על התאמות ואבחונים ללקויי למידה בבתי הספר בארה"ב

התמודדות של הורים עם בעיות לימודיות או רגשיות של הילד היא אינה דבר פשוט, וכשהיא נעשית במדינה אחרת, עם מערכת חינוך שונה ולא מוכרת, ההתמודדות אף עשויה להיות קשה יותר. לקויות כמו דיסלקציה, דיסקלקוליה, הפרעות קשב וריכוז, בעיות רגשיות, לקות שפה כל אלה מזכים את הילד בעזרה מבית הספר שיכולה להפוך את חייו ואת חוויית הלימוד שלו לקלה יותר. בכתבה זו סוקרת יפעת שפרן את אותן התאמות המגיעות לילדים אלו על פי חוק ומפרטת אלו ילדים זכאים להן, היכן מבצעים את האבחון, מה ההבדל בין אבחון בית ספרי לאבחון פרטי ועוד

מאת: יפעת שפרן

התמודדות של הורים עם בעיות לימודיות או רגשיות של הילד היא אינה דבר פשוט, וכשזה נעשה במדינה אחרת, עם מערכת חינוך שונה ולא מוכרת, ההתמודדות עשויה להיות קשה אף יותר. ילדים הנתקלים בבעיות לימודיות כמו דיסלקציה או דיסקלקוליה, בעיות רגשיות, הפרעות קשב וריכוז, לקות שפה ועוד, זכאים לקבלת עזרה והתאמות מבית הספר שיכולות להפוך את חייהם ואת חוויית הלימוד שלהם לקלים יותר. בכתבה זו נסקור את אותן התאמות המגיעות לילדים אלו על פי חוק, אלו ילדים זכאים להן? כיצד ניתן להשיג אותן? היכן מאבחנים את הלקויות השונות? ומה ההבדל בין אבחון בית ספרי לאבחון פרטי?

חשוב לציין כי כל הנאמר בכתבה הוא בקצרה ויש להתייעץ עם גורם מקצועי בכל מקרה פרטי.

שתי תוכניות מרכזיות מציעה מערכת החינוך האמריקאית להתאמות בלימודים:

זכאות ל-IEP 

Stressed Schoolboy Studying In Classroom With Teacher

על מנת להמצא זכאי לתוכנית חינוך אישית IEP- Individualized Education Program

הילד צריך לענות על שני קריטריונים:

  • שימצא כבעל ליקוי שמשפיע לרעה על התוצאות הלימודיות (לקויות: אוטיזם, עיוורון, חרשות, הפרעות ריגשיות, בעיות שמיעה, פיגור, בעיות אורטופדיות, בעיות רפואיות, ליקויי למידה, ליקויי שפה או דיבור, פגיעת מוחית, בעיות ראיה).
  • הילד חייב שירותי חינוך מיוחד ושירותים רלוונטיים (כגון תוכנית מיוחדת לקריאה, קלינאית תקשורת, סייעת צמודה וכו').

התוכנית תכתב ע"י צוות מיוחד של בית הספר ובשיתוף ההורים.

זכאות ל-504P

על מנת להמצא זכאי לתוכנית 504P עפ"י חוק Civil Rights Act of 1972, על הילד להיות בעל ליקויי שמגביל אחת  או יותר מהפעילויות העיקריות בחיים (Major Life Activities) ושאינו ברמה המקנה זכאות לקבלת IEP .

תוכנית ה-504P נכתבת ע"י צוות מיוחד, לרב בשיתוף ההורים, עבור התלמיד שיכול להסתדר מסגרת הרגילה של הכיתה אבל הוא זקוק להתאמות מסוימות. (למשל, ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, בעיות רפואיות או ריגשיות, נכות, ועוד).

אני אוהבת לומר שבשפה פשוטה ההבדל בין 504P לבין IEP הוא בהאם בית הספר נדרש להשקיע כסף או לא.

 איך מקבלים 504P או IEP?

קבלת ה-504P או IEP יכולה להיעשות במספר דרכים: על ידי המלצה של בית הספר, על ידי איבחון של בית הספר או על ידי הבאת איבחון פרטי לבית הספר, אך שימו לב! בית הספר אינו מחוייב לקבל איבחון זה אך מחוייב לשקול את האיבחון ותוצאותיו/המלצותיו, וכן ניתן לקבל את התוכניות באמצעות המלצת רופא או כל גורם מוסמך אחר, כל מקרה לגופו.

עפ"י חוק, המדינה אחראית לאתר, לזהות ולאבחן כל ילד עד גיל 21 שיתכן ויש לו ליקוי/מום וזקוק לשירותי חינוך מיוחדים ולכן כהורה אתה יכול לבקש מבית הספר שיאבחן את ילדך כשעליך לפרט מה הגורמים שמעלים בך חשש לליקוי. המלצתי האישית, שוחחו עם המורה קודם שלא לפגוע בכבודו, אך הגישו הבקשה בכתב ובקשו חותמת נתקבל עם תאריך. (יש משמעות גדולה לזמנים).

