יום השואה: כיצד תספרו על זה לילדים?

מוות, סבל, תאי גזים, מלחמה, שישה מליון, אלו הן רק חלק מן האסוציאציות העולות מן המילה שואה. אז אם לנו כהורים קשה להכיל את הנושא הטעון הזה, כיצד נוכל להסביר אותו לילדינו מבלי לעורר בהם פחד או טראומה? לקראת יום השואה, אשר יחול ביום חמישי, מדריכת ההורים, לאורה משנה, מסבירה כיצד לעשות זאת

מאת: לאורה משנה

מוות, סבל, תאי גזים, מלחמה, שישה מליון, אלו הן רק חלק מן האסוציאציות העולות מן המילה שואה אשר מעוררות רגשות כבדים ותחושות לא נעימות. אם לנו כהורים קשה להכיל את הרגשות האלו, כיצד נוכל להסביר אותם לילדינו מבלי לעורר בהם פחד או טראומה?

אז בואו נתחיל בתרגיל קטן. שבו מול דף ועשו סיעור מוחות סביב המילה שואה. רשמו את כל המחשבות אשר עולות לכם בראש מבלי לסנן אותן.

כעת, כשסיימתם, הסתכלו על הרשימה וחשבו האם אלו הנושאים עליהם תרצו לדבר עם ילדיכם? מה הוא המסר אותו תרצו להעביר להם? ומה המטרה שלכם כהורים כאשר אתם מדברים עם ילדכם על יום השואה?

 הרבה הורים יענו על השאלה הזאת באופן זהה כמו "אני רוצה שהילד שלי ידע מה קרה כדי שזה לא יקרה שוב לעולם". אתה לא תשמע הורה אומר: "אני רוצה להפחיד את הילד שלי", נכון?

Tal-with-child

 אז הנה כמה טיפים שיאפשרו לך לידע ולחנך את ילדך בנושאים רגישים מסוג זה מבלי לפגוע בו:

 –  העבר מידע באופן אובייקטיבי מבלי להכניס את המטען הרגשי שלך– זוכר את המילים שרשמת בתרגיל הקודם? שם, קרוב לודאי, תמצא את הרגשות שלך. הם שלך. לא של ילדך. השאר אותם שם בבקשה, ותן לילדך לתאר את הרגשות שלו. למה? כי הוא לא בשל להתמודד עם הרגשות שלך. כי אתה בוגר, והוא לא.

 – דבר פשוט ואל תיתן unsolicited information– דמיין שאתה כותב מילון. אתה צריך להסביר את מושג השואה בדרך הכי פשוטה שאפשר. לדוגמה: "שואה היא תקופה בה איש רע הרג הרבה אנשים". זה, אגב, יכול להיות הסבר טוב לילד קטן. הם מבינים מה זה "איש רע" ו"הרג" מהטלויזיה והסרטים. ככל שהילד גדל, אתה יכול להוסיף מידע על מה זה שואה. מידע אובייקטיבי, ללא רגשות. איך לדעת כמה לספר? הנה הסוד: הילד שלך יגיד לך כמה. כאשר ילד מוכן, הוא שואל שאלות ודורש מידע. תתחיל בהסבר פשוט במיוחד כמו זה של הדוגמה וילד אשר מוכן שכלית ורגשית להכיל עוד אינפורמציה, יבקש עוד.

ברגע שהילד מראה התעניינות ושואל עוד שאלות, העמד פני תמים ושאל אותו "למה אתה מתכוון?" כך הילד יסביר לך בדיוק מה הוא רוצה לדעת ואתה לא תצטרך לספק לו עודף מידע.

התפקיד שלך זה לספק את המידע במנות קטנטנות מבלי לשכוח מי הוא הילד שלך ומהן היכולות שלו. זכור, ילד שמוכן לעוד, יבקש עוד, ואם אתה לא בטוח אם לספר עוד או לא, אתה תמיד יכול לענות שאתה לא בטוח מה היא התשובה הנכונה, שאתה תבדוק אותה ותחזור אליו עם תשובה, אך אל תשקר.

 – תבדוק מה הם הרגשות של ילדך- כאשר הילד מתחיל לשאול שאלות ורוצה לדעת עוד, דאג לבדוק מה הוא חושב. תשאל למשל: "על מה אתה חושב?". תשאל שאלות פתוחות ואל תרמוז לילדך איך הוא אמור להרגיש או מה הוא אמור לחשוב עכשיו. זכור, הרגשות שלך הם שלך, לא בהכרח שלו.

 – דבר במילים פשוטות בהתאם לגילו- כיצד מרגיעים ילד סביב נושא השואה? מסבירים לו במילים פשוטות ובהתאם לגילו שהעולם לא יאפשר לדבר כזה לקרות שוב. יש לנו משטרה וצבא השומרים עלינו ושלעולם הם לא יתנו לאף איש רע לפגוע בנו. אם הלחץ הוא בעקבות פרטים שחלקת איתו וכנראה הוא לא היה מוכן להכיל, התרכז בלדבר על הרגשות שלו. תבדוק מה הוא חושב, מה מפריע לו, חבק אותו, הקשב לו, היה אמפטי ואם הילד נלחץ, הרגע אותו ואל תיתן מידע נוסף כי כנראה שמה שנתת כבר הוא לא היה מוכן להכיל.

 – תראה לילדך את הצד האופטימי- השואה היא נושא טעון וכואב במיוחד, אך עם זאת, לשמחתנו, העם היהודי עודנו חיי וקיים, הוא שרד את התקופה הקשה הזאת, יש לו מדינה משלו בעיקר בזכות הרצון והכוח שלו. חשוב להזכיר זאת כמה שיותר לילדינו על מנת שירגישו בטחון ואופטימיות.

 אז כולכם יודעים כי תפקיד ההורה הוא מאתגר ולא פשוט, כרוכה בו אחריות רבה, אך תמיד תזכרו שאתם לא לבד!

מאחלת לך ימים קלים והסברים מפרים,

 לאורה משנה,

מנחת הורים וצוותי חינוך אדלריאנית

http://www.lovingboundaries.com/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button