שוקולד: הערכים התזונתיים, היתרונות הבריאותיים והמיתוסים

מונע מחלות לב, משפר את מצב הרוח, מגן על עור הפנים- לשוקולד יתרונות רבים, אך גם מיתוסים לא מעטים נקשרו בשמו. אז מה נכון ומה לא נכון? לרגל הולנטיינס, חג השוקולד הלאומי, התזונאית, יעל דרור נותנת לכם את כל התשובות

מאת: יעל דרור

Valentine Day הוא הזדמנות נהדרת לתת כבוד לאחד המאכלי הכי אהובים בעולם: "השוקולד"! הוא נמצא בתפריט של רבים מאיתנו לאורך כל השנה, אך ב"חג האהבה" יש לו מקום של כבוד כ"מאכל הבינלאומי של הרומטיקה". מה יש בשוקולד שהפוך אותו לכל כך מבוקש ומעורר הנאה? האם יש לו יתרונות בריאותיים ואיזה שוקולד עדיף?

chocolate 1
Photo by Dominic Lockyer

שוקולד והתאהבות

בפוקלור העממי מתייחסים לשוקולד כמאכל "אפרודיזיאק" היכול לגרום להתאהבות ואף לעורר מינית. אחת הסיבות לייחוס תכונות אלו לשוקולד, היא שבשוקולד יש חומר שנקרא פנתילאמין שנצא גם בגוף האדם, ומשתחרר באופן טבעי מהמוח כאשר אנו במצב של התאהבות. כאשר רמות הפנתילאמין עולות במוח, אנו מרגישים תחושה של משיכה והתאהבות. מכאן שהתחושה הנעימה שאנו חשים לאחר אכילת השוקולד, איננה קשורה רק לעומס הסוכרים והשומנים בשוקולד, אלא מושפעת כנראה גם מהמרכיבים הכימיים הנמצאים בו.

מה עוד יש בשוקולד שגורם לנו להרגיש כל כך טוב ולרצות להמשיך לאוכל אותו?

אכילה של שוקולד משפיעה בצורה ישירה על מערכת העצבים המרכזית ומסייעת בשיפור מצב הרוח. 

איזה מרכיבים יש בשוקולד שעשויים להשפיע על מצב ברוח?

  • שומן ופחמימות- מעלים הפרשה של הורמון הסרטונין היוצר תחושה טובה בגוף ואף מסייע לאיכות שינה טובה יותר בלילה. הורמון הסרטונין המופרש מהמוח הינו חלק מהמערך ההורמונלי שגורם לנו באופן כללי לחפש ולצרוך יותר פחמימות.
  • קפאין- הקפאין מוכר ממחקרים רבים כמשפר את מצב הרוח על ידי השפעה ישירה על מרכיבים שונים במוח ועל המתח של השרירים בגוף. התחושה הכללית בגוף לאחר אכילת/שתית קפאין היא של עירנות וחדות המאפשרת לחוש יותר אופטימיים ובשליטה על המציאות.
  • פנתילאמין- בפוקלור העממי מתייחסים לשוקולד כמאכל "אפרודיזיאק" היכול לגרום להתאהבות ואף לעורר מינית. בשוקולד יש חומר שנקרא פנתילאמין שנצא גם בגוף האדם, ומשתחרר באופן טבעי מהמוח כאשר אנו במצב של התאהבות. כאשר רמות הפנתילאמין עולות במוח, אנו מרגישים תחושה של משיכה והתאהבות.
chocolate
Photo by Luisa Contreras

שוקולד טוב לבריאות?!

רבים מדברים על היתרונות הבריאותיים של השוקולד. כנראה שמעבר לטעם המצויין, מרכיבי המזון הנמצאים בשוקולד יכולים להשפיע ולשפר מדדי בריאות שונים. אחד היתרונות הבולטים של השוקולד הוא הנוכחות הגבוהה של חומרים "נוגדי חמצון" המגינים על איברים רבים בגוף ומקורם מאבקת פולי הקקאו. ככל שכמות מוצקי הקקאו בשוקולד גבוהה יותר (חמאת הקקאו ואבקת הקקאו), כך כמות נוגדי החמצון בשוקולד תהיה גבוהה יותר. מכאן, ששוקולד מריר המכיל 70% ומעלה מוצקי קקאו, נחשב בריא יותר בהשוואה לשוקולד חלב או שוקולד לבן.

