה שהם מטבעם תהליכים בריאים. ולכן, כדי לעזור לך ליצור את אותו קשר של שותפות, כתבה נרי לייף-חומה, דולה ומדריכת הכנה ללידה, מדריך מפורט שיעזור לך לתקשר ולהתנהל היטב בחדר לידה ולדעת אילו זכויות מגיעות לך. הכתבה כוללת דוגמאות שימושיות באנגלית
מאת: נרי לייף-חומה
לידה היא חווית חיים אינטנסיבית וטוטאלית עם השפעות ארוכות טווח. שיח הריוניות לקראת הלידה נוטה לרוב להתמקד בלידה טבעית מול מתן אפידורל, ניתור עוברי רציף לעומת ניתור לסירוגין, או איך להמנע מקיסרי. אולם, האמת היא שהבחירות האלה לא מרכזיות כשבוחנים את מידת שביעות הרצון וההעצמה מחווית הלידה, או האופן שבו יסופר סיפור הלידה מדור לדור. והוא אכן מסופר- חוויות וסיפורי לידה הם חלק מהקונסטלציה המשפחתית, כלומר שיש להם העברה והשפעה בין-דורית.

אז מה כן חשוב כדי שתהיה חווית לידה טובה שתאפשר סיפור חיובי ומעצים לדורות?
פני סימקין, פזיוטרפיסטית, חלוצה בתחום התמיכה בלידה, סופרת ופעילה לשימור הלידה הפיזיולוגית, ערכה מחקר על האופן בו נשים זוכרות את חווית הלידה שלהן, והסיקה שרמת שביעות הרצון של יולדות מחוויות הלידה שלהן תלויה בשני גורמים מרכזיים:
- האופן שבו היולדת התנהלה בזמן הלידה – סימקין השתמשה בביטוי "Conducted herself". התרגום העברי למילה 'Conduct' הוא ניהלה, הובילה, שלטה, או ניצחה (כמו על מקהלה). נשים חשות שביעות רצון ומרגישות שחווית הלידה העצימה אותן כשהן מרוצות מאופן ההתמודדות – התיפקוד הפיזי והנפשי שלהן במהלך הלידה. כמו כן, ככל שהן מרגישות שנטלו חלק פעיל יותר בניהול הלידה ובתהליך קבלת ההחלטות, כך רמת הסיפוק שלהן מהחוויה גבוהה יותר.
- יחס הצוות המטפל: נשים שזכו לתמיכה מיטבית, נפשית ופיזית, מטעם כל הנוכחים בלידה, ושכובדו על ידי הצוות הרפואי המטפל בתהליך קבלת ההחלטות, מרוצות ומסופקות יותר מהלידה.
מה בין שביעות הרצון לרמת הבטיחות בגניקולוגיה מיילדותית?
גם במערכת הרפואית קיימת כיום הסכמה שכיבוד המטופלות ושילובן בתהליך קבלת ההחלטות הרפואיות ובניהול הלידה, הם מדדים לטיפול איכותי. יותר מכך, בכתבה הראשונה בסדרה, שעסקה באנשי הטיפול השונים, הזכרתי את המעבר מיחסים סמכותיים ליחסי שותפות בין אנשי רפואה למטופלים. קשר של שותפות עם אנשי צוות רפואיים, בניגוד ליחסים ההיררכיים שבהם המטפל הוא סמכות מקצועית שיודעת מה טוב לך, הוא אחד המפתחות ללידה בריאה ולרמת בטיחות גבוהה. זה לא פחות חשוב מהכישורים הקליניים. כל המחקרים העכשווים ברפואה הכללית והמיילדותית מצביעים על הטיפול הפרטני (Patient-Centered Care) ומעורבות המטופל בבניית תכנית הטיפול (Patient-Engagement), כמדדים שמעלים את בטיחות הטיפול. הגישה הזו נכונה על אחת כמה וכמה בנושא הריון ולידה שהם מטבעם תהליכים בריאים.
איך לקחת את שרביט הניצוח על הלידה שלך?
1. שינוי עמדות: את המלכה ואת לקוחה!
הידיעה שהמערכת הרפואית רוצה שתהיי מעורבת כדי להבטיח טיפול בטוח ואיכותי, אמורה לנסוך בך ביטחון לאמץ עמדה חדשה של התנהלות מול המערכת הרפואית – מהיום את מומחית ולא מטופלת! את מומחית במה שנכון לך! את מומחית במי שאת, בסך החוויות שצברת עד כה, ורק לך יש גישה לאמת שלך ולגוף שלך בנושאים הקשורים להריון ולידה. אז אם פגשת אנשי רפואה שעדיין מכוננים יחסים סמכותיים עם המטופלים שלהם, את יודעת שזה פחות בטיחותי ולא רצוי. חפשי אנשי רפואה שהם שותפים ונותנים לך את שרביט ההובלה. זה צעד ראשון והכרחי.
