הסיבות לחשק גדול למתוק – חלק ב
חשק עז ל"משהו מתוק" הוא אחד הדברים שקשה לנו מאוד להתמודד איתו. לפעמים החשק תופס אותנו בעבודה, בלימודים, עם הילדים, ובייחוד בסופי שבוע… בכתבה הקודמת התמקדתי בסיבות הפיזיולוגיות העלולות לגרום לנו חפש "משהו מתוק" בלי קשר למידת הרעב. בכתבה הנוכחית אנסה להתמקד בגורמים ההתנהגותיים המובילים אותנו לחיפוש אובססיבי כמעט אחרי ה"מתוק". אנסה להתרכז בנקודות העיקריות כדי לעלות את המודעות ולאפשר הבנה ושליטה טובה יותר בפעם הבאה. המטרה היא שתוכלו להבין את המניע להתנהגות הזאת ואולי כך להתמודד איתה טוב יותר. סיבות התנהגותיות רגשות שליליים – עוד מתקופת הילדות מחנכים אותנו שכשמשהו רע קורה, כשכואב לנו, או כשאנחנו לא מצליחים, תמיד אפשר להתנחם…
חשק עז ל"משהו מתוק" הוא אחד הדברים שקשה לנו מאוד להתמודד איתו. לפעמים החשק תופס אותנו בעבודה, בלימודים, עם הילדים, ובייחוד בסופי שבוע… בכתבה הקודמת התמקדתי בסיבות הפיזיולוגיות העלולות לגרום לנו חפש "משהו מתוק" בלי קשר למידת הרעב. בכתבה הנוכחית אנסה להתמקד בגורמים ההתנהגותיים המובילים אותנו לחיפוש אובססיבי כמעט אחרי ה"מתוק". אנסה להתרכז בנקודות העיקריות כדי לעלות את המודעות ולאפשר הבנה ושליטה טובה יותר בפעם הבאה. המטרה היא שתוכלו להבין את המניע להתנהגות הזאת ואולי כך להתמודד איתה טוב יותר.
סיבות התנהגותיות
רגשות שליליים – עוד מתקופת הילדות מחנכים אותנו שכשמשהו רע קורה, כשכואב לנו, או כשאנחנו לא מצליחים, תמיד אפשר להתנחם באוכל מתוק. רוצים דוגמה? הילד נופל, מיד מציעים לו משהו מתוק כדי לנחם אותו. מקבלים זריקה אצל הרופא? מיד מקבלים סוכרייה בתמורה. הילדים עושים רעש כמשעמם להם בנסיעה? אנחנו נותנים להם נשנושים מתוקים (וגם מלוחים) כדי שיעסיקו את עצמם ולא יפריעו. לא מצליחים לעבור מבחן או מקבלים תשובה שלילית ממקום עבודה, הולכים לאכול גלידה, שוקולד או פשוט יורדים על כל העוגה. כן, יש כאן בעיה! במשך שנים מחנכים אותנו שמותר ואף רצוי לאכול משהו מתוק כשמרגישים רע. מה שקורה הוא שנוצר רפלקס מותנה בין לחץ, כעס, תסכול, שעמום, פחד, כישלון, עצב, אכזבה וכל רגש שלילי אחר שאנו חווים, לבין אכילה של משהו מתוק. קשה מאוד להתנתק מהרגש ומהצורך לקבל תמורה מתוקה, אבל זה אפשרי! צריך להיות מודעים ולהבין שמה שדוחף אותנו לאכול מתוק במצבים האלו הם הרגשות השלילים ולאו דווקא הרעב או צורך אמיתי בדברים מתוקים או באנרגיה. המודעת היא השלב הראשון למציאת הפיתרון. לאחר מכן צריך לחשוב מה יעשה לנו טוב וישפר את ההרגשה והוא אינו קשור לאוכל: למשל ללכת לסרט, לפגוש חברה, לעשות קניות לעצמנו (לא אוכל) ואפילו לעשות ספורט שיעזור לנו לשחרר את האנרגיות השליליות. העיקר לנסות להפסיק את ההרגל הרע שגורם לנו לאכול מתוק לא מהסיבה הנכונה.
קינוח בסוף הארוחה – עוד הרגל שקשה מאוד להיפטר ממנו הוא ה"קינוח המתוק" בסוף הארוחה. יש אנשים המחפשים אותו אחרי כל ארוחה. אצל רבים מדובר בהרגל של שנים שקשה מאוד לוותר עליו, כי הוא הושרש בהם מגיל צעיר. אחרים מחפשים את הקינוח בייחוד בסופי שבוע, בחגים ובאירועים. מה עושים? איך מתגברים על ההרגל? עשו תרגיל לעצמכם: נסו להפריד לפחות חצי שעה בין סיום הארוחה לאכילת המתוק. בהתחלה תרגישו שאתם "סופרים את הדקות" עד לזמן שבו אתם מורשים לאכול מתוק. בהמשך, לאחר שבוע בערך, תתחילו לראות שלפעמים אפשר גם בלי מתוק בסיום הארוחה ואתם עדיין מרגישים שבעים ומלאים. כן, דרוש כאן תרגול של הרבה זמן כדי לראות תוצאות, אבל זה בהחלט שווה את זה, כדי שלא תהיו "מכורים" לקינוח המתוק.
חייבים מתוק לאחר ארוחה גדולה – לפעמים דווקא אחרי ארוחות גדולות מחפשים מתוק, מרגישים שצריכים אנרגיה נוספת אף על פי שכרגע סיימנו ארוחה גדולה. האמת שזו אולי התשובה בחלקה. לפעמים אחרי ארוחה דשנה וגדולה במיוחד מרגישים "חולשה" וזקוקים למשהו מתוק כדי לסייע בעיכול כמות האוכל הגדולה. ממש אבסורד, לאכול עוד כדי לעזור בעיכול של כל המזון שאכלנו עד עכשיו! מה עושים? קודם כול מבינים שלנפח הארוחה יש השפעה על הצורך שלנו במתוק בסיומה. השלב הבא הוא לנסות בפעם הבאה לא להתנפל על האוכל ולא לאכול כמויות גדולות מדי. לא פשוט, אבל תכנון נכון מראש בהחלט יכול לסייע לנו להוריד את עצמת הצורך במתוק בסוף הארוחה.
הרגלים של שנים – כן, אין מה לומר. אנחנו אוהבים לשמר "הרגלים טעמים". בערב יושבים מול הטלויזיה ומנשנשים מתוקים. יוצאים לסרטים, הצגות, בילויים, וחייבים משהו מתוק לנשנש. ימי הולדת, חגיגות, אירועים, הרי אי אפשר בלי דברים מתוקים! שימו לב שגם רגשות שליליים וגם רגשות שמחים אנחנו חוגגים עם "מתוקים". אולי אפשר לקבל החלטה שמפסיקים לתת לאוכל את כל הבמה ומוצאים אותו קצת מחוץ למסגרת הקבועה? לא אמרתי חס וחלילה להתנזר ממתוק, אלא לשלב אותו בצורה חכמה ונכונה יותר. לא פשוט, אבל בהחלט שווה לנסות אם מרגישים שהצורך במתוק משתלט על החיים.