טיול קראוון: נבאדה, יוטה ואריזונה
מצויידת בקראוון ושלושה ילדים, חרשה משפחת שחר את הקניונים באריזונה, יוטה ונבאדה וחזרה כדי לספר לכם (בפרטי פרטים!) אילו מסלולים מומלצים, כמה זה יעלה לכם ואיזה ציוד לא כדאי לכם לשכוח
מאת: שי שחר
תקציר המסלול המעגלי: לאס וגאס, ZION , Cedar Breaks National Monument ,BRYCE, CAPITOL REEF, GOBLIN, ARCHES, CANYONLANDS, MONUMENT VALLEY, GRAND CANYON, לאס וגאס.
מרחק – כ-1,800 מייל, כשבועיים (אפשר קצת פחות. לטיול קצר יותר, אחרי ברייס לעבור לגרנד קניון גדה צפונית ואז PAGE וגדה דרומית); לא כולל יום נסיעה ללאס וגאס ויום חזרה מלאס וגאס.
עלויות – יום השכרת קראוון כ- 100$. חניון ללילה נע בין 20$ ל 50$. דלק – הקראוון צורך כ-8-9 מייל לגלון, מאוד לא חסכוני. לא לשכוח לעשות EAGLE , מנוי שנתי שעולה כ 70$ לרכב, ומאפשר כניסה לכל הnational parks ללא הגבלה. הרבה יותר זול למאשר לשלם כניסה לכל פארק בנפרד בטיול מסוג זה.
גילאי הילדים – 4, 9, 11.
JUINOR RANGER – בכל פארק יש תוכנית לילדים מגיל 4 בערך של JUNIOR RANGER. חוברת קצרה עם הסברים ושאלות, "הרצאה" של PARK RANGER, תצפיות וכדומה. גם חינוכי וגם מספק עניין נוסף לילדים. לאחר השלמת החוברת הילדים מקבלים סיכה (לכל פארק יש סיכה שונה ויש לנו כבר אוסף מרשים…).
עוד משהו לילדים, כרוך בעלות ראשונית, זה קנייה של פספורט, שיש בו מידע על הפארקים השונים ומקום לחותמות לכל פארק בארצות הברית. ניתן לקנות בכל מרכז מבקרים. לילדים הקטנים מאוד שרוצים להרגיש כמו האחים הגדולים אפשר למצוא כאלה בעלות סמלית (ועם כמה חותמות…) בחנויות יד שנייה.
השכרת קראוון נעשית בלאס וגאס כדי לחסוך עלות השכרת יום בקראוון כדי להגיע ללאס וגאס. בנוסף למחיר ההשכרה, הנסיעה בקראוון יקרה (צריכת דלק) ואיטית. עדיף להעמיס את כל הציוד (רשימה מומלצת בסוף המסמך) בבית על הרכב המשפחתי ולהגיע איתו ללאס וגאס ושם להשכיר את הקראוון. כדי לקבל את הקראוון בבוקר, יש להגיע ללאס וגאס לילה קודם, לישון במלון ואז לאסוף למחרת על הבוקר. בעיקרון נותנים קראוונים אחרי 1 בצהריים (אחרי ששוכרים אחרים מחזירים מוקדם יותר בבוקר, כמו מלון), אבל הגענו בעשר לסוכנות ונתנו לנו קראוון כך שיכולנו להתחיל את היום כבר בצהריים. יש לתאם שם איסוף יום-יומיים קודם (ועדיין אפשר לנסות להגיע לפני השעה שנקבעה ולאסוף).
חברת השכרה – אנחנו שכרנו מקרוז אמריקה כי היה הכי זול (89$ ליום לקראוון של 30 פיט הגדול ביותר שלהם, עד 7 מקומות לינה) אבל בדיעבד אנחנו ממליצים להשקיע עוד 500$ ולקחת קראוון מרווח וחדיש יותר מחברה אחרת (אפילו עם סליידאאוט, שזו הרחבה של הקראוון שנפתחת כשחונים). בסך הכל הקראוון עבד מצויין ושירות הלקוחות של קרוז אמריקה היה טוב, אבל הקראוון היה ישן וקצת חבוט ומספר דברים התקלקלו בדרך (דברים קטנים). חברות השכרה נוספות הן BEAR RV ו-EL MONTE ונתקלנו בדרך בקראוונים שלהם שהיו טובים יותר משלנו. בלאס וגאס ספציפית יש עוד חברות השכרה מקומיות, לא בדקנו אותן, העדפנו חברה מבוססת עם רשת סניפים ושירות לקוחות מקיף.