על היותך לקוחה כתבתי בכתבה השנייה בסדרה. הרופאים ובתי החולים מבקשים למקסם הכנסה ולחסוך בעלויות. מכאן שהם נלחמים עלייך ועל כספי הביטוח שלך. כנסי ליחסים עם המטפלים הרפואיים מעמדת "הלקוחה תמיד צודקת". הנה מספר דוגמאות:
- זכותך לבקש שיבדקו את תיפקודי השילייה וכמות מי השפיר ושלא ייקבעו לך זירוז לידה בשבוע 39 באופן שרירותי. זירוז לידה צריך להיות מנומק כפתרון למצוקה רפואית מוכחת.
- את מחליטה אם זה הרגע הנכון לך להיבדק ואגינאלית. אין הסכמה רפואית על הרגע הנכון לביצוע בדיקה כזו, אז תשאלי את עצמך אם מתאים לך. זכותך לקבל מהרופא.ה הסבר מנומק מה מטרת הבדיקה ומה הצורך בה.
- את במקלחת? זה עוזר לך להתמודד עם הצירים? את קובעת מתי את יוצאת! אם את לא ממש מרגישה שהתינוק 'בורח לך' ועלול להיוולד על הריצפה, למה שלא תישארי עוד רבע שעה או אפילו 30 דקות במים?
- האחות שבחדר לא בראש אחד איתכם? היא לא נעימה לך? בקשי להחליף אותה. קיראו לאחראית המשמרת ותאמרו:
We are sure that she is a great nurse, and we don't doubt her clinical skills, but we just didn't connect well and we appreciate having another nurse that we will feel more comfortable with
כיום לקוחות מדרגים את חדרי הלידה ב- YELP ואת יכולה לקרוא ביקורות של לקוחות.
2. כיתבי תכנית לידה
כתיבת תכנית לידה היא הדרך להשגת טיפול פרטני שמותאם לך. אחרי שוידאת שאת ביחסים של שותפות עם הצוות הרפואי שבחרת, את משתמשת בתכנית הלידה כדי לספר לשותפים שלך מי את, מה חשוב לך ומהי חווית הלידה שאת מבקשת לעצמך. ישנם ברשת המון טופסי הכנה ללידה להורדה וכל מה שאת צריכה זה לסמן X במשבצת ולבחור מתוך היצע רחב של אפשרויות. אני דווקא ממליצה ללקוחות שלי לכתוב משהו אישי יותר שמתמקד בחוויה שאת מבקשת לעצמך, ולא להלאות את הצוות בהמוני פריטים. תעזרי להם לייצר את התמונה וההרגשה של החוויה שאת רוצה. זה גם חשוב לך לאמץ עמדה גמישה ולהבין ש"תכנית" בלידה זה רק חזון וחוויה רצויה ולא תכנית קשיחה לתהליך שבלתי ניתן לשליטה או לניבוי. בנוסף, אני ממליצה להכניס את הפיסקה הבאה בראש הדף:
My name is [your name], and this is my [first/second…childbirth…]. My partner [partner’s name] and I have been preparing for our childbirth and invested in crafting our vision for our birth. We trust you to support us in achieving the birth of our dreams and to consult with us in a way that will lead us to make an informed decision in light of any impositions or deviation due to medical reasons. As a general rule, we prefer to avoid routine medical procedures and are open to medical solutions if necessary.
3. הצגת תכנית הלידה
את תכנית הלידה כדאי להציג לפני הלידה לרופאים המטפלים. רצוי לצלצל למרפאה לפני הבדיקה השיגרתית, בסביבות השבוע ה-34, ולבקש מהמזכירות לידע את הרופא/ה שאתם מבקשים לעבור על תכנית הלידה במועד הפגישה. כך לרופא/ה יש פניות זמנית ומנטאלית לשיחה. בנוסף קחו אתכם עותק לחדר לידה והציגו אותו לאחות המטפלת מיד לאחר שהיא סיימה את תהליך הקבלה. בעת חילופי המשמרות, ודאו שהאחות החדשה גם היא קוראת את תכנית הלידה שלכם.
