הגודל כן קובע! על אריזות ומוצרי מזון במידות גדולות

נהוג לומר שבאמריקה הכל בגדול, אך כשעברנו לכאן לא לקחנו בחשבון שגם גודל הכפית, הכוס או אפילו הפירות יהיו שונים. אז כדי שזה לא ישפיע על התפריט היומי ועל כמות הקלוריות שאתם צורכים, קחו כמה עצות מן התזונאית, יעל דרור

מאת: יעל דרור

נהוג לומר "הכל גדול באמריקה", אך אני לא חושבת שהתכוונו דווקא לגודל של כלי האכילה והשתיה… כאשר עברנו לגור בוואלי, משהו לא הסתדר לנו עם הסכו"ם, הכוסות, הצלחות וכל מה שהכרנו לגבי המידות של הכלים. לא פשוט היה להכין קפה טעים, כאשר הכוס הרבה יותר גדולה והכפית דומה יותר ל"כף הגשה". דבר נוסף שמאוד בולט כאן הוא, כמובן, הגודל העצום של אריזות המזון שקונים בקוסטקו ובשאר הסופרים. אז מה בעצם הולך כאן?

אריזות ענק במחיר מגוחך- 8625208808_a4be25df70_kזה בולט במיוחד בקוסטקו, אך גם בשאר החנויות אריזות הענק מככבות. האריזות הענקיות אמנם משתלמות מאד במחיר, אך השאלה היא האם זה לא גורם לנו לאכול יותר?… למשל, גלידה באריזת ענק של מעל 4 ק"ג במחיר מגוחך של כ-5$ (TARGET). מארז של פופקורן מוכן במשקל 7 ק"ג! או שק גרגירי פופקורן להכנה במשקל של 22 ק"ג (SMART & FAINAL), שק אורז בסמטי של במשקל 10-9 ק"ג ושק סוכר במשקל 11.3 ק"ג (COSTCO). על חבילות הענק של החטיפים המלוחים, הקרקרים, הצ'יפסים הנמכרים בכל החניות אני כבר בכלל לא מדברת. השאלה החשובה היא, חוץ מהחיסכון במחיר, האם זה לא עולה לנו הרבה יותר ביוקר בחישוב הקלוריות העודפות והיקף המותנים שהולך ומתרחב?!

הפירות ענקיים– גם הפירות כאן הרבה יותר גדולים ממה שאנו רגילים. קחו לדוגמה את התפוח והבננה, בחלק גדול מהמקרים הם כמעט פי 2 מהגודל של הפירות שאנו מכירים בארץ. נכון, אפשר להתאמץ ולמצוא את הפירות הללו בגודל יותר שפוי (בדרך כלל במארזים של כמה תפוחים ביחד), אך זה עדין לא פשוט ובהחלט אומר שכאשר התפוח גדול, גם כמות ה
קלוריות ליחידה גדלה איתו… בדרך כלל, נהוג לחשב 60 קלוריות לתפוח, כאן זה בקלות מגיע ל-120 קלוריות/יחידה. נכון כמובן גם לגבי הבננות הנמכרות בסופרמרקט ובמיוחד עבור הבננות שנמכרות ביחידות בודדות בבתי הקפה.

לך תמצא כוס בגודל שפוי– מראש קשה להבין מה בדיוק המידות של הכו4181431028_088dcb0b8d_oסות בארה"ב כאשר המידות רשומות ב- OZ ולא במייל. לפי ההגדרה, כוס (CUP) אמורה להכיל כ- 240 מ"ל (או ליתר דיוק 237 מ"ל) שאלו 8oz. בפועל, בארה"ב מרבית הכוסות הרבה הרבה יותר גדולות שלא לדבר על בתי הקפה בהם הגודל הכי קטן נקרא "Tall" ואם רוצים קפה בגודל "רגיל" כמו שאנו רגילים בישראל, צריך להזמין כוס של "מנת ילדים". גם הכוסות והספלים שקונים הביתה להכנת שתיה חמה, בחלק גדול מהמקרים יהיו בגודל של מאג ולא בגודל של ספל סטנדרטי אליו אנו רגילים. גם הכוסות ברשתות המזון המהיר בהן ממלאים מיץ חופשי כמה שרוצים, תמיד יהיו בגדלים עצומים. לאמריקאים, לקחת כוס של 500-750 מ"ל ולמלא אותה מיץ, ממש לא נשמע דבר חריג. אנחנו אלו שצריכים להתרגל למידות החדשות ולהבין באיזה כוס להזמין את הקפה בבתי הקפה ואילו כוסות בדיוק לקנות הביתה כדי להצליח להכין את המשקאות שאנו אוהבים. לא פשוט בכלל…