מחקרים ועדויות להשפעת השוקולד על הבריאות:

מניעת מחלות לב

רבים נוהגים לומר שהשוקולד טוב לבריאות. יש אפילו הנשבעים ואומרים כי הם מרגישים שהשוקולד "עושה להם טוב על הלב". האם זו רק אמונה והנאה רצופה מהטעם או שזה באמת כך? במסגרת מחקר פרוספקטיבי שפורסם בשנת 2010 במגיזון הרפואי European Heart Journal, נערך מחקר מעקב של מספר שנים (8+) אחרי למעלה מ- 19,000 אנשים בריאים בגילאי 35-65. תוצאות המחקר הראו כי אכילת שוקולד הפחית האת הסיכון למחלות לב וכלי דם לאורך השנים. כנראה שלפחות באופן חלקי הפחתת הסיכון הבריאותי היתה באמצעות הורדה של לחץ הדם. נמצא במחקר קשר הפוך מובהק בין צריכת שוקולד לבין סיכון לשבץ. כלומר, מי שצריך יותר שוקולד היה בסיכון נמוך יותר ללקות בשבץ.

שוקולד והגנה על העור מפני קרינת השמש (UV)

כאמור, השוקולד ידוע כמאכל עשיר בנוגדי חמצון. cacaoפולי הקקאו הנקטפים ישירות מהעץ עשירים מאד בנוגדי חמצון מסוג "פלבנואידים", בעלי תכונות אנטי דלקתיות ויכולת הגנה על רקמות רבות בגוף מפני נזקי חמצון. עם זאת, לרוע המזל ברוב המקרים, בתהליכי יצור השוקולד התעשייתיים רמת הפלבנואידים עלולה לרדת מאד. במחקר שהתפרסם ב-2009 במגזין Journal of cosmetic dermatology journal  נבדקה השפעת שוקולד מריר עשיר במיוחד בפלבנואידים על נזקי העור בעת חשיפה לקרינת UV. משתתפי המחקר חולקו ל-2 קבוצות באופן אקראי, כאשר קבוצת המחקר קבלה שוקולד עשיר בפלבנואידים וקבוצת הביקורת קבלה שוקולד דל בפלבנואידים. משתתפי המחקר קבלו 20 גרם/יום שוקולד למשך 12 שבועות. מצב העור של משתתפי המחקר נבדק בתחילת וסוף המחקר, בעזרת בדיקת אדמומיות העור: The minimal erythema dose (MED). במחקר בדקו את מידת הנזק של העור בעת חשיפה לקרנית UV בעקבות אכילת שני סוגי השוקולד. מסקנות החוקרים היו שצריכה קבועה של שוקולד עשיר בפלבנואידים העניקה באופן מובהק הגנה לרקמת העור מפני הקרינה. שוקולד לפי ממצאים אלו יכול להיות מזון אפקטיבי בהגנה על העור מפני הנזקים של קרינת UV. עם זאת, מציינים החוקרים כי חשוב לשים לב שלא כל שוקולד מכיל רמה גבוהה של פלבנואידים, ולכן לא כל סוגי השוקולדים הנמכרים כיום על גבי מדפי החנויות, יוכלו להעניק הגנה מסוג זה.

שוקולד ומצב הרוח

מחקר שהתפרסם בשנת 2010 במגזין הרפואי Archives of Internal Medicine בחן את השפעת השוקולד על מצב הרוח בקרב אנשים מבוגרים בסן דיאגו. המחקר השתתפו מעל 1000 משתתפים (גברים ונשים) בגיל ממוצע של 58. המשתתפים מילאו שאלון מצב רוח ודיווח על כמות השוקולד החודשית שנהגו לצרוך. נמצא קולרלציה חיובית בין המשתתפים שקבלו את הציונים הגבוהים ביותר במצב הרוח לבין אכילה של הכמות הגבוהה ביותר של שוקולד (כ- 250-300 גרם בחודש). לעומת זאת, האנשים שדיווח על מצב הרוח הכי נמוך, צרכו את כמות השוקולד הנמוכה ביותר (כ- 160 גרם בחודש). תוצאות אלו היו דומות בקרב גברים ונשים. חשוב לציין שלא ניתן להסיק מהמחקר האם השוקולד הוא המסייע למצב הרוח או להפך (האם מי שהיה יותר/פחות מדוכדך צורך יותר שוקולד או להפך). גם לא ברור האם השפעה מיטבה של השוקולד בטווח הקצר על מצב הרוח, עלול עם הזמן להיות ממכרת וליצור בעיות נלוות (כמו אלכוהול למשל).