4. דולה היא לא ל"לידה טבעית", אלא ללידה מיטבית
אחד המיתוסים הרווחים ביחס לדולות הוא שמי שמתכננת לקחת אפידורל, ולא מעוניינת בלידה טבעית, לא צריכה דולה. אין טעות גדולה מזו! דולה היא אשת המקצוע שאמונה על איפשור חווית לידה מיטבית, לא טבעית. בעוד אנשי הצוות הרפואי מתמקדים בבטיחות, הדולה מתמקדת באיכות החוויה שלך. יש לה היכרות מוקדמת איתך והיא לומדת מה חשוב לך ואיך לתמוך בך. הדולה מקפידה לערב אתכם בתהליך קבלת ההחלטות עם שאלות פשוטות שהיא שואלת אותך בחדר כמו:
- האם הבנת כל מה שהאחות אמרה לך?
- האם את רוצה שהאחות תסביר לך איך זה ישפיע על תכנית הלידה שלך?
- האם את מרגישה שזה נכון לך כרגע להיבדק?
- את רוצה לנסות ללחוץ בתנוחה אחרת ולראות אולי זה נכון לך ויוביל להתקדמות מהירה יותר?
הדולה דואגת שייראו אותך ויתחשבו בנוחיות וברצונות שלך כל רגע. היא עוזרת לך לאחוז בשרביט. היא מספקת לך מידע שמאפשר לך להתנהל בחדר מעמדת בחירה ולא עמדת ציות. דולות עוסקות בהעצמה נשית. אנחנו עוזרות ליולדות להשמיע את קולן ומונעות טראומות לידה ליולדות, לבני זוגם.ן ולילודים. זה המקצוע שלי 24 שנה והוא אדיר ומעניין, ושונה מאישה לאישה. לחשוב על דולה כמניעה לאפידורל, זו הקטנה של נוכחות הדולה בחיי נשים.
5. קבלי החלטה מודעת (Informed decision)
חדר לידה זה לא המקום לעמדת "נעשה ונשמע". יש יותר מדי אסכולות בגניקולוגיה מיילדותית, והן לעיתים סותרות. אם באים לשוחח אתכם, יש זמן להקשיב, לחשוב ולקבל החלטה מודעת. אם יש מצב חירום, אתם תדעו! אני מבטיחה שלא ידברו אתכם. העוסקים באתיקה רפואית קבעו שהחלטה מודעת של מטופלת זה לא כשאת מיודעת על תכנית הטיפול של הצוות הרפואית, אלא אך ורק כאשר מתנהלת שיחה ביניכם. כבר הזכרתי את הפחד של המערכת הרפואית והצוותים מתביעות בכתבה הקודמת. נצלי את הפחד שלהם! התביעה היא גם על אי קיומה של שיחה. אתם יכולים להוביל את השיחה עם שאלות שהכנתי לכם:
What are the Benefits of your suggestion/these interventions?
What are the Risks? How can this lead to a deviation from my desired experience?
What are the Alternatives we can try in order to achieve the same goal?
Is this aligned with my Individual needs and desired experience?
Can we Not do it Now and revisit the idea in a couple of hours?
שימי לב לאותיות המודגשות שמצטרפות למילה – Use your brain! BRAIN.
6. התנהלות פיזית מיטבית בלידה
זה נושא לכתבה שלמה ועצמאית, ובכל זאת אני בוחרת להזכיר את זה פה בקצרה. היכולת שלך להתנהל בביטחון וברוגע בלידה, ולהרגיש מסופקת לאחריה מאופן התפקוד שלך במהלכה, תלויים במידת המוכנות הפיזית והמנטאלית שלך לתהליך. באנגלית יש לי משפט שאני נוהגת לחזור עליו בכל אינטראקציה מקצועית כדולה, מאמנת לידה, או בהנחיית צוותים רפואיים בחדרי לידה:
Informing is good if your goal is to deliver knowledge. If you're about to deliver a baby, coaching is much better
קורסי הכנה ללידה ומאמרים מלמדים על הלידה. בתהליך אימון לקראת לידה את מאומנת איך להתנהל בלידה. האימון כולל רכישה ותירגול של טכניקות שמאפשרות התמודדות טובה עם האתגרים הפיזיולוגים של הלידה ובנוסף שיחות אימון שמאפשרות התנהלות מיטבית מול אתגרים ריגשיים ומנטאלים אישיים שייחודיים לך.
שיהיה בבריאות ובבקיאות!
*הכותבת נרי לייף-חומה, היא מדריכת הכנה ללידה, דולה, מאמנת טרום-לידה ומנחת קורס דולות בעלת ניסיון של 24 שנה בתחום, מתוכן 20 שנה בעמק. ליצירת קשר עם נרי 408-480-1389 או neri.life@gmail.com