מתי לטייל – הטיול היה ביוני, והיה חם, לעתים חם מדי. מצד שני, מי שטייל באפריל (חופשת אביב) סיפר שהיו מקומות שהיה קר מדי. ביוני עשינו הליכות בתוך נחלים על מים, השכרנו סירה עם אבוב, סירת מירוץ על הקולורדו וכו'. לא בטוח שאפשר באפריל. גם הימים היו ארוכים עם שקיעה ב-9 בערב, מה שאיפשר ניצול מלא של הימים. למי שיכול לטייל במאי או בספטמבר או סוף אוגוסט, כנראה שמזג האוויר אידיאלי.
הזמנת חניונים מראש – את כל מקומות הלינה הזמנו מראש כי זה היה שיא העונה ואכן חלק מהמקומות היו מלאים לחלוטין חצי שנה לפני. מאוד תלוי מתי נוסעים, אבל זה ממש לא חובה להזמין הכל מראש. אם בא לכם להיות יותר ספונטניים, יש המון חניונים בדרך, ויש הרבה מקומות שכלל לא ניתן להזמין מקום מראש אלא זה על בסיס WALK IN. אם מטיילים בקיץ, חשוב שהחניונים יהיו עם FULL HOOKUP, בעיקר חיבור לחשמל, כדי שאפשר יהיה להדליק את המזגן בלילה. בלי חיבור לחשמל צריך להפעיל את הגנרטור בקראוון, וחברות ההשכרה מחייבות שימוש בגנרטור לפי שעה, ובנוסף, חלק מהאתרים אוסרים על הפעלת גנרטורים אחרי השעה 9 בערב בגלל הרעש. הבעייה שרוב החניונים שנמצאים בתוך הפארקים עצמם, שבהם הנוף יפה יותר וזה חוסך נסיעה פנימה והחוצה מהפארק, הם בדרך כלל חניונים בסיסיים ללא חיבורים. צריך למצוא את האיזון…
KOA הם רשת מצויינת של חניונים מסודרים כולל חיבור מלא, בריכה, מקלחות, כביסה וכולי. לא הכי זול, אבל זה מקום טוב "להתחדש" בו אחרי יומיים של לינה בפארקים בלי חיבורים. שווה לבדוק איפה יש KOA לאורך המסלול ואם זה מסתדר עם לוחות הזמנים.
מסלול הטיול:
יום 1 – איסוף קראוון בלאס וגאס והצטיידות. תהליך קבלת הקראוון, בוודאי בפעם הראשונה, לוקח קצת זמן. וול מארט זה מקום מצויין להצטייד במה שחסר כמו נייר טואלט מיוחד לקראוון או טבליות מיוחדות לשירותים וכמובן באוכל (אוכל יבש אפשר להביא מהבית, אבל פירות, ירקות, לחם, בשר, מוצרי חלב, ארטיקים וגלידות, צריך לקנות אחרי קבלת הקראוון ולשים במקרר). עד שאפשר לצאת לדרך עובר חצי יום.

שעתיים נסיעה ל ZION ועדיין אפשר לעשות מסלול אחד מתוך השלושה שרשמתי למטה כבר באותו ערב. ב-ZION יש להחנות את הקראוון (וכל אוטו) בחניון הלילה במידה ואתם ישנים בו, או בחניון ליד מרכז המבקרים והתנועה בתוך הפארק נעשית באוטובוס מקומי שיוצא כל 10 דקות ועוצר בתחנות קבועות עם נקודות עניין.
המסלולים שעשינו ב ZION הם WEEPING ROCK, LOWER EMERALD POOLS ו- THE NARROWS. האחרון זה הליכה בתוך הנחל (מים קרים, עד הברכיים) בתוך קניון צר, הולכים כמה שרוצים וחוזרים. שני המסלולים האחרים קצרים ונעימים. יש עוד נקודות תצפית לאורך מסלול הנסיעה של האוטובוס. יורדים ועולים מתי שרוצים.
