כנס ציונות 3.0: כל הפרטים על האירוע שמציע חזון לעתיד משותף ליהדות ארה"ב וישראל
אחת לשנה, מתכנסים מאות מחברי הקהילה הישראלית והיהודית מאיזור המפרץ יחד עם טובי הדוברים מכל רחבי ארה"ב ומישראל, ליום מרתק, אקטואלי בו הם לוקחים חלק בשיח חדשני, אמיץ ויצירתי אודות שני המרכזים היהודיים העיקריים בעולם – ישראל וארה"ב. כנס ציונות 3.0 אשר יתקיים ב-11 בדצמבר ב-OFJCC, יציע השנה חוויה מולטי חושית – מסדנת בישול וסטנד-אפ, דרך מוסיקה, שירה, ואפילו תרגול מדיטציה העושה שימוש בכלים פסיכדליים. ישתתפו בין היתר, ח"כ לשעבר מתן כהנא, גורי אלפי, השופטת החרדית רוחי פרייר, שאנן סטריט, הסופרת האיראנית, רויה חקיקיאן, ועוד דוברים רבים וטובים. אז הציצו בתוכנית המלאה והצטרפו למאות האורחים שכבר הבטיחו את מקומם
כמיטב המסורת, גם השנה יקיים ה-OFJCC בפאלו אלטו את כנס ציונות 3.0 הגדול שיעסוק ביחסים בין ישראל והתפוצות. האירוע, המתקיים זו השנה השמינית, שם לו למטרה לחזק את הקשרים והמחויבות ההדדית בין שני מרכזי החיים היהודיים הגדולים בעולם – ישראל וארה"ב, מתוך הבנה שמערכת יחסים זו חיונית להמשך קיום שני הצדדים ושלכל מרכז ישנה תרומה ייחודית לסיפור המתפתח של העם היהודי.
הכנס, שהחל ב-2015 מתוך דרישה של הקהל הישראלי והיהודי-אמריקאי לייצר שיח על ציונות לאור הלחימה שהיתה בזמנו בעזה, עורר עם הזמן עניין ותשומת לב גם ברמה הלאומית בצפון אמריקה מה שהוביל להחלטה להמשיך אותו ולהפוך אותו ל"פרוייקט Z3" שפעילותו אינה מסתכמת רק בכנס השנתי. במהלך השנה פועל פרוייקט Z3 לחזוק תודעת העמיות היהודית באפיקים שונים, בין היתר, על ידי תמיכה באירועים לוקליים העוסקים ביחסי יהדות התפוצות וישראל, הטמעה של גישת ציונות 3.0 במרכזים קהילתיים אחרים ברחבי ארה"ב וישראל וכן על ידי יצירת תוכן חינוכי שעוסק בזהות יהודית, ציונות וקהילה (כמו למשל הסרטון הזה המדבר על ההסטוריה של מערכת היחסים בין יהודים-אמריקאים לישראל).
לאורך השנים התארחו בכנס דוברים מן השורה הראשונה, ח"כים לשעבר, משפטנים, עיתונאים, רבנים, אקדמאים ועוד והשתתפו בו אלפי אורחים, ישראלים ואמריקאים, הצמאים לשיח פורה, בריא ובונה ביניהם. בכל הפאנלים וההרצאות הוצגו דיעות הן מישראל והן מהתפוצות מכל הרקעים והגוונים, בשאיפה לשקף את רבגוניותו של העם היהודי, לנהל שיח בין-שווים ולקדם אחדות ולא אחידות בעם היהודי.
"פרוייקט ציונות 3.0 הוא תולדה של תפיסת עולם הגורסת שאנו מצויים ברגע ייחודי בהיסטוריה של העם שלנו", מסביר הרב אמתי פריימן, מנהל הכנס, "בפעם הראשונה, לצד מדינה ריבונית וחזקה פועלת תפוצה יהודית משגשגת. אמנם, ישנם אתגרים רבים בפנינו, אבל במאקרו, מצבנו כעת מעולם לא היה טוב יותר והוא מהווה את השלב השלישי בתנועה הציונית המודרנית. השלב הראשון היה תקופת מייסדי התנועה, וחוזי המדינה, השלב השני, הקמת המדינה, מאופיין בשלילת הגולה והמעבר ממדינה צעירה למעצמה אזורית והשלב הנוכחי, השלישי, הוא זה שאנו נמצאים בו כעת, מצב שבו מרכזים יהודיים חזקים ומשגשגים חיים זה לצד זה.
