מיסוי נדל"ן במקרה של מכירת דירת המגורים בישראל – כתבה שניה בסדרה
מאת: שרון אריאלי עזיבת ישראל ורילוקיישן כרוכה במספר רב של הכנות והתארגנויות. אחת מהדילמות וההתלבטויות הגדולות היא מה לעשות עם הנכס אותו משאירים בישראל, האם להשכיר או למכור? הדילמה נובעת הרבה פעמים ממניעים רגשיים ולאו דווקא שכלתניים. לאלה המתלבטים בעניין מכירת הנכס בישראל בטרם המעבר לארה"ב או בשנים הראשונות לרילוקיישן יש לקחת בחשבון את יתרונות המס במכירה: היתרון במכירת הנכס בטרם המעבר לרילוקיישן – מכירת הנכס כתושב ישראל מאפשרת שימוש בפטור בגין דירה יחידה. אם הנכס מהווה את הדירה היחידה שבחזקתכם בארץ אזי ניתן למכור ולא לשלם מס על השבח*. (בדירות ששוויין עד 4.5 מיליון שקלים). מכירת הנכס לאחר המעבר…
מאת: שרון אריאלי
עזיבת ישראל ורילוקיישן כרוכה במספר רב של הכנות והתארגנויות. אחת מהדילמות וההתלבטויות הגדולות היא מה לעשות עם הנכס אותו משאירים בישראל, האם להשכיר או למכור? הדילמה נובעת הרבה פעמים ממניעים רגשיים ולאו דווקא שכלתניים. לאלה המתלבטים בעניין מכירת הנכס בישראל בטרם המעבר לארה"ב או בשנים הראשונות לרילוקיישן יש לקחת בחשבון את יתרונות המס במכירה:
היתרון במכירת הנכס בטרם המעבר לרילוקיישן –
מכירת הנכס כתושב ישראל מאפשרת שימוש בפטור בגין דירה יחידה. אם הנכס מהווה את הדירה היחידה שבחזקתכם בארץ אזי ניתן למכור ולא לשלם מס על השבח*. (בדירות ששוויין עד 4.5 מיליון שקלים).
מכירת הנכס לאחר המעבר לארה"ב –
היתרון הבולט הראשון הוא הפטור ממס בארה"ב בגין מכירת הנכס בישראל בתנאי שהנכס שימש למגורים בשנתיים מתוך חמש השנים האחרונות. זאת אומרת שמי שעשה רילוקיישן בשלוש השנים האחרונות יכול למכור את הבית שלו בישראל ולא לשלם מס בארה"ב על השבח שהנכס עשה עד גובה של 500 אלף דולר לזוג.
כמו כן מי שימכור את הנכס עד ליום 31.12.2017 יהנה מתשלום מס מופחת בישראל- תיקון 76 שנכנס לתוקף ב1.1.14 בישראל, עקר מתוכן את הפטור שהיה קיים בעת מכירת דירת מגורים יחידה בישראל עבור תושבי החוץ המתגוררים בארה"ב, מאחר ורשות המיסים בישראל דורשת אישור רשמי מרשות המיסים האמריקאית כי למוכר אין דירת מגורים נוספת במקום המושב ולפי מיטב ניסיוני לא ניתן לקבל אישורים כאמור. אולם כדאי לנצל את המס המופחת שנקבע בתיקון לחוק בישראל ושיהיה בתוקף עד ל – 31.12.2017 לפיו למוכר שהוא מרובה דירות או במקרה זה לתושבי החוץ החיוב במס על השבח יהיה בשיעור של 25% אולם רק על התקופה החל מ – 1.1.2014 ועד ליום המכירה (משמעותי בעיקר לכאלה שמחזיקים בנכס לאורך שנים) ולכן ככל שיקדים המוכר במכירה בתקופה הקובעת ישלם מס מופחת יותר. יש לזכור כי במידה ולא יחול שינוי נוסף בחוק החל מ – 2018 יחוייב תושב החוץ המוכר נכס בישראל ב – 25% מס בגין השבח שהנכס עשה במרוצת השנים ללא קיזוז תקופת שבח.
לסיכום, במכלול השיקולים יש להביא בחשבון גם את שיקולי המס בישראל ובארה"ב על מנת להגיע להחלטה נבונה.
הכתבה הבאה בסדרה תבחן את היבטי המס הכרוכים בקניית בית להשקעה או למגורים בארה"ב ובעיקר את חבות המס שתחול בישראל בגין נכסי נדל"ן שנרכשו בארה"ב במקרה של חזרה אפשרית לארץ.
הכותבת שרון אריאלי הינה עו"ד המתמחה בדיני מקרקעין בישראל, בעלת ניסיון רב בטיפול בעסקאות מקרקעין מכל הסוגים. כיום מתגוררת בסאניוויל ומתמחה בייצוג תושבי חוץ הרוכשים ו/או מוכרים נכסי מקרקעין בישראל כחלק משותפות פעילה עם משרד עו"ד בישראל.
טלפון נייד: 408-663-8256
Sharon.arieli566@gmail.com כתובת מייל:
יש להצהיר בטופס המכירה הצהרת תושבות ולכן זה רלוונטי רק לשנת המס לפני המעבר לרילוקיישן*