הסיבות לחשק גדול למתוק- חלק א

הצורך ב"משהו מתוק" במהלך היום הוא חלק בלתי נפרד מהחיים של אנשים רבים. לפעמים אנחנו אפילו מרגישים שהצורך כל כך גדול שהוא עוד עלול להשתלט עלינו. למרות המודעות, המוטיבציה לירידה במשקל והרצון להימנע ממתוק, לפעמים מספיק ביס קטן כדי לעורר גל חזק של תחושה. ומשם הדרך מאד קצרה להתנפל על כל האריזה/חפיסה/עוגה… מדוע זה קורה? מה הן הסיבות שגורמות לנו לחפש "מתוק" גם בלי קשר למצב הרעב, או אפילו בחלק מהמקרים, "למרות שמרגישים שבעים מחפשים לאכול משהו מתוק"? את הסיבות לצורך במתוק ניתן לחלק לשתי קבוצות מרכזיות: סיבות פיזיולוגיות- החיפוש אחרי משהו מתוק נובע מחסרים תזונתיים או שינויי פיזיולוגים בתוך הגוף…

הצורך ב"משהו מתוק" במהלך היום הוא חלק בלתי נפרד מהחיים של אנשים רבים. לפעמים אנחנו אפילו מרגישים שהצורך כל כך גדול שהוא עוד עלול להשתלט עלינו. למרות המודעות, המוטיבציה לירידה במשקל והרצון להימנע ממתוק, לפעמים מספיק ביס קטן כדי לעורר גל חזק של תחושה. ומשם הדרך מאד קצרה להתנפל על כל האריזה/חפיסה/עוגה…

מדוע זה קורה? מה הן הסיבות שגורמות לנו לחפש "מתוק" גם בלי קשר למצב הרעב, או אפילו בחלק מהמקרים, "למרות שמרגישים שבעים מחפשים לאכול משהו מתוק"? את הסיבות לצורך במתוק ניתן לחלק לשתי קבוצות מרכזיות:

  • סיבות פיזיולוגיות- החיפוש אחרי משהו מתוק נובע מחסרים תזונתיים או שינויי פיזיולוגים בתוך הגוף שמובילים אותנו בטעות או שלא בטעות לחפש משהו מתוק.
  • סיבות התנהגותיות- הצורך במתוק נובע מההרגל, מרפלקס מותנה בו אנו מקשרים בין סיטואציה מסוימת לבין אכילת מתוק, וקשה לנו לוותר על הצימוד.

בכתבה הנוכחית אנסה להסביר את הסיבות הפיזיולוגית ובכתבה הבאה את הסיבות ההתנהגותיות. בדרך זו של הבנת כל הגורמים המשפיעים עלינו לחפש מתוק, נוכל אולי להתכונן אליהם טוב יותר בפעם הבאה, ואף למנוע אותם או לפחות להפחית את גדול ה"נפילה".