לינה – WATCHMAN CAMPGROUND בתוך ZION. מיקום מצויין ליד מרכז המבקרים ויש בו חיבור לחשמל, די נדיר כאמור לחניון בתוך פארק.
יום 2 – בבוקר המסלולים של ZION שרשמתי למעלה ואחהצ/ערב יציאה לכיוון ברייס. שימו לב שהמנהרה לכיוון ברייס פתוחה רק עד 8 בערב. יש לתכנן בהתאם. לינה באזור ברייס או לסוע לכיוון cedar breaks national monument , לעשות תצפית ולישון באזור (אנחנו ישנו בקמפינג פשוט ליד אגם קטלינה).

יום 3 – ברייס. גם כאן יש אוטובוס שמסיע מנקודה לנקודה בפארק אבל כאן אפשר להגיע להרבה מהנקודות גם עם הקראוון או עם רכב פרטי. אנחנו נסענו עם האוטובוס למקומות שאסור לקראוון להגיע אליהן ואז חזרנו לקחת את הקראוון מהחנייה במרכז המבקרים ועשינו את שאר הנקודות. הפארק לא גדול, מרחקים קצרים. רוב הפארק זה נקודות תצפית (זריחה לאמיצים, שקיעה אם מסתדר בלוחות הזמנים ואין עננים…). יש שביל מדהים אבל לא קל שיורד לתוך הקניון, NAVAJO TRAIL, אבל לא עשינו כי לנו היה חם מדי (100 מעלות). מסלול קצר וסלול הוא בין SUNSET POINT ל SUNRISE POINT.
לינה באזור היציאה מברייס לכיוון CAPITOL REEF.

יום 4 – כביש 12 ל- CAPITAL REEF. מאחורי מרכז המבקרים של הפארק יש מסלול של הליכה בתוך נחל שמוביל למפל ובריכה שאפשר להתרחץ בהם. מסלול מקסים במיוחד ליום חם. יש עוד כמה נקודות נחמדות בתוך הפארק והחניון בתוך הפארק מקסים (WALK IN). אפשר לסיים בחצי יום ולצאת לכיוון MOAB עם עצירה ב GOBLIN STATE PARK. פארק מקסים שהילדים מאוד אהבו לשחק בו, לטפס על הסלעים, להתחבא ועוד. אחר כך המשך נסיעה עד לMOAB ולינה שם.

ימים 5-7: MOAB נמצאת ליד ARCHES ו – CANYONLANDS ויש בה המון מה לעשות, כולל טיולי ג'יפים, רפטינג, סירות מירוץ, זיפ ליין ועוד. ממליצים על טיול ג'יפים בשקיעה עם דייב שיש לו רכב ייחודי שהוא בנה בעצמו. איש מקסים ולחברה שלו קוראים XTREME 4X4. אי אפשר היה רפטינג עם הילדה בת 4 אז עשינו סירת מירוץ (שעה הספיק לנו) עם MOAB JET. היה מעולה.
נשארנו לישון 3 לילות ב MOAB, בחניון של KOA, כולל יום ל ARCHES (הפארק הכי יפה לדעתינו, מסלולים קצרים לקשתות וארוכים יותר למטיבי לכת) ויום ל CANNYONLANDS ו-DEAD HOURSE POINT STATE PARK, כשבין לבין עשינו את טיול הג'יפים וסירת המירוץ. ביום האחרון אחהצ התחלנו בנסיעה ליעד הבא (MONUMENT VALLEY). לדעתנו אפשר לוותר על אזור THE NEEDLES, הכניסה הדרומית ל CANYONLANDS, בדרך ל MONUMENT VALLEY, וזה לא שווה סטייה של שעתיים מהמסלול (שעה פנימה ושעה חזרה החוצה).
מסעדה מומלצת ב MOAB – Susie’s Branding Iron Restaurant. אוכל אמריקאי אבל מסעדה מעוצבת עם הרבה דברים מקוריים, וינטאג' וכדומה. מקום עם אופי.

