חובות דיווח ותשלום מס על נכסים בישראל
עו״ד מאורי עמפלי מסביר למה גם לאחר עזיבת ישראל חשוב להבין את היבטי המס הקשורים לישראל ולנכסים אשר נותרו בישראל
מאת: עו"ד (רו"ח) מאורי עמפלי
עזיבת ישראל לצרכי רילוקיישן כרוכה, בין היתר, בשינוי משטר המס ממשטר מס ישראלי למשטר מס אמריקאי. יחד עם זאת, גם לאחר עזיבת ישראל חשוב להבין את היבטי המס הקשורים לישראל ולנכסים אשר נותרו בישראל.

בהיבט המס הישראלי, ראשית עולה השאלה, האם לאחר העזיבה חל ניתוק תושבות מישראל. שאלה זו תשפיע ישירות על חובת הדיווח ותשלום המס בישראל בגין הכנסות שהופקו מחוץ לישראל, לאחר מועד העזיבה. עמדת רשות המסים בישראל היא שבשלוש השנים הראשונות לעזיבה לא חל ניתוק תושבות ויש חובה להגיש דוחות מס בישראל בגין הכנסות אלו. אנו סבורים אחרת. כל מקרה לגופו. בהקשר לכך, לקוחות רבים, אשר מצויים מחוץ לישראל מספר שנים קיבלו לאחרונה מרשות המסים דרישה למלא טפסים אודות נכסיהם בארץ ובעולם וכן דרישות לפתוח תיקים במס הכנסה. רצוי להגיב לדרישות אלו ולא להתעלם מהן.
שנית, למרות עזיבת ישראל, לישראל זכות ראשונית למסות הכנסות ממקרקעין. כך, חלה חובת דיווח ותשלום בישראל בגין הכנסות משכר דירה העולות על סכום של 5,080 ₪ לחודש וכמובן על מכירה של נכסי מקרקעין בישראל. נזכיר, כי מי שאינו נחשב כתושב ישראל, בין אם קיבל החלטת מיסוי, בין אם הצטייד בחוות דעת משפטית ובין אם עשה דין לעצמו ולא מדווח לרשות המסים על הכנסותיו אינו זכאי לפטור בגין מכירת דירת מגורים בישראל. גם אם מדובר על דירתו היחידה. גם הבנקים בישראל ממשיכים לנכות מס במקור על הכנסות פיננסיות שהופקו בישראל (רווחי הון בבורסה, הכנסות ריבית, דיבידנדים וכו'). רצוי במקרה זה לעדכן את הבנק בישראל על שינוי התושבות לתושבות זרה, שכן גם לפי פקודת מס הכנסה וגם לפי אמנות למניעת כפל מס (כמו במקרה עם ארצות הברית) תושבים זרים זכאים להטבות מס בקשר להכנסות פיננסיות שמקורם בישראל. במקרה הצורך, ניתן להגיש דוחות להחזר מס בישראל.
סוגית אופציות שניתנו לעובדים טרם עזיבתם את ישראל עלולה לגרום לכפל מס עם ארצות הברית ולשיעורי מס גבוהים ביותר ומצריכה פתרון לפני עזיבת ישראל או לאחר מכן, בדמות בקשה לקבלת החזר מס בגין אופציות ויחידות השתתפות, אשר הובשלו לאחר עזיבת ישראל.
נכסים והכנסות אשר נותרו בישראל לאחר מועד העזיבה, מקימים באופן טבעי חבויות דיווח וחבויות מס בארצות הברית במקרה של עזיבה לארצות הברית. נזכיר, כי תושב ארצות הברית לצרכי מס (US Person) חייב בדיווח ותשלום מס על הכנסותיו בכל מקום בעולם.
הדבר מתורגם לכך, שתושב ישראל לשעבר חייב בדיווח על כל ההכנסות והנכסים הפיננסיים שנותרו בישראל. הכנסות שכירות, רווחי הון, שבח ממכירת זכויות במקרקעין ובפרט דירות מגורים ועוד.
המצב מסתבך כאשר מדובר על אפיקים פטורים בישראל, אשר חייבים ככל הנראה מס בארצות הברית. כך לגבי רווחי הון שמצטברים בקרנות השתלמות ואפיקים פנסיונים פטורים, כגון קרנות פנסיה וביטוח מנהלים. מכשירים אלו מסווגים לפי הדין האמריקאי כ- PFIC ועלולים ליצור חבות במס בארצות הברית, גם ברמת המס המדינתי, ללא קשר לפטור ממס בישראל. בעידן ה- FATCA סביר להניח, כי ה- IRS יקבל מידע על חשבונות אלו ובכל מקרה רצוי לקבל ייעוץ ממומחה מס אמריקאי בסוגיה. לסיכום, גם לאחר עזיבת ישראל חשוב להישאר ערים לחובות הדיווח והמס הנגזרים מנכסים והכנסות שנותרו בישראל ובחלקן פורטו בקצרה ברשימה זו, על מנת להימנע מחשיפה לסנקציות אזרחיות ופליליות הן בישראל והן בארצות הברית.
המחבר הינו בעלים של משרד עורכי דין בישראל המתמחה במיסוי בין לאומי ובפרט בהיבטי מס של רילוקיישן והרצה בנושאים אלו במסגרת כנסים שנערכו בסיליקון וואלי בחודש נובמבר 2014.