סיבות פיזיולוגיות

  • עייפות- העייפות היא אחד מהגורמים הכי משמעותיים שמובלים אותנו לחפש מתוק. הגוף מותש ומשדר לנו שיש צורך באספקת אנרגיה מהירה ומיידית. המוח מכוון אותנו לחפש מזון מתוק, שמספק סוכרים זמנים ומהירים לספיגה. כאשר אני מדברת על עייפות, זה יכולה להיות עייפות פיזית אבל גם עייפות נפשית של סטרס ולחץ. הצורך במתוק בשל עייפות יכול להופיע בשעות הצהרים, בערב, לילה וכמובן בסופי שבוע כאשר אנו מגיעים מותשים על "קו הגמר" של ימי העבודה. חשוב לזהות את התחושה של העייפות, כדי שנבין שאנו בעצם עייפים ולא רעבים ואולי נצליח לנוח במקום לאכול…
  • חוסר שינה– מצב של חסר שינה או שינה לא טובה במשך הלילה או מיעט שעות שינה, אומנם מוביל לעייפות, אבל במקביל הפגיעה עצמה באיכות השינה משבשת את האיזון ההורמונאלי ביום למחרת. על סמךמחקרים יודעים כיום, כי יש עליה של 35-40% באכילה של פחמימות לאחר לילה עם מעט שינה או שינה לא איכותית. מכאן שבמצבים אלו, לא רק העייפות משפיעה, אלא כל האיזון ההורמונאלי של תחושת השובע ושריפת השומנים נפגעים.
  • חוסר בברזל- ברזל הוא מינרל חיוני בגוף. הוא חשוב לתפקוד המוח, השרירים, בניית ההמוגלובין ועוד. חוסר בברזל יפגע ביכולת שלנו לחשוב, להתרכז, לזכור, עלול להשפיע על מצבי הרוח ויגרום לעייפות כרונית. כאשר יש חוסר בברזל, בחלק גדול מהמקרים הגוף יחפש "מתוק". שימו לב אם יש חסר בברזל, בצעו בדיקות דם לאיתור המחסור (ערך Ferritin בבדיקות הדם). במידה ויש חסר נסו לתקן בעזרת התזונה או/ו בעזרת שילוב תוסף ברזל, במידה והחסר גדול.
  • חוסר בויטמין B12 ויטמין B12 הוא ויטמין חשוב שמשפיע על תפקוד מערכת העצבים המרכזית, חשוב לתהליך שרפת השומן, משפיע על ייצור ההמוגלובין ועל לתפקודים רבים נוספים של הגוף. גם חסר של ויטמין  B12 עלול להיות מלווה בעייפות כרונית וצורך עז במתוק. במידה ואתם בסיכון של חסר ויטמין B12  (לא צורכים בשר אדום ואיברים פנימיים באופן קבוע), בצעו בדיקות דם ושלבו תוסף מציצה של ויטמין B12 מתחת ללשון לספיגה מיטבית.
  • חוסר בחומצה פולית- חומצה פולית היא חלק מהויטמינים של קומפלקס B והיא חשובה מאד לחלוקה של תאים, תפקוד מערכת העצבים, בריאות הלב, נדודי שינה, יצירת המוגלובין ועוד. חסר של חומצה פולית עלול להוביל אף הוא לעייפות גדולה בשל פגיעה בייצור ההמוגלובין ולצורך במתוק. חומצה פולית נמצאת בעיקר בפירות וירקות טריים, אגוזים וקטניות ואף בכמה מוצרי מזון מועשרים בחומצה פולית (דגני בוקר, לחם ועוד). במידה וחסר לכם חומצה פולית על סמך בדיקות דם או תזונה לא מאוזנת, הגבירו את פירות ההדר והירקות הירוקים בתפריט.
  • חוסר בויטמין D– ויטמין D חשוב לבניית העצמות, לתפקוד מערכת החסון ולשמירה על בריאות השרירים והגוף כולו. חוסר בויטמין D עלול להיות מלווה בחולשה ועייפות, במיוחד עייפות שרירים ועלול להוביל לצורך במתוק מתוך תחושה של עייפות. בצעו בדיקות דם לאיתור חסר בויטמין D (נפוץ מאד) ושלבו תוסף במידה וסובלים ממחסור, כיוון שלא ניתן לקבל את ויטמין בצורה מלאה מן המזון.
  • צמא- אנשים רבים לא מצליחים לזהות את ההבדל בין צמא לבין רעב. במצבי צמא כאשר לא מבינים למה הם רעבים (כי בפועל הגוף לא רעב, אלא צמא…) הם הולכים ומנשנשים מתוקים… אם אתם לא שותים מספיק מים ומרגישים שקשה לכם להפסיק לנשנש מתוקים, הקפידו בשלב ראשון לשתות 8-10 כוסות מים ביום. שימו לב האם אתם עדין מנשנשים או שהצורך נרגע כי אתם כבר לא צמאים…
  • שינויים הורמונאליים- יש מצבים שבהם שינויים הורמונאליים גומרים לנו לחפש "מתוק" והרבה! למשל אצל נשים, בימים שלפני המחוזר החודשי (PMS) עלולה להיות עליה חדה בצורך במתוק. עבור חלק מהנשים השינויים הללו עלולים להיות קיצונים ועבור אחרות, מדובר רק בתנודות קלות. אם אתן יודעות שאצלכן יש כמה ימים "מועדים לפורענות" לפני מחזור, נסו להבין שאלו שינויים הורמונאליים ותכננו מראש איזה סוגים של מתוקים אתן מרשות לעצמכן ובאיזה מינון. תכנון מראש לא מונע את הצורך במתוק, אבל בהחלט יכול למתן אותו. טיפ נוסף הוא לקחת תוסף של שמן נר הלילה. אלו קפסולות שמכילות שמן שמופק מצמח "נר הלילה", ובשמו המקומי Evening Primrose Oil. התוסף מכיל חומצות שומן חיוניות (אומגה 3 אומגה 6 אומגה 9) ועוזר לאיזון ההורמונאלי בגוף. לוקחים אותו לאורך החודש, אחד ביום והוא מסייע למתן את התופעות של ה-PMS ומאפשר לשלוט טוב יותר בצורך במתוק (וגם טוב מאד לבריאות העור והפנים).

הכותבת: יעל דרור, דיאטנית קלינית ובעלת תואר שני בפיזיולוגיה M.Sc, ניהלה בישראל את תחום התזונה במרכז רפואי "מדיקס" בתל אביב ויעצה לספורטאים חובבים ומקצועיים על שינוי הרגלי אכילה והתאמתם לספורט ולבריאות.

Yael Dror, M.Sc

Sports Nutrition & Physiology

Phone: (669)600.9161

yaeldror75@gmail.com

www.yaeldror.com

Sunnyvale, Ca

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Check Also
Close
Back to top button