ג'ובילי 2023: מהי יהדות רב תרבותית?
בכל שנה, ביום ראשון האחרון של חודש ינואר מתקיים ב-APJCC אירוע ג'ובילי – יום לימוד עשיר בהרצאות וסדנאות בנושא יהדות. בשבוע הבא הוא יחזור (במתכונת פנים אל פנים וגם אונליין) תחת הנושא "יהדות רב תרבותית", והוא יכלול מגוון שיחות על יהדות באתיופיה, פולין, יפן, מצרים וישראל, תיערך בו סדנת בינה מלכותית, תערוכה על זהויות, יוגש בו אוכל מתרבויות שונות (גם פלאפל!) ועוד. מאיה טריפ, מנהלת את המחלקה היהודית ב-JCC לוס גאטוס, מזמינה אתכם להגיע, לשאול שאלות, להעמיק, לקבל השראה וגם להכיר כמה חברות קהילה מוכשרות שידברו באירוע
מאת: מאיה טריפ
כמו את כל ההתחלות של השנים האזרחיות האחרונות, גם את 2023 פתחתי שקועה בטבלאות אקסל, ישיבות ומחשבות, והשנה מלבד טבלאות התעסקתי במטריות שהובאו מאתיופיה, מכתש ועלי מצרפת, חנוכיה מפולין, כיפה כחולה מישראל וספר עבה שנקרא ״יהדויות״. כבר יותר מ-5 שנים שאני מנהלת את המחלקה היהודית בג׳ייסיסי לוס גאטוס, ואחראית על יום הלימוד (שזאת שנתו ה-14!) שנקרא ג׳ובילי, שמתקיים תמיד ביום ראשון האחרון של חודש ינואר. את השם אמנם ירשתי, אבל את שאר התוכנית בונה הצוות, בכל שנה מחדש, והיא משקפת את מה שהמוסד שלנו מייצג בכל יום נתון: יהדות פתוחה, מקבלת, מחבקת, מתעניינת, בודקת, חוקרת ושואלת.
יום העיון הוא לא פורמלי. הוא פלורליסטי, רב-גוני ויצירתי, ובנוי בעיקר על הכישרון של הקהילה של דרום העמק. בכל שנה מגיעים לכנס מאות אנשים שאוהבים ללמוד ולהעמיק, ואחרי מספר שנים שבהן הכנס התנהל אחרת בחסות הקורונה, אנחנו פותחים את שערינו ומקווים שיעבור בהם קהל רב, כולל אתכם, הישראלים!
הנושא השנה הוא יהדות רב תרבותית, והיום יכלול שיחות על יהדות באתיופיה, פולין, יפן, מצרים, ישראל ועוד. המטרה היא להכיר, לבחון את עצמך, לשאול שאלות ולקבל השראה.

ההרצאה הפותחת תארח את אהרון האן-טפר, מרצה בעל שם מאוניברסיטת סן פרנסיסקו, שכתב ספר צבעוני ומרתק על המשמעות של להיות יהודי בתקופתינו, ועל הזהות היהודית העשירה ורבת הרבדים.
בחלל האודיטוריום בו תיערך ההרצאה תוכלו להיכנס לאווירה עם תערוכה ליום אחד שנקראת ״זהויות״, שאוצרת לילך ווינד, ישראלית תושבת לוס אלטוס. "התערוכה הקטנה שהרכבנו מהווה הזמנה לחקור את הזהות היהודית המגוונת והמשתנה עם השנים״, היא מספרת. ״זהות. זהויות. איך אני מגדירה את עצמי? נושא לא פשוט שמעסיק את כולנו ברמה היומיומית. קיווינו למצוא דרך לחבר את הנושא אל הרגש ולאפשר לחברי הקהילה לספר את הסיפור שלהם בעזרת אובייקטים אישיים שעוברים מדור לדור ומחברים אותם אל השורשים שלהם. המוצגים, ביניהם חולצת טי-שירט, פמוטים וחנוכיה, הם הרבה יותר מחפצים – הם הייצוג המוחשי של זמנים ופרקים בזהות שלנו. מתוך האוסף הלא גדול הזה אפשר ללמוד על המגוון האנושי בקהילה ועל הרב תרבותיות שלה, כמו גם על נקודות המבט השונות שמהן אנחנו מסתכלים על המושג זהות יהודית, וכמובן על המשמעות השונה שיש למושג הזה עבור אנשים שונים. אפשר ללמוד איך חפצים מסייעים לפעמים בגיבוש עמדות סובייקטיביות אישיות בשאלות של זהות ושייכות. בעבודה על התערוכה ניסינו למצוא ולהציג סיפורים אישיים ייחודיים שבדרך כלל פחות נשמעים, לצד הנרטיבים היותר מוכרים, והכל באמצעות חפצים ממגוון מקומות גיאוגרפיים, תקופות, שימושים וחומרים".

ישראלית נוספת שתרצה בכנס היא אביטל משי, אמנית מדיה חדשה שמתמקדת בהתנהגות חברתית דרך טכנולוגיות חדשות. אביטל תעסוק בשאלה "מיהו יהודי?" מהכיוון של הבינה המלאכותית, נושא כל כך חם כיום. מה קורה כאשר אנו שואלים מודלים של בינה מלאכותית את השאלה הזו? מאיפה המודלים האלה שואבים את המידע שלהם ואיך נראה האדם היהודי מבעד לעדשה של הטכנולוגיה הזו? התכנון של אביטל נשמע מבטיח: "בסדנה נעבוד עם מספר מודלים המייצרים תמונות, נבקש מהם לייצר תמונות שונות ונראה מה יקרה. חשוב לציין שמספר רב של מודלים של בינה מלאכותית נמצאו ככאלו המפלים לרעה אוכלוסיות שונות, תוך ייצוג סטריאוטיפי מובהק של נשים, מיעוטים ואוכלוסיות רגישות אחרות".
עוד בכנס, אמי אלברטסון (חפשו אותה באינסטגרם @theamyalbertson) ממוצא סיני-אמריקאי תספר על היחסים עם היהדות, ועל מגוריה בישראל, ודוקטור גייג׳ דורסקי, להט״ב יהודי/ה מקסיקני/ת יספרו על המחקר הגדול שניהלו על ״יהודים שאינם לבנים״ ממוצאים שונים. זאת בנוסף לסדנאות כתיבה, אמנות, זיכרון, מוזיקה, פאנלים, המשחק הסיני מה-ג׳ונג, שפת היידיש, אוכל מתרבויות שונות (גם פלאפל!), תערוכה על זהויות שונות של אנשים בקהילה, והרבה מפגשים ומחשבות.
היום יתקיים בעיקר פנים מול פנים, אך במקביל קיים כרטיס וירטואלי, עם הרצאות לאורך היום, חלקן משודרות מהכנס עצמו. את אחת ההרצאות הווירטואליות תעביר סיגל קלטר, מרצת האמנות האהובה של ג׳ייסיסי לוס גאטוס, ואת השניה תעביר ד״ר מיכל בר-אשר סיגל, חוקרת ספרות חז"ל ויחסי יהודים-נוצרים ומרצה בכירה במחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בן גוריון.
במקביל יתקיים ״קידס ג׳ובילי״ קייטנה איכותית לילדים הכוללת גם היא הפעלות בנושא היום.
מחיר הכרטיס מסובסד כדי לאפשר לכולם להגיע.
לפרטים ולהרשמה www.jvalley.org/