דיסלקציה: מה הם סימני האזהרה המצריכים אבחון?

עם תחילת שנת הלימודים הבחנתם שהילד מתקשה בקריאה, כותב עם שגיאות כתיב, מתקשה בשינון לוח הכפל או אינו יודע לקרוא מילים שאינן אמיתיות? ייתכן שמדובר בדיסלקציה, אך החדשות הטובות הן שעם האבחון והתמיכה הנכונה הוא יוכל ללמוד לקרוא עד רמת קולג'. יפעת שפרן סוקרת את סימני האזהרה שצריכים להדליק לכם נורה אדומה כבר מגיל גן, את הטעויות הנפוצות שילדים דיסלקטיים עושים בקריאה ובכתיבה באנגלית ועל האבחונים והתמיכה להם הם זכאים בארה"ב

מאת: יפעת שפרן

Kristine Lewis

דוד הינו תלמיד כיתה ג, הוא אוהב לעיין בספרים וטוען שהוא קורא, הוא יודע לענות על שאלות שהמורה שואלת אבל הוא כותב עם שגיאות כתיב רבות. ההורים חשו שיש קושי, אבל המורה טענה שיש להמתין ולחכות בייחוד מאחר שהוא אינו דובר אנגלית כשפת אם. ההורים החליטו לקחת את דוד לאיבחון והסתבר שדוד לא יודע לקרוא ולמעשה הוא "זייף קריאה". בזכות זכרון טוב והרצון להיות כמו כולם בכיתה דוד "צילם" את המילים בזכרונו, אולם כמות המילים שהילד יכול לצלם ולזכור הנה מוגבלת, מתברר שלדוד יש דיסלקציה.

דיסלקציה הינה מילה הלקוחה מיוונית: דיס = קשה לקסיס = מילה, זהו קושי שמתבטא בתחומים רבים אבל אנו שמים לב אליו בעיקר בנושא הכתיבה והקריאה.

דיסלקציה הינה תורשתית,  סביר להניח כי לילד הלוקה בה יהיה הורה, דוד, סבא או סבתא עם אותה לקות. אותרו שלושת הגנים הגורמים לדיסלקציה ובטח לא רחוק היום שגם תמצא לזה תרופה ,אבל עד אז, אנו מתמודדים עם קושי זה באמצעות הוראה מתקנת. 

כ-20% מהאוכלוסיה סובלים מדיסלקציה ברמות שונות: החל מאלו הקוראים ללא קושי, אך יש להם  שגיאות כתיב רבות ועד אלו (ילדים/מבוגרים) שלא מצליחים ללמוד קריאה כלל בשיטות ההוראה הנהוגות בבתי הספר.

ל-50% מהדיסלקטים תתווסף גם הפרעת קשב וריכוז.

אז בואו נתחיל מהסוף – הרבה אופטימיות, כולם יכולים עם העזרה המתאימה ללמוד לקרוא עד רמת קולג' ויש לזכור שילדים עם דיסלקציה ניחנו בכישרונות רבים בתחומים מסויימים בגלל המבנה השונה של העצבים במח ועלינו כהורים למצוא ולחזק כישרונות אלו.

ניתן להבחין בדיסלקציה עוד בגיל הגן מאחר שהיא משפיעה על תחומים נוספים פרט לקריאה. אולם, לפני שאתם מנסים ל"אבחן" את ילדיכם, חשוב לציין כי כל האמור מטה הוא על קצה המזלג ונאמר בהכללה ולכן יש להיוועץ באיש מקצוע רלוונטי, כל מקרה לגופו. איננו מאבחנים דרך כתבות. 