הפעילות של פרוייקט Z3 מתקיימת במרכזי ה-JCC השונים ולא במקרה. ה-JCC הוא כיכר העיר היהודית – מדובר אמנם בארגון יהודי אבל הוא אינו ארגון פוליטי, אינו דתי והוא רב דורי, כך שהוא יכול להכיל את מגוון הדיעות הרחב ביותר שכולם יוכלו להרגיש בו בנוח. אנחנו מאמינים שאם נצליח להטמיע את המודל הזה בהרבה מרכזים שכאלה אנחנו נראה ברמה הלוקאלית, חיבור של הרבה יותר סוגים של יהודים שלא מתביישים לייצר בתוך המרחב הבטוח הזה דיון, ויכוח והפרייה הדדית וברמה הלאומית אנו מקווים לראות עם הזמן התחזקות מסויימת בתחושת המחוייבות ההדדית".
אז גם השנה ה-OFJCC מזמין אתכם לכנס ציונות הגדול, יום שלם בו נבחן את יחסי ישראל ויהדות ארצות הברית מכל אספקט אפשרי, כשהשנה מדובר בחוויה מולטי חושית – מסדנת בישול וסטנד-אפ, דרך מוסיקה, שירה, ואפילו תרגול מדיטציה העושה שימוש בכלים פסיכדליים.
אז מה מצפה לכם השנה בקצרה?
במושב הפתיחה יהיה מונולוג של הקומיקאי גורי אלפי והרצאת TED קצרה של הפסיכולוג החברתי, פרופ' ערן הלפרין, שעומד בראש ארגון "אקורד" שמתעסק ביישוב סכסוכים גם של ישראלים ופלשתינאים וגם בין קבוצות בתוך ישראל- חרדים וחילוניים.
לאחר מכן ייערך פאנל עם ד"ר שוקי פרידמן, סגן נשיא המכון למדיניות העם היהודי, ואמנדה ברמן, מייסדת ארגון Zioness שפועל להנכחה של יהודים ואנשים שמזדהים כציונים במרחבים פרוגרסיביים.
הדוברת המרכזית של מליאת הבוקר היא הסופרת האיראנית, רויא חקיקיאן, אשר גדלה באירן כיהודיה בזמן המהפכה והיגרה לארה"ב. היא תדבר על זהות יהודית מתפתחת בתור מהגרת, יהודיה, איראנית ואמריקאית. ולאחר מכן תשב לראיון 1:1 עם מנכ"ל קבוצת התקשורת 70 Faces Media, עמי עדן.
לאחר ארוחת הצוהריים בה יוגש אוכל ישראלי ממאפיית פרנה וחומוס בודגה יהיו שני סבבים של מושבי משנה שבכל אחד מהם כשבע אופציות של פאנלים שאפשר לבחור אחד מהם. מבין הפאנלים המוצעים:
– פאנל על התמורות במעמד האישה בחברה החרדית ומה זה אומר על כיוונים חדשים בקהילות הללו בישראל וארה"ב עם השופטת החרדית מברוקלין, רוחי פרייר ורבקה רביץ שהייתה ראש הסגל של הנשיא לשעבר, רובי ריבלין, וכיום עמיתה בכירה במכון למדיניות העם היהודי מקדמת יוזמה שנקראת "מפרנסה לקריירה". השתיים ידברו על הקהילה על החרדית והשינויים המתחוללים בה בעיקר בהיבט של מעמד האישה. את הפאנל תנחה סו פישקוף, העורכת הראשית לשעבר של העיתון J-Weekly המתמחה, בין השאר, בקהילות חרדיות בארה"ב.
– פאנל יוזמות לחברה אזרחית משותפת בישראל עם קרן ברונווסר ממקימת " פיל ביית" (FeelBeit), מרכז תרבות שהוקם בירושלים על ידי ארגון מקודשת המנסה לחבר בין יהודים, ערבים, חילונים וחרדים בעיר. היא תדבר עם לב ליטמן ואחלאם קאסם עלי שיחד מקדמים ארגון שנקרא "מרכזי צדק" ועושים הכשרה ופעילות שטח בערים משותפות בישראל. את הפאנל ינחה טיילור גרגורי, מנכ"ל ה-JCRC שכל מהות התפקיד שלו הוא ליצור שיתופי פעולה בין הקהילה היהודית לקהילות אחרות פה ויחד הם יבינו איך זה נראה כשאתה ריבון ואיך זה נראה כשאתה מיעוט ומה ניתן ללמוד מתוך הדו שיח הזה.
