איזון הורמונלי בראי הרפואה ההודית
הורמונים הינם חומרים ביולוגיים פעילים המופרשים בכמויות קטנות מאד, אך השפעתם על הגוף אדירה ואופן פעולתם ספציפי ביותר. כאשר רמתם של הורמונים שונים בגוף משתנה באופן דרמטי, הדבר מוביל לתסמינים שפוגעים באיכות החיים ברמות שונות, החל מאי-נוחות קלה וכלה בחוסר תפקוד ממש. בשנות הפוריות, מחזורים משתנים של אסטרוגן ופרוגסטרון, כמו גם ההשפעות שלהם על נוירוטרנסמיטורים, מובילים נשים רבות לחוות שינויים במצב רוח , התכווצויות כואבות, מיגרנות, תחושת נפיחות, ועוד סימפטומים לא נעימים אחרים הקשורים לתסמונת קדם וסתית. לנשים לפני שלב המנופאוזה , תנודות באותם הורמונים יכולות לתרום לגליי חום, הזעות הלילה, שינויים במצב הרוח ועלייה במשקל. תנודות הורמונליות אלה עשויות…
הורמונים הינם חומרים ביולוגיים פעילים המופרשים בכמויות קטנות מאד, אך השפעתם על הגוף אדירה ואופן פעולתם ספציפי ביותר. כאשר רמתם של הורמונים שונים בגוף משתנה באופן דרמטי, הדבר מוביל לתסמינים שפוגעים באיכות החיים ברמות שונות, החל מאי-נוחות קלה וכלה בחוסר תפקוד ממש. בשנות הפוריות, מחזורים משתנים של אסטרוגן ופרוגסטרון, כמו גם ההשפעות שלהם על נוירוטרנסמיטורים, מובילים נשים רבות לחוות שינויים במצב רוח , התכווצויות כואבות, מיגרנות, תחושת נפיחות, ועוד סימפטומים לא נעימים אחרים הקשורים לתסמונת קדם וסתית.
לנשים לפני שלב המנופאוזה , תנודות באותם הורמונים יכולות לתרום לגליי חום, הזעות הלילה, שינויים במצב הרוח ועלייה במשקל. תנודות הורמונליות אלה עשויות להימשך שנים, עד לגיל הבלות.
נשים החוות מספר רב של סימפטומים יכולות למצוא את עצמן פונות לטיפול קונוונציונאלי ומקבלות כדור לכל סימפטום מה שאינו מביא בהכרח לתחושת הקלה משמעותית. נשים בגיל המעבר מאמצות לעיתים את גישת ניהול ההורמונים (HRT) ומחליטות לשחזר אסטרוגן, פרוגסטרון או רמות טסטוסטרון באמצעות טיפול בתחליפי הורמונים.
למרות שטיפול הורמונלי באמצעות הורמונים זהים ביולוגית ותרופות אחרות יכול להיות מאוד שימושי עבור נשים שחייהם שובשו משמעותית מתסמיני גיל המעבר או מתסמונת קדם וסתית, הגישה הטבעית האיורוודית שמטרתה להחזיר את האיזון לגוף עשויה לבטל, ואף להקטין משמעותית את הצורך בתרופות. חשוב לזכור כי תסמינים של אי נוחות הם הדרך של הגוף שלנו לתקשר איתנו ובמקום לנסות להסוות את הסימפטומים עם טיפול או תרופות הורמונליות, חשוב להקשיב לגוף שמאותת לנו על חוסר איזון בסיסי.
תקופת המנופאוזה וגיל המעבר למשל אינה רק מעבר ביולוגי ופיזי ברמת הפוריות , אלא גם פתח והזדמנות להתמודד עם נושאים בעלי משמעות עמוקה והוליסטית של גוף-נפש.
הרפואה ההודית מציעה שינויים מסוימים באורח חיים וטכניקות פשוטות כגון אלה המוצעות מטה שיסייעו להגיע לאיזון הורמונלי ובריאות אופטימאלית:
1. תזונה נכונה
- אכילת ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי, כרובית, בוק צ'וי, כרוב ניצנים, כרוב וקולורבי המכילים חומרים שיעזרו לאזן את רמות האסטרוגן והוכחו כבעלי השפעות אנטי סרטניות, במיוחד בסרטן השד. המזון חייב לכלול שומן בצורת שמן בריא או חמאה מזוקקת – GHEE יחד עם ירקות, דגנים מלאים ומנרליים.
- מומלץ לאכול טעמים חמוצים, עפיצים, מרירים ולהפחית את צריכת המתוקים והסוכרים.
- להרבות שתיית מים חמים או לפחות בטמפרטורת החדר.