סימנים לדיסלקציה בגיל הגן: (שלושה סימנים ויותר מעוררים חשד לדיסלקציה)iStock_000038478192_Large

-איחור בדיבור

-קושי ללמוד לשרוך שרוכים

-החלפת סדר אותיות או השמטת צלילים בדיבור (למשל אומרים פסגטי במקום ספגטי)

-קושי בזכירת שמות האותיות או סדר האלף בית

-קושי בזכירת כתובת הבית שלהם או מספר הטלפון

-דלקות אוזניים כרוניות

-בלבול בין ימין לשמאל

-קושי בחריזת חרוזים

-קרוב משפחה עם דיסלקציה

-גיבוש יד דומיננטית בגיל מאוחר יחסית (לאחר גיל 5).

סימנים לדיסלקציה בגיל בית ספר:

ילדים עם דיסלקציה הם לרוב מתוחכמים מאד ורוצים להיות מצליחים כמו בני כיתתם ולכן הם לומדים "לזייף קריאה". לאור זאת נעדיף להסתכל על הכתיבה שלהם.

בתחום הכתיבה:

-אחיזת עפרון בצורה שגויה.

-כתיבת אותיות בכל פעם מנקודה אחרת, האותיות בגבהים שונים, לא יכולים להעתיק מהלוח כי כל כמה אותיות הם מרימים את הראש (הם זוכרים כל אות בנפרד ולא כל מילה בנפרד).

-בלבול בכיווניות של האותיות (b-d) (w-m) (b-p)- בלבול זה תקין לחלוטין עד שנתיים מרגע שמתחילים ללמוד קריאה וכתיבה. אחרי שנתיים זה יהווה סימן לקושי כלשהו.

-חוסר שימוש בסימני ניקוד ולא ב-Capital Letters, הם משמיטים המון פעמים את ה-Vowels ומצד שני מוסיפים Silent E  לקישוט כי הם לא יודעים מתי באמת צריך אותה (יש סיבה לכל Silent E שנרשמת).

-קושי בלימוד Sight Words. הלמידה להכתבה של יום שישי קשה להם ולרב אחרי שבועיים ישכחו את המילים שלמדו. למרות שראו וכתבו מילים מסויימות פעמים רבות הם עדיין ייטעו באיות שלהן, מילים כמו friend או because יהיו קשות להם לאיות.

-חוסר רצון ללכת לבית ספר ותלונות על כאבי בטן או ראש.

בתחום הקריאה:

-קריאה איטית, מקוטעת ולא מדוייקת

-ניחוש מילים על בסיס הצורה שלהן או על פי תוכן הסיפור, נעזרים בתמונות שבספר.

-התעלמות מסופיות של מילים ( er, ing ,ed, or)

-הטעויות שלהם אינן מקריות, הם יתבלבלו בין:

girl – gril

how –who

from – form

was – saw

dig – big

may –way

need – needed

should – shoulder

והשגיאות היותר קיצוניות יהיו בין:

Fast – speed

Horse – pony

Journey – trip

-קושי בשינון לוח הכפל

-קושי בזכירת רצף של שלבים בחשבון (כגון חילוק ארוך), כיווניות.

-והכי חשוב, הם אינם יודעים לקרוא רשימות של מילים לא אמיתיות!

בתחום החשבון:

-קושי בשינון לוח הכפל.

-קושי בזכירת רצף של שלבים בחשבון (כגון חילוק ארוך)

-כיווניות לקויה

-קושי בפתרון של בעיות מילוליות ועוד.

במקרה בו זיהיתם קשיים אצל הילד ואתם חושדים שהוא לוקה בדיסלקציה, השלב הבא הוא אבחון אשר יכול להיעשות במסגרת בית הספר או במסגרת פרטית. את כל הפרטים על האבחונים השונים, על היתרונות והחסרונות של איבחון פרטי מול איבחון בית ספרי ועל ההתאמות שמקבלים ילדים בעלי דיסלקציה בבית הספר תוכלו לקרוא בכתבה על התאמות ואבחונים ללקויי למידה בבתי הספר בארה"ב

 

בהצלחה. וזיכרו, השמיים הם הגבול גם עם ליקויי למידה!!!

להתראות,

יפעת שפרן

Yifat Shafran

Certified Barton Tutor

Dyslexia Specialist

sshafran@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button