חוזרים לישראל? כל מה שצריך לדעת לפני ואחרי המעבר
מי נחשב כתושב חוזר? אילו הטבות מגיעות לו? מהו תהליך הסדרת מעמד "תושב ישראל" בביטוח לאומי? ואילו טפסים יש למלא לאחר ההגעה לארץ? המון שאלות והמון ענייני ביורוקרטיה מלווים את החזרה לארץ וכדי לעשות סדר בדברים ריכזה עבורכם כרמית פלטי-קציר, מנהלת "הבית הישראלי", את כל התשובות
מאת: כרמית פלטי קציר
לימודים, הזדמנות תעסוקתית, חלום לגור במקום אחר… כל כך הרבה סיבות למה לעשות רילוקיישן, לא סתם כל כך הרבה ישראלים מתגוררים ברחבי המפרץ. אולם, עם הזמן, הגעגועים למשפחה מתחילים לחלחל, החיפוש אחר תחושת השייכות גובר והרצון לגדל את הילדים בישראל הופך להיות משמעותי.
אז מה עושים? בכתבה זו נעסוק בהיבטים הפרקטיים וננסה לקחת אתכם יד ביד במסע הזה, שיש בו לא מעט חששות, התרגשות ושאלות.
“הבית הישראלי” בקונסוליה הוא פרויקט ייחודי של משרד הקליטה, הפועל בשיתוף פעולה עם משרד החוץ, ומטרותיו הן לחזק את הקשר בין הקהילה הישראלית לבין עצמה ולישראל ולתת מידע ומענה למתעניינים בחזרה לישראל.
כרמית פלטי קציר מנהלת את "הבית הישראלי" וממנה תוכלו לקבל תשובות לשאלות הבוערות כגון:
– מי עשוי להיות תושב חוזר ואיך מקבלים מעמד של תושב חוזר ממשרד העלייה והקליטה?
– מהן ההטבות המגיעות לתושבים חוזרים, לפי משך השהות בחו"ל ועפ"י קריטריונים נוספים. האם ישנו סיוע בתעסוקה, סיוע בהעתקת עסק או בהקמת עסק חדש, הטבות במכס והטבות מס, הטבת מטען עודף ב"אלעל", סיוע למדענים, אמנים וספורטאים וסיוע לילדים של תושבים חוזרים במערכת החינוך?
– הסדרת מעמד של "תושב ישראל" בביטוח לאומי. משרד העלייה והקליטה מסייע לתושבים חוזרים ששהו מעל 5 שנים בחו"ל למלא ולהגיש את כל הטפסים (שאלון תושבות, בחירה ורישום לקופת חולים ותביעה לקצבת ילדים) בלשכת משרד העלייה והקליטה ובכך חוסך לכם את ההתנהלות מול סניף הביטוח הלאומי.
ביורוקרטיה ומילוי אינספור טפסים הם חלק בלתי נפרד מתהליך החזרה. כדי לעשות סדר בדברים, יש לחלק את ההליכים לשניים- כאלה שמבצעים בחו"ל וכאלה שמבצעים לאחר החזרה לארץ.
בחו"ל
– רישום כתושב חוזר – יש למלא טופס הנמצא באתר האינטרנט של משרד העלייה והקליטה. לאחר שבקשתך תבחן, תקבל תשובה בדואר האלקטרוני.
– ייעוץ והכוון תעסוקתי- למי שמעוניין, יש למלא טופס באתר האינטרנט של משרד העלייה והקליטה רצוי לצרף קו"ח.
– דרכון ישראלי בתוקף – יש לוודא קיומו של דרכון ישראלי בתוקף ודרכונים ישראלים לילדים שנולדו בחו"ל.
-חשוב!! – תצהיר נוטריוני/תצהיר בפני הקונסול הישראלי – על בן/בת-זוג, פרוד/פרודה או גרוש/גרושה המגיע לישראל עם ילדים וללא ההורה הנוסף שלהם, להמציא תצהיר של ההורה הנוסף שנשאר בחו"ל לפיו הוא מסכים להחזקת הילדים על ידו בישראל.
– דמי פדיון בריאות – המעוניינים לפדות את תקופת ההמתנה בביטוח לאומי, יכולים לשלם באתר האינטרנט של המוסד לביטוח הלאומי.
– הטבת מטען עודף בחברת "אל-על" בעת רכישת כרטיס הטיסה. יש להציג את האישור שהתקבל ממשרד העלייה והקליטה על ההכרה כתושב חוזר.
לאחר החזרה לארץ
– עדכון תעודת זהות – יש לעדכן כתובות ופרטים אישיים בתעודת הזהות במשרד הפנים.
– פתיחת חשבון בנק- יש לפתוח חשבון בנק ולקבל טופס פתיחת חשבון, או לחילופין, להביא
תדפיס המאשר קיומו של חשבון בנק פעיל בישראל.
– פגישה במשרד הקליטה – יש להתייצב במרחב הקרוב של משרד העלייה והקליטה (רצוי לתאם ביקור מראש). בפגישה זו תקבל תעודת תושב חוזר, ייעוץ והכוון תעסוקתי, סיוע בהסדרת מעמד וזכויות בביטוח לאומי (למי ששהה בחו"ל 5 שנים).
– הסדרת זכויות וחובות, בסניף ביטוח לאומי – למי ששהה פחות מ-5 שנים בחו"ל.
– מכס והקלות במיסים – יש לסדר במכס פטורים והקלות מיסים על יבוא מוצרים. הזכאות הינה למשך 9 חודשים מיום השיבה לישראל.
ישנם הרבה דברים שצריך לעשות וכדאי להתמקד במטלה אחת או שתיים ביום. למשל: למלא טופס בקשה להכרה כתושב חוזר, ליצור קשר עם חברת שילוח, ליצור קשר עם מחלקת החינוך ביישוב בו אתם מתכננים להתגורר.
מקום נוסף שתוכלו להיעזר בו מניסיונם של תושבים חוזרים – שבדרך או שכבר נחתו הוא קב' הפייסבוק חוזרים לישראל- שאלות, תשובות והתייעצויות.
בנוסף לטיפול בתושבים חוזרים, במסגרת "הבית הישראלי" מתקיימות פעילויות תרבות שונות, פעילויות לילדים וכן נחגגים חגים ומתקיימים טקסים בשיתוף הקהילה. מדי שבועיים נשלח עלון לרשימת התפוצה של הבית הישראלי המעדכן לגבי הארועים המתקיימים וכן הודעות בנושאים הקשורים לחזרה הביתה, אם עוד לא הצטרפתם – כאן המקום להצטרף לרשימת התפוצה.
בהצלחה רבה לכל החוזרים בקיץ הקרוב!
ליצירת קשר עם "הבית הישראלי" יש לפנות בטלפון מס' 415-844-7505 או בכתובת המייל Israeli-house@sf.mfa.gov.il
מדהים. תודה