הכפית הפכה לכף! גם הכפית כאן היא בהרבה מקרים לא בגודל שאנו מכירים. 167158520_c2c514fa50_zכאשר קונים סט סכום אל תתפלאו אם תקבלו 2 סוגים של כפות… בפועל אחת הכפות אמורה להיחשב כ"כפית". כן, הכפיות כאן יכולות להיות די גדולות וזה משבש עוד יותר את היכולת להכין את השתיה החמה בדיוק כמו שאתם אוהבים. כי עם "כף-כפית" הכמויות אף פעם לא יוצאות בדיוק כמו שאנו רגלים. הפיתרון שלי היה לרכוש סט סכום באיקאה בה הסכו"ם הוא בגודל המוכר לי, ובמיוחד הכפיות. אפשרות נוספת היא לקנות ברשת החנויות היפניות DAISO, בהן ניתן לרכוש מזלגות וכפיות באריזות של 3-4 יחידות בגדלים משתנים (כל מארז הוא בסה"כ 1.5$). שם גם אפשר למצוא מזלגות לעוגה, כפיות לקינוח ומגוון יפה של כלי הגשה.

"מחזיקי הכוסות" במכוניות גדלו בשנים האחרונות-6523589089_f3b7d88922_bחלק מהמגמה של "הכל גדול באמריקאי" כולל גם את הגודל של כוסות הקפה וכוסות השתיה הקרה. בדגמים החדשים של המכוניות הוגדלו הפתיחים של "מחזיקי הכוסות". זה לא אומר שאנו צריכים כל הזמן לקנות משקאות בכוסות גדולות, אך זה בהחלט מעודד אותנו להגדיל את כמות השתיה. כל עוד מדובר במים, זה נהדר. הבעיה מתחילה כאשר השתיה משתנה ומתחיל להיות עומס קלוריות משמעותי בתפריט היומי. כן, הכוס הגדולה מתאימה בתוך "מחזיק הכוסות" הגדול ברכב, וזה נותן לנו לגיטימציה להמשיך ולשתות בכוסות גדולות, בלי להבין שאנו מעמיסים על עצמנו כמויות מיותרות.

כוסות חד פעמיות במגוון גדלים?! בישראל יש 2-3 סוגי1024px-Plastic_cupsם גדלים של כוסות חד פעמיים, אבל בארצות הברית, אפשר ללכת לאיבוד עם מגוון האפשרויות של הכוסות החד פעמיות. מדובר מגודל פצפון של כוסות חד פעמיות (1oz), שעולה בהדרגה עד גודל עצום של חצי ליטר לכוס (16oz). אחד הסיפורים המצחיקים שכל פעם חוזרים על עצמם אצל הישראלים, הוא שכאשר מזמינים Online כוסות חד-פעמיות, לא פעם מתבלבלים בגדלים, ואז מקבלים כוסות קטנטנות או כוסות ענקיות. זכרו, לפעם הבאה שאתם רוצים להזמין כוסות: כוס סטנדרטית היא 8oz, כוס מאג היא 12oz, חצי ליטר זה 16oz.

* הכותבת יעל דרור הינה דיאטנית קלינית ובעלת תואר שני בפיזיולוגיה M.Sc

מעוניינים לשמוע עוד על קניית מזונות בעמק הסילקון? הצטרפו להרצאה של יעל ב-2 בדצמבר ב-OFJCC ב-10:00 בבוקר. לפרטים נוספים לחצו כאן

 

3 Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button