שוקולד ומיתוסים

לשוקולד נקשרים גם מיתוסים רבים. בחלק מהמקרים השוקולד, למרות טעמו הנהדר, עלול להפריע ולפגוע בכל מיני מדדים כאשר צורכים אותו בכמות או בתזמון לא נכון. מה הם המיתוסים הנפוצים לגבי שוקולד והאם הם נכונים?

מיתוס השוקולד לפני תחרות

לפני תחרות הגוף מתוח, ההתרגשות גדולה ויש תחושה ששוקולד מתוק יוכל לספק אנרגיה רבה. למרות המתיקות החזקה ותחושת האנרגיה הגבוהה שהשוקולד אכן מעניק, אין זו הדרך הנכונה לספק לגוף אנרגיה טובה. 

מדוע? אומנם השוקולד גורם לעליה מהירה של ריכוז הגלוקוז בדם ומכאן תחושת הכוח והעירנות, אך עם זאת, העליה המהירה גורמת לתגובה הפוכה של ירידה חדה בריכוז הגלוקוז. 

הסבר כאשר הגוף מרגיש עליה מהירה של ריכוז הגלוקוז בזרם הדם (גם אם נאכל הרבה סוכריות, דבש או כל מקור אחר של סוכרים), חלה מיד עליה חדה בהפרשת הורמון האינסולין, שמפנה את הגלוקוז לתוך תאי הגוף. כלומר, תהיה ירידה מהירה בריכוז הגלוקוז בדם. מצב זה יגרום לנו להגיע לזמן התחרות ללא אספקת אנרגיה טובה: נחוש עייפות, חולשה וקושי בריכוז.

מסקנה- אל תשלבו את השוקולד לפני או במהלך התחרות, כי תחושת הכוח המהירה תוביל לירידה חדה ולחולשה. שמרו את השוקולד למסיבת הניצחון.

מיתוס השוקולד בלי הסוכר- עלול לנפח יותר!

Diet. Young Woman Standing On Weighing Scale And Holding Chocolate Bar. Sweets Are Unhealthy Junk Food. Sugar Is Bad For Health. Dieting, Healthy Eating, Lifestyle. Weight Loss. Top View

למרות היתרונות הרבים של השוקולד, אחד החיסרונות שלו הוא כמות הקלוריות הגדולה. אכילה בכמות גדולה עלולה להוביל להשמנה. הקלוריות בשוקולד נובעות מהשומן והסוכרים שבו. כאשר אנשים מחפשים פיתרון לנושא הקלוריות ובמיוחד לנושא הסוכר, רבים קונים "שוקולד ללא סוכר". למרות שנראה על פניו שמצאנו פיתרון נהדר, לא כך הדבר. כאשר מכינים שוקולד ללא סוכר, מוסיפים לו ממתיקים מלאכותים שיעניקו את הטעם המתוק. לרוב משתשמים בממתיקים בעלי מבנה אלכוהולי כמו קסניטול, מלטיטול ועוד סוכרים בעלי סיומות "טול" בשמם. חשוב לדעת שלא בטוח שהשפעתם בגוף טובה יותר מסוכר. מה זה אומר?

  • הם לא חסרי קלוריות! הם מכילים כ-40-60% מכמות הקלוריות בהשוואה לסוכר. כן, זה קצת בפחות, אבל עדין תורם הרבה קלוריות.
  • פוגעים באיזון הסוכר– חלק הממתיקים המלאכותיים עלולים לעלות את רמות הסוכר בדם, למרות שאינם בפועל סוכר.
  • נפיחות הבטן– צריכה של ממתיקים מלאכותיים אלו עלולה לגרום לתופעות לא נעימות של מערכת העיכול כמו נפיחות גדולה של הבטן, גזים, כאבי בטן ואף שלשולים.

המסקנה המתבקשת; אם אתם כבר בוחרים לאכול שוקולד, תאכלו את הדבר האמיתי ולא תרבו באכילה של שוקולד "ללא סוכר" מתוך מחשבה שאין בו קלוריות/סוכר ואפשר לאוכל אותו חופשי. כמובן שגם אשר אוכלים את השוקולד האמיתי צריך לאכול במידה ולנסות להנות מהטעם ולא מהכמות.

* הכותבת, יעל דרור, הינה דיאטנית קלינית ובעלת תואר שני בפיזיולוגיה M.Sc

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Back to top button