על סוגי גני הילדים והגישות החינוכיות הנפוצות בעמק

ההרשמה לגני הילדים לשנה הבאה כבר החלה וכדי לעשות את הבחירה המושכלת, סקרה עבורכם המטפלת המשפחתית והזוגית, אלינור ורמן, את ההבדלים בין המסגרות והגישות החינוכיות הנפוצות כאן באזור

מאת: אלינור ורמן

עונת ההרשמה לגני הילדים בעיצומה. כן, כן, קראתם נכון- עכשיו, חודש ינואר, נרשמים, לספטמבר הבא!

ידוע כי בחירת גן היא החלטה אישית לחלוטין הנובעת בעיקרה מהצרכים והשקפות העולם של כל הורה. ישנם לא מעט קריטריונים ודגשים שרצוי לקחת בחשבון בעת בחירת גן, אך לפני שתקבעו ביקורים ופגישות בגנים עצמם, כדאי להבין קצת יותר לעומק מהם סוגי הגנים והגישות החינוכיות העומדים לרשותכם:

 20141218_111912

סוגי מסגרות:

משפחתון

מסגרת משפחתית אינטימית, אשר בדרך כלל נמצאת בתוך מבנה ביתי בו מתגוררת מנהלת המשפחתון. היתרונות הבולטים הם אווירה ביתית ואינטימית, קבוצה קטנה של ילדים, וגמישות של הגננת והצוות. מסגרת זו מתאימה במיוחד לילדים עד לגיל שלוש.

רצוי לברר עם הגננת אלו אישורים והכשרות יש לה.

גן

הגנים בארצות הברית מתחלקים לשני סוגים:

Day care– מתאים במיוחד להורים עובדים משום שהגנים פתוחים שעות ארוכות במהלך היום. ניתן למצוא מסגרות במגוון גישות חינוכיות והמורות לרוב בעלות הכשרה מקצועית מתאימה. גנים אלו פועלים תחת פיקוח קפדני ובעלי נהלים ברורים ומוגדרים.

Preschool מציעים ימים קצרים (9-12) ותכנית הלימודים משופעת בחופשים. ישנו דגש על הכשרה מקצועית לגננות ולרוב נדרשת מעורבות הורים. הגנים הללו מתאימים במיוחד לילדים בגילאים 3-5 למשפחות בהן לפחות אחד ההורים אינו עובד.

גישות חינוכיות

כיום ישנן גישות חינוכיות רבות לגיל הרך, כשכל אחת מהן מדגישה היבטים שונים בהתפתחות הילד. ככלל, אין נכון או לא נכון בבחירת גישה חינוכית מועדפת, והדבר בעיקר תלוי בתפיסת עולמכם והעדפתכם האישית. להלן פרוט על הגישות המרכזיות אותן תוכלו למצוא בעמק:

מבוסס משחק (play based)kids playing

אחת הגישות היותר נפוצות בגנים באיזור. הגישה מתבססת על ההנחה, שילדים לומדים בצורה הטובה דרך אינטראקציה ישירה עם העולם הפיזי, ודרך משחק עם ילדים אחרים. למידה דרך משחק מבוססת על חוויה והתנסות אקטיבית והרעיון העומד בבסיס הגישה הוא שכאשר ילדים משחקים, הם לומדים לחקור את סביבתם בעצמם ולפתור בעיות בהן הם נתקלים וכך למעשה הם הופכים אחראים ללמידה של עצמם. תכנית הלימודים בגנים אלו מאופיינת בזמן רב המוקדש למשחק חופשי והתנסויות מעשיות מגוונות. המורות בגנים מארגנות את הסביבה הפיזית של הילדים ובוחרות את הצעצועים והחומרים והילדים מחליטים איך להשתמש בכלים העומדים לרשותם.

children-286239_1920אקדמאי

גישה זו מעמידה את הערך הלימודי בראש סדר העדיפויות. גנים אלו מאופיינים במבנה ולוחות זמנים מוגדרים והדגש הוא על הקניית ידע באמצעות לימוד פורמלי. תפקיד המורים בגנים אלו הוא יותר מסורתי ולרוב יוקדש זמן ללימוד מושגים מעולם האותיות והמספרים. הזמן המוקדש למשחק חפשי הוא בדרך כלל מוגבל והרעיון העומד בבסיס הגישה הוא שתפקיד הגננת להוביל, ולהנחות ולהקנות לילדים ידע על מנת שיהיו מוכנים לבית הספר בשלב מאוחר יותר.

מונטסורי (Montessory)

IMG_9582הרעיון העומד בבסיס הגישה הוא שכל ילד משמש מעין מרכז עצמי ללמידה. המורים מונחים לעבוד עם כל ילד בנפרד, ולהתאים לו את דרכי ההוראה והאמצעים הנחוצים לו על מנת לעודד אותו להתפתח בתחומים בהם הוא מגלה סקרנות ועניין. הגישה מעמידה את הילדים במרכז ומעודדת גיבוש עצמאות וחוש סדר, פיתוח קואורדינציה ומוטוריקה עדינה וגסה, פיתוח הערכה עצמית חיובית וסקרנות ללמידה. למורים בדרך כלל תפקיד מצומצם יחסית והוא משמש לרוב כצופה ולא כמנחה או מוביל. בגנים תמצאו לרוב משחקים וצעצועים ייחודיים שפותחו במיוחד על פי עקרונות הגישה.

רג'יו אמיליה (Reggio Emilia)

ישנם מספר גנים בעמק הפועלים בגישה זו. עקרונות הגישה כוללים שימת דגש על שיתופיות ומעורבות קהילתית, ותכנית לימודים המבוססת על העניין של הלומד. הגישה הלימודית מוכוונת פרויקטים וניתן דגש מיוחד על תיעודם. תכנית הלימודים מאפשרת התנסות ומשחק חופשי והמורה מתפקד כלומד, מנחה וחוקר המקיים שיתוף פעולה מלא עם הילד.

וואלדורף (Waldorf)

גישה זו פותחה על בסיס תורת האנטרופוסופיה. הגישה רואה את הילד כיישות מתפתחת, ואת הילדות כפרק זמן משמעותי ובעל ערך בפני עצמו. על כן הלימוד מותאם לשלב ההתפתחותי בו נמצא הילד ושם דגש על התפתחות הראש (חשיבה והגיון), הלב (אומנות ונפש) והידיים (יצירה ועבודה מעשית). הגישה דוחה השפעות של קדמה ותחרותיות ודוגלת בערכים של טבע, אומנות ויצירתיות.

איזור עמק הסיליקון משופע בגנים מסוגים שונים ובעלי גישות חינוכיות מגוונות. קחו בחשבון שגנים רבים מציעים שיטות חינוכיות מעורבות, השואבות רעיונות ועקרונות ממספר מקורות. חשוב להבין שאין נכון או לא נכון בנוגע לבחירת גישה חינוכית המתאימה לכם  והשורה התחתונה היא שכל הורה צריך לקבל את ההחלטה באופן עצמאי, על פי שיקוליו ונטיות ליבו. אני ממליצה לכם לבקר בגנים בעלי גישות חינוכיות שונות ולבלות מעט זמן בכל אחד מהם על מנת להבין טוב יותר את ההבדלים הנעוצים בכל גישה ולהרגיש לאיזו גישה אתם מתחברים יותר.

בכתבה הבאה נבחן את תהליך חיפוש הגן וננסה להבין מה חשוב לדעת ואלו שאלות לשאול בעת הביקור בגנים.

* הכותבת, אלינור ורמן, הינה  מטפלת זוגית ומשפחתית MA, MFTI

www.elinorwahrmann.com

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button