מי מאבחן? איבחון יכול להעשות ע"י בוחן שיש לו תואר שני או דוקטורט בחינוך או פסיכולוגיה או על ידי מומחה המתמחה בתחומים מסויימים. איבחון יכול להתחלק בין מספר בוחנים וכך אכן נוהגים לרב באיבחונים שנעשים בבית הספר.

ההבדל בין איבחון בית ספרי לאיבחון פרטי

ההבדל הראשון, איבחון בית ספרי לא עולה להורה כסף!

השוני העיקרי בין האיבחונים הוא מטרת האיבחון: מטרת האיבחון הפרטי היא לענות על שאלות ההורים, לבחון במה הילד מתקשה, למה הוא זקוק ולתת המלצות.

מטרת האיבחון הבית ספרי היא לבדוק האם הילד זכאי על פי חוק לשירותי החינוך המיוחד ו/או התאמות.

במה שוני זה במטרות בא לידי ביטוי? להלן דוגמה:

20% מהאוכלוסיה סובלים מדיסלקציה ברמות שונות, מתוכם 10% יאובחנו, מתוכם יהיו זכאים לסיוע ילד אחד מעשרה שאובחנו. את בית הספר מעניין רק האחוז הבודד שזכאי לסיוע, כהורים אנו מעונינים לדעת מהו הקושי וכיצד לסייע גם אם הקושי אינו בדרגת חומרה שמקנה סיוע ע"י בית הספר.

ישנם הבדלים נוספים בין איבחון פרטי לאיבחון בית ספרי. כך למשל, כל מאבחן יכול לבחור משלל המבחנים התקפים הקיימים בשוק את המבחן שלו ולעיתים יש לכך השפעה על תוצאות האיבחון. השינוי יתבטא ביחס ושיתוף ההורים, חשיפת המידע מול בית הספר ובעקבות זה התנהלותם ועוד.

מה לומר לילד שניגש לאיבחון?

תלוי בגיל הילד ובאופיו ותמיד ניתן להתייעץ עם המאבחן/ת. אני נוהגת להסביר שיש שיטות שונות ללמוד חומר ובית הספר מלמד על פי הדרך שמתאימה לרב הילדים, אך בהחלט לא לכולם, ולכן האיבחון נועד לבדוק מה היא השיטה הכי טובה עבור הילד שתהפוך את הלימודים לקלים יותר עבורו (לצעירים יותר אני אומרת שאני מלמדת טריקים שהופכים את הקריאה והכתיבה לקלים יותר).

מהן ההתאמות/ההקלות שניתן לקבל ע"י 504P?

היריעה קצרה מלהכיל את הכל, אך אתן מספר דוגמאות: ישיבה בקדמת הכיתה, תוספת זמן, קיצור עבודות, הענקת מחמאות לילד ע"י המורה, אפשרות לצאת באמצע השיעור להתאווררות, סיכומי שיעור ועוד.

אלו שירותים ניתן לקבל במסגרת ה-IEP?

כל מה שכלול ב-504P ובנוסף שיעורי עזר בחשבון, קריאה, טיפול על ידי קלינאית תקשורת, טיפול על ידי מרפאה בעיסוק, סייעת ועוד. ישנם בתי ספר עם תוכניות טובות יותר וישנם בתי ספר עם תוכניות טובות פחות – תלוי בתוכנית שהילד צריך ובתקציב בי"ס.

מאחר ושני מסמכים אלו (504P  ו-IEP) נכתבו מכח חוק והם מסמכים משפטיים, הרי שיהיו בעלי תוקף משפטי בכל מקום ציבורי בארה"ב. גם אם הילד עבר להתגורר במדינה אחרת בארצות הברית, המסמכים יהיו ברי תוקף בבתי הספר הציבוריים גם שם.

אני אישית אוהבת לבנות לילדים עם ליקויי למידה לפחות 504P , וזאת על מנת  להגן עליהם שלא יפגעו מבחינה לימודית ולא יפגע הדימוי העצמי במסגרת הבית ספרית, וזאת עד שידביקו הפערים אל מול בני כיתתם ועל מנת לאפשר להם לממש את הפוטניציאל הלימודי שלהם עם ליקויי הלמידה.

לקות למידה לא עוברת מעצמה ולא חולפת עם הגיל! כל עיכוב בעזרה הנדרשת לילד מגדיל את הפער ופוגע בדימויו העצמי של הילד. אם יש חשש, אין מה להסס- צריך לפעול. עם העזרה המתאימה השמים הם הגבול, גם עם לקות למידה.

Yifat Shafran

Certified Barton Tutor

Dyslexia Specialist

sshafran@gmail.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button