כל מה שרציתם לדעת ה-Gap Year

Gap year, שנת ההפסקה בין התיכון לקולג', היא הזדמנות עבור בני הנוער לצמיחה אישית, תרומה לקהילה ואף העצמת הזהות היהודית. בישראל מציעים מגוון אפשרויות לניצול שנה זו דרך מכינות שונות הפרושות בכל חבלי הארץ ממעיין ברוך והגולן בצפון, עד מדרשת שדה בוקר וחצבה בדרום. לצעירים יהודים וישראלים שגדלו בארה"ב, ומחפשים קשר ליהדות, לציונות ולישראל, קיימות עשרות אופציות של מכינות ובכתבה הבאה אנחנו מביאים חלק מהן

מי שילדיו כבר בתיכון, לבטח מכיר כבר את המונח – Gap Year, מכינה אותה לוקחים חלק מן הצעירים כפסק זמן בין תום התיכון לתחילת הקולג'. מירווח השנה הזה שבין המגורים בחממה ההורית עם הפיקוח האינטנסיבי ולפני המגורים המשותפים במעונות סטודנטים הרחוקים מעיני ההורים, נועדה לעזור לאותם צעירים לקחת אחריות על חייהם בקולג' שלעיתים מזמנים משברי סמכות ותופעות בעייתיות. זו סוג של "שנת שיחרור" מהבית, אך בניגוד לטיול השיחרור המסורתי מצה"ל שכולל טיולי מוצ'ילות בפרו או היזרקות בחופי גואה, מוקדשת השנה לפעילות של צמיחה אישית, עיצוב עמדות, חיזוק הזהות בשילוב, בד"כ, של התנדבות ותרומה לקהילה.

לצעירים יהודים וישראלים שגדלו בארה"ב, ומחפשים קשר ליהדות לציונות ולישראל, קיימות עשרות אופציות של מכינות. בגדול, שנת הפעילות במכינה כוללת תוכנית עשירה ומגוונת של לימודים, סדנאות, התנדבות בקהילה, סמינרים וטיולים ברחבי הארץ, המיועדים להעמקת הזהות וההזדהות עם מורשת ישראל היהודית והציונות, להעשרת עולמם, לפיתוח מודעות ומחוייבות חברתית, לגיבוש השקפות ועמדות אישיות על בסיס חשיפה למגוון רחב של תפיסות עולם, לטיפוח מנהיגות צעירה חדורת תחושת אחריות ושליחות כלפי עם ישראל והחברה.

המכינות פרושות בכל חבלי הארץ ובכל מגזרי החברה היהודית-ציונית בישראל: ממעיין ברוך והגולן בצפון, עד מדרשת שדה בוקר וחצבה בדרום. בקיבוצים, בעיירות ובערים, ביישובים ובשכונות, לחוף הים, בשפלה ובבקעה, בהר ובמדבר. יש מהן "דתיות – תורניות" ויש "כלליות", יש מעורבות המשותפות לבנים ולבנות, ל"דתיים ול"חילוניים" ויש נפרדות. כולם שותפים ליעדים המרכזיים ולמסכת פעילות חינוכית – ערכית – יהודית – ציונית משותפת.

אז בינתיים כדי להבין במה מדובר, הכירו מקרוב חלק מן המכינות:

"כיוונים" Kivunim– אירגון יהודי ציוני הממומן מתרומות אשר משימתו היא הידוק הקשר שבין צעירים וסטודנטים יהודים ובין ישראל, דרך מסעות, לימודים והתנסות של חיים בישראל.

Kivunim2
Kivunim

צעירים יהודים רבים קשרו קשרים של אחווה ואחריות עם מדינת ישראל במסגרת "כיוונים", בין אם במסעות ובין אם בלימוד או התנדבות בתחומים שונים. דווקא ילדי ישראלים, שלעיתים חסר להם קשר עם ישראל, קשר שאינו תלוי בהורים ובדודים, קשר עמוק של הבנה רחבה של הארץ כמוקד זהות, תפיסה ציונית של חשיבות חוסנה של ישראל – לא ניצלו עד כה את המשאב הנהדר הזה בהיקף הראוי. אמנם שנת שיחרור כזו אינה זולה, אבל הקרן הקיימת לישראל תומכת ומממנת חלק משכר הלימוד לצעירים שרוצים להעביר את שנת הרווח, במסגרת זו. בנוסף, השנה הזו מוכרת כשנה אקדמית במדעי הרוח במרבית הקולג'ים.