יום 8 – MOUNUMENT VALLEY. הגענו ערב קודם ללינה ב- GOULDING. לא זול (בבעלות אינדיאנים) אבל אין הרבה אפשרויות אחרות ללינה באזור. המיקום מעולה והנוף מדהים. אפשר להסתפק בביקור במרכז המבקרים, כולל תצפיות וחוברת של ג'וניור רנג'ר. אם יש לכם רכב 4X4 (או רכב משפחתי עם עבירות גבוהה יחסית, אבל לא קראוון) אפשר לעשות מסלול עצמאית בחינם בין הסלעים, משהו כמו 5 מייל. אם אתם עם קראוון ו/או רוצים סיור למקומות שגם לרכב פרטי אסורה הגישה אליו (גם אם הרכב עביר), יש אפשרות לקחת סיורים מאורגנים של שבט ה NAVAJO שהשמורה בבעלותם. לא זול בכלל, 79$ למבוגר וקצת פחות מזה לילד. לדעתינו לא מוצדק, הסתפקנו בתצפיות ממרכז המבקרים, ואז המשכנו ל PAGE.
ימים 9-10 : PAGE. לינה ב LAKE POWEL RESORTS AND MARINAS, WAHWEAP RV AND CAMPGROUND. מספר יתרונות – מיקום טוב קרוב למרינה, חניון ברמה גבוהה (למרות שהמקלחות קצת רחוקות ועולות כסף) ובעיקר, יש גישה למתקני המלון הקרוב, כולל שתי בריכות.
מה עושים באזור PAGE ?
-
להזמין מקום מראש לסיור ב ANTELOPE CANYON. יש שניים, UPPER ו LOWER. היינו בשניהם, המחיר בעליון כמעט כפול מהתחתון (בתחתון 28$ לאדם וקצת פחות לילד). בשביל פעם ראשונה ועם ילדים אין סיבה לדעתינו לשלם מחיר כפול על העליון. בשניהם מאוד ממוסחר (שוב, בעלות של אינדיאנים משבט הנבאחו) וצפוף ודוחקים בכם להתקדם כל הזמן כי יש קבוצות אחריכם. אם באים בקיץ, עדיף מוקדם בבוקר לפני שחם מאוד. להכין מצלמות טובות, מקום מדהים לצילום. הסיור לוקח כשעה אבל סך הכל בערך שעתיים עם כל ההכנות לפני ואחרי וכדומה. הסיור בקניון התחתון נוח יותר לוגיסטית (הליכה קלה לתחילת המסלול, מדרגות פנימה וקצת הרפתקה לילדים, לעומת הסיור בקניון העליון שכרוך בנסיעה בג'יפים לתחילת המסלול ובחזרה. KEN מציע סיורים בקניון התחתון שיוצאים מבניין חדיש יחסית וממוזג.
- להשכיר סירה לחצי יום (4 שעות, אי אפשר פחות) (או יום שלם אם בא לכם) על LAKE POWEL. סירת מירוץ, 400$ לארבע שעות פלוס דלק לפי שימוש, ועוד 40$ בערך להשכרת אבוב שהסירה גוררת. חוויה נהדרת, במיוחד אם יש לכם ילדים הרפתקנים. אפשר לשוט עם הסירה בתוך הקניונים, לקפוץ למים, לקפוץ על הגלים… להביא שתייה (הרבה) ואוכל. אפשר להשכיר משתי מרינות – אחת ליד החניון שציינתי למעלה ואחת ליד אנטילופ קניון התחתון. השכרה ליום שלם אפשר להזמין מראש בטלפון או באינטרנט. השכרה לחצי יום היא על בסיס כל הקודם זוכה. אחרי 10 בבוקר בתקופת הלחץ כבר אין סירות לחצי יום. לא לשכוח כובעים וקרם הגנה.
- טרק קצר ל HOURSE SHOE POINT. תצפית מרהיבה לנהר הקולורדו.
- ביקור ב GLEN CANYON DAM VISITOR CENTER, כולל סיור בתוך הסכר עם הסברים. מאוד דומה לסיורים ב LAKE SHASTA וב HOOVER DAM למי שעשה או מתכנן לעשות בדרך חזרה ללאס וגאס.
- יש עוד כמה מקומות נחמדים לטיולים סביב האגם וגם חוף שאפשר להגיע איתו עם האוטו כמעט עד למים (מסביב לאגם, באיזור ששייך ליוטה, תשאלו בכניסה לפארק או במרכז המבקרים של הסכר מה שם החוף).
- מסעדה מומלצת לחובבי בשר מעושן (יש גם הופעות חיות סביב 7 בערב) – BIG JOHN’S TEXAS BBQ.
