קשיים בהבנת הנקרא: מה הם סימני האזהרה המצריכים אבחון?
קשיים בהבנת הנקרא קשים יותר לזיהוי מאשר הפרעות קשב או דיסלקציה, ובדרך כלל אם לילדים הללו לא תתלווה היפראקטיביות להפרעת קשב, הם יפלו בין הכסאות כי הם יושבים בשקט בכיתה ולא עושים בעיות למורה. מומחית הדיסלקציה, יפעת שפרן, עם כל הסימנים שצריכים להדליק לכם נורה אדומה
מאת: יפעת שפרן
אמא של דינה (שם בדוי) שמה לב כבר בגיל שנתיים שבתה מתמודדת עם קושי מסוים. היא הקריאה לה סיפורים, אבל התשובות של דינה והתגובות שלה לסיפור היו תמיד "על יד" ולא מדוייקות, כשניסתה להסביר לה משהו מסויים הרגישה שהכל נכנס לאוזן אחת ויוצא מן האוזן השנייה וגם בגן, היו לדינה חברות למשחק אבל היא לא הצליחה ליצור חברויות גם מחוצה לו. כשפנתה האמא לגננת תשובתה הייתה שהכל בסדר עם דינה ושאי אפשר להשוות בין אחים.
לאחר שהמשפחה עברה לארה"ב שוב התקשתה דינה לספר סיפור בצורה מובנת, היא מיעטה להקשיב בכיתה, בסיטואציות חברתיות היא התקשתה להבין בדיחות או אמירות ציניות ובכלל, היה לה קשה ליצור חברויות אחר הצהריים.
גם הפעם, פנתה אמה של דינה למורה שאמרה שהכל בסדר, הילדה אמנם קצת איטית, אך היא מאוד חברותית (בדיעבד, בגלל שהיא הרבתה לפטפט הרבה עם חבריה בזמן השיעור) וכמו שנראה, אין בעיה.
אמא של דינה החליטה לפנות לאיבחון. דינה אובחנה עם הפרעת קשב ללא היפראקטיביות וכששאלה האם מדוע יש פער בציוני האיבחון בתחום השפתי לעומת שאר היכולות, נאמר לה שזה בגלל שהילדה היא דו-שפתית ושהיא עוד לא אימצה את האנגלית עד תום. האמא הניחה לדברים עד ששנה לאחר מכן ראתה תוצאות קיצוניות במבחני ה- CAASPP (כונו בעבר מבחני Star Test ), שהצביעו על פער גדול בין התוצאות במתמטיקה לתוצאות באנגלית. אז הבינה שתחושת הבטן שלה אכן נכונה ושיש למצוא פתרון בהקדם.
קשיים בהבנת הנקרא הרבה יותר קשים לזיהוי מהפרעות קשב או דיסלקציה, ובדרך כלל אם לילדים הללו לא תתלווה היפראקטיביות להפרעת קשב, הם יפלו בין הכסאות כי הם יושבים בשקט בכיתה ולא עושים בעיות למורה.
כשאנו מנסים לאתר קשיים בהבנת הנקרא אנחנו רוצים לנטרל קשיים אפשריים הנובעים מקשיי קריאה (קשיים בקריאה עצמה כגון דיסלקציה) ולכן נתמקד בהבנת הנשמע.
קשיים בהבנת הנקרא יכולים לנבוע ממצבים רבים כגון: ליקויי שפה, היפרלקסיה (יכולת קריאה מדהימה אצל ילדים לפני גיל חמש, עם יכולת מועטה להבנת הנקרא), הפרעות קשב, אוצר מילים נמוך, אי הבנת מבנים תחביריים, אי ידיעת השפה בהתאם לגיל (דוברי שפה אחרת), אוטיזם ברמותיו השונות ועוד ולכן אנו נתמקד בכתבה בהתבטאויות של הקושי עצמו ולא בהגדרתו.
מזכירה שוב, כל הנאמר מטה הינו בהכללה ועל קצה המזלג ולכן יש להיוועץ עם איש מקצוע רלוונטי. איננו מאבחנים דרך כתבות.
מה הם סימני האזהרה לקשיים בהבנת הנקרא?
- בעיות בהבנת הנקרא
- קושי בהבנת הנשמע
- קושי בחשיבה ביקורתית ופתרון בעיות
- קושי בהבנת בדיחות וסרקזם
- קושי בביצוע/הבנת הוראות(following multiple directions )
- מה שאומרים להם "נכנס באוזן אחת ויוצא מהשניה"
- קושי בהתבטאות בע"פ: קושי באירגון החשיבה ואירגון מה שרוצים לומר ( לפעמים זה נראה כמו גמגום קל כי לא מוצאים את המילה שרוצים או לא בטוחים במה שרוצים לומר).
- לא מסוגלים לספר סיפור באופן מובנה וברור, אנחנו נורא רוצים להבין אותם אבל קשה ואז הם מתחילים לומר "לא משנה, לא משנה" ונהיים מתוסכלים או שהם נהיים עצבניים כי הם לא מסוגלים להסביר את עצמם.
- לא יודעים איך להתחיל משימה/עבודה
- קושי בזכרון עבודה לטווח קצר ו/או ארוך
- קושי בפתרון בעיות מילוליות במתמטיקה
- קושי חברתי, קושי בהבנת מצבים חברתיים
- קושי בהבנת סיבה ותוצאה
- מורים/הורים חושבים שהם לא מתאמצים מספיק
- סובלים מבעיות רגשיות
- לוקח להם המון זמן לעשות שיעורי בית
- בכיתה מצטברת להם המון עבודה שלא סיימו (והיא רק הולכת ומצטברת עד אין מצב שייסיימו הכל, מה גורם להם לתסכול רב).
- המורה משאירה אותם בהפסקות לסיים מטלות (בדיוק כשהם שצריכים את האיוורור והשיחרור).
- קושי בהבחנה בין עיקר וטפל
- משתמשים פעמים רבות במילים "ליד" ולא במילה הנכונה (רצפה במקום אדמה, broom במקום groom) או שאומרים Thingy/ ההוא /ההם
- הם ילדים רגישים מאד, יצירתיים וחושבים מחוץ לקופסה.
ואסור להתבלבל , אין להם שום בעיה של מנת משכל! יש להם קושי אמיתי וברגע שנסייע להם להתגבר עליו היכולות הקוגניטיביות שלהם יבואו לידי ביטוי!
השלב הראשוני לפני הטיפול הוא קודם כל אבחון נכון. האבחון נעשה על ידי פסיכולוג, פסיכיאטר, קלינאית תקשורת, נוירופסיכולוג או אבחון דידקטי.
לאחר מכן, יש אפשרויות שונות לטיפול וביניהן: הקנייה של אסטרטגיות למידה, טיפול על ידי קלינאית תקשורת, תוכניות עזרה מתאימות ותמיכה בבי"ס דרךP 504 או IEP.
וזיכרו, השמיים הם הגבול גם עם ליקויי למידה!
Yifat Shafran
Certified Barton Tutor
Dyslexia Specialist
איבחון ליקויי שפה יכול להיעשות גם על ידי קלינאית תקשורת
יפעת שפרן