- לא לאכול מאוחר בלילה, מערכת העיכול גם כן עייפה ומזון שנאכל בשעות מאוחרות הופך לשאריות מזון לא מעוכל במערכת העיכול מה שמוביל למצב של רעלים בגוף וחוסר איזון.
- לאכול מזון טרי שבושל באהבה.
- להרבות בצריכת פירות וירקות.
- לחזק את מערכת העיכול באמצעות שימוש בתבלינים מרפאים כגון: כוסברה, כמון, כורכום, פלפל שחור, ג'נגר, הל ועוד…
2. שמירה על משקל תקין
שומן עודף ברקמות יכול לשמש כאיבר אנדוקריני ולייצר בעצמו עודף אסטרוגן בגוף. על ידי שמירה על משקל תקין הגוף אינו מייצר עודף הורמונים שאינם נחוצים ומפרים את האיזון העדין.
3. צריכת פיטואסטרוגנים
פיטואסטרוגנים הם חומרים על בסיס צמחי שיכולים לעזור לאזן את ההורמונים באופן טבעי ונמצאים במזונות סויה, זרעי פשתן , גרעיני חמניות, נבטי שעועית וקטניות כמו חומוס ואפונה.
למרות שצריכת הסויה שנויה במחלוקת, שילוב כמויות קטנות של סויה יכול להיות מועיל. עם זאת, לא מומלץ לקחת פיטואסטרוגנים כגון סויה כתוספי מזון היות ואנחנו עדיין לא יודעים מספיק על ההשפעות של נטילת חומרים אלו במינונים גבוהים. כמו כן, יש להמנע מאכילת מוצרי סויה מעובדת ותוספי סויה שקיימים במזונות רבים , ובמקום יש לצרוך במתינות מזונות סויה מסורתיים כמו טופו, אדממה, טמפה, מיסו ורוטב סויה. חשוב לוודא שהם אורגניים.
4. שימוש בצמחים מרפאים ותומכים
תוספות של צמחים מרפאים יכולות לצמצם משמעותית ואף להעלים סימפטומים של חוסר איזון הורמונאלי:
Shatavari – אחד מצמחי המרפא החשובים במסורת ההודית משמש כמחזק כללי לאישה ומועיל לטווח רחב של בעיות: בעיות במחזור,פוריות, הנקה, חיזוק בזמן הריון ולאחר לידה וגיל המעבר. תכונות רבות אחרות שלו תומכות בפתרון בעיות עיכול, חולשה, עייפות, חיזוק המערכת החיסונית הרגעה נפשית, טיפול בחרדות, ונטייה לדיכאון. הצמח מכיל מגוון רחב של רכיבים פוטוכייים מזינים ומרפאים: ויטמינים A,B,B2, C,E, חומצה פולית, מינרלים ( מגנזיום, סידן וברזל) רכיבים נוגדי חימצון ורכיבים פוטואסטרוגניים.
שורש Maka – מגביר הפרשת הורמונים ומסייע לנשים הזקוקות לטיפול החלפת ההורמונים, יעיל להגברת החשק המיני, כמו כן משמש לטיפול בתסמונות גיל המעבר. יעיל באיזון רמת ההורמונים, וכן להגברת הסיבולת הגופנית. שורש מאקה משפר את בהירות המחשבה, הריכוז והמיקוד, הזיכרון והיכולת הקוגניטיבית. מאקה מחזק מאד את הגוף, מזין ומקנה אנרגיה, מחזק את כלי הדם, מונע נשירת שיערות ומחזק את הציפורנים, מסייע בהפחתת מתחים וחרדות על ידי חיזוק בלוטת האדרנל ושיפור מצב הרוח. כמו כן המאקה משפר את איכות השינה.
אלוורה – צמח בעל סגולות של חיזוק כללי. מצנן, מרכך, מעניק לחו לרקמות הגוף, מזין ומאזן הורמונאלית. מסייע בפעילות הכבד וכיס המרה, אנשי דלקתי. משפר את בריאות וגמישות העור.
*חשוב לציין כי יש להוועץ במטפל מוסמך לפני השימוש בתרופות הצמחיות.
5. יוגה, תרגילי נשימה, סאונד ומדיטציה
תרגול קבוע של יוגה , פילוסופיה-אחות לאיורוודה, מהווה כלי פיזי ומנטלי נפלא בדרך להשגת איזון. מדיטציה, תרגילי נשימה וטיפול בסאונד יכולים גם הם להיות לעזר רב בהפגת מתחים וניהול אורח חיים מאוזן ובריא.
לבריאות טובה,
טלי בראומן- מטפלת הוליסטית באיורוודה.
Tali Brauman
Ayurvedic Consultation for Modern Living
415-310-6824