- על מנת להגיע ל RAINBOW NATIONAL BRIDGE, שזו קשת מדהימה על שפת האגם, צריך לקחת סיור מאורגן בסירה של 7 שעות בערך, שיוצא ממהמרינה או מהמלון, או טרק של יומיים שיוצא מעיר אחרת… לא ניסינו. פעם אחרת.
-
ימים 11-12: נסיעה ושהות באזור GRAND CANYON. עשינו רק את הגדה הדרומית הפעם. אפשר לשקול למי שיש זמן וסבלנות לעשות גם את הגדה הצפונית. יש מספר חניונים בתוך בפארק. אנחנו ישנו ב MOTHER CAMPGROUND. מאוד בסיסי, בלי חיבורים, אבל נקי ומסודר. משאירים את הקראוון בחניון ויוצאים עם האוטובוס של הפארק לנקודות תצפית והליכות לאורך הצוק. מרכז המבקרים גדול (ועמוס מאוד). לא לוותר על עצירה במכרז המבקרים DESERT VIEW WATCH TOWER, שזה ממש בדרך אם מגיעים מכיוון PAGE.
Desert View Grand Canyon זמן נסיעה מGRAND CANYON חזרה ללאס וגאס, כ-4 שעות. אפשר לעצור בדרך ב HOOVER DAM ואם ממש יש לכם כסף וזמן, לעשות את SKYWALK.
את הקראוון יש להחזיר בדרך כלל עד 11 בבוקר, ולכן הגענו ללאס וגאס בערב, ניקינו את הקראוון והעמסנו הכל חזרה לאוטו שלנו, ישנו ב KOA בלאס וגאס (יש עוד הרבה חניונים אחרים לבחירה), והחזרנו את הקראוון למחרת מוקדם בבוקר ויצאנו לדרך חזרה הביתה.
המלצות לרשימת ציוד לקראוון, בנוסף לרשימות שניתן למצוא באינטרנט:
קורקינטים וקסדות (לילדים שאוהבים להסתובב בחניון)
בגדי ים ומצופים
חומרי ניקוי – בעיקר מגבונים (יש דלי ומטאטא בקראוון), צריך להחזיר את הקראוון נקי
מצעים (חברת ההשכרה מציעות בתשלום יקר), לשקול שני סטים, אם לא רוצים לכבס, תלוי באורך הטיול
מגבות (רחצה, ידיים, מטבח, בריכה)
כלי אוכל חד פעמי (אם מעדיפים לא לשטוף כלים אחרי כל ארוחה). קרוז אמריקה שואלים אותך אם אתה רוצה לשכור ערכת כלי מטבח וכמובן שאמרנו לא, אבל מסתבר שזה מגיע כבר עם הקראוון והם לא מוציאים את זה גם אם אתה לא רוצה לשכור. יש שם כלי מטבח, צלחות, סיר, ששת, סכום, כוסות פלסטיק וספלי קפה, קערות, סכינים, פותחן וכולי. אבל לא בטוח שבכל חברה זה ככה, ולכן הוספנו לרשימה את הפריטים הללו).
סירים, מחבתות
פותחן קופסאות שימורים
כף עץ
ששת
כסאות מתקפלים לשבת סביב המדורה
מגבות נייר
נייר טואלט מיוחד לקראוונים (אפשר באמזון מראש או בוול מארט. חברת ההשכרה נתנה אחד להתחלה)
שקיות אשפה
גפרורים
אוכל יבש – שמן, תבלינים, שימורים, קורנפלקס, פסטה, אורז
מסננת לפסטה
שיפודים למרשמלו
מרשמלו
סכינים חדות
קרש חיתוך
חומר נגד יתושים
קרם הגנה
כפכפים למקלחת
פנסים
חומר מדליק פחמים
פחמים
מטבעות quartersלמכונות הכביסה/מייבש/מקלחות
סוללות
ארטיקים וגלידות למקרר (אחלה צ'ופר אחרי טיולי הליכה)
אבקת כביסה
דפים למייבש כביסה
סקוצ׳ לכלים
כדורים למשחק, פריזבי וכדומה
חבל כביסה ואטבים
משחקים וחומרי יצירה
כפפות עבודה (להתעסק עם פירוק וחיבור צינור הביוב של הקראוון)