סיבות תזונתיות לדופק מהיר מידי באימון
הדופק הוא אחד המדדים החשובים בהערכת כושר גופני וקביעת שלבים של עומס האימון. מדידת הדופק יכולה להתבצע על ידי מדידה אישית של הדופק ביד/בצוואר או על ידי "שעוני דופק" משוכללים. השימוש ב"שעוני דופק" מיועד בקרב רבים למטרה של הערכת כמות הקלוריות ששורפים באימון לפי קצב הדופק. עם זאת, יכולים להיות מצבים בהם הדופק באימון מאד גבוה ללא קשר לעומס הפעילות או לשריפת הקלוריות. מתי זה קורה? מה יכולות להיות הסיבות התזונתיות לדופק מהיר? 1) התייבשות מה קורה כאשר מתייבשים ומאבדים נוזלים במהלך הפעילות באמצעות הזעה/אידוי/נשימה? במצבים אלו מתרחשת ירידה בכמות הנוזלים בגוף כולו ובנפח הדם בפרט. חשוב לזכור כי ירידה בכמות…
הדופק הוא אחד המדדים החשובים בהערכת כושר גופני וקביעת שלבים של עומס האימון. מדידת הדופק יכולה להתבצע על ידי מדידה אישית של הדופק ביד/בצוואר או על ידי "שעוני דופק" משוכללים. השימוש ב"שעוני דופק" מיועד בקרב רבים למטרה של הערכת כמות הקלוריות ששורפים באימון לפי קצב הדופק. עם זאת, יכולים להיות מצבים בהם הדופק באימון מאד גבוה ללא קשר לעומס הפעילות או לשריפת הקלוריות. מתי זה קורה? מה יכולות להיות הסיבות התזונתיות לדופק מהיר?
1) התייבשות
מה קורה כאשר מתייבשים ומאבדים נוזלים במהלך הפעילות באמצעות הזעה/אידוי/נשימה? במצבים אלו מתרחשת ירידה בכמות הנוזלים בגוף כולו ובנפח הדם בפרט. חשוב לזכור כי ירידה בכמות הנוזלים בדם מובילה אף לשינוי צמיגות וסמיכות הדם. במצב זה של התייבשות, ולו הקלה ביותר, יצטרך הלב לעבוד הרבה יותר קשה, על מנת להזרים את הדם לכל אברי הגוף. התוצאה תהיה עליה בדופק הרבה מעבר לעוצמת המאמץ הגופני.
מה עושים?
לא לחכות לכאב הראש על מנת לזהות שמדובר בהתייבשות! אם שמתם לב שהדופק גבוה מהרגיל, ומשמעת המים שלכם לוקה בחסר, הגבירו מיד את כמות השתיה.
2) אנמיה
בחלק מהמקרים הדופק הגבוה עלול להיות מלווה בתחושה ש"נגמר לנו האוויר" באמצע הספורט. מדובר במקרים בהם דווקא באנו מוכנים עם הרבה מוטיבציה ורצון לעשות אימון טוב, אך קצת אחרי שלבי החימום, אנו מרגישים שאנו "לא סוחבים": הדופק קופץ הרבה מעבר לטווח הרצוי לנו, ולמרות שרמת המאמץ לא אמורה להיות גבוהה, אנחנו מתנשפים בלי הפסקה. בדרך כלל מדובר לא באימון יחיד בעייתי, אלא בתקופה של מספר אימונים בה אנו מרגישים שהדופק לא פרופורציונאלי למאמץ. שימו לב, בחלק מהמקרים עלול להיות מדובר בחסר תזונתי שהשלמתו תפתור את הבעיה לחלוטין. מדובר במצב של אנמיה הבא לידי ביטוי בירידה בכמות ההמוגלובין שמוביל חמצן מהריאות לשרירים, ויכול להיווצר בשל חסר במינרל הברזל, חסר ויטמין B12 וחסר בחומצה פולית.
מה עושים?
אם יש חשש לחסר תזונתי חשוב לבצע בדיקות דם ולראות מה חסר. במידה ומתגלה חסר תזונתי של מרכיב אחד או יותר, חשוב להגביר בתזונה את המזון שמכיל את אותו מרכיב חיוני. במידה ומדובר על חסר תזונתי גדול ולא ניתן להשלים אותו רק ע"י המזון יש מקום לשקול שילוב של תוספי תזונה. לשם כל צריך להגיע לייעוץ תזונה עם בדיקות הדם העדכניות ולבחון מה הדרך הנכונה לפתור את הבעיה.
סיכום
שעון דופק אמור לתת לנו כלים להערכת עומס הפעילות ולכמות הקלוריות שאנו שורפים באימון. עם זאת, לפעמים הדופק גבוה בצורה יוצאת דופן, שאיננה מתאימה לעומסים שאתם מכירים ואף לא בהכרח קשורה ישירות לכמות הקלוריות ששורפים. אם מדובר בקפיצה של הדופק באימון יחיד או במספר אימונים, חשוב לבדוק מה הסיבות ולטפל בהן. הקפידו על שתיה רבה לפני ותוך כדי הפעילות, כדי למנוע התייבשות. בצעו בדיקות דם תקופתיות לאיתור חסרים ושימו לב להרגשת הגוף באימון והאם היא מתאימה לעומס שאתם מכירים.
הכותבת: יעל דרור, דיאטנית קלינית ובעלת תואר שני בפיזיולוגיה M.Sc, ניהלה בישראל את תחום התזונה במרכז רפואי "מדיקס" בתל אביב ויעצה לספורטאים חובבים ומקצועיים על שינוי הרגלי אכילה והתאמתם לספורט ולבריאות.
Yael Dror, M.Sc
Sports Nutrition & Physiology
Phone: (669)600.9161
Sunnyvale, Ca
USA