Dror Habonim– תנועת נוער ותיקה עוד יותר ממדינת ישראל, עם סניפים בחוף המערבי והמזרחי. התנועה שמה דגש על ערכים יהודים ציוניים לצד ערכים ליברליים עולמיים. התנועה מציעה תוכניות החל ממחנות קיץ בצפון אמריקה, ומסעות קיץ עתירי ערכים לישראל, ועד שנה שתכליתה להעניק חוויה משמעותית בשנת הרווח, ולהפוך אותה לשנת הגשמה ובניית הזהות.

'צופים יחד' באה לשלב בין חניכי המכינות גם צעירים יהודים מרחבי העולם. המפגש שמתקיים בין החניכים הישראלים לחניכים מחו"ל הוא בעל ערך רב ומשמעותי לשני הצדדים ולמכינה בכלל.

החניכים שמגיעים למכינות מחו"ל מצטרפים לתוכנית ישראלית שמתנהלת רק בעברית. עם זאת, היא מתאימה לכל מי שיש לו רמת עברית כלשהי, גם אם נמוכה. המכינה מתנהלת בתנאי "פנימייה", כלומר כוללת מגורים, ארוחות, כביסה וכדומה. החניכים יוצאים לבתיהם לסוף שבוע פעם בשבועיים (חניכים מחו"ל הולכים למשפחות מורחבות המתגוררות בארץ, למשפחות מאמצות, לחברים מהמכינה או נשארים עם יתר החברים מחו"ל במכינה עצמה).

Big Idea– מכינה השמה דגש על הפן הטכנולוגי בה יוכלו החניכים לעבוד כמתמחים בחברות היי טק מובילות בישראל, להיפגש עם יזמים מצליחים, לקבל קרדיט לקולג' מטעם אוניברסיטת בן גוריון ועוד.

Artzi– ממוקמת בליבה של ירושלים מכינת "ארצי" מציעה התנסות בכל סוגי האמנויות וביניהן ציור, ריקוד, קולנוע, תיאטרון, מוזיקה ועוד. בתוכנית, ייחשפו התלמידים לתכנים יהודיים ולתרבות הישראלית במיטבה ויחזקו לא רק את הזהות היהודית אלא גם את האמנים שבתוכם.

Nativ– כשמה כן היא, מכינת נתיב שואפת לסלול את הנתיב עבור ילדיכם לזהות היהודית הקונסרבטיבית. בתוכנית, ייפגשו עם אוכלוסיית ישראל המגוונת, יחקרו את הארץ לרוחבה ולאורכה וינהלו חיי חברה ותרבות קונסרבטיביים ועשירים.

מכינות המציעות תכנים אקדמיים הן אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בר אילן

בנוסף, ישנן אופציות "אמריקאיות" למהדרין, וביניהן:

  1. 1. National Outdoor Leadership School נותן אפשרות מחנות מחקר והתנסות בתקופות משתנות של 14 יום ועד 135 יום. עיקר החוויה היא מסעות טבע מאתגרים לבניית מנהיגות וחיזוק האישיות הבוגרת.
Global Citizen
Global Citizen
  1. Global Citizen Year -אירגון שייעודו הוא למלא את שנת הרווח בבניית "אזרחי העולם". הוא רותם את האנרגיה של הצעירים לאחריות גלובלית ומוציא מתנדבים לאחת מ 4 מדינות: ברזיל, אקוודור, הודו וסנגל להתנדבות וזאת לאחר הכשרה אינטנסיבית ומקיפה של השליחים.

אם ילדיכם בתיכון, זו העת לשקול לאפשר להם שנת מירווח, ואם הם בוחרים לעשות שנת שיחרור כזו, תשקלו את האפשרות של מסגרות כלליות, עם תפיסה אוניברסלית או מסגרות שמשלבות את חיזוק התודעה הציונית עם תרומה לפיתוחם האישי ועיצובם כבוגרים אחראיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button