לרגל יום העצמאות: מהם היתרונות והחסרונות של אכילת בשר?

יום העצמאות הוא הזדמנות טובה לבחון את ערכיו התזונתיים של הבשר. אז מה הם היתרונות והחסרונות שלו? באיזה בשר יש הכי הרבה ברזל וויטמין B12 ומה ההמלצה למי שסובל מערכי כולסטרול גבוהים? התזונאית יעל דרור מסבירה

מאת: יעל דרור

יום העצמאות הוא סיבה נהדרת לתת תשומת לב מיוחדת לבשר. מה הם היתרונות התזונתיים והחסרונות של הבשרים? באיזה בשרים יש הכי הרבה ברזל וויטמין  B12 ומה ההמלצה למי שסובל מערכי כולסטרול גבוהים?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

יתרון: חלבון איכותי בכמות גדולה

היתרון התזונתי הבולט ביותר בבשר הוא כמות החלבון הגבוהה. סוג החלבון בבשר נחשב איכותי וטוב לניצול האדם וספיגתו בגוף יעילה. הסיבה לכך היא שחלבון הבשר מכיל כמות יפה של חומצות אמינו חיוניות שגופינו אינו יודע לייצר ולכן חייב לקבל מהמזון. לדוגמה, ב-100 גרם בשר מבושל/אפוי יש 25-30 גרם חלבון. כמות זו מהווה 35-50% מכמות החלבון היומית המומלצת עבור מרבית האוכלוסייה. מכאן שגם אכילה של כמות יחסית קטנה של בשר, תספק לגוף כמות גדולה מאד של חלבון איכותי.

יתרון: ויטמינים ומינרלים חיוניים

הבשרים מהווים מקור חשוב מאד של ויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף. הם מכילים ויטמינים מקבוצת קומפלקס B וחלקם עשירים במיוחד בויטמין B12. הבשרים מהווים מקור חשוב למינרלים אבץ, ברזל, סלניום ועוד. מבחינה תזונתית נהוג לתת לבשרים מקום של כבוד בתזונה, בשל התכלה הגבוהה של ויטמין B12 וברזל. חשיבותם הגדולה של הברזל וויטמין B12, היא ביצירת ההמוגלובין שבתוך כדוריות הדם האדומות. ההמוגלובין מוביל חמצן מהריאות למוח, לשרירים ולשאר רקמות הגוף. לברזל ולויטמין B12  יש השפעה ישירה על תפקוד והתפתחות המוח ומערכת העצבים המרכזית. כמו כן השפעה על הזיכרון, הריכוז, מצב הרוח והתיאבון. רכיבים אלו יהיו בעיקר בבשר בקר, כבד ואיברים פנימיים והודו אדום.

חסרון: חסרון השומן הרווי

חלק מהבשרים מכילים אחוזים גבוהים של שומן. הבעיה העיקרית בשומן שבבשרים היא הכמות הגדולה של השומן הרווי המעלה סיכון למחלות לב לכלי דם. בשל סיבה זו, לא פעם יצאו לבשרים שמות רעים ויש אנשים שמסיבות בריאותיות נמנעים מהם. חשוב לדעת שהחלקים הפחות בריאים של השומן הם ה"עור" של העוף, השומן ה"לבן" שאנו פוגשים בסטייק/רוסט-ביף, השומן במח העצמות (למי שנוהג לאכול גם את העצם) והשומן הנמצא צמוד לעצמות בחלק מסוגי הבשרים (למשל כאשר אוכלים צלעות).

חסרון: כולסטרול

חלקים שמנים של בשר ובמיוחד בשר בקר ואיברים פנימיים (כבד, כליות, steak2לבבות) מיכלים כמות גבוהה של כולסטרול. מי שסובל מערכי כולסטרול גבוהים, מומלץ להפחית את כמות הבקר בתפריט ולבחור מראש ערכים רזים של בקר, עד פעם אחת בשבוע וגם אז לא להגזים בכמות שאוכלים בארוחה עצמה (100-150 גרם). אם אתם עוסקים הרבה בספורט אין בעיה של כולסטרול, מומלץ לשלב לפחות 3 פעמים בשבוע בשר בקר במסגרת הארוחות במידה וערכי הברזל וויטמין B12 נמוכים. עבור שאר האוכלוסייה שלא סובלת מבעיה בריאותית וגם לא עוסקת בספורט בצורה אינטנסיבית, אכילת בשר בקר פעם עד פעמיים בשבוע יכולה להשתלב בתפריט השבועי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button