– מאסטר קלאס של הקומיקאים גורי אלפי (enough said) וטהרן גסרי אשר יבחן את הזהות הישראלית, האמריקאית, ויהודית דרך שיחה כנה ומשעשעת. טהרן, שגדל בוושינגטון די.סי וחי כיום בלוס אנג׳לס, מגיע ממסורת יהודית, נוצרית, מוסלמית וזורואסטרית, ויביא למפגש נקודת מבט ייחודית ומרתקת בדרך הומוריסטית שקל מאוד להתחבר אליה.
– סדנת בישול עם השפית, עינת אדמוני, שלאחר הדגמה חיה של אחד המתכונים האהובים שלה (אותו משתתפי הסדנה גם יוכלו לטעום) תדבר יחד עם חברת הקהילה שי וינגרטן על זהות וחיבור, ישראליות ואמריקאיות, הגירה וקהילה דרך שורשים ואוכל ועל החוויה שלה בתור מסעדנית ישראלית בחו"ל.
– סדנת מדיטציה עם שרה פרזיץ והרב זאק קמיניץ, מייסד "שפע", ארגון שמחנך ומקדם שימוש בכלים פסיכדליים בהקשר יהודי. בסדנה, המשתתפים יערכו תרגילים נשימתיים שמדמים חוויה פסיכדלית, מעגלי אינטגריציה ושיח. באמצעות התרגול נבין ונבחן את היכולת והצורך לדבר ולפתור אלמנטים של טראומה בין דורית, וזהות יהודית.
– פאנל על המצב בקמפוסים עם ד"ר משואה שגיב עמיתת מחקר ומרצה באונ' ברקלי, הרב אדם נפתלין-קלמן, מנכ"ל הלל, אמה טברגני סטודנטית בהלל ופרופ' ארי קלמן מסטנפורד. הפאנל יעשה סדר ויבחין בין מציאות לנרטיב, ויפתח שיח על כלים אופטימליים ופרודקטיביים שהקהילה יכולה לעשות בהם שימוש במצבים דומים.
– סדנה, מופע ושיחה עם אמנית ה-spoken word הבינלאומית ונסה הידרי העוסקת בשאלות של זהות, קהילה, שיוך וביטוי עצמי.
– סדנת אמן עם שאנן סטריט והמוזיקאי האמריקאי, נגן הבלוז, סול קיי. את הסדנה תנחה פנינה אגניהו, מנהלת מחלקת "שותפות ביחד" בסוכנות היהודית. במהלך הסדנה, האמנים יחלקו עם הקהל מהן ההשפעות שלהם, איך הזהות הישראלית ו/או האמריקאית משפיעה על היצירה שלהם וכיצד מוזיקה יכולה לחבר בין הקהילות.
במהלך מושב הסגירה ונסה הידארי תבצע את אחת מהפואמות המפורסמות שלה- Hebrew Mamita. לאחר מכן נשמע מבני נוער ישראלים ואמריקאים מהן השאלות שמעסיקות אותם, ומהי ההבנה שלהם לגבי יחסי ישראל-תפוצות. הפאנל יהיה בהנחיית ד"ר נועם וייסמן, VP של חברת המדיה OpenDor MEdia.
נאום הסגירה של הכנס יהיה של ח"כ לשעבר מתן כהנא, אשר כיהן כשר לשירותי דת מטעם סיעת המחנה הממלכתי. בתפקידו בכנסת, קידם כהנא רפורמות משמעותיות במוסדות הדת בישראל, כולל רפורמות בנושאי כשרות ומינוי נשים למועצות דתיות. לאחר נאומו, ישב לשיחה 1:1 עם העיתונאית המוערכת, ג'נין זכריה, והם ידברו, בין היתר, על העבודה שלו כשר הדתות, ועל איך הוא רואה את העתיד הזהותי של מדינת ישראל.
בסיום הערב תהיה קבלת פנים לקהילה שתכלול אוכל וקוקטיילים, מופע קומדיה של טהרן גסרי ומופע אקוסטי של שאנן סטריט. הכרטיס לכנס כולל כניסה לכל ההרצאות והפאנלים המוצעים, אוכל ושתיה לאורך כל היום ואפילו שירותי בייביסיטר (אליהם יש להרשם מראש דרך האימייל- dreder@paloalto.org) במידה ויש לכם ילדים קטנים.
אז אם גם אתם רוצים לקחת חלק באירוע, להשתתף בסדנאות ובפאנלים ולהעמיק את החיבור בין הישראלים והיהודים האמריקאים שחיים פה, היכנסו לאתר פרוייקט Z3 והבטיחו את מקומכם. האירוע ייערך ביום ראשון, ה-11 בדצמבר בין השעות 9:00 בבוקר עד ל-7:30 בערב.